Verticale Moestuin: Kruidenplanten Kiezen en Verzorgen voor Binnen

verticale moestuin tips

Kruiden zijn zeer geschikt voor de indoor verticale moestuin. Ze hebben relatief weinig licht nodig, gaan lang mee en zijn ook nog eens heel bruikbaar. Naast de standaard tuinkruiden zoals peterselie en basilicum kan je ook exotische kruiden in je verticale tuin kweken. In dit artikel in de "indoor verticale moestuin" serie vertellen we je alles over de verzorging van kruiden in de indoor verticale moestuin en hebben we een lijst gemaakt met bekende en minder bekende kruiden die je zelf verticaal kan kweken.

 

 

Is je vraag niet beantwoord of je probleem opgelost na het lezen van deze blog? Stuur dan een berichtje naar info@foodplanting.com en dan proberen we je verder te helpen!


VERTICALE KRUIDENTUIN AANLEGGEN EN VERZORGEN


Aantal planten per vak

Kwekers stoppen vaak veel jonge plantjes of stekjes in een potje bij elkaar, zodat het een grote plant lijkt. Dit is prima wanneer je de kruiden snel gaat gebruiken, maar wanneer je ze in je kruidentuin wilt planten is dit niet handig. Als je ziet dat er veel plantjes met hun eigen wortelstelsel zijn, dan kan je de plantjes van elkaar halen. Plant tussen de 1 en 5 individuele kruidenplantjes per vak. De exacte hoeveelheid hangt af van hoe groot de vakken in je verticale tuin zijn en hoe groot de plant uiteindelijk wordt. Het belangrijk dat je regelmatig oogst of snoeit om de planten klein te houden.

verticale kruidentuin

Ziektes, schimmels en ongedierte

In een verticale tuin hebben planten vaak relatief weinig aarde, voedingsstoffen, water en licht. Hierdoor kunnen de planten kwetsbaar worden voor ziektes, schimmels en ongedierte. In een verticale tuin staan de planten ook heel dicht op elkaar, hierdoor kan de ene plant de andere plant makkelijk besmetten. Het is dus belangrijk dat je goed oplet of je tekenen van ziektes, schimmels en ongedierte ziet.

Ziektes en schimmels kan je meestal herkennen aan rare kleuren of tekeningen op het blad. Ongedierte, zoals bladluizen, leven vaak aan de onderkant van de bladeren, bij de bladnerven. Controleer niet alleen de plant, maar ook de aarde op schimmel en beestjes.


Ziektes, schimmels en ongedierte komen vaak in je indoor tuin terecht door nieuwe planten. Vooral kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt zijn een bron van problemen. Deze planten bevatten vaak de varenrauwmug. Dit zijn kleine muggen die eruit zien als vliegjes. Ze worden vaak verward met fruitvliegjes. Deze mug is moeilijk te bestrijden. Na veel dingen geprobeerd te hebben, hebben wij ze uiteindelijk uit onze kamerplanten gekregen door nematoden te gebruiken. HIER kan je nematoden speciaal voor de varenrauwmug vinden. Supermarkt kruiden bevatten vaak ook bladluizen. Biologische bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum, of zeep werken vaak goed om de bladluizen te bestrijden. Zorg er altijd voor dat je nieuwe planten drie weken apart houdt, zodat je er zeker van bent dat er geen ziektes, schimmels of ander ongedierte in je indoor tuin terecht komt.


Planten kiezen


Er zijn veel soorten kruiden planten. Naast de bekende keukenkruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie zijn er ook minder bekende en exotische kruiden die je kunt kweken. De meeste kruiden zijn meerjarig, wat betekend dat ze met de juiste verzorging niet snel vervangen hoeven worden. Wanneer je een kruid vaak of veel gebruikt, kan je beter meerdere planten in je indoor verticale kruidentuin planten. De plant heeft namelijk tijd nodig om te herstellen na het oogsten.

Kies ook planten die bij de het systeem en de standplaats van jou verticale kruidentuin passen. Vooral het aantal zonuren is belangrijk. Sommige planten doen het prima wanneer ze direct zonlicht van een zonnig raam krijgen, terwijl andere extra licht van een kweeklamp nodig hebben. Daarbij hebben sommige planten meer ruimte nodig dan andere. Kies dus altijd eerst je verticale tuinsysteem en dan pas je planten. Dan weet je zeker dat je planten genoeg licht en aarde hebben.


In de verticale tuin kan je meestal geen planten kwijt die erg groot worden. Neem bijvoorbeeld de anijs plant, om anijszaad te geven moet je de plant laten doorgroeien tot 50 cm hoogte. Dit is voor de meeste verticale tuinen te groot. Er zijn kruiden, zoals de laurier, die heel groot kunnen worden, maar door te snoeien compact blijven.

 

Laurier


laurier, laurus nobilis, verticale tuin, kruidentuin

Latijnse naam: Laurus nobilis 

Volle zon uren: 3 - 6 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

De laurier kan als een kleine bonsaiboom gekweekt worden in de verticale kruidentuin. Wanneer je de laurier in je verticale tuin wilt kweken kies je een klein plantje en moet je regelmatig snoeien. De plant is verder niet heel moeilijk, hij kan zowel tegen kou als tegen warmte, hoeft niet veel water en kan wanneer de plant bij een licht raam staat zonder kweeklamp. 

Verkooppunten: HIER - HIER 

 

Dille


Latijnse naam: Anethum graveolens

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Van de dille plant kan je zowel de verse of gedroogde bladeren, als de zaden gebruiken. Een dille plant gaat, mits goed verzorgd, 1 jaar mee. De dille plant heeft veel zon nodig om het goed te doen. Dit betekend dat je in van september tot april vaak een kweeklamp nodig hebt. Deze plant houdt niet van droogte, dus je zal de plant regelmatig water moeten geven. 

Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Basilicum


Latijnse naam: Ocimum

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Basilicum groeit graag binnen op een warme plek. Wanneer de plant rond de 25 graden wordt gehouden hebben ze de lekkerste smaak. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat de basilicum planten minimaal 10 uur zon per dag krijgen. Basilicum planten kunnen niet goed tegen droogte, van elke dag een beetje water groeien ze het best. 

Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Look


Latijnse naam: Allium

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Naast bieslook zijn er nog meer smaakmakers uit de allium familie die het goed doen in de indoor verticale kruidentuin. In principe zijn alle allium soorten eetbaar, zowel de bladeren, bloemen als bollen, mits ze niet behandeld zijn met giftige mest of bestrijdingsmiddelen. Er is veel variatie in de sterkte van de smaak van de allium soorten. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Munt


Latijnse naam: Mentha

Volle zon uren: 6 -12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 2

 

Munt zorgt voor een verfrissende smaak in drankjes, gerechten en desserts. Naast munt planten die naar pepermunt smaken zijn er ook rassen die bijvoorbeeld naar kaneel, ananas of appel smaken. De planten zijn makkelijk in de verzorging, maar wel gevoelig voor bladluis.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

 

Marjolein


Latijnse naam: Origanum marjorana

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Marjolein wordt meestal vers gebruikt, in tegenstelling tot oregano. Het is een kruidig kruid dat vaak wordt gebruikt om worst mee te kruiden. De plant heeft regelmatig water nodig en veel zon. De plant is vrij gevoelig voor bladluizen, controleer dus regelmatig of je deze op de plant ziet. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 

Oregano


Latijnse naam: Origanum vulgare

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd. Het wordt vaak gebruikt op de pizza, maar ook in andere Mediterraanse gerechten smaakt dit kruid lekker. Zoals bij veel kruiden zijn de bladeren het best van smaak net voordat de bloemen opengaan. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen als decoratie gebruikt worden. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 

Peterselie


Latijnse naam: Petroselinum crispum

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Peterselie is een zeer bekend kruid dat vaak wordt gebruikt in de Europese keuken. Zowel bladpeterselie als krulpeterselie is eenvoudig te kweken. Geef de plant regelmatig water en een paar uur zon per dag en je kan regelmatig zelf gekweekte peterselie oogsten uit je indoor verticale moestuin. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Rozemarijn


Latijnse naam: Rosmarinus officinalis

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Rozemarijn kan eenvoudig in een verticale plantenbak worden gekweekt. De plant heeft weinig water nodig, maar wel veel zon. Om ervoor te zorgen dat een rozemarijn plant niet te groot wordt, moet je de plant regelmatig oogsten of snoeien. Een hangende rozemarijn geeft is mooi in een verticale plantenbak.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Salie


Latijnse naam: Salvia officinalis

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Er zijn zeer veel soorten salie die er allemaal anders uitzien en anders smaken. Combineer verschillende soorten salie voor een speels effect. Salie is eenvoudig te kweken in de verticale tuin. De planten hebben veel zon nodig, maar kunnen verder tegen een stootje. De bladeren en de bloemen zijn eetbaar.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Tijm


Latijnse naam: Thymus

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Tijm planten zijn vrij klein, hierdoor zijn ze goed geschikt voor in een verticale tuin. Er zijn veel verschillende soorten tijm, met elk een eigen smaak en geur. Niet alleen de bladeren van de tijm zijn eetbaar, maar ook de bloemen. Tijm heeft veel zon nodig om optimaal te groeien.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Koriander


Latijnse naam: Coriandrum sativum

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Wie graag Aziatisch kookt heeft zeker een koriander plant nodig in zijn indoor verticale kruidentuin. Je kan zowel de  bladeren als de zaden van deze plant eten. De zaden worden meestal gedroogd en geroosterd voor gebruik. Je moet de plant wel met de hand bestuiven als je binnen korianderzaden wilt kweken. 

 Verkooppunten: HIER - HIER

 

Dragon


Latijnse naam: Artemisia dracunculus

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Dragon wordt vooral in de Franse keuken gebruikt, als smaakmaker voor azijn, maar ook in bearnaise saus. De plant heeft veel warmte nodig en dat het daarom bij ons vaak slecht buiten. Gelukkig kan je, mits er genoeg licht en vocht is, dragon wel binnen in de verticale moestuin kweken. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 

Bonenkruid


Latijnse naam: Satureja

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Bonenkruid is een minder bekend kruid. Naast dat het wordt gebruikt bij het koken van verse en droge bonen, wordt het ook gebruikt om stoofschotels te kruiden. Het kruid is qua verzorging vergelijkbaar met tijm. De bonenkruid plant heeft veel licht nodig en daarnaast regelmatig water.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 


INDOOR VERTICALE KRUIDENTUIN TUINONTWERP


Er zijn zeer veel planten die je in je indoor verticale kruidentuin kunt planten. Om de keuzen wat makkelijker te maken hebben we een paar suggesties gedaan voor een thema verticale kruidentuin. Zo kan je, afhankelijk van je culinaire voorkeur, de geschikte kruiden kiezen. Voor de suggesties gaan we uit van een verticale plantenbak met 3 vakken van 20 x 20 cm in de lengte en 3 vakken van 20 x 20 cm in de breedte. In de loop der tijd zullen we meer en meer verticale kruidentuin ontwerpen toevoegen. Heb jij een idee voor de volgende thema kruidentuin? Laat het ons weten op info@foodplanting.com

 

Bouquet garni kruidentuin


De originele bouquet garni bevat peterselie, laurier en tijm. Om je verticale kruidentuin veelzijdiger te maken kan je nog rozemarijn, dragon en bonenkruid toevoegen. Op die manier maak je elk Frans gerecht en elke soep of stoofpot heerlijk op smaak.

 

bouquet garni, peterselie, verticale kruidentuin

2x peterselie

bouquet garni, laurier, verticale kruidentuin

2x laurier

bouquet garni, tijm, verticale kruidentuin

2x tijm


bouquet garni, rozemarijn, verticale kruidentuin

1x rozemarijn

bouquet garni, dragon, verticale kruidentuin

1x dragon

bouquet garni, bonenkruid, verticale kruidentuin

1x bonenkruid

 


Italiaanse kruidentuin


italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, rozemarijn

1x rozemarijn

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, basilicum

3x basilicum

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, marjolein

1x marjolein


italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, oregano

2x oregano

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, peterselie

1x peterselie

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, tijm

1x tijm

 Microgroenten het hele jaar door binnen kweken

Microgroenten zijn baby groenten of kruiden plantjes van ongeveer 2,5 tot 5 cm hoog. Ze hebben een betere smaak dan kiemgroenten en zouden ook nog eens veel meer voedingsstoffen bevatten. Natuurlijk moeten we realistisch blijven: ook al bevatten microgroenten misschien meer vitaminen en andere goeden stoffen per 100 gram, het betekend niet dat door het eten van microgroenten we bijvoorbeeld maar 50 gram groenten in plaats van minimaal 200 gram groenten per dag kunnen gaan eten. Microgroenten zijn vooral leuk omdat ze nieuwe smaken en texturen aan je gerechten kunnen toevoegen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om iets te eten wat je zelf gekweekt hebt!


KIEMGROENTEN VS. MICROGROENTEN


kiemgroenten, microgroenten, verschil

Het verschil tussen kiemgroenten en microgroenten zit hem in de manier waarop de plantjes ze gekweekt worden en het moment waarop ze geoogst worden. Kiemgroenten worden gekweekt op een groei medium, vaak is dat op een soort kussentje van natuurlijke of synthetische vezels. Microgroenten aan de andere kant worden gekweekt in de grond. Dit zorgt ervoor dat de microgroenten een vollere smaak krijgen, omdat ze ook stoffen uit de grond opnemen. Uiteraard is er nergens vastgelegd aan welke eisen een plantje moet voldoen om kiemgroenten of microgroenten te heten. In de supermarkt kan het dus best voorkomen dat de microgroenten plantjes die je koopt ook op vezels zonder grond gekweekt zijn.

 

Naast het verschil in de manier van kweken, verschillen kiemgroenten en microgroenten ook in het moment waarop ze geoogst worden. Kiemgroenten worden geoogst zodra de eerste kiemblaadjes open gaan. Microgroenten worden iets later geoogst, wanneer de plantjes ongeveer 2,5 tot 5 cm hoog zijn. Vaak hebben ze dan al hele kleine 'echte' blaadjes.


