· 

Plantenvoeding en Citrusbomen: Stikstof (N)

plantenvoeding en citrusbomen, stikstof

Waarom hebben citrusbomen stikstof voor nodig?

chinotto citrus

Stikstof is een belangrijke bouwstof van bladgroen. Bladgroen zit in de bladeren van planten. Het zorgt ervoor dat er fotosynthese in planten kan plaats vinden. Tijdens fotosynthese kan water en koolstofdioxide worden omgezet in glucose en zuurstof. De zuurstof wordt weer afgegeven aan de lucht, waardoor dieren kunnen ademen. De glucose wordt gebruikt om de plant van energie te voorzien. Een deel van de glucose wordt omgezet in ander soorten suikers die worden opgeslagen, zodat de plant deze energie kan gebruiken wanneer er minder fotosynthese kan plaats vinden.

Naast dat stikstof een bouwstof is van bladgroen, is het ook een bouwstof van aminozuren. Planten maken zelf aminozuren aan door mineralen, zoals stikstof, te binden aan de suikerachtige moleculen die worden gemaakt tijdens de fotosynthese. De aminozuren zijn op hun beurt weer de bouwstenen voor proteïne of eiwitten. Proteïne of eiwitten hebben verschillende functies in planten. Allereerst kunnen ze dienen als verstevigers. Hierdoor zijn planten sterk genoeg om rechtop te staan en kunnen ze zich beschermen tegen ziekte verwekkers, insecten en weersomstandigheden. Daarnaast zorgen ze ervoor dat verschillende chemische processen in de plant kunnen plaats vinden, waardoor de plant de energie die aangemaakt is tijdens de fotosynthese ook echt kan gebruiken. Het is dus voor de groei en conditie van de citrus heel belangrijk om voldoende stikstof te geven.

Welke soort stikstofrijke plantenvoeding of meststof is geschikt voor citrusbomen?

Over het algemeen wordt stikstof het best opgenomen door citrusbomen wanneer dit regelmatig in een kleine hoeveelheid, opgelost in water wordt gegeven. Het is aangetoond dat citrusbomen die wekelijks stikstofrijke plantenvoeding of mest opgelost in water krijgen meer bladeren en meer en betere vruchten krijgen dan citrusbomen die drie keer per jaar stikstof korrels krijgen. Het is daarom aan te raden om een vloeibare plantenvoeding of meststof te gebruiken. Dit los je eerst op in water, en giet je vervolgens over de grond waar je citrusboom in staat. Citrusbomen hebben er baat bij om in het groei seizoenen (zie KALENDERelke 14 dagen een dosis vloeibare stikstof te krijgen. Andere mineralen dien je maar een enkele keer per jaar toe. Om je citrus goed te laten groeien en veel bloemen en vruchten te laten aanmaken is het dan ook aan te bevelen om een fles vloeibare, stikstofrijke plantenvoeding of meststof te kopen. In deze vloeistof zit bijna alleen maar stikstof en vulmiddelen, en bijna geen andere mineralen zoals kalium en fosfaat. Wij gebruiken hiervoor Bio Nova Liquid Nitrogen Fertilizer of Bioquant Bio Multi Nitrogenium. Let er wel op dat je de vloeibare stikstofrijke plantenvoeding voldoende verdunt. Het is daarom belangrijk dat je plant in een plantenbak staat die groot genoeg is en is gevuld met een waterdoorlatende (zelf gemaakte) potgrond mix, zodat de wortels niet te lang in het water staan. Wanneer de plantenvoeding te geconcentreerd wordt toegevoegd kan er schade aan de wortels optreden.

Wat bepaald hoeveel stikstof een citrusboom nodig heeft?

