Verzorgingstips voor het kweken van cactussen (inclusief cactusvijg en drakenfruit)

De cactus is weer terug. Niet alleen als printje op je shirt, als spaarpot, of als hippe kamerplant, maar ook in de keuken. Ook wij zijn aan de cactus gegaan. Natuurlijk niet een decoratieve, maar eentje waar eetbare vruchten aan komen. Mocht je zelf toch met een niet-eetbare variant zitten, dan kan je onze tips voor het verzorgen van cactussen nog steeds goed gebruiken. Het zit namelijk zo, om je cactus in leven te houden heb je inderdaad niet veel nodig, maar om je cactus in top conditie te houden (of te krijgen) hebben ze wel iets meer aandacht en verzorging nodig. Wil je meer lezen over welke cactussen eetbaar zijn? Dan kan je naar DEZE pagina gaan.


Potgrond voor cactussen

cactus verzorgen, cactus kweken, cactus eetbaar, cactus vrucht

Er zijn verschillende kant-en-klare potgrond mixen beschikbaar voor cactussen. Vooral wanneer je een decoratieve cactus hebt zijn deze soorten potgrond prima geschikt. Wanneer je de vruchten van je cactus wilt gaan eten, dan kan je beter zelf een mix maken. Dit is omdat de meeste soorten cactus potgrond niet biologisch zijn. Hierdoor kunnen er schadelijke stoffen in de vruchten komen waardoor ze n of minder geschikt zijn voor consumptie.

 

De volgende soorten kant-en-klare cactus potgrond zijn er te krijgen: Terra Brill Kakteeneerde (niet bio), Compo Cactera (niet bio), Cactus and Succulent Focus (niet bio), Pokon Cactus Grond (niet bio) en DCM Ecoterra Cactussen, Vet- en Rotsplanten (BIO).

 

Zelf potgrond mixen voor cactussen

Wanneer je zelf een potgrond mix gaat maken voor je cactussen, zorg er dan voor dat je ingrediënten neemt die biologisch zijn en die van hoge kwaliteit zijn. Zo zorg je ervoor dat je cactus gezond blijft, en dat je de vruchten veilig kunt eten. Hieronder hebben we wat suggesties op geschreven, uiteraard heeft elke kweker een 'ideale' mix. 

 

Woestijn cactussen

Woestijn cactussen, zoals de opuntia soorten waar cactusvijgen aan komen, houden van een droge, doorlatende grond met weinig organisch materiaal. Een goede woestijn cactus mix bestaat voor 40% uit perliet, 20% uit lavasteen, 20% uit cocosvezels en 20% uit biologische moestuin potgrond. Voor bijvoorbeeld 10 liter potgrond heb je dan 6 liter perliet, 2 liter cocosvezels of turf en 2 liter biologische tuinaarde nodig.

 

Tropische cactussen

Tropische cactussen, zoals de stenocereus en de hylocereus waar de pitaja ofwel drakenvruchten aan groeien en de pereskia waar ook vruchten aan komen, houden van een vochtigere, organische grond. Een ideale mix voor deze tropische soorten bestaat uit 50% uit perliet, 25% uit cocosvezels en 25% uit orchideeëngrond. Voor bijvoorbeeld een 10 liter pot heb je dan 5 liter perliet, 2,5 liter cocosvezels en 2,4 liter orchideëngrond nodig.

 

Mycorrhiza

In de natuur leven cactussen samen met schimmels. De schimmels zorgen ervoor dat planten voedingsstoffen en mineralen uit de grond kunnen halen. Je kan zelf mycorrhiza toevoegen aan de potgrond. Hiervoor kan je het biologische middel BAC Funcky Fungi toevoegen. 

 

Ruimte en hoeveelheid aarde

Hoeveel ruimte, en dus de hoeveelheid potgrond die je nodig hebt, hangt van de soort cactus af en van wat je er mee wilt doen. Een siercactus kan je in een redelijk kleine pot houden als je niet wilt dat de plant veel groeit. Wanneer je wilt proberen om cactus vruchten te gaan kweken, dan zal je plant veel aarde nodig hebben. De diameter van de plantenbak moet ongeveer de helft van de hoogte van de cactus zijn. Veel eetbare cactussen kunnen erg groot worden. Zo wordt de opuntia ongeveer 4 meter hoog en de dragonfruit cactus kan tot wel 8 meter hoog worden. Wanneer cactussen in pot worden gekweekt, dan zullen ze deze hoogte niet halen. Veel cactussen, maar niet allemaal, hebben vrij korte wortels. Hierdoor heb je vaak geen hoge bak nodig om een cactus in te kweken.


WATER GEVEN AAN EEN CACTUS

cactus verzorgen, cactus kweken, cactus eetbaar, cactus vrucht

Het is niet zo dat een cactus geen water nodig heeft. Een woestijn cactus heeft minder water nodig dan de gemiddelde kamerplant, maar wel wat water.

 

Een cactus kent over het algemeen twee seizoenen: een tijd van droogte, en een natte tijd. In de droge tijd, tussen oktober en april, kan je de cactus elke 2 a 3 weken water geven. Zorg ervoor dat de bovenste 2,5 cm van de potgrond droog is voordat je water geeft. Een handig trucje om dit te testen is door 2,5 cm af te tekenen op een wattenstaafje, en dan het wattenstaafje tot het streepje in de grond te stoppen. Als het watje na even in de grond te hebben gezeten droog is, dan weet je dat de plant water nodig heeft. Zorg ervoor dat de potgrond dan goed vochtig is, maar dat al het overtollige water er uitloopt.

 

In de natte tijd, van april tot september, heeft de cactus meer water nodig. Veel cactussen beginnen in april, wanneer ze de natte periode in gaan te bloeien. Geef de cactus water zodra de bovenste 1 tot 1,5 cm van de grond is uitgedroogd. Meestal betekent dit dat je de cactus 1 keer per week water moet geven. De luchtvochtigheid door bijvoorbeeld de verwarming kan er voor zorgen dat je vaker of minder vaak water moet geven.

 

Wanneer een cactus te weinig water krijgt, dan ziet de plant er vaak verschrompeld uit. Te veel water is ook niet goed voor een cactus. Ze mogen nooit in een laagje water staan. Zorg dan ook voor dat je een goede potgrond gebruikt, waar het overtollige water makkelijk uit wegloopt. Daarnaast is het belangrijk om op de bodem van je pot een laag biologische hydrokorrels of keien te leggen. Wanneer een cactus te vaak water krijgt, dan wordt de cactus geel. Wanneer de cactus in een laagje water blijft staan, dan verrotten de wortels en zal de cactus vrij snel dood gaan.


CACTUSVOEDING

cactus verzorgen, cactus kweken, cactus eetbaar, cactus vrucht

Tussen april en september heeft je cactus regelmatig voeding nodig om goed te groeien. De meeste soorten speciale cactus voeding zijn niet biologisch. Daarom kan je het beste een andere, biologische voeding gebruiken voor je cactus wanneer je ze wilt gebruiken voor consumptie. Wanneer je je cactus alleen voor de sier houdt, dan is een standaard cactus voeding prima. De meeste cactussen doen het beter wanneer je een vloeibare voeding, in plaats van een korrel voeding gebruikt.

 

De volgende soorten cactus voeding zijn er te krijgen: Pokon Cactus & Vetplant Voeding (niet bio, NPK 4-7-7), Substral Cactus & Vetplanten Voeding (niet bio, NPK 3-5-7), Compo Cactus Meststof (niet bio, NPK 7-3-6), Cactus Focus (niet bio, NPK 1.7-0.7-2.7) en Allflor Kakteen Dunger (niet bio, NPK 4-6-8).

 

Wanneer je de bladeren of vruchten van de cactus wilt gebruiken voor consumptie of voor in verzorgingsproducten kan je beter een andere voeding gebruiken. Kies altijd een biologische voeding, zodat er geen schadelijke stoffen in de cactus terecht komen.

 

In april kan je de cactus een enkele dosis snel afgevende voeding geven waar veel stikstof (N) in zit. Zeker wanneer je een cactus hebt waar veel bladeren aan zitten, zoals een euphorbia, is dit aan te raden. Het zorgt ervoor dat de groene delen van de plant een boost krijgen om te groeien. Kies bijvoorbeeld voor: Viano bloedmeel (N13, BIO), ASEF Naturen Guano del Peru (NPK 11-4-3, BIO) of DCM Organische Stikstof (N13, BIO). Let erop dat je de juiste hoeveelheid voeding afmeet. Meet hiervoor eerst de lengte en de breedte van je pot op en bereken daarna hoeveel m2 dit is. Gebruik vervolgens een weekschaal om de helft van de aanbevolen hoeveelheid stikstof voeding af te meten. Te veel mest geven is schadelijker dan te weinig, dus meten is weten! Een paar reken voorbeelden: een bak van 30 x 30 cm is 0.09 m2, voor Vivano heb je 4.5 gram, voor ASEF 3.6 gram en voor DCM 4.5 gram nodig, en een bak van 50 x 50 cm is 0.25 m2, voor Vivano heb je dan 12.5 gram, voor ASEF 10 gram en voor DCM 12.5 gram nodig. 

 

Geef in de periode tussen mei en september een voeding waar weinig tot geen stikstof (N) in zit. Een vloeibare, biologische tomaten voeding is een goede keus, alleen zit hier vaak weinig potassium in. Je kan er ook voor kiezen om een speciale PK plantenvoeding te gebruiken, hier zitten hoge waardes potassium en kalium in en geen stikstof. Kies bijvoorbeeld voor: Bio Nova PK 13/14 (NPK 0-13-14, BIO), Aptus Super PK (NPK 0-20-25, BIO), ASEF Nature Meststof Tomaten en Kruiden (NPK 3-2-5, BIO) of Compo Bio Meststof Tomaten (NPK 3-1-5, BIO). Verdun de vloeibare plantenvoeding met 2x de aanbevolen hoeveelheid water.


Licht, warmte en cactussen

cactus verzorgen, cactus kweken, cactus eetbaar, cactus vrucht

De meeste cactussen overleven het met te veel en met te weinig licht. Om je cactus in optimale conditie te houden, heeft je cactus de juiste hoeveelheid licht nodig. Wanneer je en cactus binnen kweekt, dan is te veel licht bijna nooit een probleem, zeker niet in ons klimaat. Plaats je cactus daarom voor een zonnig raam.

 

Wanneer je cactusvijgen of drakenfruit wilt kweken, dan heeft je cactus meer licht nodig dan de gemiddelde vensterbank kan geven. Een kweeklamp is een goede manier om je cactus van extra licht te voorzien. Wanneer je maar een of een paar planten onder een kweeklamp wilt zetten dan zijn dit een paar goede opties: Parus LED Minifarm en Parus LED iSun. Zorg ervoor dat je cactus minimaal 10 uur vol licht krijg in de winter en minimaal 12 uur vol licht in de zomer.  

 

Wanneer je net een nieuwe cactus hebt gekocht, of je cactus altijd in de schaduw heeft gestaan, moet de plant even wennen aan een nieuwe, zonnigere plaats. Plaats de cactus elke dag een uurtje langer in de zon. Hierdoor voorkom je dat je cactus verbrand.