SOORTEN KIEMGROENTEN


microgroenten, amarant

SOORT

AMARANT

RAS

CALLALOO RED

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, rucola

SOORT

RUCOLA

RAS

PRONTO

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, rucola

SOORT

RUCOLA

RAS

SYLVETTA

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, koriander

SOORT

KORIANDER

RAS

/

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, boerenkool

SOORT

BOERENKOOL 

RAS

PALMKOOL

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, boerenkool

SOORT

BOERENKOOL 

RAS

HALFHOGE

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, boerenkool

SOORT

BOERENKOOL 

RAS

SCARLET 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, biet

SOORT

BIET 

RAS

PABLO 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, burpees gold

SOORT

BIET 

RAS

BURPEE'S GOLD 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, basilicum

SOORT

BASILICUM 

RAS

BOLLOSO 

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, basilicum

SOORT

BASILICUM 

RAS

PAARSE 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, BROCCOLI

SOORT

BROCCOLI 

RAS

TENDERSTEM 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, waterkers

SOORT

WATERKERS 

RAS

BREEDBLADERIG 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, mizuna

SOORT

MIZUNA 

RAS

KYOTO 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, chinese kool

SOORT

CHINESE KOOL 

RAS

SPECTRUM 

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, choi sum

SOORT

CHOI SUM 

RAS

/ 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, ZURING

SOORT

ZURING 

RAS

BELLEVILLE 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, MELDE

SOORT

MELDE 

RAS

RED FLASH

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, snijbiet

SOORT

SNIJBIET 

RAS

RAINBOW MIX 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, RADIJS

SOORT

RADIJS 

RAS

MIXED COLOURS 

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, VENKEL

SOORT

VENKEL 

RAS

PURPUREUM

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, LENTE UI

SOORT

UI 

RAS

WHITE LISBON 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, RODE KOOL

SOORT

RODE KOOL 

RAS

ZWARTEKOP

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, DOPERWTEN

SOORT

DOPERWTEN 

RAS

MARKTVEROVER.

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, MAIS

SOORT

MAIS 

RAS

ZUCCHERINO 

VERKOOPPUNT

HIERKWEEKBAKKEN


Microgroenten hebben niet heel veel grond nodig. 4 a 5 cm is voldoende om de groenten succesvol te kweken. Om zo efficient mogelijk met je potgrond om te gaan, kan je dan ook het beste en bak kiezen die tussen de 4 en 10 cm hoog is.

 

Na een paar keer oogsten is het tijd om de aarde in de kweekbak te verversen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken kan je het beste kiezen voor een kweekbak zonder vakjes en voor een kunststof bak.

 

Het is niet nodig om een deksel op je kweekbak te zetten. De plantjes groeien gewoon in de open binnen lucht.

 

Microgroenten zijn kleine, nog niet zo heel stevige plantjes. Daarom kan je ze het beste water geven vanaf de onderkant van de bak. Kies daarom voor een kweekbak met gaatjes in de bodem. Dan kan je de bak wanneer nodig in een laagje water zetten om de aarde vochtig te laten worden. Om er voor te zorgen dat het binnen geen troep wordt, kan je de kweekbakken vervolgens op een tray zetten tegen het lekken.

 

Deze kweekbakken zijn zeer geschikt voor het kweken van microgroenten:

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

/

L X B X H IN CM

37 X 23 X 5,5

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

OPTIONEEL

VERKOOPPUNTEN

HIER

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

/

L X B X H IN CM

23 X 17,5 X 5

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

NEE

VERKOOPPUNTEN

HIER

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

/

L X B X H IN CM

23 X 17 X 6

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

NEE

VERKOOPPUNTEN

HIER

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

ELHO

L X B X H IN CM

24 X 17 X 6

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

OPTIONEEL

VERKOOPPUNTEN

HIERZAAIEN, VERZORGEN EN OOGSTEN


microgroenten kweken, zaaien

Microgroenten kweek je in principe altijd binnen. Hier heb je veel minder last van vervelend ongedierte, zoals bladluizen, slakken en rupsen. Een ander voordeel van binnen kweken is dat je het het hele jaar kan doen, ook als het buiten vriest!

 

1. Om je microgroenten een goede start te geven, kan je het beste de potgrond vochtig (niet drassig) maken voordat je de kweekbakken vult. Vul de onderste 2 tot 2,5 cm van de kweekbak met vochtige biologische groenten en kruiden potgrond, en de bovenste 2 tot 2,5 cm met vochtige biologische zaai en stek grond. Deze combinatie zorgt ervoor dat de jonge plantjes geen last hebben van de meststoffen die in potgrond zitten, maar zodra ze groter worden hier wel profijt van hebben. Maak de grond goed los en haal grote stukken, zoals takken, eruit voor je het in de kweekbak doet. Duw de grond stevig aan voordat je gaat zaaien.

 

2. Microgroeten worden niet heel groot. Dat betekend dat je veel plantjes kan zaaien op een kleine oppervlakte. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 1 a 2 zaadjes per cm zaait. Dan hebben de plantjes een beetje ruimte om te groeien.

 

3. De meningen verschillen nogal of je de zaadjes wel of niet moet afdekken. Ik vindt dat de meeste zaadjes het prima doen zonder ze af te dekken. Wanneer je het makkelijk wilt houden, druk je de zaadjes alleen wat aan, maar bedek je ze niet met aarde. Mocht je zaadjes toch willen afdekken, leg dan een dun plankje over de zaaibak. Dit zorgt ervoor dat er geen licht bij de zaadjes kan komen, maar voorkomt dat je mini plantjes dalijk helemaal onder de aarde zitten. Zodra de zaadjes zijn ontkiemd haal je de plank er weer af.

 

4. Zowel tijdens het ontkiemen als tijdens de groeifase is het belangrijk dat je de grond niet laat uitdrogen. De beste manier om de plantjes water te geven is door het bakje, met gaatjes, even in een beetje water te zetten. Laat de bak hier niet te lang in staan, maximaal 15 minuten. Je kan de plantjes eventueel ook met een hele zachte plantenspuit vochtig maken. Gebruik nooit een gieter of een harde straal, want dit kan de plantjes beschadigen. Zorg er ook voor dat de plantjes licht krijgen en dat de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius blijft.

 

5. Na ongeveer 1 tot 3 weken zijn de microgroenten klaar om geoogst te worden. De plantjes zijn dan 2,5 tot 5 cm hoog en hebben tussen de 1 en 5 blaadjes. Je knipt de plantjes simpelweg dicht bij de grond af. Zorg ervoor dat je geen aarde meeneemt, want dat zorgt voor een hoop extra was werk.

 

Microgroenten groeien niet terug, omdat je alle blaadjes afknipt. Wel kan je de grond in de kweekbak meerdere keren gebruiken om opnieuw te zaaien. Afhankelijk van hoe lang je de plantjes laat staan en welke soorten je kweekt kan je 2 tot 5 keer zaaien in dezelfde grond.

Winterharde en groenblijvende kruiden

Voor je het weet wordt het weer kouder, en wordt het een stuk kaler in de tuin of op het balkon. Bomen verliezen hun bladeren, en een hoop planten zullen afsterven. Gelukkig kan je je (moes)tuin groen houden door er groenblijvende en (semi)winterharde kruiden in te planten. Deze kan je het hele jaar gebruiken, alhoewel je in de winter wel wat minder kan oogsten.

 

Door de juiste kruiden te kiezen en de planten goed voor te bereiden op de winter, kan jij jarenlang genieten van een groene kruidentuin!


KRUIDENPLANTEN VERZORGEN IN DE WINTER


De laatste jaren zijn de winters nogal wisselend, dan is het super warm, en dan vriest het heel hard. In de winters waar de temperatuur niet onder de -5 graden Celsius uitkomt, zullen de meeste wintergroene kruiden het wel overleven. Wanneer het kouder wordt, dan hebben ze iets meer verzorging nodig om er voor te zorgen dat ze het goed blijven doen. De volgende tips helpen om je kruiden goed de (koude) winter door te laten komen:

 • Geef geen mest meer na begin augustus. De mest stimuleert de kruidenplant om nieuwe takjes aan te maken. Deze takjes zijn dan te kwetsbaar en jong om strenge vorst te overleven.
 • Zorg ervoor dat je in de herfst en winter de kruiden voldoende water geeft. Voel regelmatig aan de grond of deze droog is, een vochtmeter kan ook handig zijn. Zodra de grond droog aanvoelt, en het niet vriest, kan je de kruidenplanten water geven. Stres door droogte zorgt er namelijk voor dat de plant zwakker wordt, en dus minder energie heeft om zich zelf te beschermen tegen de vorst.
 • Jonge kruidenplanten, die minder dan ½ tot 1 jaar oud zijn (afhankelijk van de aankoopgrootte) zijn vatbaar voor vorst. Wanneer het dreigt te vriezen kan je deze kruidenplanten beter in een kas of binnen zetten.
 • Sommige kruidenplanten, zoals rozemarijn en oregano, kunnen maar beperkt tegen vorst. Wanneer het erg koud dreigt te worden, kan je deze kruiden beter in een kas zetten, of naar binnen halen. Hierbij geldt ook, hoe ouder de plant, hoe meer kans dat ze de vorst zullen overleven. 
 • Wanneer je kruiden in potten houdt moet je extra oppassen. Zorg ervoor dat overtollig water makkelijk uit de pot kan stromen door onderop een laag kiezels of hydrokorrels aan te brengen, en voldoende gaten onderin de pot te maken. Wanneer het hard of lang gaat vriezen, kan het ook helpen om de pot met noppenfolie of jutte in te pakken. De wortels van planten in de volle grond zijn beschermd door de grond, maar bij een plant in pot zit er veel minder isolatie tussen de koude buitenlucht en de wortels.
 • Bescherm de wortels van je groenblijvende kruidenplanten extra door er een laag mulch omheen aan te brengen. Dit kan een laag van 5-10 cm oude bladeren of stro zijn. Doe dit pas als het echt koud begint te worden, bijvoorbeeld als de nachttemperaturen onder de 0 graden Celsius komen.
 • Oogst spaarzaam in de herfst en winter. Zeker wanneer de temperaturen veel schommelen kan het oogsten van de kruiden er voor zorgen dat de plant weer gaat groeien, als het dan opeens koud wordt, dan kan het ervoor zorgen dat de plant niet sterk genoeg is om de kou te doorstaan.


GROENBLIJVENDE EN (SEMI) WINTERHARDE KRUIDEN


ROZEMARIJN

rozemarijn, Rosmarinus officinalis

rozemarijn

rosmarinus officinalis

 

gebruikte delen

bladeren - bloemen

 

smaak

kruidig, bloemig

 

gebruik

in bouquet garni, in soepen, sauzen en stoofpotten, bij vlees, gevogelte en groenten, als rozemarijn thee, op vuur om rook smaak te geven

 

verkooppunten

HIER + HIER + HIER HIER


BONENKRUID

bonenkruid, Satureja montana

bonenkruid

satureja montana

 

gebruikte delen

bladeren

 

smaak

pittig, bitter, kruidig

 

gebruik

gekookt met groenten, bonen en peulen, in vlees en vlees vullingen, in soepen en stoofpotten, in bouquet garni, in dranken en likeuren, 

 

verkooppunten

HIER + HIER HIER HIERTIJM

tijm, thymus

tijm

thymus

 

gebruikte delen

bladeren - bloemen

 

smaak

kruidig, naaldbomen, bloemig

 

gebruik

in soepen, sauzen en stoofgerechten, bij vlees en vis, verse tijm verliest snel zijn smaak in hitte, dus voeg het pas op het laatste moment toe

 

verkooppunten

HIER + HIER + HIER HIER HIER


SALIE

salie, salvia officinallis

salie

salvia officinallis

 

gebruikte delen

bloemen - bladeren

 

smaak

kruidig, musk, balsamico, kamfer

 

gebruik

bij vette vleessoorten, in vullingen voor gevogelte, bij groenten, een aantal blaadjes in honing, er ook ook salie thee van getrokken worden

 

verkooppunten

HIER + HIER HIER HIERLAURIER

laurier, laurus nobilis

laurier

laurus nobilis

 

gebruikte delen

bladeren - bessen

 

smaak

balsamico, kamfer, nootmuskaat

 

gebruik

in soepen, sauzen en stoofgerechten, bij vlees en vis, bij groenten in het zuur, in een bouquet garni, bovenop een pate, bij rijstpudding

 

verkooppunten

HIER + HIER + HIER HIER


LAVENDEL

jeneverbes, juniperus communis

lavendel

lavandula

 

gebruikte delen

bloemen - bladeren

 

smaak

bloemig, kruidig, zoet, bitter

 

gebruik

bloemen worden gebruikt in zoete gerechten, zoals cake en koek, de bladeren kunnen worden gebruikt om vlees te kruiden, er kan ook lavendel thee van getrokken worden

 

verkooppunten

HIER + HIER HIER HIER + HIERWILDE MARJOLEIN

wilde marjolein, origanum vulgare

wilde marjolein

origanum vulgare

 

gebruikte delen

bladeren - bloemen

 

smaak

kruidige, warm, zoet

 

gebruik

bij Italiaanse gerechten zoals pastasauzen en op pizza, bij geroosterd vlees, bij geroosterde groenten, bij eigerechten, bij kaasgerechten

 

verkooppunten

HIER + HIER + HIER HIER


HYSOP

hysop, hysoppus officinalis

hysop

hysoppus officinalis

 

gebruikte delen

bloemen - bladeren

 

smaak

zoet, anijs

 

gebruik

als thee, in sauzen, bij vettige vleessoorten zoals varken, bij gekookte vruchten, in likeur, bij fruitsalade, in jam, bij zoete groenten zoals wortel

 

verkooppunten

HIER + HIER HIER HIER + HIERkerrieplant

kerrieplant, Helichrysum italicum

kerrieplant

helichrysum italicum

 

gebruikte delen

bladeren

 

smaak

lichte kerrie smaak wanneer rauw

 

gebruik

rauw bij eigerechten, door soepen en rijstgerechten voor een lichte kerrie smaak, bij vlees en kip gerechten, bij gegrilde ananas en mango 

 

verkooppunten

HIER + HIER + HIER HIER


ROMEINSE KAMILLE

romeinse camille, loopkamille, Chamaemelum nobile

romeinse kamille

chamaemelum nobile

 

gebruikte delen

bloemen

 

smaak

zoet, hooi

 

gebruik

bloemen zowel vers als gedroogd in thee, bloembladeren over salades en fruit gerechten, bloemen als eetbare decoratie, in kruiden siroop

 

verkooppunten

HIER + HIER HIER HIER + HIERMIRTE

mirte, mytrhus communis

mirte

myrtus communis

 

gebruikte delen

bladeren - bloemen - zaden - hout

 

smaak

zoet, kruidig, harsachtig

 

gebruik

gebruik de bladeren en zaden om stoofpotten en vlees mee te kruiden, de bloemen vers in salades, en het hout om rook mee te kruiden

 

verkooppunten

HIER + HIER


JENEVERBES

jeneverbes, juniperus communis

jeneverbes

juniperus communis

 

gebruikte delen

bessen

 

smaak

houtachtig, bitterzoet, gin

 

gebruik

groene jeneverbessen worden gebruikt om jenever en gin mee te kruiden, rijpe zwarte bessen worden gebruikt in marinades en bij vlees

 

verkooppunten

HIER + HIER HIER + HIER + HIERZeepplanten: Kweek je eigen zeep in de tuin of op het balkon

Saponine zijn het 'zeep' bestandsdeel in zeepplanten. Wanneer deze in contact komen met water kunnen ze een schuim maken, die vooral vroegen gebruikt werd om kleding en het lichaam mee schoon te maken. Tegenwoordig worden de meeste soorten zeep gemaakt van chemicaliën, omdat dit veel efficiënter is. Voor mensen met een gevoelige huid, of voor het wassen van tedere stoffen, kan zelfgemaakte zeep van planten een goede uitkomst zijn. Let wel op dat je de zeep niet binnen krijgt, want dit is giftig (net zoals je ook geen slokje neemt van je shampoo). 