De stikstof behoefte van een citrusboom hangt af van de leeftijd, het soort citrus, de afmeting en hoe de citrusboom is gekweekt:

 • De leeftijd van de citrusboom
  • Jonge citrusbomen (< 4 jaar) hebben relatief meer stikstof nodig dan volwassen bomen. Dit komt omdat jonge bomen veel zachte delen (bladeren en nog groene takjes) hebben in verhouding tot de verhouten delen (stam en oudere takken). In alle citrussen wordt er in de bladeren en jonge takjes veel meer stikstof verbruikt dan in de verhouten delen, omdat hier meer bladgroen in zit. Daarbij wordt stikstof opgeslagen in de houten delen van de citrusplant en vanuit daar naar de bladeren gestuurd. Jonge citrusbomen hebben nog maar een dun stammetje, en hebben dus niet de mogelijkheid om een grote voorraad stikstof op te slaan. Om ervoor te zorgen dat er voldoende stikstof beschikbaar is om bestaande bladeren in goede conditie te houden en de groei van nieuwe takken en bladeren te stimuleren is het dus heel belangrijk dat je een jonge citrusboom regelmatig stikstofrijke plantenvoeding of meststof geeft.
 • Het soort citrusboom
  • Sommige citrussen, zoals citroenbomen, zijn zeer productief door meerdere malen per jaar nieuwe bloemen en vruchten te produceren. Andere citrussen, zoals grapefruits, hebben vruchten die juist heel langzaam groeien en rijpen. Hoe sneller en hoe meer vruchten een citrusboom aanmaakt, hoe meer stikstof de plant nodig zal hebben.
 • De hoogte van de boom
  • Hoe groter de boom, hoe meer energie en mineralen de citrusboom nodig heeft. Bomen die op een wortelstelsel geënt zijn die ervoor zorgt dat de boom erg klein blijft hebben daardoor op volwassen leeftijd dan ook minder stikstof nodig dan een boom die een standaard grootte zal krijgen.
 • De afmeting van de plantenbak (gebruik de afmetingen zoals HIER beschrijven indien je citrus in de volle grond of in een grotere plantenbak dan aanbevolen staat)
  • De aanbevolen afmeting van de plantenbak geeft aan hoe groot het wortelstelsel zou moeten zijn. De afmeting van het wortelstelsel is naast de hoogte een goede indicator van hoe groot de citrusboom is, en dus hoeveel stikstof de plant nodig heeft.
 • De hoeveelheid stikstof per ml/gram van je stikstofrijke plantenvoeding 
  • Plantenvoeding of mest bestaat nooit voor 100% uit N, P en/of K. Naast de mineralen zitten er namelijk ook vulstoffen in. Elk merk en elke soort plantenvoeding of mest heeft een ander percentage pure stikstof. Om er voor te zorgen dat je niet te veel of te weinig stikstof geeft, geven wij de hoeveelheid pure stikstof in grammen in de DOSERINGSTABEL. Stel dat je bijvoorbeeld een meststof hebt met NPK 20-0-0 betekend dit dat er 20% pure stikstof in de substantie zit. Wanneer je dan bijvoorbeeld 10 gram stikstof wilt geven, dan moet je 50 gram van de meststof geven om 10 gram pure stikstof te geven. Let wel op dat bij vloeibare meststoffen er niet altijd 1 kilo product in 1 liter zit, zorg ervoor dat je het soortelijke gewicht checkt om te berekenen hoeveel je moet geven.
 • Een gekochte of een zelf gezaaide citrusboom
  • Een jonge geënte citrusboom, die je in de winkel, bij de kweker of online koopt, heeft een andere stikstof behoefte dan een zelf jonge gezaaide citrusboom. Dit komt omdat een zelf gezaaide citrusboom meer energie moet steken in het groeien van een wortelstelsel en een takken stelsel. Een geënte boom bestaat uit een wortelstelsel van een boom en een tak van een oudere citrusboom die aan elkaar gegroeid zijn. Deze geënte bomen kunnen dus meteen energie steken in het groter worden. Voor jonge citruszaailingen kan je HIER meer informatie vinden over de hoeveelheid stikstof die nodig is.

Hoeveel stikstof moet een citrusboom per jaar krijgen?

Hieronder vindt je een tabel met daarin de aanbevolen hoeveelheid pure stikstof (N), afhankelijk van de leeftijd, de soort en de afmeting van je citrusboom. Plantenvoeding of meststof bevat naast de mineralen ook vulmiddelen. De hoeveelheid van een mineraal, zoals stikstof, per kilo of liter plantenvoeding of meststof kan per merk verschillen. Hoeveel stikstof die in het product zit wordt aangegeven met het eerste nummer achter NPK (stikstof-fosfor-kalium). Houdt er alleen rekening mee dat 1 kilo vloeibare plantenvoeding of meststof niet altijd gelijk is aan 1 liter van het product. Je hebt het soortelijke gewicht nodig (het aantal kilo's in 1 liter) om te weten hoeveel stikstof er in 1 liter zit. Soms staat dit op de fles aangegeven, maar vaak moet je dit even navragen bij de verkoper of bij het merk. 