 

Wanneer je cactus te weinig licht krijgt, dan zijn ze vaak dun en lang. Dit komt omdat ze als het ware opzoek gaan naar meer zon, zonder te veel energie te stoppen in het aanmaken van gezonde, stevige cellen. Wanneer dit het geval is moet je je cactus op een zonnigere plaats zetten, en eventueel een kweeklamp aanschaffen.

 

Naast licht is temperatuur ook belangrijk. Woestijn cactussen hebben het in de groei periode, tussen april en september, graag lekker warm tussen de 20 en 35 graden. In de rust periode tussen oktober en maart kan je ze beter koud, maar wel licht, wegzetten, bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Dit stimuleert de cactussen om nieuwe bloemen en vruchten aan te maken in de lente. Tropische cactussen hebben het hele jaar een temperatuur tussen de 20 en 35 graden nodig.


CACTUS PROBLEMEN

cactus verzorgen, cactus kweken, cactus eetbaar, cactus vrucht

Net zoals bij elke andere kamerplant, kunnen ook cactussen problemen krijgen. De problemen die veroorzaakt worden door te weinig water (verschrompelen), te veel water (geel worden), te weinig licht (lange, dunne cactussen) en zonnebrand (witte plekken) hebben we hiervoor al besproken. Daarnaast kan de cactus last krijgen van ongedierte.

 

Luizen zijn het meest voorkomende probleem bij cactussen die als kamerplant worden gehouden. Vaak zijn het niet de bladluizen die je in de tuin ziet, maar wolluizen of schildluizen. Vaak vallen de luizen aan zodra de plant wat verzwakt is. Om dit te voorkomen moet je er voor zorgen dat je plant voldoende water, voeding en licht krijgt. Zitten de luizen toch op je cactus, dan kan je ze op een aantal, biologische, manieren bestrijden. Bij kleine cactussen kan je de luizen er met een make-up watje met alcohol erop vanaf halen. Een ander goed middel is Promanual-R, vooral wanneer je het s'avonds op de plant spuit. Het gebeurd vaak dat plagen na een tijdje weer terug komen, probeer daarom alert te zijn of je de luizen weer ziet en begin meteen te behandelen zodra ze terug zijn.

Is je vraag over cactussen niet beantwoord of staat jou probleem er niet bij? Stuur je vraag dan naar info@foodplanting.com.

Tips voor de aanleg van een mini fruitboomgaard

Een mini fruit tuin is ideaal voor iedereen die weinig ruimte in de tuin of op het balkon heeft. Kleine fruitbomen kunnen zowel in de volle grond als in grote plantenbakken worden gekweekt. Een mini fruitgaard is ook ideaal wanneer je fruit wilt kweken met kinderen. Ze kunnen de vruchten goed zien en natuurlijk goed plukken.

Tips voor het kiezen van mini fruitbomen

Wanneer je fruitbomen gaat kiezen voor je eigen mini fruitgaard zijn er een paar dingen om aan te denken voordat je een keuze maakt welke soorten fruit en welke rassen je gaat planten. De meeste planten gaan jaren mee. Het zou zonde zijn van je geld en ruimte om iets te kweken wat niet bij je wensen past.

Ten eerste is er ruimte. Elke plant heeft andere eisen als het gaat om de oppervlakte en de diepte die de fruitboom nodig heeft om gezond te blijven en om veel vruchten te geven. Voordat je je gaat verdiepen in welke soorten fruit je wilt kweken is het handig om met een meetlint aan de slag te gaan en op te meten hoeveel ruimte je hebt.

Ten tweede is er de standplaats. Sommige planten hebben volle zon nodig tewijl andere het ook prima doen in een schaduwrijke plaats. Kijk waar in de tuin je de fruitgaard wilt gaan aanleggen en kijk hoeveel uur zon er per dag is. Planten die volle zon nodig hebben, hebben minimaal 5 uur volle zon per dag nodig. Planten die halfschaduw nodig hebben, hebben maximaal 4 uur volle zon per dag nodig. Planten did schaduw nodig hebben, hebben maximaal 2 uur volle zon per dag nodig. De rest van de dag mogen de planten in de schaduw staan. Wanneer je met verschillende planten gaat werken, is het ook belangrijk om te onthouden dat grotere planten schaduw kunnen geven aan lagere planten.

Ten derde is er de hoogte. Mini fruitbomen worden vaak tussen de 1,50 en 3 meter hoog. Je kan de groei beperken door de bomen regelmatig te snoeien. Het is daarom belangrijk om altijd te vragen naar de geschatte volwassen hoogte, en niet alleen te kijken naar de huidige grote.

Ten vierde is er smaak. Kies vruchten die je lekker vindt. Wanneer je nooit appels eet, dan kan je hier beter niet voor kiezen. Daarnaast is het leuk om voor een fruitsoort of fruitras te gaan die je niet vaak in de winkel ziet.

Ten vijfde is er de kwestie van bestuiving. Wanneer je geen ruimte hebt om meerdere fruitplanten van dezelfde soort te planten, dan is het handig om een zelfbestuivend ras te kiezen. Dan is de kans groot dat je een goede oogst zal hebben.

Ten zesde is er de leeftijd van de plant. Jonge planten grven de eerste paar jaar weinig tot geen vruchten. Vooral bij fruitbomen kan het lang duren voordat ze vruchten geven, vaak pas na 2 tot 4 jaar. Voordat een fruitboom optimaal fruit produceerd duurt vaak nog langer, vaak pas na 5 tot 8 jaar. Je kan er voor kiezen om een oudere fruitboom aan te schaffen. Deze geven snel na het verplanten fruit. Wanneer je de planten in de winter plant, dan kan je de volgende zomer vaak al vruchten oogsten.

Ten zevende is er de pluktijd. De meeste soorten fruit moeten in 1 keer geplukt worden. Wanneer je altijd in augustus op vakantie gaat, dan is het niet handig om een ras te kiezen dat in augustus geplukt moet worden. Wanneer je meerdere fruitsoorten gaat kweken, dan is het ook handig om er voor te zorgen dat je niet alles op hetzelfde moment moet oogsten, maar de hele zomer vers fruit kan eten.

Een fruit tuin voor kinderen

Wanneer je een mini fruit tuin voor kinderen aanlegt zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Veiligheid is belangrijk in de fruit tuin. Sommige fruitplanten kunnen scherpe stekels hebben. Kies daarom altijd voor doornloze rassen. Daarnaast is er de smaak en het uiterlijk van de vruchten. De meeste fruitsoorten hebben verschillende rassen waarvan de smaak, kleur en afmeting van de vruchten kan verschillen. Zoete en felgekleurde vruchten zijn geliefd bij kinderen. Wanneer je voor hardere vruchten gaat die snel een vol gevoel geven, zoals appels en peren, dan kan je het beste voor een soort gaan met wat kleinere vruchten. Het is vaak ook leuk om rariteiten te kweken, zoals appels met roze vruchtvlees.

Kleine fruitbomen

Er zijn veel verschillende namen voor kleinere fruitbomen. Je hebt kolombomen, ballerina bomen, zuilbomen, patio bomen, minitrees en terrasbomen. Bij de meeste kleine fruitbomen beginnen de takken ongeveer 40 tot 50 cm boven de grond. Hierdoor zijn de vruchten eenvoudig te plukken. 

Ondanks dat de bomen als "mini fruitbomen" worden aangeboden, betekend het vaak niet dat ze heel klein blijven. De gemiddelde mini fruitboom wordt uiteindelijk 2 tot 3 meter hoog als je ze niet snoeit. Het is dus belangrijk om de bomen op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien om ze klein te houden. Houdt er wel rekening mee dat de meeste bomen een minimale hoogte van 1,5 meter nodig hebben om productief te zijn.

Er zijn drie soorten mini fruitbomen: bomen die bestaan uit een stam met zeer kleine (10 tot 20 cm) takken, bomen met een kroon van takken, en leibomen waarbij de takken in een bepaalde vorm zijn geleidt. Wanneer je weinig ruimte hebt, of wanneer je graag een fruithaag wilt maken, dan zijn bomen met mini takken ideaal. Deze worden vaak verkocht als kolombomen, zuilbomen, ballerina bomen of minitrees. Wanneer je de ruimte hebt, dan is een boom met een kroon een goede optie. Deze geven vaak meer fruit dan een zuilboom. Deze worden vaak verkocht als terrasbomen of patiobomen. Leibomen zijn handig wanneer je de bomen tegen een muur of hekwerk aan wilt plaatsen.

Denk er aan dat je bij alle takken moet kunnen om de boom te verzorgen en natuurlijk om de vruchten te kunnen oogsten. Wanneer de boom wat ouder is moet je er ook met een trapje naast kunnen staan om de hogere takken te kunnen bereiken. Neem dit mee in je beslissing voor welke vorm je gaat.

Kleine appelbomen

Legenda: VZ = volle zon, HS = halfschaduw, S = schaduw

Zuilappel Obeliks
Fruit
Appel
Ras
Obeliks
Vorm
Zuilboom
Maximale hoogte
1,50 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Oktober-november
Verkooppunten 
HIER + HIER
Patio appelboom Red Spur Delicious
Fruit
Appel
Ras
Red Spur Deli.
Vorm
Patioboom
Maximale hoogte
2 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Nee
Pluktijd
Oktober-november
Verkooppunten 

Fruit

Appel

Ras

Gold Sensation

Vorm

Zuilboom

Maximale Hoogte

1,5 m

Standplaats

VZ

Zelfbestuivend

Ja

Pluktijd

September

Verkooppunten

HIER

Fruit

Appel

Ras

Green Sensation

Vorm

Zuilboom

Maximale Hoogte

1,5 m

Standplaats

VZ

Zelfbestuivend

Ja

Pluktijd

September

Verkooppunten

HIER


Fruit
Appel
Ras
McIntosh
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Juli
Verkooppunten

Fruit
Appel
Ras
Red Sensation
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
?
Verkooppunten

Fruit
Appel
Ras
Elstar
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September-oktober
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Appel
Ras
Gala
Vorm
Patio - Zuil
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Nee
Pluktijd
Oktober
Verkooppunten
HIER + HIER


Fruit
Appel
Ras
Galina
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September
Verkooppunten
Fruit
Appel
Ras
Golden Delicious
Vorm
Patio - Zuil
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September-oktober
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Appel
Ras
James Grieven
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Appel
Ras
Rode van Boskoop
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Nee
Pluktijd
September
Verkooppunten

Fruit
Appel
Ras
Braeburn
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
?
Pluktijd
?
Verkooppunten
Fruit
Appel
Ras
Starcats
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
3 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
?
Pluktijd
September
Verkooppunten
Fruit
Appel
Ras
Katja
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
?
Pluktijd
?
Verkooppunten
Fruit
Appel
Ras
Discovery
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
?
Pluktijd
?
Verkooppunten

Kleine perenbomen

Fruit
Peer
Ras
Williams
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
2 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September-oktober
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Peer
Ras
Condo
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September
Verkooppunten
Fruit
Peer
Ras
Conference
Vorm
Zuil-Patio
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Peer
Ras
Bonne Louise
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Nee
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten

Fruit
Peer
Ras
Doyenne du Comice
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September-oktober
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Peer
Ras
Gieser Wildeman
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Oktober
Verkooppunten
Fruit
Peer
Ras
Luisa
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
September
Verkooppunten