 

De saponine kunnen vaak op 2 manieren uit de plant gehaald worden: Door de plant met de hand in water te wrijven, waardoor de saponine vrij komen, of door de plant in water te koken. Planten verschillen in hun hoeveelheid saponine, hierdoor kan de zeep gemaakt van de ene plant sterker zijn dan de zeep van de andere plant. Daarnaast kan je de zeep sterker of minder sterk maken door meer of minder water toe te voegen.

 

Zeep gemaakt van bloemen heeft vaak al een lichte bloemen geur, terwijl zeep gemaakt van de groene delen of de wortels neutraler ruikt. Je kan zelf etherische olie toevoegen aan je zelf gemaakte zeep om de geur te veranderen.

 

Zelf gemaakte zeep van planten is niet lang houdbaar. In de koelkast blijft het vaak maximaal een week goed. 

 

Wanneer je geen zeepplant in je tuin of op je balkon wilt, maar wel graag zeep maakt van een plant, dan kan je experimenteren met zeephout, of met zeepnoten.

ZEEPKRUID (Saponaria officinalis)

zeepkruid, saponaria officinalis
zeepkruid, saponaria officinalis

De bladeren en wortels van zeepkruid hebben een hoog gehalte saponine. De bladeren kunnen het hele jaar door geoogst worden, terwijl de wortels alleen in de winter kunnen worden opgegraven. Om de zeep uit het zeepkruid te halen snij je de bladeren en/of de (schoongemaakte) wortels eerst in kleine stukjes. Hierna doe je ze in water en wrijf je met je handen de saponine uit de plant. De saponine kunnen ook uit de plant gehaald worden door de plant 15 minuten in kokend water te koken, alles te laten afkoelen en het mengel hierna te zeven. Naast "saponaria officinalis" zeepkruid kan je ook "saponaria ocymoides" gebruiken, dit is een kleinere plant, maar met verder dezelfde eigenschappen.

 

Zeepkruid wordt niet alleen gekweekt vanwege zijn hoge saponine gehalte, maar ook omdat de plant mooie kleine witte of paarse bloementjes krijgt. Dit maakt dat de plant ook een goede bijenplant is. De zeepkruid plant wordt ongeveer 60 cm hoog en is een sterk kruipende plant. Wanneer je geen zeepkruid door heel je tuin wilt, kan je de plant ook in een grote pot kweken.

 

Zeepkruid (saponaria officinalis) planten zijn HIER, HIER, HIER en HIER te koop.

Echte koekoeksbloem (lychnis flos-cuculi)

echte koekoeksbloem, lychnis flow-cuculi
echte koekoesbloem, lychnis flos-cuculi

De Echte Koekoeksbloem heeft saponine in de wortels. De wortels kunnen schoongemaakt, gesneden en gekookt worden om de saponine vrij te laten komen en een zeep te maken. De bloemen van de Echte Koekoeksbloem zijn ook geliefd door bijen en andere nuttige insecten.

 

De Echte Koekoeksbloem kan tot 1 meter hoog worden. In de zomer krijgt de plant roze bloemen. De Echte Koekoeksbloem groeit vooral goed wanneer ze in een moerassig gebied, zoals aan de rand van een vijver, worden geplant.

 

De Echte Koekoeksbloem (lychnis flos-cuculi) is HIER, HIER en HIER te koop.

Amerikaanse sering (ceanothus)

amerikaanse sering, ceanothus
amerikaanse sering, ceanothus

De bloemen en de vruchten van de Amerikaanse sering kunnen gebruikt worden om zee van te maken. Wanneer de bloemen open staan kunnen ze geplukt worden om zeep van te maken. De vruchten kunnen in elk stadium geplukt worden, maar moeten wel eerst vermalen worden voordat ze gebruikt kunnen worden. Beide worden hierna in water geweekt en de saponine worden vrijgemaakt door de bloemen of vruchten tussen de handen te wrijven. Het voordeel van het gebruik van de bloemen is dat de zeep meteen een lekkere bloemen geur heeft! De bloemen en vruchten kunnen ook gedroogd worden om later zeep van te maken. De zeep is dan minder sterk dan wanneer de verse bloemen en/of vruchten worden gebruikt, maar nog steeds bruikbaar. Niet elke soort van de Amerikaanse sering bevat veel saponine. Wil je er zeker van zijn dat je een plant koopt waar je zeep uit kunt halen, dan kan je (de verkoper vragen) een handje bloemen plukken en ze uittesten.

 

De Amerikaanse sering is een struik van maximaal 3 meter hoog. De plant krijgt in de zomer grote blauwe, paarse of roze bloemen. Er zijn wintergroene soorten en bladverliezende soorten.

 

De Amerikaanse sering (ceanothus)  is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER verkrijgbaar. 

Aadelaarsvaarn (pteridium aquilinum)

aadelaarsvaarn, pteridium aquilinum
aadelaarsvaarn, pterdium aquilinum

De rhizoma, ofwel wortelstok, van de aadelaarsvaarn wordt gebruikt om zeep van te maken. Een rhizoom is een ondergrondse stengel waardoor de plant zich vermeerderd. De rhizoma worden schoongemaakt, fijn gesneden en dan gekookt.

 

De aadelaarsvaarn wordt gezien als een onkruid, ondanks dat je hem ook als tuinplant kan kopen. De plant verminderd zich ondergronds, waardoor hij moeilijk te verwijderen kan zijn. Je kan de plant wanneer je weinig ruimte hebt in een grote pot kweken, om te voorkomen dat heel je tuin vol staat met de varen. De plant kan tot 1.5 meter hoog worden. Het is een plant die goed tegen schaduw kan en weinig onderhoudt nodig heeft.

 

De adelaarsvaarn (pteridium aquilinum) is HIER, HIER en HIER te koop.

Witte paardenkastanje (aesculus hippocastanum)

witte paardenkastanje, aesculus hippocastanum
witte paardenkastanje, aesculus hippocastanum

De witte paardenkastanje is een decoratieve boom die vaak in parken wordt gebruikt. De 'kastanjes', die NIET eetbaar zijn, bevaten veel saponine en kunnen dus gebruikt worden om zeep van te maken. Om de saponine uit de paardenkastanjes te halen, haal je de schil van de paardenkastanjes af, maak je de witte binnenkant fijn (met een kaasrasp te gebruiken, voor het beste effect), plaats de fijne stukjes paardenkastanje in een kaasdoek of in een fijne zeef, en laat dit 1 tot 2 uur in water hangen, voordat je de stukjes paardenkastanje eruit haalt. De bladeren kunnen eventueel ook gebruikt worden om zeep van te maken, door ze te kneuzen en ze hierna ook in water te laten weken.

 

De witte paardenkastanje boom kan tot 30 meter hoog worden. In de lente krijgt de boom bloemen, waar de paardenkastanjes uit groeien. 

 

De witte paardenkastanje (aesculus hippocastanum) is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.

Palmlelie (Yucca)

palmlelie, yucca
yucca, palmlelie

De wortels van de palmlelie, ook wel bekend als de yucca, worden gebruikt om zeep van te maken. Om dit te doen graaf je de wortels van de plant uit. Haal een aantal van de wortels van de plant en haal hier zo veel mogelijk zand en aarde vanaf. Hierna schil je de wortel. Snij de yucca wortel eerst in kleine stukjes en gebruik hierna een hamer of vijzel om ze zo fijn mogelijk te maken. Je zult zien dat er een amber kleurige slijm ontstaat. Dit laat op een ovenplaat in een oven van 100 graden drogen totdat het helemaal droog is. Hierna kan je de poeder bewaren tot je het gaat gebruiken. Om de yucca zeep te gebruiken meng je de poeder met wat water. Zorg wel dat je het mengt in een bakje of in een wasbak waar geen vet in zit, want dan schuimt het niet.

 

Je kan ook zeep maken van de bladeren van de yucca, waardoor de kans kleiner is dat de plant dood gaat dan wanneer je de wortels gebruikt. Om zeep te maken van de bladeren snij je een groot blad af. Dit blad snij je weer in kleine repen. De repen leg je in water, en door de repen tussen je handen te wrijven komen de saponine vrij.

 

Ondanks dat de palmlelie een vetplant is, kunnen sommige soorten het toch buiten overleven. Wil je op safe spelen, dan plant je de yucca in een grote pot, zodat hij bij strenge vorst binnen weggezet kan worden. De beste soorten om te proberen zijn de Yucca Baccata, de Yucca filamentosa, de Yucca glauca, de Yucca gloriosa en de Yucca whipplei.

 

De palmlelie (yucca) is HIER, HIER en HIER te koop.

Honderdjarige aloe (agave americana)

agave americana, honderdjarige aloe
agave americana, honderdjarige aloe

De bladeren, de wortels en de bloemen kunnen gebruikt worden om zeep van te maken. Meestal worden de bladeren gebruikt, omdat deze het meest eenvoudig zijn om te plukken. Om zeep te maken snij je de bladeren in kleine stukjes en laat ze in warm water staan voor een tijdje. Zorg ervoor dat het water niet kookt, want dan breken de saponine af.

 

De honderdjarige aloe is niet honderd jaar oud, en is ook geen aloe plant. De plant kan tot 2,5 meter hoog worden, maar groeit langzaam. De bladeren zijn blauw/groen en kunnen gele strepen hebben. De plant kan niet tegen vorst, dus het is verstandig om de plant in een pot te kweken, zodat je de plant bij vorst binnen kan zetten.

 

De honderdjarige aloe (agave americana) is HIER en HIER te koop.

Kardemom (Elettaria Cardamomum/A. Costatum/A. Subulatum) kopen, verzorgen en oogsten

Online planten bestellen bij Plantje.nl

STANDPLAATS VAN DE KARDEMOM PLANT

kardemom plant, elettaria cardamomum

Zowel groene kardemom als zwarte kardemom komen uit een tropisch gebied. Dit betekend dat ze van een warme, vochtige omgeving houden. In de tropische gebieden groeien ze vaak in de schaduw van hoge bomen.

 

Hier is de zon een stuk minder sterk dan in de tropische gebieden. Om er voor te zorgen dat ze genoeg licht krijgen, kan je ze hier het best voor een zonnig raam zetten. Daarnaast houden de kardemom planten van een hoge lucht vochtigheid. Dit betekend dat je ze het best op een schotel met kiezels, gevuld met water zet. Omdat stilstaand water muggen kan aantrekken, kan je er ook voor kiezen om de plant elke dag nat te spuiten met een plantenspuit, of er een kleine luchtbevochtiger bij te zetten.

 

Volwassen kardemom planten kunnen tegen lage temperaturen van - 2 graden Celsius. Dit betekend dat je kardemom planten buiten zou kunnen planten. In de winter kan je ze, als het koud wordt, afdekken met een bed van stro, bladeren en/of speciale winter beschermingsdoeken. Aan de andere kant, als je regelmatig kardemom bladeren wilt kunnen oogsten, dan kan je de plant het beste binnen houden. Wanneer de temperatuur onder de 15 graden Celsius komt, dan zal de plant nauwelijks groeien. Zeker omdat de nachttemperaturen hier vaak onder de 15 graden Celsius komen, zal de plant niet veel groeien.

 

 

Wanneer je de kardemom plant in een warme kamer in huis houdt, dan zal de plant regelmatig nieuwe bladeren aanmaken, wat er voor zorgt dat je veel kardemom bladeren kan oogsten!

POTGROND VOOR DE KARDEMOM PLANT

Kardemom planten groeien in de tropische gebieden in een grond die licht zuur is, en rijk aan leem. Een potgrond die aan al deze eisen voldoet is moeilijk te vinden. Houseplant Refocus Potting Mix is een van de weinige waar leem in verwerkt zit, dus zou een goede keus zijn.

 

Je kan er ook voor kiezen om zelf je potgrond te mixen. Gebruik hiervoor 3 delen hortensia potgrond (dit zorgt voor een lage PH waarde, waar de kardemom plant van houdt), 1 deel leem (voor kleine hoeveelheden kan je de witte leem van Chi nemen, voor grote hoeveelheden kan je kijken bij een hengelsport winkel), 1 deel lavameel (voor extra voedingsstoffen en om water op te slaan), en 1 deel zand (voor de drainage).

WATER EN LUCHTVOCHTIGHEID VOOR DE KARDEMOM PLANT

Kardemom planten houden van een vochtige grond. Je kan er voor kiezen om wat WetKeep door de aarde te mengen wanneer je de kardemom plant gaan (ver)planten. Dit zorgt ervoor dat er meer water in de potgrond wordt opgeslagen.

 

In de lente en zomer kan je de kardemom plant het beste elke dag een beetje water geven, zodat de grond niet uitdroogt. In de herfst en winter kan je de plant om de dag wat water geven. In combinatie met een hoge (plaatselijke) luchtvochtigheid en een warme omgeving zal dit er voor zorgen dat je kardemom plant goed blijft groeien.

 

Kardemom planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen kan je de pot op een schaal met kiezels en water zetten. De kiezels zorgen ervoor dat het water niet de pot in trekt. Je kan de plant ook elke dag nat spuiten met een plantenspuit, of een luchtbevochtiger naast de plant zetten. 75% luchtvochtigheid rondom de kardemom plant is ideaal.

MEST VOOR DE KARDEMOM PLANT

Kardemom heeft voeding met 6% stikstof, 1% fosfor en 12% kalium nodig (NPK 6-1-12). De biologische groenten meststof van DCM komt hier het dichts bij met een NPK van 6-3-12, en is hierdoor een goede keus voor je kardemom plant. Geef deze meststof 2x per jaar, 1x in maart en 1x in september. Lees op de verpakking hoeveel je moet geven voor de afmeting van jou plant.

OOGSTEN VAN PEULEN EN BLADEREN VAN DE KARDEMOM PLANT

kardemom plant

Alleen wanneer een kardemom plant onder de juiste omstandigheden wordt gehouden is er een kans dat hij binnen, na ongeveer 3 jaar zal gaan bloeien. De bloemen zijn zelf bestuivend, maar hebben wel een insect (bij, hommel, etc.) nodig om de plant te bestuiven. Je kan ook zelf voor bij spelen door de bloemen met een zacht kwastje te bestuiven. Als je geluk hebt dat je kardemom plant bloemen en kardemom peulen gaat aanmaken, dan kan je de peulen oogsten wanneer ze groen beginnen te worden.