We hebben ook uitgerekend hoeveel milliliter Bio Nova Liquid Nitrogen Fertilizer (345 gram stikstof per liter) of Bioquant Bio Multi Nitrogenium (300 gram stikstof per liter) je moet geven om aan de aanbevolen hoeveelheid stikstof per citrusboom per jaar te voldoen. Deze twee stikstofrijke producten gebruiken wij zelf graag voor onze citrussen en andere planten. In het stuk onder de DOSERINGSTABEL vertellen we je hoe je deze hoeveelheid stikstof het best over het jaar kan verdelen.


STIKSTOF (N) DOSERINGSTABEL VOOR CITRUSBOMEN

Mocht je er niet niet uitkomen, stuur dan een foto met het label/etiket van jouw meststof en een beschrijving van jouw citrusboom (leeftijd, soort, afmeting plantenbak, afmeting citrusboom) en dan kunnen we je helpen met het berekenen hoeveel je wanneer moet geven. Stuur deze gegevens naar info@foodplanting.com, via de Disqus hieronder, of via Facebook Messenger.


GRAPEFRUIT + POMELO

pomelo

Jonge plant 1 jaar oud

70 gram pure N per boom per jaar

Jonge plant 2 jaar oud

135 gram pure N per boom per jaar

Jonge plant 3 jaar oud

205 gram pure N per boom per jaar

Volwassen (+4 jaar), kleine citrusbomen tot 1 meter hoog en tot 80 cm2 potmaat

60 tot 115 gram pure N per boom per jaar

BioQuant Bio Multi Nitrogenium

200 tot 383 ml per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

174 tot 334 ml per jaar

Volwassen (+4 jaar), groter citrusbomen van 1 tot 2,5 meter hoog en tot 6 m2 potmaat

170 tot 230 gram pure N per boom per jaar

BioQuant Bio Multi Nitrogenium

565 tot 766 ml per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

493 tot 667 ml per jaarOVERIGE CITRUSSEN

kumquats

Jonge plant 1 jaar oud

103 gram pure N per boom per jaar

Jonge plant 2 jaar oud

205 gram pure N per boom per jaar

Jonge plant 3 jaar oud

308 gram pure N per boom per jaar

Volwassen (+4 jaar), kleine citrusbomen tot 1 meter hoog en tot 80 cm2 potmaat

115 tot 230 gram pure N per boom per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

383 tot 766 ml per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

334 tot 667 ml per jaar

Volwassen (+4 jaar), groter citrusbomen van 1 tot 2,5 meter hoog en tot 6 m2 potmaat

340 tot 455 gram pure N per boom per jaar

BioQuant Bio Multi Nitrogenium

1.1 tot 1.5 L per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

1 tot 1.3 L per jaarCITROEN + LIMOEN 

CITROENEN

Jonge plant 1 jaar oud

135 gram pure N per boom per jaar

Jonge plant 2 jaar oud

275 gram pure N per boom per jaar

Jonge plant 3 jaar oud

410 gram pure N per boom per jaar

Volwassen (+4 jaar), kleine citrusbomen tot 1 meter hoog en tot 80 cm2 potmaat

130 tot 255 gram pure N per boom per jaar

BioQuant Bio Multi Nitrogenium

433 tot 816 ml per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

337 tot 740 ml per jaar

Volwassen (+4 jaar), groter citrusbomen van 1 tot 2,5 meter hoog en tot 6 m2 potmaat

375 tot 500 gram pure N per boom per jaar

BioQuant Bio Multi Nitrogenium

1.2 tot 1.6 L per jaar

Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer

1.1 tot 1.7 L per jaar* De aanbevolen hoeveelheden zijn aangegeven als X tot Y gram per boom per jaar. Kleinere bomen of bomen met maar enkele vruchten per jaar hebben de lagere hoeveelheid stikstof nodig, terwijl grotere bomen of bomen met zeer veel bloemen en vruchten per jaar juist baat hebben bij de hogere aanbevolen hoeveelheid.