Kleine kersenbomen

Fruit
Kers
Ras
Compact Stella
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
2 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
?
Pluktijd
Juli
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Kers
Ras
Cherra Morella
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Juli
Verkooppunten
Fruit
Kers
Ras
Kordia
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Juli
Verkooppunten
Fruit
Kers
Ras
Regina
Vorm
Patio-zuil
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Juli-augustus
Verkooppunten
HIER + HIER

Fruit
Kers
Ras
Sylvia
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Kers
Ras
Sunburst
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
2 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
?
Pluktijd
?
Verkooppunten

Kleine pruimenbomen

Fruit
Pruim
Ras
Victoria
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten
HIER + HIER
Fruit
Pruim
Ras
Reine Claude Ver.
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Nee
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten
Fruit
Pruim
Ras
Opal
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Juli-augustus
Verkooppunten
Fruit
Pruim
Ras
Mirabelle de Nan.
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten

Fruit
Pruim
Ras
Hauszwetsche
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Nee
Pluktijd
September-oktober
Verkooppunten
Fruit
Pruim
Ras
Black Amber
Vorm
Zuilboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ/HS
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten

Kleine nectarinebomen en perikbomen

Fruit
Nectarine
Ras
Fantasia
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten
Fruit
Perzik
Ras
Bonanza
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Augustus
Verkooppunten
Fruit
Perzik
Ras
Rubira
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Oktober
Verkooppunten
Fruit
Perzik
Ras
Suncrest
Vorm
Patioboom
Maximale Hoogte
1,5 m
Standplaats
VZ
Zelfbestuivend
Ja
Pluktijd
Juni-juli
Verkooppunten

Winterfruit: Bewaarappels kweken, oogsten en bewaren

malus domestica, appelboom, appel bewaren, appelrassen

Appelbomen waar bewaarappels aan groeien zijn niet anders dan appelbomen waar andere soorten appels aan groeien. Je plant de bomen in de volle grond of in een (grote) pot, geeft de boom af en toe water en wat mest, snoeit de boom op z'n tijd en dat is het. Het enige verschil tussen het kweken van een 'gewone' appel en een bewaarappel is dat je een bewaarappelras wilt kiezen, de appels iets beter tegen beschadigingen moet beschermen, en ze wat voorzichtiger moet oogsten. Door ze vervolgens onder de juiste omstandigheden op te slaan, kan je maanden lang genieten van je 'verse' zelf gekweekte appels!

BEWAARAPPEL RASSEN

Om in de wintermaanden zelf gekweekte appels te kunnen eten, begin je met het juiste ras appelboom te kiezen. Over het algemeen zijn appels die in september en oktober rijpen en hard zijn, goed om te bewaren. De volgende rassen staan erom bekend dat ze 3 maanden of langer bewaard kunnen worden:

appelboom arlet, malus domestica arlet, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER

appelboom court pendu, malus domestica court pendu, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

 

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER

malus domestica elise, appelboom elise, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

 

Verkooppunten:

HIER - HIER


malus domestica fiesta, appelboom fiesta, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER

malus domestica fuji, appelboom fuji, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER

appelboom gala, malus domestica gala, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER


appelboom granny smith, malus domestica granny smith, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER

malus domestica pinova, appelboom pinova, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER

malus domestica idared, appelboom ida red, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

eind september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER


BEWAARAPPELBOMEN VERZORGEN

appelboom, bewaarappel, malus domestica, appels opslaan

Beschadigde appels, met deukjes, sneetjes of beurse plekken kunnen niet lang bewaard worden. Wanneer de appels nog aan het groeien zijn aan de boom kunnen vooral vogels en hagel er voor zorgen dat de appels beschadigen.

 

Er zijn verschillende 'middeltjes' tegen vogels, zoals ballen met 'ogen' erop en glimmende slingers. De meeste hiervan zullen een hongerige vogel niet weghouden van je appels. De beste manier om vogels weg te houden van je appels is door een vogelnet over de appelboom te hangen. Het net mag niet te grote gaten hebben, zodat de vogels er alsnog doorheen kunnen pikken.

 

 

Hagel vormt vaak een minder groot probleem dan vogels, maar een stevige hagelbui kan er wel voor zorgen dat een heel groot deel van je appels in 1 keer beschadigd raakt. Om je appels tegen hagel te beschermen kan je een hagelnet over de appelboom hangen. Dit beschermd ook meteen tegen vogels, dus een win-win situatie!

BEWAARAPPELS OOGSTEN

appels oogsten, bewaarappels oogsten, appels opslaan, malus domestica, appelboom

Wanneer je appels een langere tijd wilt bewaren, is het belangrijk ze op het juiste moment te oogsten. De appels zijn klaar om te oogsten wanneer de pitten bruin beginnen te worden. Dit is ook het punt waarop je de appel van de boom kan halen door de vrucht in je handpalm te nemen en te draaien. Probeer de appels niet van de boom af te trekken, hier kan je zowel de boom als de appel mee beschadigen.

 

Appels beschadigen vrij snel tijdens het oogsten. Ze hebben dan ook geen dikke huid, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om beurse plekken en andere beschadigingen te voorkomen:

 • Probeer tijdens het plukken niet in de appel te knijpen (vermijdt handschoenen, hierdoor geef je sneller meer druk op de appel).
 • Plaats de appels na het oogsten in een kist met daarin een aantal handdoeken, zodat ze beschermd zijn.
 • Leg niet meer dan 1 laag appels in een kist, of leg een paar handdoeken tussen de lagen.

Om schimmels en andere ziektes te voorkomen, kan je de appels het beste oogsten wanneer het droog is en wanneer de temperatuur niet te hoog is. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, of laat in de avond.

 

Leg appels waar beurse plekken of andere beschadigingen aan zitten apart om snel te gebruiken. Deze appels kan je het beste in de koelkast leggen en binnen 1 a 2 weken gebruiken (afhankelijk van hoe erg ze beschadigd zijn).

 

BEWAARAPPELS OPSLAAN

appels opslaan, appels goedhouden, appels bewaren, appelboom, malus domestica

Wanneer appels geplukt zijn stoppen ze niet meteen met rijpen. De meeste soorten bewaar appels smaken zelf beter na een aantal weken tot maanden in de opslag. Om appels lang goed te houden, en dus de hele winter 'verse' appels te eten, moet je ze wel houden onder de juiste omstandigheden. Het doel is hierbij om schimmels en andere ziekte kiemen weg te houden en om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vocht uit de appels verdampt.

 

Wanneer je de appels geoogst hebt, en de exemplaren met deukjes, sneetjes en andere beschadigingen apart hebt gelegd, kan je ze voorbereiden voor de opslag. De appels worden NIET gewassen voordat ze worden opgeslagen. Dit doe je net voordat je ze gaat eten. Je moet er wel voor zorgen dat de appels goed droog zijn aan de buitenkant.

 

Hierna wikkel je elke appel in krantenpapier. Dit zorgt absorbeert vocht en zorgt ervoor dat eventuele schimmels minder makkelijk verspreiden. Doe dit uiteraard ook voorzichtig, zodat de goede appels niet alsnog beschadigen.

 

Als de appels zijn ingepakt kunnen ze in een kist worden geplaatst. Een houten krat van onbehandeld hout is de beste optie. Het hout is neutraal van geur en kan vocht opnemen. Probeer waar mogelijk maar 1 laag appels in de krat te bewaren. Hoe meer de appels op elkaar liggen, hoe meer druk er op de appel staat, en hoe groter de kans op beurse plekken.

 

Wanneer de appels ingepakt zijn en in de krat liggen kan je ze in de opslag zetten. De opslag moet donker en koud zijn,een hoge luchtvochtigheid hebben en goed geventileerd zijn. Een temperatuur tussen de 1 en 5 graden Celsius is ideaal. Het is wel belangrijk dat het niet vries in de opslag. Zorg er voor dat de temperatuur constant is. Ondanks dat een hoge luchtvochtigheid er voor zorgt dat de appels langer goed zijn, moet je wel voorkomen dat er condens op de appels komt. Zorg voor verse lucht in de opslag, dit voorkomt dat de appels gaan zweten en dat schimmels de kans krijgen om zicht te vermeerderen.

 

Wanneer je het juiste ras appel kiest, en de appels onder de juiste omstandigheden opslaat, kan je de appels maanden bewaren.

 

 

Appels uit de supermarkt zijn soms al een jaar oud voordat ze bij jou in de koelkast komen. Grote kans dat je je eigen gekweekte appels niet zo lang kan houden, omdat je waarschijnlijk geen geavanceerd klimaatbeheersingssysteem in de kelder hebt staan en verschillende bewaarmiddelen aan de lucht toevoegt.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van citroenbomen (citrus limon/lemonium/meyeri)

CITROENBOOM (CITRUS LIMON/LEMONIUM)

citroenboom, citroenplant, citroen, citrus limon, citrus lemonium

Een citroenboom (Citrus Limon/Lemonium) brengt meteen een Mediterraanse sfeer in je huis. De groene bomen, met hun heerlijke ruikende bloemen en aromatische, zure vruchten kan je ook binnen in huis kweken. Ze vragen iets meer verzorging en aandacht dan de gemiddelde kamerplant, maar daar pluk je dan ook letterlijk de vruchten van!

 

Het ras "Eureka" of "Four Seasons" wordt het meest gebruikt als kamerplant. Dit zijn ook de citroenen die je in de supermarkt koopt. De planten produceren, onder de juiste omstandigheden, het hele jaar door bloemen en vruchten, en zijn dus erg productief. Naast de gele variant, kan je heel soms ook een "Eureka" citroen vinden die roze vruchten geeft.

 

De verzorging van een citroenboom is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. HIER kan je al onze tips lezen over het verzorgen van een citrusboom, inclusief het geven van water, voeding, licht en meer!

 

Vanaf het moment dat de bloemen uitgebloeid zijn kan het 9 tot 12 maanden duren voordat je een citroen kan oogsten. Citroenbloemen hoeven niet bestoven te worden om in vruchten te veranderen. Wanneer je de bloemen met de hand bestuift met behulp van een zacht kwastje lijken ze wel iet smeer vruchten te geven. Zodra de citroenen heel geel zijn, zijn ze klaar om geoogst te worden.

 

Citroenbomen kan je o.a. HIER, HIER, HIER en HIER kopen. Om er voor te zorgen dat je een gezonde, productieve citroenboom koopt kan je onze aankoop tips HIER lezen.

MEYER CITROENBOOM (CITRUS X MEYERI)

meyer citroen, citroenboom, meyer lemon, Citrus × meyeri, lorange

De Meyer citroenboom (Citrus x Meyeri) is een kruising tussen een citroen en een sinaasappel of mandarijn. Dit zorgt ervoor dat de Meyer citroenen ronder en geler zijn dan een gewone citroen. De Meyer citroenen smaken zoeter en hebben geler vruchtvlees dan de gewone citroen. Ze worden ook wel een "lorange" genoemd. De Meyer citroenen worden vaak gebruikt in de recepten van Martha Steward!

 

De Meyer citroenbomen kunnen van alle soorten citroenbomen het best tegen kou. Er wordt gezegd dat ze tot -5 graden Celsius buiten gehouden kunnen worden. Dit geldt echter alleen voor bomen die volwassen zijn en een goede, dikke stam hebben. Jonge en dunne bomen kunnen een stuk minder goed tegen de kou. Ondanks dat ze tegen kou kunnen, kan je de Meyer citroenboom in de winter toch maar beter naar binnen halen. Dan blijft de plant doorgroeien en kan je meer vruchten oogsten.