 

Ook wanneer je kardemom plant niet gaat bloeien, en dus geen kardemom peulen gaat produceren heb je nog steeds veel aan deze plant. De bladeren van de kardemom kan je namelijk ook gebruiken! De smaak lijkt erg op de smaak van de kardemom peulen. Je kan ze op dezelfde manier gebruiken als een laurierblad, door ze mee te laten trekken in het vocht van zoete of zoute gerechten. Daarnaast kunnen de bladeren vers of gedroogd gebruikt worden om thee van te maken, vooral in chai komen ze goed tot hun recht!

 

Om de kardemom bladeren te oogsten kies je de langste bladeren van de plant. Deze snij je met een scherp en schoon mes af bij de basis van de plant. Zorg ervoor dat er altijd een aantal grote bladeren aan de kardemom plant blijven zitten, anders is er een kans dat de plant het niet overleeft.

KARDEMOM PLANTEN ZAAIEN EN DELEN

Kardemom kan je helaas niet kweken door de zaden die je als specerij koopt in de supermarkt te zaaien. Deze zaden zijn vaak te oud. Alleen van verse kardemom zaden kan je (misschien) een plant kweken, deze zaden ontkiemen moeilijk. Ongeveer 50% van de verse kardemom zaden ontkiemen in een periode van 6 maanden.

 

De beste manier om een kardemom plant te vermeerderen is door de plant te delen. Je zal zien dat de kardemom plant zich probeert uit te breiden. Naast de stengels met grote bladeren, zie je nieuwe stengels met nieuwe bladeren groeien. Wanneer er meerdere stengels met grotere bladeren zijn, kan je de plant delen.

 

Om de kardemom plant te delen haal je het uit de pot en verwijder je de grond, zodat je de wortels goed ziet. Om de plant te delen scheur je de wortels simpelweg van elkaar. Zorg er voor dat er aan elk nieuw kardemom plantje minimaal 2 grote bladeren zitten en 2 jonge scheuten.

KARDEMOM PLANTEN KOPEN

Kardemom planten zijn moeilijk om te vinden. HIER kan je een kardemom plant kopen. Net als vele andere tropische specerij planten, kan je de kardemom plant soms op Duitse webshops vinden die naar Nederland versturen, google "Elettaria Cardamomum kaufen" voor het actuele aanbod.

Pandan (Pandanus Amaryllifolius) kopen, verzorgen en oogsten

PANDAN BLADEREN GEBRUIKEN IN DE KEUKEN

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Pandan bladeren worden gebruikt voor de smaak en de geur van de bladeren. De plant bevat 2-acetyl-1-pyrroline, dit bestanddeel geeft de geur van basmati rijst aan gerechten. De bladeren worden vers of gedroogd gebruikt om smaak af te geven aan vloeistoffen, op dezelfde manier als een laurierblad dat doet. Vaak worden de bladeren gebruikt in zoete gerechten, of om smaak te geven aan rijst. Zo kan je een pandan blad toevoegen aan het water waarin je rijst kookt, om het de typische pandan smaak te geven. Je kan het blad ook gebruiken om mandjes van te maken om vis of vlees in te stomen, hierdoor krijgt het een beetje een pandan smaak. Sap van pandan bladeren worden ook gebruikt om pandan cake mee te maken. Hierdoor kleurt de cake (een beetje) groen en krijgt het een pandan smaak.

STANDPLAATS EN POTGROND VOOR DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Pandan planten houden van een vochtige, zure grond. In tropische gebieden waar de plant in de volle grond wordt gekweekt kunnen ze erg groot worden, tot 2.5 meter. In pot zal een pandan plant niet zo groot worden, tenzij je ze in een hele grote pot zet. Plant de pandan plant in een pot van minimaal 20 cm doorsneden in hortensia potgrond. Deze potgrond is zuurder dan normale (moestuin) potgrond, en daarom erg geschikt voor een pandan plant. Eventueel kan je hier nog wat WetKeep door mengen, om er voor te zorgen dat de grond langer vochtig blijft.

 

Pandan planten houden van een tropisch klimaat. Dit betekend weinig volle zon (ze groeien normaal onder hoge bomen), een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur. Wanneer je een badkamer hebt met een raam waar het grootste deel van de dag de zon door schijnt, dan is dit de ideale plaats voor een pandan plant. Hier is de zon minder sterk dan waar de pandan plant vandaan komt. Daarnaast worden deze planten binnen gekweekt, waar het zonlicht wordt afgezwakt door een raam. Plaats de pandan plant dan ook voor het meest zonnige raam dat je hebt in je huis om de plant goed te laten groeien.

 

Zorg er ook voor dat je je pandan plant op een warme plaats in huis zet, boven de 20 graden Celsius is ideaal. Zet ze vooral niet buiten, want wind, koude temperaturen en volle zon doen de planten niet veel goeds.

WATER, LUCHTVOCHTIGHEID EN MEST VOOR DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Pandan planten houden van een vochtige grond. Geef de planten daarom meerdere keren per week een beetje water, zodat de aarde niet uitdroogt. Zorg er wel voor dat de wortels niet in een laagje water komen te staan. Dat kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten en de plant uiteindelijk dood gaat.

 

Vochtigheid is ook belangrijk voor de pandan plant. Om het tropische klimaat na te bootsen kan je de pot op een schotel met kiezels en water zetten. Het nadeel hiervan is dat je ook meteen een broedplaats voor muggen creëert. Je kan er ook voor kiezen de plant elke dagen even met een plantenspuit nat te spuiten, of een kleine luchtbevochtiger naast de plant te zetten.

 

Geef in de zomer maanden wekelijks een dosis vloeibare hortensia voeding aan de pandan plant. 

PROBLEMEN MET DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

De meest voorkomende problemen met pandan planten zijn bladluizen en wolluizen. Bladluizen zijn kleine, groene of zwarte spelden knopjes die op de bladeren van de plant leven. Wolluizen zijn witte, pluizige diertjes die ook op de bladeren van de plant leven. Promanal-R van Ecostyle is een biologisch middel dat zowel tegen bladluis als tegen wolluis gebruikt kan worden. Zorg er wel voor dat je het regelmatig gebruikt wanneer je een bladluis of wolluis plaag hebt op je pandan plant, want het werkt alleen als het de luizen aanraakt.

 

Soms komt het voor dat de punten van pandan bladeren bruin worden. Dit is een teken dat de plant te weinig water krijgt. Geef de plant vaker en meer water. Ze houden van een vochtige grond!

PANDAN BLADEREN OOGSTEN VAN DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Wanneer je pandan plant een tijdje heeft gegroeit en meerdere, grotere bladeren heeft, kan je de bladeren oogsten. Vaak heb je voor een gerecht niet heel veel pandan bladeren nodig. Om de plant gezond te houden is het aan te raden niet meer te oogsten dan noodzakelijk. Kies een groot, oud blad (hier zit het meeste smaak aan) en knip deze een cm of 3 van de stengel van de plant af.

 

Je kan het pandan blad vers gebruiken, invriezen of drogen. Je kan de bladeren drogen door ze een tijdje in een droge, koele ruimte op te hangen (bijvoorbeeld aan een waslijn), of op een bakplaat met bakpapier op 75 graden Celcius een aantal uur in de oven te zetten.

EEN PANDAN PLANT STEKKEN EN ZAAIEN

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Grotere pandan planten krijgen uitlopers bij de basis van de plant, waar de wortels aan de plant vast zitten. De uitlopers kan je een tijdje laten uitgroeien, totdat ze een aantal blaadjes hebben. Zodra ze iets groter zijn kan je ze met een schoon mes zo dicht mogelijk bij de moederplant afsnijden. Plant de pandan stek hierna in een nieuwe pot, met hortensia potgrond. Voor de jonge planten is het belangrijk dat de lucht vochtig is, je kan ze in het begin afdekken met plastic folie of een stolp om de lucht rondom de stekken vochtig te houden.

 

 

Pandan planten bloeien bijna nooit. Daarnaast is het vrij moeilijk om de zaden uit te laten groeien tot een volwassen plant. Het is daarom niet aan te raden om (buitenlandse) pandan zaden te kopen.

EEN PANDAN PLANT KOPEN

Pandan planten zijn vaak moeilijk te vinden. Zelf heb ik er in Nederland een gevonden bij de toko in de markthal in Rotterdam. Helaas zaten er wolluizen op deze plant, wat nogal vervelend is. Online zijn ze vooral in Duitsland te vinden, "pandan pflanze kaufen" levert af en toe een webwinkel op die naar Nederland verstuurd. Meestal worden de planten in de lente verkocht.

Tuinidee: Italiaanse pizza toppings kweken in de (vierkante meter) moestuin

Zowel de ingrediënten voor de pizza saus, als de groenten toppings kan je zelf kweken in je tuin of op je balkon. De groenten en kruiden kan je zowel in (grote) plantenbakken, een moestuinbak, of in de volle grond kweken. Hier vertellen we je alles over het zaaien, verplanten, verzorgen en oogsten van groenten en kruiden die je nodig hebt voor een pizza tuin. Wil je een echte pizza tuin, lees dan HIER alles over het kopen van een pizza oven!

Bakker Hillegom Alles voor uw tuin

Tomaten kweken in de pizza tuin

tomaten, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Tomaten vormen de basis van een goede pizza. Grote tomaten kan je gebruiken om de pizza saus van te maken. Wanneer je de tomaten in stukjes snijdt en met een beetje olijfolie en kruiden zoals basilicum en oregano zacht laat worden en alles hierna pureert, heb je een heerlijke, verse pizza saus. Kleine kers tomaatjes kan je heel op de pizza doen, voor een zoete smaak explosie. Je kunt tomaten in de volle grond kweken, in een (vierkante meter) moestuinbak en zelf binnen op de vensterbank. Hoe je tomaten binnen kan kweken, kan je HIER lezen.

 

TOMATEN ZAAIEN

Tomaten zaai je vanaf half maart tot half april binnen in bakjes. De meeste hobby tuinders willen niet meer dan 1 of enkele tomatenplanten van hetzelfde ras in hun tuin. Is dat bij jou ook het geval, dan kan je het beste 1 tomatenzaadje per bakje van minimaal 10 cm doorsneden en 20 cm hoog zaaien. Je hoeft de tomatenplantjes dan later niet uit te dunnen, of voordat ze naar buiten gaan nog een keer in een groter bakje te zetten. Zorg er wel voor dat je meer zaadjes zaait dan je eigenlijk nodig hebt. Er zijn altijd wel een aantal eigenwijze zaadjes die niet willen ontkiemen. Heb je plantjes over, dan kan je deze altijd in een pot planten, of weggeven!

 

Vul de bakjes eerst met 12 cm biologische moestuin potgrond, en dek dit af met 5 cm zaai grond. Dit zorgt ervoor dat wanneer de tomatenzaden ontkiemen ze makkelijk kunnen groeien, omdat zaai grond erg fijn is en niet te veel voeding bevat. Als de tomatenplantjes groter worden, dan groeien ze in de biologische moestuin potgrond, waar meer voeding in zit, zodat ze groot en sterk kunnen worden voordat je ze buiten uitplant. Zaai de tomatenzaadjes ongeveer 6 mm diep in de pot.

 

Geef de tomatenplantjes water zodra de aarde begint op te drogen en zorg ervoor dat ze op een zeer zonnige plaats staan. Voor een extra boost kan je een kweeklamp gebruiken, zoals de Parus Parasol LED Grow Light.

 

TOMATENPLANTEN VERPLANTEN

Vanaf eind april, mits het overdag niet onder de 12 graden is, kan je beginnen met de tomaten plantjes aan de kou te laten wennen. Zet de plantjes overdag, uit de volle zon en uit de wind, buiten. S'avonds haal je ze binnen, totdat de nacht temperatuur ook niet meer onder de 12 graden komt. Zodra dit het geval is kan je de tomatenplanten buiten uitplanten. Wanneer je de tomatenplanten in een plantenbak of moestuinbak uit plant, zorg er dan voor dat de bakken minimaal 40 cm diep zijn en minimaal een doorsneden hebben van 25 cm. In de vierkante meter moestuin kan je 1 struik of pot tomatenplant of 1 grote tomaten plant per 25 cm2 plantvak zetten. Zorg ervoor dat de grond waarin je de tomatenplanten plant van goede kwaliteit is. Gebruik een biologische moestuin potgrond, gemengd met een beetje biologische tomaten mestkorrels om de tomatenplanten in te planten. Zeker wanneer je een vierkante meter moestuin bak gebruik is het belangrijk om een goede kwaliteit potgrond te gebruiken, zodat de tomatenplanten goed kunnen groeien. Voor extra bescherming kan je er in het begin wat doorzichtig plastic, of een stolp over de tomatenplanten zetten. Zet bij elke tomatenplant die hoger dan 40 cm wordt een stok om de tomatenplant op te binden. Wanneer je dit niet doet kan de plant knakken wanneer er wind staat. 

 

TOMATENPLANTEN VERZORGEN 

Zodra de tomatenplanten bloemen beginnen te krijgen kan je het beste elke week een biologische vloeibare tomaten voeding geven. Dit zorgt ervoor dat de plant veel en lekkere vruchten geeft. Om er zeker van te zijn dat de tomatenplanten veel tomaten zullen geven, kan je even tegen de bloemen aan tikken. Dit zorgt voor de bestuiving, voor het geval de bijtjes het tomatenbloementje overslaan!

 

TOMATEN OOGSTEN

Zodra de tomaten een diepe rode of gele kleur hebben, afhankelijk van het ras, kan je ze oogsten. Pluk of knip de tomaten simpelweg van de plant af!

 

De beste tomatenrassen voor op de pizza: Roma (rode, langwerpige tomaat die veel wordt gebruikt voor tomatensaus), San Marzano (rode, langwerpige tomaat die speciaal gekweekt is voor de Napolitaanse pizza saus!), en Chipano (rode, ronde kerstomaten die erg zoet zijn en leuk als topping voor op de pizza, ook wanneer ze eerst gedroogd worden).

Knoflook kweken in de pizza tuin

knoflook, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Knoflook kan worden gebruikt om de pizza saus wat extra smaak te geven. Daarnaast kan fijngesneden of geperste knoflook voor of na het bakken over de pizza worden gestrooid als smaakmaker.

 

KNOFLOOK PLANTEN 

Tussen september en december worden knoflook tenen in de grond geplant. Dit kan zowel in een plantenbak of moestuinbak van minimaal 30 cm diep, of in de volle grond. Voor het beste resultaat vul je de plantenbakken met biologische moestuin potgrond. Plant de knoflooktenen 10 cm diep. In de vierkante meter tuin kan je 9 knoflooktenen planten in een vak van 25 cm2.

 

KNOFLOOK OOGSTEN

In de zomer wordt de knoflook geoogst. De knoflooktenen zijn dan uitgegroeid tot nieuwe knoflook bollen. Je kan de knoflook vers gebruiken, maar ook eerst laten drogen, zodat ze langer houdbaar zijn.

 

De beste knoflookrassen voor op de pizza: Blanke Reuzen (witte knoflook).