** De aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op gezonde citrusbomen die voldoende licht krijgen en in Noord Europa (NL/BE) door een hobby kweker worden gehouden.

*** Lees de tekst boven de tabel goed door om het verschil tussen pure N en de hoeveelheid N per ml plantenvoeding/meststof te begrijpen!

Wanneer moet je stikstofrijke plantenvoeding of meststof aan een citrusboom geven?

Zoals je hierboven in de DOSERINGSTABEL hebt kunnen zien heeft elke citrusboom een andere hoeveelheid stikstof nodig. Deze hoeveelheid stikstof geef je niet in 1 keer. Wanneer en hoeveel stikstof van de totale jaarlijkse hoeveelheid stikstof die je boom nodig je geeft, hangt af of je citrusboom binnen of buiten wordt gehouden.

Vloeibare stikstofrijke plantenvoeding of meststof wordt vermengt met water. Citrusbomen zijn vaak best gevoelig voor een teveel aan water. Daarom is het aan te raden om, zoals aangegeven in de kalender hieronder, om de week (ofwel elke 14 dagen) een dosis vloeibare stikstof vermengt met water te geven. Uiteraard kan je tussendoor als dat nodig is nog water zonder plantenvoeding of meststof geven.

Elke citrusboom heeft een andere hoeveelheid pure stikstof per jaar nodig. Daarom hebben we de hoeveelheid stikstof die je om de 14 dagen in een bepaald seizoen moet geven als een percentage van de totale hoeveelheid gegeven.


STIKSTOF (N) KALENDER VOOR CITRUSBOMEN


WINTER

DEC - FEB

< 4 jaar

hele jaar binnen

om de week 3.8% van het totaal

volwassen

hele jaar binnen

of alleen mei - aug buiten

om de week 3% N van het totaal. 

volwassen

hele jaar buiten

geen 

 LENTE

MAR - MEI

< 4 jaar

hele jaar binnen

om de week 3.8% van het totaal

volwassen

hele jaar binnen

of alleen mei - aug buiten

om de week 6.5% N van het totaal.

volwassen

hele jaar buiten

om de week 7.5%  van het totaalZOMER

JUN -AUG

< 4 jaar

hele jaar binnen

om de week 3.8% van het totaal

volwassen

hele jaar binnen

of alleen mei - aug buiten

om de week 6.5% N van het totaal 

volwassen

hele jaar buiten

om de week 7.5%  van het totaal HERFST

SEP - NOV

< 4 jaar

hele jaar binnen

om de week 3.8% van het totaal

volwassen

hele jaar binnen

of alleen mei - aug buiten

geen

 

volwassen

hele jaar buiten

geen 

 * Lees HIER meer over hoe je citrusbomen het hele jaar buiten kan houden in NL/BE.

Om de verzorging van je citrusboom zo eenvoudig mogelijk te maken zijn we bezig met het creëren van een verzorgingskalender voor citrusbomen. Deze kalender is net nieuw, en nog niet compleet! Je vindt er o.a. wanneer je plantenvoeding of meststof moet toedienen, en hoeveel. Vergeet niet de informatie pagina's op deze blog na te lezen, zodat je de korte instructies in de agenda goed begrijpt. Voor iCal kan je DEZE link gebruiken.

Hoeveel stikstof hebben zelf gezaaide, jonge citrussen nodig?

kaffir limoen zaailingen

Zelf gezaaide citrussen hebben een andere behoefte dan (jonge) bomen die gekweekt zijn door een stuk van een oude boom te enten op een wortelsysteem van een andere boom. Dit komt omdat de plantjes veel kleiner zijn dan een net geënte boom, en omdat de zaailingen alle delen van de plant zelf moeten aanmaken.

Wanneer je plantje is ontkiemd, en ongeveer 15 cm groot is, dan kan je het jonge plantje het best verplanten in een grotere pot en in een zelf gemixte potgrond. Het voordeel van zelf gemixte potgrond is dat deze grond vrij arm is. Hierdoor kan je zelf de juiste hoeveelheid mineralen toevoegen, zonder dat de jonge citrus plant een "overdosis" krijgt. 