 

Meyer citroenen worden vaak rijp in de winter. De vruchten zijn dan heel geel, en niet meer keihard wanneer je er in knijpt.

 

Meyer citroenbomen kan je o.a. HIER kopen.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van sukadebomen (Citrus Medica)

sukadeboom, citrus medica, buddha's hand

De sukadeboom (Citrus Medica) wordt vooral gekweekt voor de schil. De plant wordt in het Engels ook wel "citron" genoemd, wat voor wat verwarring kan zorgen. De vruchten bevatten (bijna) geen vruchtvlees of sap. Daarom wordt vooral de heerlijk geurende schil gebruikt. De schil wordt vers gebruikt als smaak maker, maar er wordt natuurlijk ook sukade van gemaakt.

 

Het ras "Buddha's Hand" wordt het meest gebruikt in de keuken en om sukade van te maken. Het ras "Diamante" wordt ook gebruikt voor de sukade.

 

De sukadeboom bloeit met de juiste verzorging het hele jaar door. De verzorging is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen, meer informatie over de verzorging vindt je HIER. Deze citrusbomen houden alleen iets minder van droogte dan de meeste andere citrus soorten. Daarom kan je deze boom het beste al water geven wanneer de eerste 2,5 cm van de grond zijn opgedroogd. De vruchten worden in de winter geel, ze zijn dan klaar om geoogst te worden. Ze zijn dan minimaal 15 cm lang en hebben meerdere "vingers". De vruchten hebben een sterke geur en de schil smaakt naar zoete citrus.

 

Sukadebomen van het ras "Buddha's Hand" kan je o.a. HIER kopen. HIER kan je onze tips lezen voor de aankoop van een citrusboom.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een mandarijnbomen (Citrus Nobilis/Reticulata)

MANDANRIJNEN (CITRUS RETICULATA)

mandarijnboom, mandarijn, citrus reticulata

De mandarijnboom (Citrus Reticulata) geeft echte, oranje, zoete mandarijnen. Op internet worden calamondin citrusbomen ook wel eens als mandarijn verkocht, terwijl de vruchten totaal niet op een mandarijn lijken. Wanneer je een echte mandarijnboom in huis wilt is het dus belangrijk om goed op de Latijnse naam te letten!

 

Anders dan de meeste andere citrusbomen hebben veel soorten mandarijnen bestuiving nodig. Bij sommige rassen is het voldoende om met een kwastje over de bloementjes van dezelfde boom te strijken, terwijl je bij een aantal rassen twee bomen nodig hebt.

 

De verzorging van de mandarijnboom is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Voor alle tips over het verzorgen van een mandarijnboom, kan je HIER verder lezen.

 

Mandarijnen worden vrij groot en zoet, daarom duurt het lang voordat de vruchten rijpen binnenshuis. Deze boom is vooral geschikt voor huizen met veel zonnige ramen. Zodra de vruchten oranje zijn, kunnen ze geoogst worden.

 

Mandarijnbomen zijn o.a. HIER en HIER te koop. Om er voor te zorgen dat je een goede, mooie en productieve mandarijnboom in huis haalt, kan je HIER onze aankooptips voor citrusbomen lezen.

TANGOR MANDARIJNEN (CITRUS NOBILIS)

tangor, tangorboom, mandarijnboom, citrus nobilis

De tangor mandrijn (Citrus Nobilis), ook wel koningsmandarijn genoemd, is een kruising tussen een mandarijn en een sinaasappel. Hierdoor zijn de vruchten groter en hebben meer schil dan een gewone mandarijn.

 

De tangor mandarijn wordt nog groter dan de gewone mandarijn. Daarom is deze soort voor de meeste huizen met alleen een (zonnig) raam niet geschikt. Om deze vruchten goed te laten rijpen heb je zeer veel licht nodig. Een groeilamp of kweeklamp kan eventueel helpen om de vruchten te laten rijpen.

 

Tangor mandarijnbomen zijn o.a. HIER te koop.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een sinaasappelboom (citrus sinensis)

tangor, tangorboom, mandarijnboom, citrus nobilis

De sinaasappelboom (Citrus Sinensis) krijgt grote, zoete, sappige sinaasappels. De vruchten zijn groot en zoet, wat ze minder geschikt maakt om in huis te kweken. Wanneer de vruchten in een lichte en warme omgeving staan, dan kan het meer dan een jaar duren voordat de sinaasappels rijp zijn. Voor iedereen met weinig geduld is een sinaasappelboom dus niet heel erg geschikt.

 

Veel kwekers en verkopers verkopen de calamondin citrus als een mini sinaasappelboom. Ondanks dat de calamondin een leuke boom met eetbare vruchten is, lijken de vruchten qua formaat en smaak niet op een sinaasappel. Wanneer je een echte sinaasappel wilt kweken, is het belangrijk om goed naar de Latijnse naam te kijken, zodat je dalijk geen calamondin in plaats van een sinaasappel in huis haalt.

 

Sinaasappels hebben meer licht nodig dan de meeste andere citrusbomen (+ 8 uur per dag). Daarnaast worden ze op dezelfde manier verzorgt als andere citrusbomen. Om meer te lezen over de hoeveelheid water en voeding en andere verzoringstips die je sinaasappelboom nodig heeft kan je HIER verder lezen.

 

Sinaasappelbomen zijn o.a. HIER, HIER en HIER te koop. Om er zeker van te zijn dat een sinaasappelboom geschikt is voor jou huis, kan je HIER al onze tips lezen over de aankoop van een citrusboom.

Wolluizen (pluizige, witte insecten) op citrusbomen

calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Wolluizen (Pseudococcidae) zijn wit/grijze pluizige bladluizen van 1 tot 5 mm lang. Ze komen relatief vaak voor op citrusbomen. Je kan ze meestal op de stengels en bij de nerven aan de onderkant van het blad vinden.

 

Nieuwe citrusbomen kunnen wolluizen met zich mee dragen zonder dat je dit meteen ziet. Om ervoor te zorgen dat andere planten geen last krijgen van de wolluis kan je nieuwe citrusbomen het beste 1 maand minimaal 1 meter van andere planten vandaan zetten.

 

Om een wolluizen plaag te voorkomen kan je de onderkant en bovenkant van de bladeren en de stengels insprayen met Neem olie

 

Lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de wolluis. Wanneer je de citrusboom in de zomer buiten zet kan je lieveheersbeestjes larven gebruiken om de wolluizen plaag te bestrijden.

 

Wanneer je citrusboom niet naar buiten kan, en je hebt geen zin in een groep lieveheersbeestjes in je huis, dan kan je (biologische) bestrijdingsmiddelen gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor wolluizen. Wolluizen zijn vaak moeilijker te bestrijden dan de gewone bladluis, daarom werken de meeste middelen tegen gewone bladluizen niet zo goed.

 

Luxan ER II werkt op basis van maltodextrine. Wanneer dit middel op de wolluis komt, dan stopt het met ademen en bewegen. Het nadeel van dit middel is dat de wolluizen in contact moeten komen met de vloeibare maltodextrine. Wanneer ze zich verstoppen onder een blad, en je raakt de wolluis niet, dan blijft het leven. Dit betekend dat je de citrusboom vaak meerdere keren moet behandelen voordat alle wolluizen weg zijn.

 

Ecostyle Promanal-R werkt op basis van pyrethrinen en koolzaadolie. Dit middel werkt door het zenuwstelsel van de wolluis aan te tasten. Ook dit middel heeft het nadeel dat de wolluis in contact moet komen met het vloeibare middel. Dit zorgt ervoor dat meerdere behandelingen vaak nodig zijn.

 

Edialux Insecticide 10 ME werkt op basis van cypermethrin. Dit niet biologische middel werkt op het zenuwstelsel van de wolluis.

 

Wanneer er niet heel veel wolluizen aan de citrusboom zitten, dan kan je ze ook weghalen met een mengsel van ½ deel alcohol, ½ deel water, en een eetlepel (biologisch) afwasmiddel.

 

Wanneer je citrusboom weer hersteld is van de schildluizen of de dopluizen kan je de tips HIER gebruiken om je plant weer zo gezond mogelijk te houden.

DIY Moestuin: Een Japanse (vierkante meter) moestuin


De Japanse keuken is smaakvol en gezond. Japanse groenten kan je ook zelf kweken in je eigen tuin of op je balkon. De groenten kunnen in de volle grond, of in een bak worden gekweekt. De meeste soorten kunnen goed tegen de kou en zijn daarom zeer geschikt voor de herfst en winter teelt. Met deze groenten kan je weer eens wat anders kan eten, en zelfs dingen kan proberen die niet in de supermarkt te koop zijn!De Japanse Moestuin

Wanneer je van koken houdt, of bent uit gekeken op het kweken van de ouderwetse tomaten en komkommers, dan is het leuk om een Japanse moestuin te beginnen. De Japanse groenten die je zelf in de moestuin kan kweken zijn niet alleen lekker en gezond, maar zien er ook nog eens mooi uit! Voor inspiratie kan je de boeken "Recepten uit Tokyo" van Maori Murota, "Basic Japans" van Ivan Verhelle, en "De Japanse keuken" van Nancy Singleton Hachisu eens lezen. Je zult zien dat de Japanse keuken niet alleen om sushi draait. Er zijn bijvoorbeeld ook talloze Japanse soepen en wokgerechten die gevuld zijn met gezonde groenten die je zelf kunt kweken in jou moestuin in de tuin of op het balkon. De planten doen het niet alleen goed in de volle grond, maar zijn ook prima geschikt voor een (vierkante meter) moestuinbak!


Shungiku

moestuin, vierkante meter moestuin, chopsue greens, shungiku, japanse tuin, japanse groenten

Gekroonde ganzenbloem

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

60 cm

De jonge bladeren en bloemen van deze planten kunnen worden gegeten in salades, in wok gerechten of in soepen. Het wordt in het Japanse gerecht nabemono, een hotpot, gebruikt. Deze plant bevat zeer veel vitaminen.

Wanneer zaaien

maart-september

Waar zaaien

schaduw of volle zon

Wanneer oogsten

6-8 weken na zaaien

Verkooppunten

SHUNGIKU

Zaden: HIER en HIER

Shiso

moestuin, vierkante meter moestuin, perilla, japanse peterselie, shiso, japanse tuin, japanse groenten

Japanse biefstukplant

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Rode shiso wordt voornamelijk gebruikt om ingemaakte groenten en fruit te kleuren. Daarnaast wordt het gebruikt als micro groenten voor salades en decoratie. Het smaakt naar komijn, zout en biefstuk!

Wanneer zaaien

maart-april

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

microgroenten of volgroeit

Verkooppunten

SHISO

Zaden: HIER en HIER

Stengelui

moestuin, vierkante meter moestuin, stengelui, Allium fistulosum, japanse tuin, japanse groenten

Grove bieslook

 

Planten per 25 cm2 vak:

10 planten per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

30 cm

Deze Japanse uien kunnen zowel vers als gekookt worden gegeten, waarbij het blad en de stengel gegeten wordt. Het wordt gebruikt in in sukiyaki. De uien kunnen ook worden gekweekt voor de mooie bloemen die eraan komen. 