Paprika's en chili's kweken in de pizza tuin

paprika, chili, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Paprika's en chili's kunnen als zoete of pittige topping worden gebruikt voor op de pizza. Ze zorgen ook voor wat extra kleur op je pizza. Paprika kan natuurlijk niet ontbreken op je vegetarische pizza, maar ook op een pizza met vlees topping doet paprika het goed. Zoete paprika's worden vaak goed gegeten door kinderen. Chili's aan de andere kant zorgen voor een volwassen smaak aan je pizza. Paprika's en chili's komen van dezelfde plant. Het ras bepaald of er zoete paprika vruchten, of pittige chili's aan groeien.

 

PAPRIKA'S EN CHILI'S ZAAIEN 

Zaai de paprika of chili zaden in april op de vensterbank. Gebruik bakjes van 10 cm breed en 10 cm diep, zodat je ze niet te vaak hoeft te verplanten. Vul de bakjes met 6 cm biologische moestuin potgrond met daarbovenop 3 cm zaai grond  Zaai de zaadjes 6 mm diep. Paprika zaadjes doen er lang over om te ontkiemen, meer dan 2 weken, en ontkiemen vaak nogal moeilijk. Daarom kan je voor het best resultaat 2 tot 3 zaadjes per bakje zaaien. Als de plantjes ongeveer 4 cm groot zijn, haal je de dunste en kleinste plantjes uit de potjes. Zet de bakjes op een warme, zonnige plaats. Paprika's en chili's hebben veel licht nodig om te kunnen groeien, de Parus Parasol LED Grow Light kan helpen om grote, gezonde planten met veel rijpe vruchten te kweken. Geef de paprika of chili planten water zodra de grond helemaal is opgedroogd. De zaden en planten houden niet van heel natte aarde, zorg er dus voor dat je maar een beetje water per keer geeft.

 

PAPRIKAPLANTEN EN CHILIPLANTEN VERPLANTEN 

Als de plantjes ongeveer 15 cm lang zijn, en de temperatuur overdag niet onder de 15 graden komt, kan je de paprika of chili plantjes overdag buitenzetten. Zet ze dan op een beschutte plaats, uit de wind en niet in de volle zon. Wanneer ook de nacht temperatuur niet onder de 15 graden komt, kan je de paprika planten buiten uitplanten. Wanneer je een plantenbak of moestuinbak gebruikt om je paprika of chili planten in uit te planten, zorg er dan voor dat de plantenbakken minimaal 25 cm hoog zijn en een doorsneden hebben van 25 cm. In de vierkante meter moestuin kan je 2 paprika of chili planten per vak van 25 cm2 planten. Gebruik biologische moestuin potgrond om je plantenbak of moestuinbak te vullen voordat je de paprika of chili planten plant. Meng ook wat biologische paprika meststof door de grond, zeker wanneer je de paprika's in de volle grond plant. Paprika's en chili's kunnen niet zo heel goed tegen de kou, in ons wisselvallige klimaat kan een kweekbak ervoor zorgen dat je toch een goede oogst hebt. De beste modellen kweekbakken kan je HIER vinden. Je kan er ook voor kiezen om paprika of chili planten binnen, op de vensterbank te kweken. Wanneer je dit doet, is de Parus Parasol LED Grow Light zeker handig, omdat de planten veel licht nodig hebben om rijpe vruchten te geven. 

 

PAPRIKAPLANTEN EN CHILIPLANTEN VERZORGEN 

Zodra de paprika of chili planten bloemen beginnen te krijgen, is het tijd om elke week een dosis biologische vloeibare tomaten voeding te geven. Dit zorgt ervoor dat de planten veel bloemen en veel vruchten geven. Zeker wanneer je planten binnen staan, maar ook wanneer ze buiten gekweekt worden, kan je een kwastje gebruiken om langs de bloemen te kwasten. Dit zorg voor (betere) bestuiving, en dus meer vruchten!

 

PAPRIKA'S EN CHILI'S OOGSTEN 

Snij de paprika's of chili's van de plant af zodra ze de gewenste kleur hebben. Wanneer de vruchten groen zijn, zijn ze nog vrij bitter. Als de vruchten naar geel, oranje of rood kleuren krijgen ze meer smaak.

 

De beste paprikarassen en chilirassen voor op de pizza: Yolo Wonder (Kleine paprika plant met vruchten van ongeveer 10 cm lang, die groen of rood geplukt worden), Sweet Banana (kleine, langwerpige chili die van geel, naar oranje, naar rood kleurt die zoet en mild pittig is).

Uien kweken in de pizza tuin

uien, ui, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 

Uien worden vaak gebruikt als pizza topping. Zowel op vegetarische, vis als vlees pizza's doen uien het goed. Je kan kiezen voor standaard witte uien, maar ook voor vrolijke rode uien.

 

UIEN ZAAIEN 

Zaai de uienzaden direct buiten in plantenbakken, moestuinbakken of in de volle grond. Wanneer je de uien moet zaaien, hangt van het ras af. De meeste worden gezaaid eind winter/begin lente, maar er zijn ook soorten die aan het einde van de zomer pas worden gezaaid. Wanneer je de uien in bakken zaait, dan vul je deze voor het beste resultaat met biologische moestuin potgrond. Een beetje biologische bloedmeel door de aarde mengen zorgt voor grotere uien. Zowel bij het zaaien in bakken als in de volle grond zorgt een toplaag van 10 cm zaai grond ervoor dat de uien zaden makkelijk kunnen ontkiemen. Zaai de uienzaden 13 mm diep, 5 cm uit elkaar. In de vierkante metertuin kan je 8 uien per 25 cm2 vak planten. Zorg ervoor dat de plantenbak of moestuinbak minimaal 30 cm diep is, zodat de uien goed kunnen groeien.

 

UIEN OOGSTEN 

Tussen augustus en februari kunnen de uien geoogst worden. Afhankelijk van het uienras kunnen de uien meteen worden gebruikt, of moeten ze eerst drogen. Lees op de verpakking wanneer de uien geoogst moeten worden.

 

De beste uienrassen voor op de pizza: Tonda Musona (witte, ronde ui die zoet en pittig is), Tropea Rosso (langwerpig, rood uitje die zoet is en ook goed te eten is wanneer de ui nog niet helemaal gaar is).

Aubergine kweken in de pizza tuin

aubergine, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 Aubergines kunnen prima gebruikt worden als topping voor een lekkere zelfgemaakte pizza. Zowel op een vegetarische als op een vlees topping pizza zijn ze erg lekker. Voor het beste resultaat bak of gril je de aubergines voordat je ze op de pizza doet. Vooral wanneer je de aubergine plakjes insmeert met kruiden en olie zorgen ze voor veel smaak op de pizza.

 

AUBERGINES ZAAIEN 

Aubergines worden tussen februari en april binnen op de vensterbank gezaaid. Om er voor te zorgen dat je de planten niet te vaak hoeft te verplanten, kan je ze het beste zaaien in bakjes van 20 cm doorsneden, en 20 cm hoog. Vul de bakjes met 12 cm biologische moestuin potgrond en 5 cm zaai grond. Zaai de aubergine zaadjes 6 mm diep. Om teleurstelling te voorkomen is het handig om altijd wat meer bakjes met een aubergine zaadje te zaaien, voor het geval er eentje niet uitkomt. Aubergine planten houden niet heel erg van water, dus geef de bakjes een beetje water alleen als de grond droog begint te worden.

 

AUBERGINE PLANTEN VERPLANTEN 

Zodra de plantjes 15 cm hoog zijn en de temperatuur overdag niet onder de 15 graden komt, kan je de planten overdag buiten zetten. Zet de aubergine planten dan op een beschutte plaats, uit de volle zon en uit de wind. Zodra ook de nachttemperatuur niet onder de 15 graden komt kan je de aubergines buiten uitplanten. In de vierkante meter tuin kan je 3 aubergine planten per vak van 25 cm2 kweken. Wanneer je de aubergine planten uitplant in een plantenbak of moestuinbak, dan kan je deze voor het beste resultaat vullen met biologische moestuin potgrond. Wanneer je de aubergines in de volle grond uit plant, dan kan je er wat biologische tomaten mestkorrels doorheen mengen, zodat er genoeg voeding in de grond zit voor sterke planten. Voor het beste resultaat bescherm je de aubergine planten met een kweekbak. Voor tips over welk model geschikt is kan je HIER kijken. 

 

AUBERGINE PLANTEN VERZORGEN 

Zodra er bloemen aan de aubergine planten komen, dan kan je elke week een dosis biologische vloeibare tomaten voeding geven. Dit zorg voor meer bloemen en betere vruchten. Het kan ook helpen om de bloemen met een kwastje met de hand te bestuiven. Dit is zeker het geval wanneer je de aubergines binnen kweekt of wanneer je ze in een kweekbak zet.

 

AUBERGINES OOGSTEN 

Oogst de aubergines wanneer ze de grootte hebben die op de verpakking van de zaden staan. Zeker wanneer je de aubergines buiten wilt kweken kan je het beste kiezen voor kleinere rassen.

 

De beste aubergine rassen voor op de pizza: White Eggs (kleine, witte aubergines),  Prosperosa (grotere, ronde, paarse aubergines).

Courgettes KWEKEN in de pizza tuin

aubergine, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 Courgettes zijn een zoete, gezonde topping voor de pizza. Zowel op vegetarische pizza's, als pizza's met vis of vlees toppings doen ze het goed. Naast de standaard groene courgette kan je er ook voor kiezen om gele te kweken, dan heb je gelijk een vrolijke pizza!

 

COURGETTES ZAAIEN 

Zaai de courgettezaden tussen april en mei in potjes van minimaal 10 cm doorsneden en 25 cm diep op de vensterbank. Vul deze bakjes met 15 cm biologische moestuin potgrond en 5 cm zaai grond. Zaai de courgette zaadjes 2 cm diep. Zaai altijd wat extra courgettes, voor het geval een zaadje niet wilt uitkomen. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Zeker in de eerste periode na het zaaien is dit belangrijk.

 

COURGETTEPLANTEN VERPLANTEN 

Als de courgette plantjes minimaal 5 blaadjes hebben, en de temperatuur is overdag niet onder de 12 graden, dan kunnen ze overdag buiten worden gezet. Doe dit op een plaats waar weinig wind is en geen volle zon. Zodra ook de nachttemperatuur niet onder de 12 graden uit komt kan je de courgettes buiten uitplanten. Als je de courgettes in een plantenbak of in een moestuinbak gaat kweken, zorg er dan voor dat de bak minimaal 40 cm diep is en een doorsneden heeft van 40 cm. In de vierkante metertuin kweek je 1 plant in 2 tot 4 vakken, afhankelijk van de gekozen soort (patio rassen kunnen in 2 vakken). Vul de bakken met biologische moestuin potgrond. Wanneer je de courgettes in de volle grond gaat zaaien, dan kan je voor het beste resultaat een beetje biologische tomaten mestkorrels door de grond mengen. Om er voor te zorgen dat de courgettes zo min mogelijk ruimte in nemen, kan je de planten bevestigen aan een stok.

 

COURGETTEPLANTEN VERZORGEN 

Courgettes hebben mannelijke en een vrouwelijke bloemen. Om courgettes te kunnen oogsten, moet een mannelijke bloem een vrouwelijke bloem bestuiven. Voor de beste resultaten kan je dan ook beter 2 of meer courgette planten kweken. Het kan ook helpen om de mannelijke bloemen over de vrouwelijke bloemen te strijken. Geef de courgettes zodra ze bloemen beginnen te krijgen eens per week wat biologische vloeibare tomaten voeding door het water.

 

COURGETTES OOGSTEN 

Oogst de courgettes als ze nog jong zijn. Dan zijn ze het lekkerst en regelmatig oogsten zorgt ervoor dat de plant veel vruchten produceert. 

 

De beste courgette rassen voor op de pizza: Orelia (rechte, gele courgette), Striato D Italia (groene, gestreepte courgette).

ARTISJOKKEN KWEKEN IN DE PIZZA TUIN

aubergine, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Artisjok planten zijn vaste planten waar je jaren lang plezier van hebt. Het hart van de artisjok bloem kan je gebruiken op je pizza.

 

ARTISJOK ZAAIEN 

Zaai de artisjokken tussen februari en maart in bakjes op de vensterbank. Vul bakjes van 10 cm hoog en 10 cm doorsneden met 6 cm biologische moestuin potgrond en 3 cm zaai grond. Zaai de artisjok zaadjes 13 mm diep in de bakjes. Geef de artisjok planten water zodra de grond begint op te drogen, maar doe dit wel spaarzaam. De plantjes houden niet van te veel water.

 

ARTISJOKKEN PLANTEN VERPLANTEN 

Vanaf half mei laat je de artisjokken plantjes overdag wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze overdag buiten op een plaats waar weinig wind en geen volle zon is, en haal ze s'avonds weer binnen. Vanaf begin juni kan je de artisjokken buiten uitplanten. Wanneer je de artisjokken in een plantenbak gaat kweken heb je een bak nodig van minimaal 75 cm doorsneden en 75 cm hoog. De artisjokken planten zijn te groot voor de meeste vierkante meter moestuinbakken, daarom kan je ze beter of in een hele grote pot zetten, of in de volle grond planten. Vul de plantenbakken met biologische moestuin potgrond. Artisjokken planten hebben veel voeding nodig. Meng daarom voor het planten wat biologische groenten mestkorrels door de aarde wanneer je de planten in de volle grond zet.

 

ARTISJOKKEN PLANTEN VERZORGEN 

Het eerste jaar zullen de artisjokken planten weinig of geen bloemen vormen. Zeker wanneer de planten jong zijn is het belangrijk om bladluizen en slakken weg te houden van de planten. Om er voor te zorgen dat de planten geen taaie artisjokken vormen, is het vooral in de lente en zomer belangrijk om regelmatig water te geven. Daarnaast helpt het om in het begin van de lente een dosis biologische groenten mestkorrels door de aarde rondom de artisjok plant te mengen. Wanneer het erg gaat vriezen in de winter kan je de artisjok planten het beste afdekken met stro of met fleece doek. Dit zorgt ervoor dat de planten niet doodvriezen. 

 

ARTISJOK OOGSTEN 

Artisjokken worden tussen juni en september geoogst. Meestal vormt de plant eerst een grotere bloem. Snij de artisjokken af voordat de bladeren open beginnen te staan, wanneer het ongeveer de grote heeft van een golf bal. Hierna zal de artisjok soms nog kleinere bloemen gaan vormen. Ook deze kan je oogsten voordat de bladeren beginnen open te staan.

 

De beste artisjok rassen voor op de pizza: Green Globe (groene artisjok), Violet De Provence (paarse artisjok).

Oregano kweken in de pizza tuin

oregano, marjolein, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 Oregano wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Ook op een pizza is oregano erg lekker. Gebruik het kruid in de pizza saus, of strooi het als topping op de pizza.