Bij citrus zaailingen hangt de hoeveelheid stikstof die je toe moet dienen vooral af van de soort. Mandarijnen en sinaasappel zaailingen groeien relatief langzaam, terwijl citroen zaailingen erg snel groeien. De langzaam groeiende citrus zaailingen hebben dagelijks 8 milligram pure stikstof nodig. De snel groeiende citrus zaailingen hebben dagelijks 15 milligram pure stikstof per week nodig. Dit komt neer op 23 of 44 ml Bio Nova Liquid Nitrogen Fertlizer of 27 of 50 ml BioQuant Bio Multi Nitrogenium per week opgelost in water. Je kan er ook voor kiezen om 1 keer per week 56 of 105 milligram pure stikstof te geven. Geef dit totdat de zaailing ongeveer 18 maanden oud is, vanaf het moment van ontkiemen, en ga dan over op de stikstof kalender voor jonge citrusbomen van 2 jaar.

Hoe zorg je ervoor dat je citrusboom de stikstof zo goed mogelijk op kan nemen?

Zoals je misschien nog herinnerd van de scheikunde les op school veranderen stoffen wanneer de temperatuur of de pH waarde van de omgeving verandert of wanneer er stoffen worden bijgevoegd. Bij stikstof in de grond gebeurd dit ook, waardoor de stikstof makkelijker of moeilijker wordt opgenomen door je citrusboom.

Planten nemen stikstof in de vorm van ammonium of nitraat op via de wortels. De stikstof moet daarvoor eerst zijn opgelost in water. Dit is waarschijnlijk een reden dat vloeibare stikstofrijke plantenvoeding of meststof beter wordt opgenomen dan wanneer mestkorrels worden gebruikt. Pas uiteraard op dat de wortels niet te nat worden, omdat citrussen hier erg gevoelig voor zijn. Door ervoor te zorgen dat de plantenbak groot genoeg is en de potgrond een optimale samenstelling heeft kan water relatief snel opgenomen worden door de wortels en kan overtollig water goed verdampen. Hierdoor kan je, in vergelijking met een citrusboom in een te kleine pot of in een potgrond die veel water vast houdt, vaker water geven zonder dat de wortels te nat blijven. Op die manier kan je citrusboom regelmatig water met daarin stikstof opgelost opnemen.

De opname van stikstof wordt niet heel erg belemmerd door de pH waarde van de grond, mits er zowel ammonium als nitraat in de grond zit. Ammonium wordt beter opgenomen wanneer de pH waarde hoog is terwijl nitraat beter wordt opgenomen wanneer de pH waarde laag is. De meeste stikstofrijke vloeibare plantenvoeding of meststof bevatten zowel ammonium en nitraat. Het is daarom het best om de pH waarde van de grond tussen de 5.5 tot 6.5 te houden, de optimale waarde voor citrusbomen. Let er wel op dat stikstofrijke plantenvoeding of meststof de pH waarde wel kan beïnvloeden. Het is daarom wel belangrijk voor de gezondheid van het wortelstelsel van je citrus en de opname van andere mineralen regelmatig de pH waarde van de grond te checken, zoals HIER beschreven.

De temperatuur van de kamer of de buitenlucht waar je citrusboom in staat heeft invloed in hoe goed stikstof door de plant wordt gebruikt. Bij citrussen wordt stikstof het best gebruikt wanneer de omgevingstemperatuur 33 graden Celsius en alle andere factoren (grond, licht, water, etc) optimaal zijn. Nu hoef je je huis niet naar tropische temperaturen te verwarmen om een citrus optimaal te laten groeien. Wanneer de kamer waar je citrus staat tussen de 20 en 25 graden Celsius is, dan kan de stikstof prima zijn werk doen.

Hoe kan stikstof ervoor zorgen dat citrusbomen die buiten worden gehouden beter tegen de kou kunnen?