Wanneer zaaien

maart-mei

Waar zaaien

schaduw of volle zon 

Wanneer oogsten

10 weken na zaaien

Verkooppunten

STENGELUI

Zaden: HIER en HIER


MIZUNA

moestuin, vierkante meter moestuin, mizuna, japanse sla, japanse tuin, japanse groenten

Japanse sla

 

Planten per 25 cm2 vak:

12 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

20 cm

Mizuna zijn peperige blaadjes die als salade worden gebruikt. Het lijkt een beetje op rucola, maar is minder pittig. Het kan ook gebruikt worden in soepen en in roerbak gerechten. Ze kunnen gebruikt worden als raapstelen.

Wanneer zaaien

maart-augustus

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

6-8 weken na zaaien

Verkooppunten

MIZUNA

Zaden: HIERHIER en HIER

KOMATSUNA

moestuin, vierkante meter moestuin, komatsuna, mosterd spinazie, mustard spinach, japanse tuin, japanse groenten

Mosterd spinazie

 

Planten per 25 cm2 vak:

12 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

20 cm

Komatsuna zijn blaadjes die naar mosterd en kool smaken. Ondanks dat het ook wel mosterd spinazie wordt genoemd, smaakt het niet naar spinazie. Het kan gebruikt worden in salade, maar ook in wok gerechten.

Wanneer zaaien

maart-juni

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

20 dagen na zaaien

Verkooppunten

KOMATSUNA

Zaden: HIER en HIER

DAIKON

moestuin, vierkante meter moestuin, minowase, zomerramenas, daikon, japanse tuin, japanse groenten

Zomerramenas

 

Planten per 25 cm2 vak:

5 planten per vak

Minimale pot diepte:

40 cm

Maximale groei hoogte:

20 cm

Japanse radijzen worden niet alleen rauw gegeten, maar ook gestoomd of gewokt. De radijzen zijn minder pittig dan de gewone radijs. Sommige kunnen tot 35 cm lang worden. De jonge bladeren  kunnen ook worden gegeten.

Wanneer zaaien

maart-oktober

Waar zaaien

volle zon 

Wanneer oogsten

60 dagen na zaaien

Verkooppunten

DAIKON

Zaden: HIER en HIER


EDAMAME

moestuin, vierkante meter moestuin, soyaboon, soyabonen, soya, edamame, japanse tuin, japanse groenten

Soya bonen

 

Planten per 25 cm2 vak:

2 planten per vak

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Soya bonen worden vaak in hun peul gekookt in zout water en de boontjes in de peul worden daarna gegeten als snack. De bonen worden jong geplukt, zodat ze zacht zijn. Soya bonen hebben een goede zomer nodig om rijp te worden!

Wanneer zaaien

april-mei

Waar zaaien

volle zon

Wanneer oogsten

5 maanden na zaaien

Verkooppunten

EDAMAME

Zaden: HIER
DIY Moestuin: Een cocktail en limonade (vierkante meter) kruidentuin

Zelf gemaakte cocktails en limonades met kruiden erin zijn de nieuwste trend. De lekkerste kruiden kweek je natuurlijk zelf. Je kunt kruiden kweken uit zaad, maar dit kan wel wat tijd in beslag nemen. Je kan ook kant-en-klare plantjes kopen en deze in een pot, de volle grond of in je vierkante meter moestuin planten. Kruiden hebben verder niet veel verzorging nodig. Hier een lijst met kruiden die lekker smaken in een cocktail of in een zelf gemaakte limonade!Tips voor het kweken van cocktail en limonade kruiden

Kruiden zijn eenvoudig om zelf te kweken. Je kan kruidenplantjes kopen, of de plantjes zelf opkweken uit zaden. Tegenwoordig worden kruiden verwerkt in cocktails en limonades om er nieuwe smaakjes aan te geven. Deze cocktails en limonades kan je ook zelf maken. Lees bijvoorbeeld het boek "Limonade" van Princess Misia voor leuke ideeën om zelf uit te proberen. Een hoop cocktail en limonade kruiden zijn niet in de winkel te koop, en daarom extra leuk om zelf te kweken in je eigen (vierkante meter) moestuin of kruidentuin. Daarnaast komen er mooie bloemen aan de meeste kruidenplanten. Dit is niet alleen leuk om naar te kijken, maar zorgt er ook voor dat goede insecten, zoals bijen, naar je tuin of balkon toe komen.

Hou bij het kiezen van een plantenbak of vierkante meter moestuin bak, of een plekje in de volle grond, rekening met de afmetingen van de plant. Wanneer je de kruidenplantjes net gekocht of gekweekt heb zijn ze nog klein, maar binnen een korte tijd zullen het grote en volwassen planten worden. Zorg ervoor dat de planten zowel in de breedte, lengte en diepte genoeg ruimte hebben om te groeien. Let er ook op dat je de planten niet te dicht op elkaar zet, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien en voldoende voeding en water uit de grond kunnen halen.

Sommige kruiden planten worden erg groot en hebben daarom 2 vakken van 25 cm2 nodig in de vierkante meter moestuinbak. Door de planten regelmatig te snoeien en voldoende water en voeding te geven kan je de planten iets dichter op elkaar zetten. Let ook goed op de diepte van de plantenbak waarin je de kruiden plant. Een diepere bak betekend dat de wortels meer ruimte hebben en dat de planten iets dichter op elkaar kunnen staan. Probeer planten die hoog worden achter in de moestuinbak te planten en de lagere planten aan de voorkant. Dit zorgt ervoor dat alles voldoende zonlicht krijgt.


Koreaanse Munt

Koreaanse munt, Agastache rugosa, anijsplant, dropplant, hysop, Agastache, kruiden, zaden, planten

Agastache rugosa

 

Planten per 25 cm2 vak:

2 vakken voor 1 plant

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

De Koreaanse munt, ook wel anijsplant of dropplant genoemd, krijgt in de zomer mooie, paarse bloemen. De bladeren en bloemen smaken naar zoethout en munt. 

Verkooppunten Koreaanse Munt

Zaden: HIER en HIER

Planten: HIER, HIER en HIER

Bergamotkruid

bergamot, bergamotkruid, monarda, ear grey, kruiden, zaden, planten

Monarda

 

Planten per 25 cm2 vak:

2 vakken voor 1 plant

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

1 meter

Bergamotkruid, ook wel gewoon bergamot genoemd, heeft bladeren die smaken naar Earl Grey thee. Er zijn verschillende rassen met verschillende kleuren bloemen. 

Verkooppunten Bergamotkruid

Zaden:-

Planten: HIER, HIER en HIER

Kleine Pimpernel

kleine pimpernel, sanguisorba minor, bloedkruid, sorbekruid, kruiden, planten, zaden

Sanguisorba minor 

 

Planten per 25 cm2 vak:

2 vakken voor 1 plant

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

60 cm

De Kleine Pimpernel, ofwel Sorbenkruid, is bij velen nog onbekend. De bladeren hebben een nootachtige komkommer smaak. Deze doet het goed in een Pimm's cocktail. 

Verkooppunten Kleine Pimpernel

Zaden: HIER

Planten: HIER, HIER en HIER


Basilicum

Basilicum, ocimum, planten, zaden, kruiden

Ocimum  

Planten per 25 cm2 vak:

4 planten per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

30 cm

Basilicum kennen we allemaal wel. Naast de 'gewone' basilicum uit de supermarkt, zijn er ook soorten met een smaakje zoals kaneel en limoen.

Verkooppunten Basilicum

Zaden: HIER, HIER en HIER

Planten: -

tijm

tijm, thymus, kruiden, planten, zaden

Thymus 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

30 cm

Tijm is er in verschillende smaken, zoals sinaasappel tijm en citroen tijm. Naast de blaadjes zijn de mooie bloemen ook eetbaar & leuk als decoratie. 

Verkooppunten Tijm

Zaden:HIER

Planten: HIER en HIER

Komkommerkruid

komkommerkruid, bernagie, Borago officinalis, kruiden, planten, zaden

Borago officinalis 

Planten per 25 cm2 vak:

2 vakken voor 1 plant

Minimale pot diepte:

30 cm

Maximale groei hoogte:

80 cm

Komkommerkruid, ook wel bernagie genoemd, smaakt naar komkommer. De plant heeft  blauwe bloementjes die je kan gebruiken voor decoratie. 

Verkooppunten Komkommerkruid

Zaden: HIER

Planten: HIER


Munt

munt, mentha, planten, zaden, kruiden

Mentha 

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

50 cm

Munt planten komen niet alleen in de standaard 'munt' smaak, maar ook met andere smaakjes zoals chocolade. De plant woekert!

Verkooppunten Munt

Zaden: HIER en HIER

Planten: HIER en HIER

Citroenmellise

citroenmelisse, melissa officinalis, melisse, kruiden, planten, zaden

Melissa officinalis 

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

50 cm

Citroenmelisse is een plant met een lichte citroen smaak. Naast de lekker ruikende en smakende blaadjes, krijgt de plant ook mooie, eetbare bloemen.

Verkooppunten Citroenmelisse

Zaden: HIER

Planten: HIER

Rozemarijn

rozemarijn, Rosmarinus officinalis, planten, kruiden, zaden

Rosamarinus officinalis 

 

Planten per 25 cm2 vak:

1 plant per vak

Minimale pot diepte:

20 cm

Maximale groei hoogte:

1,5 meter

Rozemarijn geeft een kruidige smaak aan drankjes. De takjes kunnen ook gebruikt worden als roerstaafje. De plant is eenvoudig in onderhoud.

Verkooppunten Rozemarijn

Zaden: HIER

Planten: HIER en HIER
Tips voor het verzorgen van een citrusboom

TIPS VOOR HET VERZORGEN VAN EEN CITRUSBOOM

Citrusbomen zijn zowel voor binnen als buiten een mooie en leuke plant om te hebben. Helaas is de verzorging van een citrusboom vaak wat lastig. Op deze pagina vindt je verschillende tips over hoe je een citrusboom het beste kan planten, hoeveel licht, water en voeding je citrusboom nodig heeft en wat je kan doen wanneer jouw citrusboom niet meer in top conditie is. Ook kunnen we jou gratis advies geven over jouw citrusboom!

*Deze pagina wordt momenteel bijgewerkt en geüpdatet, check regelmatig voor meer tips!

Licht voor je citrusboom

citroenboom kweken

Citrusbomen hebben veel licht nodig. Dit is dan ook de reden dat de citroenen, sinaasappels, grapefruits en limoenen die je in de supermarkt koopt uit Spanje, Afrika of Azië komen. In Barcelona hebben ze bijvoorbeeld 1.000 zonuren meer per jaar dan in Nederland!

 

Naast dat we veel minder zonuren per jaar hebben dan in de landen waar citrusbomen worden gehouden voor de verkoop van vruchten, hebben we meestal ook minder intens licht. Door de wolken en omdat de zon vaak laag staat door onze lange winters, krijgen de meeste citrusbomen hier maar weinig licht. Wanneer je een plant binnen zit, houden muren en plafonds ook nog eens een hoop licht tegen. Hierdoor heb je in een gemiddelde woonkamer vaak zelfs niet genoeg licht om de plant voor een langere tijd in leven te houden.

 

De meeste problemen die mensen hebben met hun citrusboom kunnen worden opgelost door de plant van extra licht te voorzien. Licht is namelijk essentieel voor fotosynthese. Door fotosynthese kunnen planten energie aan maken, net zoals wij calorieën moeten eten om in leven te blijven en te presteren.