 

OREGANO ZAAIEN 

Zaai de oregano zaadjes van april tot mei direct buiten. Wanneer je de oregano in een plantenbak of moestuinbak zaait, vul je deze met biologische kruiden potgrond. Bedek de potgrond, of de volle grond met een laagje van 3 cm zaai grond. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes makkelijk kunnen ontkiemen. De zaadjes ontkiemen binnen 2 tot 3 weken.

 

OREGANO OOGSTEN

Zodra de plantjes groter beginnen te worden, kan je ze uitdunnen tot ongeveer 10 cm tussen de planten zit. In de vierkante meter tuin zorg je ervoor dat er niet meer dan 4 oregano planten in een vak van 25 cm2 staan.

 

De beste oregano voor op de pizza: Compactum (kant-en-klare oregano plant, laagblijvend met sterke smaak), Kreta (kant-en-klare oregano plant met harige blaadjes, met zachte smaak), Griekse (kant-en-klare oregano plant, met zeer pittige smaak), Wilde Marjolein (zaden, met licht pittige smaak). 

Basilicum kweken in de pizza tuin

basilicum, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Basilicum is heerlijk op een pizza. Vooral wanneer de basilicum blaadjes vers, na het bakken over de pizza worden gestrooid smaken ze heerlijk.

 

BASILICUM ZAAIEN 

Zaai basilicum het hele jaar door binnen op de vensterbank. Vul potten van minimaal 25 cm diep met biologische kruiden potgrond. Bedek dit met een laagje van 3 cm zaai grond. Zaai hierop de basilicum zaadjes. Strooi 6 mm vermiculiet over de zaadjes, zodat ze nog wat licht en lucht krijgen. Dek voor het beste resultaat de potjes af met wat keukenfolie. Na ongeveer 2-3 weken zijn de zaadjes ontkiemd.

 

BASILICUMPLANTEN VERPLANTEN 

Zodra de plantjes 5 blaadjes hebben kan je ze uitdunnen. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm tussen de plantjes staat. Vanaf dit moment kan je de plantjes ook overdag buiten zetten, mits de temperatuur niet onder de 15 graden komt. Komt ook de nachttemperatuur niet onder de 15 graden, dan kunnen ze eventueel ook buiten worden uitgeplant op 5 cm afstand van elkaar. De basilicum plantjes die je weghaalt kan je natuurlijk ook meteen opeten!

 

BASILICUM OOGSTEN 

Zorg bij het oogsten van basilicum ervoor dat je de onderste 4 bladeren laat staan. Dan groeien de basilicum plantjes later weer verder en kan je meer oogsten!

 

De beste basilicum voor op de pizza: Magic White (kant-en-klare basilicum plant, originele basilicum smaak), Italiano Classico (zaden, originele basilicum smaak met medium blaadjes), Napolitano (zaden, originele basilicum smaak met grote blaadjes).

Rucola kweken in de pizza tuin

RUCOLA, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Rucola wordt steeds vaker gebruikt op pizza's. Vooral wanneer je rucola op de pizza strooit nadat deze gebakken is, smaakt de pizza extra lekker. Rucola combineert goed met ham of tonijn topping, voor wat extra pit.

 

RUCOLA ZAAIEN 

Rucola kan tussen april en juni buiten op een warme, zonnige plek worden gezaaid. Wanneer je de rucola in plantenbakken kweekt, vul deze dan met biologische kruiden potgrond. Bedek de grond waar je wilt gaan zaaien, zowel in een plantenbak of in de volle grond, met 3 cm zaai grond. Zaai de rucola zaadjes 10 mm diep. Zorg dat er ongeveer 2 cm tussen de zaadjes zit, dan hebben de plantjes ruimte om te groeien.

 

RUCOLA OOGSTEN 

Na ongeveer 8 weken kan je de rucola oogsten. Knip de rucola blaadjes 3 cm boven de grond af. De rucola groeit dan meerdere keren terug, en hoef je dus niet zo vaak opnieuw te zaaien!

 

De beste rucola voor op de pizza: Roma (wilde rucola met pittige smaak), Sylvetta (wilde rucola met fijne bladeren en pittige smaak), Pronto (gewone rucola met minder pittige smaak).

OLIJVEN KWEKEN IN DE PIZZA TUIN

olijf, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Olijven horen natuurlijk thuis op een pizza. Zelfs in ons klimaat lukt het om in een jaar met een warme zomer zelf olijven te kweken.

 

OLIJFBOOM PLANTEN 

Plant je olijfboom in een grote plantenbak of in de volle grond in een (zeer) zonnige plaats, het liefst tegen een muur die op het zuiden staat. De muur neemt extra warmte van de zon op en zorgt er dus voor dat de olijfboom het extra warm heeft. Olijven houden niet van natte wortels. Meng voor het beste resultaat Mediterrane potgrond met grind.

 

OLFIJBOOM VERZORGEN

Om er voor te zorgen dat je een zo goed mogelijke oogst hebt geef je tussen mei en september elke 2 weken een dosis vloeibare olijven voeding. In de winter kan je de boom beschermen door er noppenfolie omheen te wikkelen of een beschermhoes om te doen. Snoei de olijf niet te veel, de olijven groeien vooral aan het oudere hout, dus snoeien zorgt er voor dat je minder kan oogsten.

 

OLIJVEN OOGSTEN EN VERWERKEN

Olijven kunnen in de herfst geplukt worden. De zomer hier zijn vaak te kort om zwarte olijven te kunnen oogsten, daarom kan je ze beter plukken wanneer ze nog groen zijn. Olijven kan je niet onbewerkt eten, omdat ze daarvoor te bitter zijn. Om ze in te maken kan je ze eerst wassen, dan beschadig je ze een beetje met een deegroller zodat de bittere stoffen en later makkelijk uit kunnen. Plaats de olijven dan in een pot gevuld met water en plaats het in de koelkast. Ververs het water elke dag voor 2 tot 4 weken en hou de olijven in deze weken in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de bittere stoffen uit de olijven verdwijnen. Zodra de olijven niet meer bitter zijn vul je de pot met 1 deel water, 1 deel wijn azijn, en voor elke 250 ml vloeistof 1 eetlepel zout. Je kan eventueel ook kruiden toevoegen. Sluit de pot goed af en zet het voor minimaal 2 weken in de koelkast. Hierna kan je je zelf gekweekte olijven eten!

 

De beste olijven voor op de pizza: Het ras van olijfbomen wordt vaak niet vermeld, wat het soms moeilijk maakt om te kiezen. Het ras "Veronique" is winterhard tot -20 graden. Vraag aan de verkoper of ze toevallig weten welk ras ze verkopen. Hoe dikker de boom die je koopt, hoe beter de boom tegen de kou kan. Olijfbomen in verschillende maten kan je HIER, HIER en HIER vinden.Kweek je eigen salsa (vierkante meter) moestuin

Vers gemaakte salsa van ingrediënten die je zelf hebt gekweekt in je eigen tuin of op je eigen balkon is natuurlijk extra lekker. Je kan salsa als dip gebruiken bij chips of om vlees, groenten en vis meer smaak te geven. Salsa maken is heel eenvoudig: oogst de groenten, spoel ze af, snij ze klein en meng alles met wat zout en peper en wat limoensap samen. Een keukenmachine maakt het werk natuurlijk nog makkelijker. Laat de salsa nog een tijdje in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.De Salsa Tuin

De salsa tuin staat vol met groenten en kruiden die vol smaak zitten. De peper, paprika, tomaten en tomatillo planten hebben redelijk wat voeding nodig. Daarom is het belangrijk dat je grond in top conditie is voordat je de planten gaat kweken. Een biologische moestuin potgrond kan je gebruiken om je (vierkante meter) moestuinbak mee te vullen of om door de toplaag van je tuin te mengen. Zodra de peper, paprika, tomaten en tomatillo planten bloemen krijgen is het ook tijd om tomaten voeding te geven, voor veel en lekkere vruchten. De kruiden, uien en knoflook hebben wat minder voeding nodig. Zodra de meststoffen van de potgrond zijn uitgewerkt kan je deze planten ook af en toe een dosis kruiden voeding geven. Wanneer je een salsa tuin wilt aan leggen, maar niet zo'n groene vingers hebt of vergeten bent te zaaien, kan je HIER, HIER, en HIER groenten en kruidenplantjes kopen.

Tomaten

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, tomaten,Solanum lycopersicum, Lycopersicon esculentum

Botanische naam

Lycopersicon esculentum

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

40 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Tomaten vormen de basis voor een goede salsa. Gebruik niet alleen traditionele rode, maar kweek ook gele, zwarte en groene soorten voor een kleurrijke salsa.

Wanneer zaaien

februari-april

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

5 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Pink Brandywine: vleestomaat

San Marzano: rode roma tomaat

Black Russian: rood/zwarte tomaat

Green Zebra: groene tomaat

Yellow Pear: gele peer tomaat

Pepers

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, peper, chilli, Capsicum

 Botanische naam

Capsicum annuum

Planten per 25 cm2 vak:

2 planten per vak

Minimale pot diepte:

40 cm

Maximale groei hoogte:

80 cm

Een beetje pit in de salsa kan geen kwaad. Afhankelijk hoe pittig je de salsa wilt hebben kan je een chilli ras kiezen. Je kan er natuurlijk ook meerdere planten voor wat variatie!

Wanneer zaaien

maart-april

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

5 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Jalapeno: een milde peper

Serrano: een milde peper

Habanero: een zeer milde peper

Anaheim: een milde peper 

Paprika's

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, paprika, Capsicum annuum

Botanische naam 

Capsicum annuum

Planten per 25 cm2 vak:

2 planten per vak

Minimale pot diepte:

40 cm

Maximale groei hoogte:

80 cm

Paprika's in de salsa zorgen voor een zoete bite. Er zijn talloze soorten paprika's. Voor ons klimaat zijn de kleinere soorten geschikt, deze hebben minder zon nodig om rijp te worden.

Wanneer zaaien

maart-april

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

5 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Tangerine Dream: klein en oranje

Kobold: klein en rood


Tomatillo's

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, tomatillo, Mexicaanse aardkers, physalis ixocarpa

Botanische naam

Physalis ixocarpa 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

40 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Tomatillo's of Mexicaanse aardkersen smaken als een combinatie tussen een limoen en een vleestomaat. Lekker fris en weer eens iets anders! Pluk ze als ze als ze nog groen zijn.

Wanneer zaaien

maart-april

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

5 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Tomatillo

Tomatillo 

Uien

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, uien, ui, Allium cepa

Botanische naam

Allium cepa

Planten per 25 cm2 vak:

8 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

40 cm

Uien zijn natuurlijk ook belangrijk om in een lekkere salsa te doen. Zowel verse uitjes als gewone uien zijn lekker. Je kan kiezen voor een witte soort of een rode uien soort.

Wanneer zaaien

maart-juli

Waar zaaien

half schaduw/volle zon

Wanneer oogsten

4 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Barletta: witte verse ui

Tonda Musona: witte zoete ui

Purpelette: roze bosui  

Koriander

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, koriander, Coriandrum sativum

Botanische naam

Coriandrum sativum

Planten per 25 cm2 vak:

4 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

60 cm

Koriander is een van de smaakmakers van verse salsa. Niet iedereen houdt van koriander, je kan het ook vervangen door peterselie of eruit laten. 

Wanneer zaaien

april-juni

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

3 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Koriander 


Knoflook

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, knoflook, allium sativum

Botanische naam

Allium sativum

Planten per 25 cm2 vak:

4 planten per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

60 cm

Knoflook is een smaak maker in vele gerechten. Ook in salsa zorgt knoflook voor wat extra pit. Gebruik ze vers, of fruit ze eerst even aan in de pan om ze wat milder te maken.

Wanneer zaaien

oktober-december

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

9 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Knoflook

Komijn

moestuin, moestuinbak, vierkante meter tuin, komijn, Cuminum cyminum

Botanische naam

Cuminum cyminum

Planten per 25 cm2 vak:

2 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

60 cm

Komijn wordt vaak gebruikt in Mexicaanse gerechten. Het zit ook in veel taco kruiden mixen. Het goed in een lekkere verse salsa. De zaden en de bladeren kunnen gebruikt worden.

Wanneer zaaien

april-juni

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

4 maanden na zaaien

RASSEN & VERKOOPPUNTEN

Komijn

 
DIY Moestuin: Een Japanse (vierkante meter) moestuin


De Japanse keuken is smaakvol en gezond. Japanse groenten kan je ook zelf kweken in je eigen tuin of op je balkon. De groenten kunnen in de volle grond, of in een bak worden gekweekt. De meeste soorten kunnen goed tegen de kou en zijn daarom zeer geschikt voor de herfst en winter teelt. Met deze groenten kan je weer eens wat anders kan eten, en zelfs dingen kan proberen die niet in de supermarkt te koop zijn!De Japanse Moestuin

Wanneer je van koken houdt, of bent uit gekeken op het kweken van de ouderwetse tomaten en komkommers, dan is het leuk om een Japanse moestuin te beginnen. De Japanse groenten die je zelf in de moestuin kan kweken zijn niet alleen lekker en gezond, maar zien er ook nog eens mooi uit! Voor inspiratie kan je de boeken "Recepten uit Tokyo" van Maori Murota, "Basic Japans" van Ivan Verhelle, en "De Japanse keuken" van Nancy Singleton Hachisu eens lezen. Je zult zien dat de Japanse keuken niet alleen om sushi draait. Er zijn bijvoorbeeld ook talloze Japanse soepen en wokgerechten die gevuld zijn met gezonde groenten die je zelf kunt kweken in jou moestuin in de tuin of op het balkon. De planten doen het niet alleen goed in de volle grond, maar zijn ook prima geschikt voor een (vierkante meter) moestuinbak!


Shungiku

moestuin, vierkante meter moestuin, chopsue greens, shungiku, japanse tuin, japanse groenten

Gekroonde ganzenbloem

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

60 cm

De jonge bladeren en bloemen van deze planten kunnen worden gegeten in salades, in wok gerechten of in soepen. Het wordt in het Japanse gerecht nabemono, een hotpot, gebruikt. Deze plant bevat zeer veel vitaminen.

Wanneer zaaien

maart-september

Waar zaaien

schaduw of volle zon

Wanneer oogsten

6-8 weken na zaaien

Verkooppunten

SHUNGIKU

Zaden: HIER en HIER

Shiso

moestuin, vierkante meter moestuin, perilla, japanse peterselie, shiso, japanse tuin, japanse groenten

Japanse biefstukplant

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Rode shiso wordt voornamelijk gebruikt om ingemaakte groenten en fruit te kleuren. Daarnaast wordt het gebruikt als micro groenten voor salades en decoratie. Het smaakt naar komijn, zout en biefstuk!

Wanneer zaaien

maart-april

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

microgroenten of volgroeit

Verkooppunten

SHISO

Zaden: HIER en HIER

Stengelui

moestuin, vierkante meter moestuin, stengelui, Allium fistulosum, japanse tuin, japanse groenten

Grove bieslook

 

Planten per 25 cm2 vak:

10 planten per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

30 cm

Deze Japanse uien kunnen zowel vers als gekookt worden gegeten, waarbij het blad en de stengel gegeten wordt. Het wordt gebruikt in in sukiyaki. De uien kunnen ook worden gekweekt voor de mooie bloemen die eraan komen. 