Als je je citrusboom het hele jaar buiten houdt is het belangrijk de hoeveelheid stikstof die je elk jaar geeft in de gaten te houden. Wanneer het buiten onder de 10 graden Celsius is, dan wordt er 10 keer minder stikstof gebruikt door de citrus dan in de zomer. Het meeste stikstof dat in de boom zit is opgeslagen in de houten delen tijdens de winter. Zodra de temperaturen beginnen te stijgen, dan wordt de kleine hoeveelheid stikstof die in de winter is opgeslagen in de stam en de oudere takken naar de bladeren gestuurd zodat deze goed kunnen gaan groeien. Zoals je in de KALENDER kan zien, geef je citrusbomen die het hele jaar binnen worden gehouden dan ook geen stikstof in de herfst en winter. De bodem bevat nog voldoende stikstof om aan de kleine stikstof behoefte tijdens de koude maanden. In de lente en zomer krijgen citrussen die buiten worden gehouden juist relatief meer stikstof, omdat ze zo in de korte warme periode extra worden gestimuleerd om nieuwe takken en bladeren aan te maken. Citrusbomen die en stikstof tekort hebben, zijn meestal minder winterhard dan planten die wel voldoende stikstof hebben gekregen. Let er dan ook extra goed op dat je de DOSERINGSTABEL en de KALENDER volgt wanneer je je citrusboom het hele jaar door buiten houdt.

Hoe kan stikstof ervoor zorgen dat citrusbomen meer en betere vruchten produceren?

Citrusbomen kunnen stikstof via de wortels opnemen, maar ook direct via het blad. Er bestaan dan ook speciale, stikstofrijke meststoffen die je direct op het blad spuit. Bij citrussen is het gebleken dat wanneer je zo'n stikstofrijke bladvoeding ongeveer 6 weken voordat de boom gaat groeien op de bladeren spuit er meer vruchten geoogst kunnen worden. Wanneer je er zelf voor wilt zorgen dat je citrus meer en grotere vruchten krijgt, dan kan je eind december/begin januari een speciale stikstofrijke bladvoeding op je plant sprayen. Meet hiervoor eerst even op hoe groot de kroon (bladeren en takken) van je citrusboom is. Je wilt 2 tot 3 gram pure stikstof per vierkante meter kroon oppervlakte op je citrusboom spuiten. Je kan hiervoor bijvoorbeeld BioQuant Bio Nitrogenium AFF voor gebruiken. Zorg er altijd voor dat je een speciale bladvoeding gebruikt om op je citrusboom te sprayen, en geen plantenvoeding of mest die gemaakt is om door de grond te mengen!

Wat zijn de symptomen van een stikstof tekort bij citrusbomen?

stikstof tekort citrus

Het komt regelmatig voor dat citrusbomen een tekort aan stikstof hebben. Dit kan komen doordat er te weinig stikstof in de grond zit, maar ook omdat de stikstof opname niet optimaal is. Het is dan ook belangrijk om, wanneer je citrus er minder fit uitziet, eerst te kijken naar de conditie van de grond, de standplaats en de hoeveelheid licht en water die je citrusboom krijgt.

Een citrusboom die te weinig stikstof krijgt zal vaak vrij klein blijven. Daarnaast heeft de boom meestal kleine bladeren en groeien er weinig nieuwe takken en bladeren aan de plant. Wanneer je een volwassen citrusboom hebt, dan zie je ook vaak dat deze maar weinig bloemen vormt en dat de vruchten moeilijk rijpen.

Wanneer een citrusboom een langere tijd te weinig stikstof heeft gehad dan zie je dit vaak aan de bladeren. Eerst zullen de oudere bladeren rondom de stam dun worden en licht groen en later geel gaan kleuren. In het begin zie je vaak dat alleen de nerf van het blad geel kleurt, maar naarmate het tekort groter wordt, zie je ook dat het bladmoes licht groen tot geel kleurt. Bij een langdurig stikstof tekort zullen de jonge bladeren uiteindelijk ook geel gaan kleuren.