 

Wil jij weten waarom, hoeveel, hoelang en welk licht jou citrusboom nodig heeft? Of wil je misschien een kweeklamp gaan gebruiken om je citrusboom van voldoende licht te voorzien? Ga dan even naar DEZE pagina, hier hebben we alles op een rijtje gezet over licht en citrusbomen.

DE JUISTE POTMAAT VOOR JE CITRUSBOOM

calamondin citrusboom verzorgen

De wortels van een citrusboom hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Gezonde wortels zorgen namelijk voor een gezonde plant. Dit is zeker zo voor citrusbomen, omdat voor elk deel wortels er maar liefst vier delen takken en bladeren zijn.

 

Je kan daarom het beste beginnen met je citrusboom op te meten voordat je een plantenbak koopt. Op die manier kan je berekenen hoe groot de plantenbak minimaal moet zijn om de wortels van de citrusboom voldoende ruimte te geven. Op DEZE pagina kan je meer lezen over het wortelstelsel van de citrusboom en hoe je de juiste potmaat voor je citrusboom berekend.

DE JUISTE POTGROND VOOR CITRUSBOMEN

sinaasappel citrusboom verzorgen

Citrusbomen hebben gevoelige wortels. Het is daarom belangrijk dat ze in een grond staan die geschikt is voor citrusbomen. De ideale citrusbomen grond bevat veel fijn zand en een kleine hoeveelheid organisch materiaal. Door deze samenstelling blijft er niet te veel water in de grond zitten en kunnen de wortels niet gaan rotten.

 

Door de juiste potgrond te kiezen of zelf te mengen zorg je er niet alleen voor dat de wortels niet te nat zijn, maar zorg je er ook voor dat je citrusboom voldoende water en voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Meer informatie over hoe citrusbomen de grond gebruiken, hoe je zelf citrus potgrond kan mengen en welke soorten citruspotgrond er te koop zijn vindt je op DEZE pagina.

DE JUISTE VOEDING VOOR JE CITRUSBOOM

kumquat citrusboom verzorgen

Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe reeks van artikelen over plantenvoeding en citrusbomen te maken. Hierin vindt je waarom je alles over de mineralen die je citrus nodig heeft om goed te groeien, gezond te blijven en om veel vruchten te laten rijpen. We vertellen je hoeveel je van een bepaald mineraal moet geven, en wanneer. Daarnaast geven je extra tips om ervoor te zorgen dat je citrus extra veel bloemen en vruchten krijgt. Daarnaast vertellen we je hierin alles over mineraal tekort en hoe je deze kan oplossen. Houdt deze pagina in de gaten voor updates. Zodra de hele reeks af is, dan zullen we hier een mooie samenvatting plaatsen. Momenteel zijn de volgende pagina's beschikbaar:

We zijn momenteel ook bezig een kalender voor de verzorging van citrusbomen op te zetten. Op het moment is deze kalender nog niet compleet, maar geeft je wel alvast een aantal handige tips voor het geven van plantenvoeding. Zorg ervoor dat je de informatie pagina's eerst goed doorleest voordat je de korte aanwijzingen in de agenda volgt. Op die manier kan je voorkomen dat er fouten worden gemaakt doordat de informatie verkeer wordt geïnterpreteerd. Voor iCal kan je DEZE link gebruiken.

de juiste hoeveelheid water voor je citrusboom

citroenboom citrusboom verzorgen

Citrusbomen houden niet heel erg van water. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat ze normaal in warme, droge gebieden groeien. Huisplanten krijgen bij de meeste mensen vaak en veel water. Citrusbomen kunnen hierdoor nogal eens wat problemen vertonen.

 

De hoeveelheid water die je een citrusboom moet geven hangt van van de doorsneden van de kroon van de boom (de bladeren en takken). Een boom met een kroon doorsneden van 60 cm heeft van november t/m maart 380 ml water nodig, in april, mei en oktober 1 liter water nodig en van juni t/m september 2 liter water nodig. Een boom met een kroon van 1,2 meter doorsneden heeft van november t/m maart 1,5 liter water nodig, in april, mei en oktober 4,5 liter water nodig, en van juni t/m september 7,5 liter water nodig. Van maart t/m september geef je deze hoeveelheden elke 7 tot 10 dagen, en van oktober t/m februari elke 17 dagen.

 

Het kan zijn dat het in jou huis warmer of juist kouder is, waardoor je vaker of minder vaak moet water geven. Ook planten die in te kleine potten staan zullen waarschijnlijk vaker water nodig hebben. Geef de citrusboom daarom pas water als de bovenste 5 cm van de grond droog is.

JE CITRUSBOOM SNOEIEN

kumquat citrusboom verzorgen

Citrusbomen hoeven niet gesnoeid te worden om veel vruchten te krijgen. Sterker nog, te veel snoeien kan er voor zorgen dat er minder vruchten aan de boom komen. Er zijn een aantal soorten takken die je weg kan snoeien zonder dat de boom er onder leidt, en de boom zelf productiever maken.

 

Wanneer je de citrusboom het hele jaar door binnen houdt, dan kan je ze op elk moment snoeien. Ze je de citrusbomen het hele jaar, of een deel van het jaar buiten, dan kan je ze het beste in maart of april snoeien.

 

De meeste citrusbomen die gekocht zijn, zijn geënt op een een wortel van een andere boom. Dit zorgt ervoor dat de boom beter bestand is tegen de kou en/of dat de boom niet te groot wordt. 5 tot 20 cm boven de grond kun je zien waar de citrusboom geënt is. Hier zie je vaak dat de ene kant van de stam dikker is, of een andere structuur heeft dan de andere kant. Alle takken die onder deze ent plek groeien moet je weg knippen. De vruchten die aan deze takken komen (als ze er al aan komen) zullen niet lekker zijn en zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast trekken deze takken een hoop energie weg van de takken waar wel goede vruchten aan komen. Jonge takken kan je zo afbreken, takken die er al wat langer zitten kan je met een snoeischaar zo dicht mogelijk bij de stam afknippen.

 

Citrusbomen kunnen ook 'water scheuten' krijgen. Dit zijn nieuwe, vaak snelgroeiende, stengels die vanuit het begin of midden van een tak recht omhoog groeien. Vaak hebben ze stekels en grote bladeren. Na een tijdje komen er vruchten aan deze takken. Je kan ze, als je het niet heel erg vindt dat je citrusboom er wat minder symmetrisch uit ziet, laten zitten. Je kan ze ook inkorten zodat ze bij de vorm van de citrusboom passen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je minder fruit krijgt aan je boom. 

 

Wanneer er vruchten aan de citrusboom zitten die weinig zon krijgen door de takken waar geen vruchten aan groeien, kan de takken wat inkorten zodat de vruchten meer zonlicht krijgen. Dit zorgt ervoor dat de vruchten sneller en beter rijpen.

 

Als je boom te groot is geworden, dan kan je er voor kiezen om de kroon van de citrusboom te snoeien. Wanneer je alle takken inkort, dan is de kans groot dat je minimaal 1 jaar veel minder, of zelfs geen citrusvruchten aan de boom zult krijgen. In plaats hiervan kan je beter elk jaar 10 tot 20% van de takken inkorten, en de rest laten voor wat het is. Uiteraard duurt het langer voordat je boom terug in model is, maar kan je nog steeds elk jaar vruchten plukken.

 

Veel citrusbomen hebben stekels. Deze kunnen erg pijnlijk zijn, en wanneer je kleine kinderen of dieren in huis hebt zelfs gevaarlijk. Je kan de stekels met een scherpe snoeischaar afknippen. Ze groeien dan niet terug. Wanneer er nieuwe takken aan de boom groeien zitten hier waarschijnlijk ook weer stekels aan, dus wanneer je een stekel-vrije boom wilt, moet je de stekels op nieuwe takken regelmatig wegsnoeien.

 

Om te voorkomen dat je citrusboom ziektes krijgt, is het belangrijk je snoeischaren voor en na het snoeien schoon te maken met ontsmettingsalcohol. 

PROBLEMEN MET JE CITRUSBOOM

citroenboom verzorgen

Het kan voorkomen dat je citrusboom het toch niet optimaal doet. Dit is vaak te zien aan verkleurde, vervormde of vallende bladeren. Daarnaast kunnen er weinig bloemen aan je boom komen, of kan het voorkomen dat je boom geen vruchten wilt produceren. Ook kan het voorkomen dat insecten de plant aanvallen.

 

Om deze problemen op te lossen moet je vaak wat aanpassen aan de hoeveelheid licht, water of voeding die je plant krijgt. Daarnaast kan het zijn dat je wat extra producten moet toevoegen om je plant weer helemaal gezond en productief te krijgen. HIER kan je alle informatie vinden die je nodig hebt om uit te vinden wat het probleem is, en hoe je het kan oplossen.

Kom je er zelf niet uit? Stuur dan een berichtje met een beschrijving wat de symptomen van je citrusboom zijn (kleur, vorm, structuur van de bladeren en takken, etc.),een foto van de hele boom, een close up van de bovenkant van het blad en een close up van de onderkant van het blad. Zet er ook even bij welke soort hetis, waar deplant staat en waarin de plant staat. Stuur dit naar info@foodplanting.com en we zullen je zo spoedig mogelijk van gratis advies voorzien. Je kan ook contact opnemen via Facebook Messager @foodplanting. Wanneer we op commentaren hieronder antwoorden, dan krijg je geen notificatie. Daarom is het handiger om een email te sturen. 

Zelf Bessen Kweken: De Beste Bessenstruiken Voor Tuin En Balkon

Bessen kan je eenvoudig in de tuin of op het balkon kweken. De meeste soorten kunnen niet alleen in de volle grond, maar ook in een grootte pot geplant worden. Er zijn zeer veel verschillende bekende en minder bekende bessen die je zelf kan kweken, van aalbes tot zuurbes. De meeste bessen struiken hebben weinig verzorging nodig. Daarnaast gaan bessenstruiken jaren lang mee, wat natuurlijk ook goed is voor de portemonnee!Jostabes

jostabes, ribes nigrum jostaberry, jostaberry, jostabessen, bessenstruik, bessenstruiken

Jostabes

Ribes nigrum 'Justaberry'/'Jostabes'

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augutstus

De jostabes, ofwel jostaberry, is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. Deze struik heeft geen stekels, waardoor het een ideale plant is als je samen met je kind wil tuinieren! De bessen smaken zoet, zoals kruisbessen. De jostabes is HIER en HIER te koop.


Zwarte bes

zwarte bes, zwarte bessen, aalbessen, ribes nigrum, bessenstruik, bessenstruiken

Zwarte bes

Ribes nigrum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-september

De zwarte bes is een eenvoudig te verzorgen bessenstruik. De plant kan tot 4 kg bessen produceren. De bessen smaken sterk en worden vaak gebruikt voor sap of jam. De bessen kunnen ook vers gegeten worden. De zwarte bes is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Rode en witte bes

rode bes, witte bes, ribes rubrum, bessenstruik, bessenstruiken, witte bessen, aalbessen, rode bessen, aalbes

Rode en witte bes

Ribes rubrum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-september

De rode en witte bes worden in veel tuinen gekweekt.  Sommige rassen geven zure bessen, terwijl andere zoetere bessen geven. De bessen kunnen zowel vers als gekookt gegeten worden. Heeft weinig onderhoud nodig. De rode en witte bes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Kruisbes

kruisbes, ribes uva-crispa, kruisbessen, bessenstruik, bessenstruiken

Kruisbes 

 Ribes uva-crispa

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-augustus

Kruisbessen zijn grote, zoetige bessen. Ze groeien aan struiken met veel stekels eraan. De bessen worden meestal verwerkt in jams, sauzen en taarten. Er zijn zowel rassen met gele als met rode vruchten. De kruisbes is HIER, HIER, HIER HIER, en HIER te koop.