Wanneer zaaien

maart-mei

Waar zaaien

schaduw of volle zon 

Wanneer oogsten

10 weken na zaaien

Verkooppunten

STENGELUI

Zaden: HIER en HIER


MIZUNA

moestuin, vierkante meter moestuin, mizuna, japanse sla, japanse tuin, japanse groenten

Japanse sla

 

Planten per 25 cm2 vak:

12 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

20 cm

Mizuna zijn peperige blaadjes die als salade worden gebruikt. Het lijkt een beetje op rucola, maar is minder pittig. Het kan ook gebruikt worden in soepen en in roerbak gerechten. Ze kunnen gebruikt worden als raapstelen.

Wanneer zaaien

maart-augustus

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

6-8 weken na zaaien

Verkooppunten

MIZUNA

Zaden: HIERHIER en HIER

KOMATSUNA

moestuin, vierkante meter moestuin, komatsuna, mosterd spinazie, mustard spinach, japanse tuin, japanse groenten

Mosterd spinazie

 

Planten per 25 cm2 vak:

12 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

20 cm

Komatsuna zijn blaadjes die naar mosterd en kool smaken. Ondanks dat het ook wel mosterd spinazie wordt genoemd, smaakt het niet naar spinazie. Het kan gebruikt worden in salade, maar ook in wok gerechten.

Wanneer zaaien

maart-juni

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

20 dagen na zaaien

Verkooppunten

KOMATSUNA

Zaden: HIER en HIER

DAIKON

moestuin, vierkante meter moestuin, minowase, zomerramenas, daikon, japanse tuin, japanse groenten

Zomerramenas

 

Planten per 25 cm2 vak:

5 planten per vak

Minimale pot diepte:

40 cm

Maximale groei hoogte:

20 cm

Japanse radijzen worden niet alleen rauw gegeten, maar ook gestoomd of gewokt. De radijzen zijn minder pittig dan de gewone radijs. Sommige kunnen tot 35 cm lang worden. De jonge bladeren  kunnen ook worden gegeten.

Wanneer zaaien

maart-oktober

Waar zaaien

volle zon 

Wanneer oogsten

60 dagen na zaaien

Verkooppunten

DAIKON

Zaden: HIER en HIER


EDAMAME

moestuin, vierkante meter moestuin, soyaboon, soyabonen, soya, edamame, japanse tuin, japanse groenten

Soya bonen

 

Planten per 25 cm2 vak:

2 planten per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Soya bonen worden vaak in hun peul gekookt in zout water en de boontjes in de peul worden daarna gegeten als snack. De bonen worden jong geplukt, zodat ze zacht zijn. Soya bonen hebben een goede zomer nodig om rijp te worden!

Wanneer zaaien

april-mei

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

5 maanden na zaaien

Verkooppunten

EDAMAME

Zaden: HIER
Basilicum zaaien en kweken

Basilicum is niet moeilijk om zelf te zaaien. Er zijn zeer veel soorten, waaronder paarse, Aziatische en soorten met een aparte smaak. Zelf gekweekte basilicum planten zijn veel makkelijker te verzorgen (en levend te houden) dan supermarkt basilicum planten. Dit is omdat ze meteen vanaf het begin een 'goede' start krijgen. In deze blog een stap-voor-stap uitleg voor het zaaien en verzorgen van basilicum planten. We hebben ook de beste rassen voor je op een rijtje gezet.


BASILICUM RASSEN

Klik op de foto om naar een verkooppunt te gaan.


paarse basilicum ararat
Paarse basilicum "Ararat"
Paarse basilicum "Red Rubin"
Paarse basilicum "Red Rubin"
Paarse basilicum "Purple Ruffles"
Paarse basilicum "Purple Ruffles"
paarse basilicum violetto aromatico
Paarse basilicum "Violetto Aromatico"
paarse basilicum dark opal
Paarse basilicum "Dark Opal"
thaise baililicum siam of thai
Thaise basilicum "Siam of Thai"

thaise basilicum khaprao
Thaise basilicum "Khaprao"
Aziatische basilicum "Nicobar"
Aziatische basilicum "Nicobar"
limoen basilicum limone
Limoen basilicum "Limone"
citroen basilicum mrs burns
Citroen basilicum "Mrs Burns"
kaneel basilicum cinamonette
Kaneel basilicum "Cinamonette"
basilicum genoveser aton
Basilicum "Genoveser Aton"

basilicum mammoth
Basilicum "Mammoth"
basilicum italiano classico
Basilicum "Italiano Classico"
basilicum minette
Basilicum "Minette"


BASILICUM ZAAIEN EN VERZORGEN

basilicum kweken, basilicum zaden, basilicum zaaien

Stap 1: Basilicum zaadjes hebben licht nodig om optimaal te ontkiemen. Je kan de zaadjes meteen in de pot zaaien waar je ze in wilt hebben en dan uitdunnen, of eerst in kleinere bakjes zaaien en ze later verplanten. Wij gebruiken vaak een vensterbank kweekkasje voor het zaaien van basilicum zaadjes. Vul de pot met eerst een laag moestuin grond en daarop een laag van 4 cm zaai grond of de kweekbak met helemaal zaai grond. Hierna verdeel je de zaadjes dun over de pot, of plaats je in elk vakje van de kweekbak een zaadje. Geef hierna regelmatig water, zodat de zaadjes op de aarde niet uitdrogen. Zorg er voor dat de plantjes boven de 20 graden Celsius blijven, anders ontkiemen ze niet. Een vensterbank waar veel licht binnen komt is een ideale plaats.

basilicum kweken, basilicum zaden, basilicum zaaien

Stap 2 (uitdunnen): Wanneer de zaadjes 4 blaadjes hebben is het tijd om ze uit te dunnen of te verplanten. Bij het uitdunnen zorg je ervoor dat er minimaal 4 cm tussen de plantjes zit. Op die manier kunnen de basilicum planten groot en sterk groeien. De plantjes die je eruit trekt kan je eten!

Stap 2 (verplanten): Wanneer je een kweekbak hebt gebruik, kan je de plantjes nu uitplanten. Vul de pot waar je de basilicum verder in wilt kweken met moestuin grond. Plant de plantjes met 4 cm tussen ruimte in de pot.

Stap 2 (buiten zetten): Basilicum plantjes houden niet van de kou. Het is daarom belangrijk om als je ze buiten wilt zetten je ze langzaam laat wennen aan de kou. Doe dit alleen vanaf midden mei, als de temperatuur s'nachts niet onder de 15 graden Celsius komt. Om dit te doen zet je de pot of de kweekbak 3 uurtjes buiten uit de wind en uit de volle zon. Elke 2 dagen zet je ze 2 uur langer buiten, totdat ze van s'ochtends tot s'avonds buiten staan. Hierna kan je ze buiten laten staan in hun pot, of uitplanten waar je de basilicum plantjes wilt hebben.

basilicum kweken, basilicum zaden, basilicum zaaien

Stap 3: Geef de plantjes vanaf het moment dat ze verplant zijn om de 2-4 dagen water, afhankelijk van hoe warm het is. Wanneer de plantjes minimaal 10 cm hoog zijn kan je beginnen met oogsten. Om er voor te zorgen dat de plantjes niet meteen dood gaan is het belangrijk om de jongste blaadjes te plukken en de oudere blaadjes aan de onderkant te laten staan. Na ongeveer 3 maanden hebben de basilicum planten de voeding uit de aarde gehaald. Af en toe wat kruiden voeding toevoegen kan er voor zorgen dat je basilicum planten goed blijven groeien. Geef echter niet te vaak voeding, want dan groeien de planten wel heel snel, maar krijgen de blaadjes minder smaak!Aziatische kruiden kweken: zaaien, planten, verzorgen en oogsten

In dit artikel alles over het kweken van Aziatische kruidenplanten en specerijenplanten binnen in huis! We vertellen je alles over het kweken van kaffir lime, citroengras, pandan, curry, Chinese bieslook, jasmijn, thee en gember. Daarnaast vertellen we je ook waar je planten en/of zaden van deze kruiden kunt kopen. Lees snel verder om zelf eenvoudig een exotische kruidentuin binnen in je eigen huis te beginnen!


KAFFIR LIME (DJEROEK POEROET) KWEKEN

kaffir lime djeroek poeroet citrus hystrix plant kweken verzorgen

De kaffir lime, of djeroek poeroet, citrus hystrix plant wordt gebruikt voor de heerlijk geurige citrusbladeren. De vruchten kunnen ook gebruikt worden, maar dit is meer een bonus. Je gebruikt de bladeren op dezelfde manier als laurier: kies een mooi blad van je eigen kaffir lime citrusboompje, knip het af en gebruik het om te laten trekken in een vloeistof (bouillon, melk). Je kan ook een aantal bladeren afknippen en ze laten drogen (in de lucht of in de oven) om ze vervolgens te vermalen tot poeder. Naast dat de blaadjes lekker zijn om te gebruiken, ruikt deze plant ook lekker fris om de kamer op te frissen!


De verzorging van de kaffir lime citrusplant is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Kleinere kaffir lime planten zijn eenvoudiger om gezond te houden dan boompjes. Plant de citrusplantjes in potgrond geschikt voor citrusbomen, meestal is dit een Mediterrane potgrond. Zorg ervoor dat de pot waarin je de kaffir lime plant zet maximaal 5 cm meer doorsneden en hoogte heeft dan de pot waar de plant nu in staat. In de zomer hebben deze citrusplanten 1x per week water nodig, het liefst gemengd met een vloeibare citrusvoeding (lees goed de verpakking voor de verhouding!). In de winter geef je de kaffir lime planten 1x per 2 weken een beetje water, zonder voeding. Het is belangrijk om de planten het hele jaar op een heel zonnige plaats te zetten. Gebrek aan zonlicht en te veel water kunnen voor oplosbare problemen zorgen, verkleuren de blaadjes of vallen ze van de citrusplant af, geef dan 2 weken geen water en zet de plant als het even kan op een nog zonnigere plek. Deze plant is HIER te koop!

CITROENGRAS (SEREH) KWEKEN

sereh, citroengras, cymbopogon citratus, lemongrass, kweken, verzorgen

De citroengras, of sereh, cymbopogona citratus plant wordt gekweekt voor de heerlijk citronella geurige bladeren en stengels. Citroengras wordt bijvoorbeeld gebruikt om thee van te maken en om soepen en sauzen op smaak te brengen. De flexibele bladeren kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om gevuld vlees of vis bij elkaar te binden! De plant kan door zijn citronella geur ook goed helpen tegen vliegen en muggen bij het raam!

 

Citroengras kan je op verschillende manieren opkweken. Wanneer je een aantal citroengras stengels in de supermarkt koopt (of toko), er een millimeter aan de onderkant vanaf snijd en hierna in een glas water zet krijgen de stengels binnen een paar weken wortels. Vervang het water elke dag, anders gaat het stinken! Zodra de wortels ongeveer 1 tot 2 cm lang zijn kunnen ze in een pot gezet worden. Een andere manier is zaaien. De zaadjes ontkiemen niet heel makkelijk, zaai er daarom genoeg. Vul bakjes met zaaigrond, maak dit goed vochtig, zaai de zaadjes erin, plaats het zakje in een plastic zip zakje, en zet het weg op een warme en zonnige plaats. Als de plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn kunnen ze in een pot geplant worden. Zodra de citroengras planten groot genoeg zijn (of genoeg wortels hebben) plant je ze in een pot met kruiden potgrond. Hoe groter de pot, hoe groter de plant zal worden. De planten houden van vochtige grond. Geef ze daarom 2x per week een beetje water. Geef de plant in de lente een maal een dosis kruiden voeding. Citroengras groeit erg snel, knip daarom regelmatig wat van de bladeren af. Hierdoor worden de stengels ook groter. Als je een stengel wilt oogsten dan trek je deze simpelweg uit de grond. Het nadeel hiervan is dat je ze opnieuw moet zaaien/laten wortelen. Citroengras zaadjes zijn HIER te koop!

PANDAN (SCHROEFPALM) KWEKEN

pandan, schroefpalm, kweken, verzorgen, kruiden

De pandan plant, of de schroefpalm, pandanus amaryllifolius wordt gebruikt om pandan rijst de typische smaak en geur te geven. Voeg simpel weg een paar bladeren toe aan gewone rijst en de rijst zal na het koken een lekkere pandan smaak hebben. De plant is heel geurig, elke keer dat je langs loopt komt er een pandan aroma vrij.

 

Pandan moet je als een plant kopen. Helaas zijn de planten vrij moeilijk te verkrijgen hier, maar er zijn een aantal plaatsen waar ze af en toe te koop zijn. Check ook ebay, waar hobby kwekers soms volwassen planten aanbieden! Een pandan plant is eenvoudig te kweken. Plant de pandan in een ruime pot met biologische moestuin potgrond. Geef de plant 2 maal per week een beetje water, de planten houden van vochtigheid, maar niet van natte voeten. Geef de plant in de lente en zomer wat kruiden voeding, hierdoor blijven de bladeren mooi groen en groeit de plant goed. Om te oogsten knip je een stuk van de middelste bladeren af. Probeer zowel een aantal oude, volwassen bladeren aan de onderkant, als de nieuwe bladeren in het hart van de plant te laten staan. Pandan planten zijn soms HIER te koop!

CURRY (KERRIEBOOM) KWEKEN

kerrieboom, Murraya koenigii, verzorgen, kweken

De kerrieboom, of marraya koenigii, geeft een curry smaak aan gerechten. Verwar deze echte curry boom niet met de kerrieplant! De bladeren worden gebruikt zoals laurier om een exotische smaak aan gerechten te geven. De bladeren kunnen ook vers worden ingevroren om later te gebruiken, of worden gedroogd.

 

De verzorging van een kerrieboom is vergelijkbaar met die van een citrus boom. Plant een kerrieboom in Mediterrane potgrondZet de plant op een warme en vooral zonnige plaats in huis. Geef de plant in de zomer 1x per week water met daarin voor het beste resultaat een vloeibare citrusvoeding. In de winter geef je de plant 1x per 2 weken water, zonder voeding. Om de curry blaadjes te oogsten knip je er simpel weg een aantal af. Probeer niet te veel oude blaadjes aan de onderkant van de plant af te knippen. Knip ook niet van de 3 laatste nieuwe scheuten aan de bovenkant. Voor het beste resultaat oogst je het beste blaadjes en niet hele takjes. Kerriebomen zijn soms HIER te koop.