Het is soms moeilijk om te zien of een citrusboom een tekort aan stikstof of een tekort aan licht heeft, omdat beide ervoor zorgen dat er minder fotosynthese kan plaats vinden. Het grootste verschil tussen de symptomen van een tekort aan licht en een tekort aan stikstof kan je zien aan de ruimte tussen de bladeren van nieuwe scheuten en de grootte van nieuwe bladeren: Als de ruimte tussen de bladeren van nieuwe scheuten groter is dan normaal en/of als de nieuwe bladeren veel groter zijn dan de oudere bladeren, dan heeft je citrusboom waarschijnlijk last van een licht tekort. Bij een tekort aan stikstof zie je juist dat er heel weinig nieuwe bladeren worden aangemaakt. Wanneer de kleur van de bladeren van je citrusboom verandert, is het dus belangrijk om te controleren of je citrusboom voldoende licht krijgt. In Nederland/België is het bijna zeker dat een citrusboom die binnen staat zonder extra kweeklamp niet voldoende licht krijgt. Meer over de relatie tussen licht en citrusbomen die in Noord-Europa worden gehouden kan je HIER lezen.

Hoe kan je een tekort aan stikstof bij citrusbomen oplossen?

Wanneer je denkt dat je citrusboom een tekort aan stikstof heeft, is het belangrijk er eerst voor te zorgen dat je boom in een plantenbak staat die ruim genoeg is, dat de potgrond de juiste samenstelling heeft, dat er voldoende licht is en dat je niet te veel en te vaak water geeft. Als dit allemaal in order is, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de stikstof DOSERINGSTABEL en de KALENDER volgt. Hiermee zorg je ervoor dat je citrusboom op de lange termijn voldoende stikstof krijgt. Bij een ernstig tekort kan het ook helpen om extra stikstof toe te dienen in de vorm van een bladvoeding. Je kan hier bijvoorbeeld BioQuant Bio Nitrogenium AFF voor gebruiken. Spray dan 3 gram pure stikstof per vierkante meter kroon (bladeren en takken) oppervlakte.

Samenvatting

De hoeveelheid stikstof die en citrusboom per jaar nodig heeft hangt van van de leeftijd, de grootte en het soort. In de DOSERINGSTABEL kan je lezen hoeveel stikstof jouw citrusboom per jaar nodig heeft. Let hierbij op dat je het verschil tussen pure stikstof (N) en de hoeveelheid plantenvoeding of meststof die je moet geven begrijpt. In de KALENDER lees je wanneer je hoeveel van de totale hoeveelheid stikstof per jaar moet geven, afhankelijk van of je citrusboom binnen of buiten staat. Citrusbomen kunnen een tekort aan stikstof ontwikkelen, wanneer dit niet regelmatig gegeven wordt, of wanneer de grond of omgeving niet optimaal is voor citrussen. Je herkent dit onder andere aan het formaat van het blad, de kleur van het blad en een vermindering van het aantal vruchten. Door je aan de aanbevolen hoeveelheden plantenvoeding te houden en door een stikstofrijke bladvoeding te geven kan je ervoor zorgen dat je citrusboom weer herstelt.

Bronnen en verder lezen

De FoodPlanting Methoden

Onze artikelen zijn het resultaat van vele wetenschappelijke "peer reviewed" artikelen door te pluizen en de resultaten daarvan uit te proberen in onze eigen tuin. Een selectie van de artikelen kan je vinden onder "bronnen", voor specifiekere artikelen kan je altijd een berichtje sturen (de wetenschapsnerd in mij wil je ook graag uitleggen wat de statistieken betekenen). Dit zorgt er soms voor dat ons advies (erg) afwijkt van de adviezen van andere huis-tuin-en-keuken informatie bronnen. Zelf ben ik een wetenschapper, dus geloof ik sterk in het gebruik van methodes die "statistisch bewezen" zijn. Zoals de scheikunde leraar altijd zei: "Meten is weten". Door deze "science based" aanpak zijn onze adviezen soms in tegenstrijd met "de volksmond", en ook niet altijd het eenvoudigst. Een geruststelling is dat planten hard zijn, anders zouden er niet zo veel zijn en zouden ze het niet zo lang volhouden op deze planeet. Daarom is het meestal prima als je een tussen weg neemt tussen onze wat moeilijkere nerdy methoden, en de eenvoudigere huis-tuin-en-keuken methoden.

Advies nodig?

Heb je advies nodig over je citrusboom? Stuur je vraag dan via email naar info@foodplanting.com of via Facbook Messager naar @FoodPlanting. Om je optimaal te kunnen helpen is het handig als je wat info over de boom (soort, standplaats, potgrond, afmeting kroon en afmeting pot, water en voedingsschema) en wat foto's van de boom meestuurt.