Braam

braam, bramen, braambessen, braambes, rubus fruticosus, bessenstruik, bessenstruiken

 Braam

Rubus fruticosus 

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-oktober

Bramen kan je vaak langs de weg vinden. Het zijn sterke bessenstruiken die zichzelf eenvoudig ondergronds vermeerderen. Ze zijn eenvoudig in onderhoud. Tegenwoordig zijn er ook soorten zonder stekels. De braam is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Framboos

framboos, frambozen, rubus idaeus, bessenstruik, bessenstruiken

Framboos 

 Rubus idaeus

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-november

Frambozen zijn ideaal om zelf te kweken. In je eigen tuin kan je soorten kweken die minder geschikt zijn voor winkelverkoop omdat ze te kwetsbaar zijn. Ze vermeerderen zich snel! Er zijn naast roze ook gele varianten. De framboos is HIER, HIER, en HIER te koop.Japanse wijnbes

Japanse wijnbes, rubus phoenicoladius, bessenstruik, bessenplant, bessenstruiken, fruit

Japanse wijnbes 

 Rubus phoenicolasius

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-september

De Japanse wijnbes is een minder bekende bessenstruik. De bessen lijken op frambozen en worden op dezelfde manier gegeten. Daarnaast kan je er ook wijn van maken. Deze struik heeft wel veel stekels, dus oppassen met oogsten. De Japanse wijnbes is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Loganbes

loganbes, loganbessen, loganobaccus, rubus, bessenstruik, loganberry, loganberries, bessenstruiken, fruit, bessen

 Loganbes

 Rubus x loganobaccus

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-oktober

Loganbessen, ook wel braambozen genoemd, zijn een kruising tussen een braam en een framboos. Ze worden op dezelfde manier gekweekt als bramen. De vruchten kunnen vers en gekookt gegeten worden. De loganbes is HIER, HIER en HIER te koop.


Bosbes/blauwe bes

bosbes, bosbessen, blauwe bes, blauwe bessen, vaccinium, corymbosum, bessenstruik, bessenstruiken

 Bosbes/blauwe bes

Vaccinium corymbosum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: soms

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-augustus

Bosbessen of blauwe bessen struiken kunnen het best in pot gekweekt worden. De planten moeten in een zure grond staan. De struiken zijn verder eenvoudig in de verzorging. Een struik kan tot 5kg vruchten geven. De bosbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Krenten

krentenboompje, krenten, amelanchier alnoifolia, bessenstruik, bessen, bessenstruiken

 Krenten

 Amelanchier alnifolia

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli (na 2-3 jaar)

Krenten kan je zelf kweken! Een krentenboom heeft weinig verzorging nodig. De struik krijgt mooie bloemen in de lente. Ze kunnen wel groot worden, tot wel 2x2 meter. De bessen kunnen vers gegeten worden, gedroogd worden of gekookt worden. De krent is HIER, HIER en HIER te koop.


Aardbeienboom

aardbeienboom, arbutus unedo, bessenstruik, fruit, bessen, bessenstruiken

Aardbeienboom 

 Arbutus unedo

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: ja

Oogst: september-november

De vruchten van de aardbeiboom lijken op aardbeien, maar smaken anders. Ze kunnen vers of gekookt worden gebruikt. De rassen compacta, elfin king en rubra blijven klein en kunnen als struik gekweekt kunnen worden. De aardbeiboom is HIER, HIER en HIER te koop.


Appelbes

 Appelbes

Aronia 

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-september

De appelbes is een klein vruchtje vol met vitaminen. Ze worden vaak gebruikt in vruchtensap. Ze kunnen ook rauw of gekookt gegeten worden. De plant heeft weinig verzorging nodig. De bladeren kleuren rood in de herfst. De appelbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Zuurbes

zuurbes, zuurbessen, berberis, bessenstruik, bessenstruiken, fruit, bessen, tuin

Zuurbes 

 Berberis

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: soms

Zelfbestuivend: ha

Oogst: augustus-november

Berberis planten, waar de zuurbes aan groeit, worden vaak in tuinen gebruikt. Het zijn planten die erg hard zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ze hebben wel veel stekels. Buccaneer en Mystery Fire geven de meeste bessen. De zuurbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Feijoa

feijoa, annanasguave, acca sellowina, bessenstruik, bessenstruiken, fruit, bessen, fruittuin

Feijoa 

Acca sellowina

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: nee

Oogst: mei-juni

De feijoa, of wel de ananasguave, zijn exotische vruchten die ook in ons klimaat rijp worden. De vruchten moeten een hele winter aan de plant hangen en zijn pas rijp als ze op de grond vallen. Plant meerdere soorten voor de bestuiving. De feijoa is HIER te koop.


Dwergkwee

dwergkwee, kweepeer, chaenomeles, bessenstruik, bessenstruiken, fuittuin, fruit, bessen

 Dwergkwee

 Chaenomeles

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: september-oktober

De dwergkwee is een kleine versie van de kweepeer. De vruchten zijn zuur met citroen en sinaasappel smaak. Ze worden gekookt gegeten of er worden drankjes van gemaakt. Ze hebben nauwelijks verzorging nodig. De dwergkwee is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Langstelige olijfwilg

 Elaeagnus multiflora, olijfwilg, bessenstruik, bessenstruiken, fruit, bessen

Langstelige olijfwilg 

 Elaeagnus multiflora

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: soms

Oogst: juli-augustus

De langstelige olijfwilg krijgt na 4 jaar vruchten ter grootte van een kers, smaken naar rabarber. Er zit een pit in de vrucht die er uitgehaald moet worden. Hierna kan het gekookt worden, of vers gegeten worden om jam van te maken. De langstelige olijfwilg is HIER te koop.


Fuchsia

fuchsia, fuchsia bes, fuchsiabes, bessenstruik, bessenstruiken

 Fuchsia

Fuchsia 

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-oktober

Fuchsia's worden vaak geplant vanwege de mooie bloemen. Wat veel mensen niet weten is dat de bessen van de fuchsia ook eetbaar zijn! Globosa, Gracilis, Phyllis en Riccartonii geven de meeste en beste bessen. De fuchsia is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Jeneverbes

jeneverbes, juniperus comunis, bessenstruik, bessenstruiken, bessenplant, bessen, fruittuin

Jeneverbes 

 Juniperus communis

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: nee

Oogst: september-november

De jeneverbes groeit aan een conifeer. Het voordeel hiervan is, is dat de plant groenblijvend is. Het duurt wel 2 tot 3 jaar voordat de vruchten rijp zijn. De bessen worden als kruid gebruikt of om gin van te maken. De jeneverbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Honingbes

honingbes, kamperfoelie, lonicera, caerulea, kamtschatica, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, fruit, tuin

Honingbes 

 Lonicera caerulea

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: nee

Oogst: Juni-augustus

De honingbes smaakt als een zure blauwe bes. De plant heeft weinig onderhoud nodig. Wel heb je meer dan 1 plant nodig voor een goede oogst.  De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar er kan ook jam van gemaakt worden. De honingbes is HIER, HIER en HIER te koop.


Goji bes

goji bes, lycium barbarum, bessenstruik, bessenstruiken, bessenplant, bessen, fruit, tuin, kweken

 Goji bes

 Lycium barbarum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: september-november

De goji bes staat bekend als een superfruit. De bessen kunnen het best gedroogd worden voordat ze gegeten worden. Ze hebben weinig verzorging nodig. Deze bessenstruik kan zelfs uit zaad gekweekt worden! De goji bes is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Mahonie

mahonie, mahonia, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, fruit, plant

 Mahonie

 Mahonia

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augustus

De bessen van de mahonie zijn eetbaar. De bladeren, takken, wortels en de pitten zijn wel giftig. De bessen smaken erg zuur, dus het is het beste om er een jam van te maken. De beste soorten zijn aquifolium, nervosa en repens. De mahonie is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Trosvlier

trosvlier, sambucus racemosa, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, tuin, kweken, fruit

Trosvlier 

 Sambucus racemosa

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augustus

De trosvlier geeft kleine rode vruchten. De bessen worden gekookt of worden gebruikt om wijn van te maken. De bloemen van de trosvlier zijn ook eetbaar. De struik heeft weinig verzorging nodig en doet het in de meeste tuinen goed. De trosvlier is HIER en HIER te koop.


Rozenbottel

rozenbottel, rozenbottels, bessenstruik, bessenstruik, rozen, rozenstruik, roos

Rozenbottel 

 Rosa

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-november

Alle rozenbottels van rozenstruiken eetbaar. De rassen die gekweekt zijn voor bloemen hebben vaak matige rozenbottels. Rosa rugosa geeft de grootste rozenbottels. Het vruchtvlees kan je gebruiken om te koken. De rozenbottel is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Gele ribes

gele ribes, ribes odoratum, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, fruit

Gele ribes

 Ribes odoratum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augustus

De gele ribes geeft zwarte bessen. Ze smaken naar pittige, zwarte bessen. Ze geven mooie, aromatische gele bloemen. Ze worden op dezelfde manier gebruikt als zwarte bessen. De struiken hebben weinig verzorging nodig. De gele ribes is HIER en HIER te koop.PAS OP! Planten die als sierplant verkocht worden kunnen zijn behandeld met bemesting of bestrijdingsmiddelen die er voor zorgen dat de bessen giftig worden. Vraag dit na bij de verkoper. Na 6-12 maanden in de volle grond of in pot met biologische potgrond kunnen de meeste sierplanten weer gegeten worden.De beste notenbomen voor in de tuin

In dit artikel een overzicht van zowel bekende als minder bekende notenbomen die je in de tuin kan kweken. We vertellen je over de apenboom, tamme kastanje, hazelaar, Japanse notenboom, zwarte walnoot, walnoot, pijnboom en amandelboom. Een notenboom is een mooie toevoeging voor de tuin. De notenbomen gaan generaties mee en geven een extra oogst moment in de herfst. Daarnaast hebben ze nauwelijks onderhoud nodig en trekken ze vogels en andere dieren aan!

Naar de Tuinplant.nl website

APENBOOM (ARAUCARIA ARAUCANA)

apenboom, slangenden, araucaria araucana, notenboom, notenbomen

De apenboom, of slangenden, krijgt dennenappels waar in de herfst rijpe noten uit vallen. De noten worden gekookt of geroosterd voordat ze gegeten worden en lijken op pijnboompitten. Het duurt wel 25 jaar voordat de apenboom dennenappels met noten gaat geven. De boom wordt uiteindelijk tot wel 20 meter hoog. Plant de boom in de winter of in de lente in een vochtige grond, in de volle zon. Zowel kleine als grote apenbomen, of Araucaria araucana, zijn HIER te koop.