CHINESE BIESLOOK (ALLIUM TUBEROSUM) KWEKEN

chinese bieslook, allium tuberosum, kweken, verzorgen, kruiden

Chinese bieslook, of Allium tuberosum, is vergelijkbaar met bieslook. De stengels hebben een lichte knoflooksmaak die zowel in Aziatische als in Europese gerechten goed gebruikt kan worden. De stengels kunnen nets als bij gewone bieslook op het einde aan een gerecht toegevoegd worden. Ook de bloemen van de Chinese bieslook zijn eetbaar! Deze vormen een leuke, eetbare garnering in bijvoorbeeld een salade.

 

Chinese bieslook kan eenvoudig zelf gezaaid worden. De planten kunnen, met een beetje verzorging, wel 30 jaar mee gaan! Zaai de zaadjes in de vroege lente (februari-april) op de vensterbank in zaaigrond. Wanneer de plantjes ongeveer 4 cm hoog zijn, kan je ze in groepjes van 4 in potjes van 9 cm planten met gewone biologische moestuin potgrond. Wanneer de plantjes 10 cm hoog zijn kunnen ze in hun uiteindelijke pot geplant worden van minimaal 30 cm doorsneden per setje, ook met biologische moestuin potgrond. Zet de planten op een zonnige plaats en geef ze regelmatig water. Geef in de zomer kruiden voeding om de planten gezond te houden. Oogst de planten door simpelweg een aantal stengels van de plant af te knippen. Zorg er wel voor dat er minimaal 3 cm van de stengel blijft staan. Je kan de bloemen oogsten door ze ook simpelweg af te knippen. De plant is winterhard, als het vriest zullen de stengels tot aan de grond afsterven en in de lente weer opkomen. Chinese bieslook zaadjes zijn HIER te koop!

JASMIJN (JASMINUM OFFICINALE, JASMINUM SAMBAC) KWEKEN

jasmine, jasmijn, jasminum officinale, jasminum sambac, verzorgen, kweken

Jasmijn, ofwel Jasminum officinale of de originele Jasminum Sambac, heeft zeer mooie, geurende bloemen. De bloemen worden gebruikt in de bekende Chinese jasmijnthee. Vaak worden jasmijn bloemen gemengd met groene thee om deze thee te maken. Daarnaast kunnen jasmijn bloemen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld suiker de typische jasmijn geur en smaak te geven door een aantal verse bloemen in een pot met kristalsuiker te doen en dit een paar weken te laten staan. De bloemen kunnen ook gebruikt worden in siroop of melk om desserts een jasmijn smaak te geven.

 

De verzorging van een jasmijn plant is vrij makkelijk (zowel de Jasminum officinale als de sambac kunnen op dezelfde manier binnen verzorgd worden, het grote verschil is dat de officinale ook buiten gekweekt kan worden omdat deze beter tegen kou kan). Plaats de jasmijn plant in een pot die minimaal 10 cm groter is in doorsneden dan de huidige pot. Vul de pot met biologische moestuin potgrond. Plaats een aantal stokken in de pot, zodat de plant kan klimmen. Het is ook mooi om deze plant in een grote hangpot te doen en naar beneden te laten groeien. Geef de plant 2 keer per week wat water, zodat de plant vochtig blijft, maar niet nat. Geef 2x per jaar ook lavendel voeding voor een goede bloei. Jasminum officinale is HIER te koop en Jasminum sambac is HIER te koop.

THEEPLANT (CAMELLIA SINENSIS) KWEKEN

groene thee, camellia sinensis, theeplant, verzorgen kweken

Van de theeplant, of camellia sinensis, kan je thee zetten! Zowel witte thee, groene thee als zwarte thee worden van dezelfde theeplant geoogst. Om witte thee te maken oogst je alleen de jongste twee blaadjes van de tip van nieuwe takken. Na het oogsten worden de blaadjes gedroogd. Voor groene thee kunnen ook de wat oudere blaadjes aan de uiteinden van de takken worden geoogst. Voor het beste resultaat laat je de blaadjes eerst 20 minuten op de vensterbank liggen. Hierna maak je de blaadjes kapot door ze te verkreukelen. Hierna leg je ze weer een uur liggen op een warme plek. Na dit proces zijn de blaadjes eindelijk klaar om ze op de droog stand van de oven (lage temperatuur op een stand zonder hete lucht, lees boekje van je oven!) te laten drogen voor ongeveer 2 uur. Je weet dat de blaadjes klaar zijn als je ze eenvoudig kunt verkruimelen, ook de dikkere gedeeltes.

 

De theeplant is niet de meest gemakkelijke plant om te kweken, maar natuurlijk wel heel leuk! De theeplant moet in een wat zure grond geplant worden, hortensia grond is hier zeer geschikt voor. Geef de theeplant 1x per week water en zet de plant op een zonnige plaats. Geef de theeplant aan het begin van de lente en in de zomer speciale hortensia voeding. Deze voeding zorgt ervoor dat de aarde de juiste zuurtegraad houdt. Theeplanten zijn HIER te koop.

GEMBER, ZINGIBER OFFICINALE, KWEKEN

gember, zingiber officinale, kweken, verzorgen

Gember, of Zingiber officinale, wordt op vele manieren in de keuken gebruikt. Het kan geraspt worden en overgoten met heet water voor thee. Er kunnen gembersnoepjes van gemaakt worden. Het wordt gebruikt om smaak te geven aan gemberkoekjes. Natuurlijk wordt het ook vers gebruikt in veel Aziatische gerechten.

 

Gember kweek je door een stuk gember te planten. Het beste kan hiervoor een speciaal stuk gember gekocht worden dat geschikt is om te planten. Dit stuk ziet er vaak redelijk hetzelfde uit als in de supermarkt, alleen heeft het vaak meer "ogen" waar de stengels uit groeien. Gember stukken van de supermarkt hebben voor ook meer kans om schimmels te bevatten en groeiremmer. In de late winter tot vroege lente kan gember geplant worden. Alleen dan zijn er stukken gember te koop die zullen uitgroeien tot een plant. Laat de gember wortel eerst een nacht in kraanwater staan. Langer dan een halve dag is niet nodig en daar wordt de gember ook niet beter van! Het beste is om de gember in biologische moestuin potgrond te planten. Vul een grootte pot of bak met de potgrond en plant de gember tussen de 5 en 10 cm diep en met de groei "ogen" naar boven in. Gember om te planten is HIER te koop van de late winter tot de vroege lente.Oude Knoflooktenen Planten In Pot

Oude knoflooktenen uit de voorraadkast kunt u vaak nog prima planten in een pot. Zeker wanneer er een groen of geel puntje aan de knoflooktenen begint te verschijnen zijn ze prima om te planten. Van deze binnen gekweekte knoflooktenen oogst u geen knoflookbollen, maar knoflook groen. Dit kunt u gebruiken als bieslook of lente ui, bijvoorbeeld in salades of in wok gerechten. Scroll naar beneden om te lezen hoe u knoflooktenen binnen in pot teelt. Wilt u liever geen potgrond het huis in slepen, dan kunt u knoflooktenen in water kweken.

knoflook tenen planten

Knoflooktenen binnen kweken in pot

 1. Vul een pot met moestuin en/of biologische potgrond. Neem een pot van minimaal 15 cm diep, zodat de tenen genoeg ruimte hebben. Reken ongeveer 3 tot 4 cm tussen de knoflooktenen.
 2. Maak even veel gaatjes als knoflook tenen in de grond. Maak de gaten even diep als de knoflooktenen lang zijn. Houdt 3 tot 4 cm tussen de gaten.
 3. Stop in elk gat een knoflook teen, met de spitse punt naar boven.
 4. Strooi een klein laagje potgrond over de knoflook tenen, zodat ze net bedekt zijn.
 5. Giet bij elke knoflookteen een beetje water.
 6. Zet weg op een niet te warme, lichte plek.
 7. Geef elke week een beetje water.
 8. Afhankelijk van hoe veel groen er al uit de knoflooktenen kwam, duurt het 2 tot 3 weken voordat het groen van de knoflook lang genoeg is om te oogsten.
 9. Knip het groen 10 cm boven de grond af en gebruik het zoals u bieslook gebruikt. Blijf de knoflookbollen verzorgen, het groen groeit elke keer weer terug.
 10. Als u een knoflookbol wilt kweken, dan zult u naar buiten moeten!
knoflookplanten
knoflook kweken

Groenten zaden voor de moestuin zijn o.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl en bij Allezadenkopen.nl.

comments powered by Disqus

Knoflooktenen Kweken In Water

Knoflooktenen zitten vol met leven! Met de knoflooktenen die al een groen blaadje beginnen te krijgen kunt u veel meer doen dan in de prullenbak gooien. De groene sprieten die u krijgt van het kweken van knoflooktenen in water zijn heerlijk om op te eten. Bijvoorbeeld in een wok gerecht of voor in de salade.

knoflookteen ontkiemen
 1. Plaats de knoflookteen in een glas met ongeveer 1 cm water. Gebruik eventueel keukenpapier om de knoflook teen rechtop te houden. U kunt ook meerdere tenen in 1 glas doen.
 2. Ververs het water elke dag, anders kan de knoflook gaan rotten.
 3. Als de groene sprieten ongeveer 10 cm hoog zijn kunt u ze op 3 cm van de knoflook teen afknippen. Was kiemgroenten altijd goed af, zodat u geen besmetting kunt krijgen met ziektekiemen.
 4. Verzorg de knoflookteen weer zoals voor het oogsten, de sprieten groeien een aantal keer terug.
knoflookteen groeien
knoflook kiemen

Groenten zaden voor de moestuin zijn o.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl en bij Allezadenkopen.nl.

comments powered by Disqus

Zelf Dragonazijn Maken Van Verse Dragon

Dragon gaat over het algemeen dood als de winters te koud zijn. Om die delicate smaak toch in het midden van de winter te hebben, kunt u dragen azijn maken van uw zelf gekweekte dragen! (SCROLL VOOR HET RECEPT)

DRAGONAZIJN MAKEN

RECEPT DRAGON AZIJN MAKEN

 1. Haal de blaadjes van de dragen van de takken af.
 2. Was de blaadjes heel goed onder koud water.
 3. Gebruik keukenpapier om de kruiden droog te maken.
 4. Vul een glazen inmaak pot met de verse dragon.
 5. Gebruik een goede kwaliteit witte wijn azijn om de dragon helemaal onder te zetten in de pot.
 6. Plaats het deksel op de pot, zodat er geen lucht meer bij kan.
 7. Zet de pot weg op een koele en donkere plaats en laat het hier minimaal 6 weken staan. Na 6 weken is de azijn goed, maar hij kan zelfs na een jaar nog gebruikt worden!
DRAGON AZIJN
DRAGONAZIJN ZELF MAKEN VAN VERSE DRAGON
comments powered by Disqus

Zelf Exotisch Kerrie Zout Uit Een Koud Klimaat Maken Van Kruiden Uit De Kruidentuin

Kerrie poeder is erg exotisch en de originele ingrediënten zijn in het koude Noorden niet buiten te kweken. Dit recept voor exotisch kerrie zout uit een koud klimaat komt wel dicht in de buurt! Gebruik het over vis en vlees voor een exotisch, kruidig accent. (SCROLL VOOR HET RECEPT)

KERRIE ZOUT MAKEN

RECEPT EXOTISCH KERRIE ZOUT UIT EEN KOUD KLIMAAT

 1. Benodigdheden (vermenigvuldig voor een grotere hoeveelheid): 1 eetlepel grof zeezout, 1 eetlepel gedroogde goudsbloem blaadjes en 1 eetlepel gedroogde kerrie plant naalden.
 2. Doe alle ingrediënten in een vijzel.
 3. Vijzel alles zeer fijn, zodat het een poederachtige substantie wordt.
 4. Het mengsel is gelijk klaar voor gebruik! Strooi het op vlees, vis en groenten om een exotische smaak uit een koud klimaat eraan te geven.
CALENDULA KERRIE KRUID ZOUT
zelf kruidenzout maken
comments powered by Disqus

Zelf Kerrie Kruid Uit De Tuin Drogen In De Oven

Een kerrieplant groeit goed buiten in ons klimaat, maar een curry plant niet! Als u dus deze exotische smaak in de tuin wilt laten groeien, ga dan voor een Helichrysum italicum. (SCROLL VOOR HET RECEPT)

KERRIE PLANT HELICHRYSUM ITALICUM

RECEPT ZELF KERRIE DROGEN

 1. Was de takken goed af onder koud water, zodat er geen zand en vuil meer op zit.
 2. Droog de kruiden af met een keukenpapier.
 3. Bekleed een bakplaat met ovenpapier.
 4. Spreidt de takjes uit op de bakplaat, zorg ervoor dat de takjes niet op elkaar liggen. U kunt er ook voor kiezen om de 'naalden' van de takjes af te halen voordat het de oven in gaat, dan gaat het drogen sneller.
 5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven op 80 graden Celcius.
 6. Afhankelijk van de hoeveelheid zal het 2 tot 4 uur duren voordat de takjes helemaal gedroogd zijn. Als het kerrie kruid helemaal droog is, dan breken de naalden eenvoudig in twee.
 7. Haal als de takjes helemaal droog zijn de bakplaat uit de oven en laat het helmaal afkoelen.
GEDROOGD KERRIE KRUID
comments powered by Disqus

Zelf Gekweekte Stevia Drogen In De Oven

Stevia bladeren zijn erg zoet en kunnen gebruikt worden als suikervervanger. Omdat de plant niet zo houdt van een koud herfst en winter klimaat, is gedroogde stevia handig voor in de winter. Stevia planten kunnen erg groot worden, dus aan het eind van de zomer heeft u vast nog een hoop over om te bewerken! (SCROLL VOOR HET RECEPT)

ZELF GEKWEEKTE STEVIA BLADEREN
ZELF STEVIA BLADEREN DROGEN

RECEPT STEVIA BLADEREN DROGEN

 1. Haal de stevia bladeren van de stengels af.
 2. Was de bladeren grondig onder koud water, zodat al het zand en vuil eraf is.
 3. Droog de bladeren zo goed mogelijk af met bijvoorbeeld keukenpapier of een schone theedoek.
 4. Spreidt de bladeren uit op een bakplaat met daarop ovenpapier. Zorg ervoor dat de blaadjes niet bovenop elkaar liggen, want dan drogen ze minder goed.
 5. Zet de oven op 80 graden Celcius, op een gewone oven stand.
 6. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. U kunt ook meerdere bakplaten boven elkaar doen als u veel wilt drogen.
 7. Het duurt ongeveer 2 tot 5 uur voordat de bladeren droog zijn, afhankelijk van de hoeveelheid. Check elk uur om te zien of de bladeren al door en door droog zijn. Als ze helemaal gedroogd zijn dan breken ze zo door midden.
 8. Haal de bakplaat uit de oven als de bladeren helemaal gedroogd zijn en laat ze afkoelen.
 9. U kunt er voor kiezen om de bladeren in een vijzel fijn te maken, zodat u stevia poeder heeft.
GEDROOGDE STEVIA BLADEREN
comments powered by Disqus