TAMME KASTANJE (CASTANEA)

tamme kastanje, castanea, notenboom, notenbomen

De tamme kastanje geeft na 3 of 4 jaar in de herfst heerlijke kastanjes. De meeste soorten kastanje zijn niet zelf bestuivend, waardoor je er minimaal 2 moet planten of zeker moet weten dat er in de buurt nog een tamme kastanje boom is. De planten kunnen het best in de winter geplant worden op een goed gedraineerde licht zure grond op een zonnige plaats in de tuin. De tamme kastanje, of castanea, is HIER en HIER te koop in verschillende maten en rassen.

HAZELAAR (CORYLUS)

hazelaar, hazelnoot, hazelnotenboom, corylus, notenboom, notenbomen

Een hazelaar geeft na 2 tot 3 jaar in het begin van de herfst verse hazelnoten. Ondanks dat de hazelaar zelf bestuivend is, kan je voor de beste oogst beter 2 verschillende soorten nemen. De bomen worden het beste in de winter geplant op een zonnige plek in de tuin of in een grootte pot. Als de bomen eenmaal geplant zijn, hebben ze nauwelijks onderhoud nodig. De hazelaar, of corylus, is HIER en HIER te koop in verschillende maten en rassen.

JAPANSE NOTENBOOM (GINKGO BILOBA)

japanse notenboom, ginkgo biloba, notenboom, notenbomen

De Japanse notenboom, ofwel ginkgo biloba, kan er wel 20 jaar over doen voordat er noten aan de boom groeien. Daarnaast heb je zowel een mannelijke als een vrouwelijke boom nodig om noten te kunnen kweken. Gelukkig zijn de bomen ook erg mooi in de tuin! Ginkgo biloba noten worden meestal gekookt voordat ze gegeten worden. Plant de boom in de winter op een zonnige plaats in de tuin. de Japanse notenboom, of ginkgo biloba, kan in verschillende maten HIER gekocht worden.

ZWARTE WALNOOT (JUGLANS NIGRA)

zwarte walnoot, juglans nigra, notenboom, notenbomen

De zwarte walnoot geeft na 4 tot 8 jaar noten, afhankelijk van de manier waarop de boom gekweekt is. In de herfst vallen de rijpe noten van de bomen af. De noten worden rauw of gekookt gegeten, nadat de schil er net als bij de gewone walnoot vanaf is gehaald. Plant de boom in de winter op een zonnige plek. Hou er wel rekening mee dat deze boom tot 20 meter hoog en breed kan worden! Verder heeft deze boom weinig verzorging nodig. De zwarte walnoot, of juglans nigra, is HIER en HIER te koop.

WALNOOT (JUGLAS REGIA)

walnoot, juglans regia, notenboom, notenbomen

De gewone walnoot is een langzaam groeiende boom die tot wel 20 meter hoog en 15 meter breed kan groeien. Na 4 tot 5 jaar begint de boom noten te produceren. Als de noten gedroogd worden kunnen ze tot wel 3 jaar goed blijven! Plant de walnotenboom in de winter op een zonnige plek in de tuin. Probeer een ras te kiezen dat resistent is tegen walnoten meeldauw en bladvlekken ziekte. De walnoot, of juglas regia, is HIER, HIER en HIER te koop.

PIJNBOOM (PINUS)

pijnboom, pinus, notenboom, notenbomen

Alle rassen van de pijnboom geven eetbare pijnboompitten. De meeste rassen geven te kleine noten. Na 8 tot 10 jaar krijgt de boom de dennenappels waar de pijnboompitten in zitten, het kan wel 1 tot 2 jaar duren voordat de dennenappels rijp zijn. De volgende rassen geven wel noten die groot genoeg zijn om te gebruiken als pijnboompitten: Pinus cembra, Pinus pinea, en pinus radiata. De pijnboom, ofwel pinus, is onder andere HIER te vinden met een grote selectie rassen.

AMANDELBOOM (PRUNUS DULCIS/AMYGDALUS)

amandelboom, prusnus dulcis, prunus amygdalus, notenboom, notenbomen

De amandelboom geeft na 3 tot 4 jaar verse amandelen. De noten rijpen in oktober, wanneer de groene schil splijt en de noot eruit valt. Plant een amandelboom in de winter op een beschutte, warme en zonnige plaats in de tuin. De amandelboom kan niet goed tegen kou, daarom kan het nodig zijn de boom bij erge vorst in te pakken. Het beste is om meerdere bomen te hebben voor de bestuiving, ook bij zelfbestuivende soorten. De amandelboom, of prunus dulcis, of prunus amygdalus, is HIER te koop.NATUURLIJKE MANIEREN OM BLADLUIZEN TE BESTRIJDEN

Bladluizen komen in bijna elke tuin voor. Ook binnen planten worden vaak aangevallen door bladluizen. Meestal lukt het bladluizen niet om een plant helemaal dood te maken, maar ze worden er wel minder fraai door, geven minder oogst en het zijn natuurlijk ook gewoon vieze dingen die bladluizen. Nu kan je natuurlijk voor chemicaliën gaan om bladluizen te bestrijden, maar dan is heel het nu van zelf een moestuin hebben snel weg. Zowel voor de gezondheid van de planten, de bodem, je eigen lichaam en de wereld is het beter om voor een natuurlijke bestrijding te gaan. Dit is natuurlijk wel wat meer werk...

bladluizen bestrijden

PLANTEN OM BLADLUIZEN TE BESTRIJDEN

Er zijn 2 manieren waarop andere planten kunnen helpen om bladluizen uit je moestuin te houden: ze maken stoffen aan waar bladluizen niet van houden of ze trekken insecten aan die de bladluizen opeten.

 • Als je wel eens uien, knoflook of bieslook geplant hebt, dan weet je dat deze planten vaak nauwelijks of zelfs geen bladluizen op zich hebben. Bladluizen houden namelijk niet van de geur van de allium familie. Je hoeft natuurlijk niet voor de meest standaard soorten te gaan om de moestuin te beschermen tegen bladluizen. Chineese bieslook, ofwel Allium tuberosum, heeft niet alleen een iets mooier blad dan de standaard bieslook, maar geven ook heerlijke en mooie bloemen. Er is een nog mooiere eetbare plant met een knoflook geur, dat is de Kaapse knoflook, ofwel de Tulbaghia violacea. Er wordt gezegd dat deze plant wel de smaak van knoflook aan gerechten geeft, maar niet de vieze adem (een win-win-win plant zouden wij zeggen).
 • Kruiden zijn natuurlijk nooit een verkeerde keus voor de moestuin. Wat is er beter dan een kruidenboter met verse kruiden uit de tuin, of een sate stokje van rozemarijn? Munt, coriander, dille, wijnruit, en oregano kunnen gebruikt worden om bladluizen weg te jagen van planten. 
 • Afrikaantjes kunnen de moestuin helemaal opfleuren met de geel-oranje kleuren. Daarnaast werken ze ook nog eens goed tegen bladluizen. De bladeren scheiden een stof uit waar de bladluizen niet van houden en blijven daarom uit de buurt van de Afrikaantjes en de planten waar ze bij in de buurt staan!
 • Er zijn verschillende bloemenzaden mengsels die speciaal zijn samengesteld om lieveheersbeestjes te lokken. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van bladluizen, een larve van het lieveheersbeestje kan tot wel 250 bladluizen in 1 dag opeten! Er is een bloemenmengsel van DCM te koop en een bloemenmengsel van Buzzy . Grote kans dat u natuurlijk niet nog een weiland overheeft om deze bloemen zaden te laten groeien. Kijk dan even of er in de buurt van de tuin ergens een plantsoentje is waar niet veel wordt gelopen en niet wordt geschoffeld. Strooi hier (stiekem) een handje bloemenzaden en wordt een echte guerrilla tuinder!
chineese bieslook tegen bladluizen

LIEVEHEERSBEESTJES EN ANDERE NUTTIGE INSECTEN TEGEN BLADLUIZEN

Zoals we eerder al zeiden zijn lieveheersbeestjes een grote vijand van de bladluis. Zeker de larven van de lieveheersbeestjes houden van een lekker bladluizen hapje. Naast het zaaien van de speciale lieveheersbeestjes bloemen mixen zijn er meer dingen die je kunt doen om de populatie lieveheersbeestjes en nuttige insecten te laten groeien en de populatie bladluizen te laten dalen:

 • Zeker wanneer er veel oude bomen en struiken uit de tuin zijn gehaald, of in een hele nieuwe tuin kan het handig zijn om bladluizen larven uit te zetten. Wij hebben dit ook de eerste 2 jaar gedaan nadat de tuin helemaal omgegooid was. Na 2 lentes een dosis bladluizen te hebben verdeeld over de gevoelige bomen en struiken, houden de bladluizen nu zelf de populatie in stand. De bladluizen soort Coccinella septempunctata zijn goed voor lage planten die niet hoger worden dan 1,50 meter, en de soort Adalia bipunctata is goed voor planten en bomen hoger dan 1,50 meter.
 • Plaats en insectenhotel in de tuin. Een insecten hotel trekt onder andere solidaire bijen, zweefvliegen, oorwormen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes aan die goed zijn om de tuin te verdedigen tegen ongewenste gasten, zoals bladluizen. Om er voor te zorgen dat de bladluizen het insectenhotel kunnen vinden, is het handig om ladybird food/attractant aan te brengen bij de opening. Zo komen ze sneller naar het insectenhotel en naar de tuin! 
 • Naast lieveheersbeestjes hebben ook gaasvliegen bladluizen op het menu staan. Om meer gaasvliegen naar de tuin te lokken, is er een speciale Lacewing Attractant op basis van feromonen om in de buurt van de bladluizen plaag te smeren. De gaasvliegen ruiken dit en komen snel naar je tuin om even te kijken wat er aan de hand is. Als ze de bladluizen zien blijven ze zeker even eten!
 • Een andere tegenstander van de bladluis is de oorworm, deze beestjes houden van een oorwormenpot met stro op een stok. Ze kunnen ook een plekje vinden in het insectenhotel.
insectenhotel lieveheersbeestjes oorworm gaasvlieg tegen bladluizen

KANT-EN-KLAAR NATUURLIJKE INSECTICIDE SPRAYS TEGEN BLADLUIZEN

Er zijn verschillende kant-en-klaar natuurlijke sprays die bladluizen bestrijden. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, je hoeft ze alleen maar even te schudden, en het sprayen kan beginnen. Natuurlijk of biologisch betekend niet altijd dat de producten niet schadelijk zijn voor mens of dier. Pas altijd op dat kinderen en dieren het product niet binnen krijgen en lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Als een product verdunt moet worden, doe dit dan zoals op de verpakking staat, een product dat niet genoeg verdunt is kan namelijk de plant aantasten!

 • HG X is een natuurlijk middel dat niet alleen tegen bladluizen, maar ook tegen wolluizen. Deze spray werkt op basis van natuurlijke vetzuren.
 • BSI bio insecten vrij is ook een middel dat op een 100% natuurlijke manier bladluizen, witte vliegen, rupsen,trips, mijten, spint en larven bestrijd en verjaagd. Een allround spray die zelfs net voor het oogsten gebruikt kan worden.
 • Bayer natria duoflor spray werkt tegen groene bladluis, zwarte bonenluis, trips en witte vliegen. Ook dit middel is 100% biologisch en kan in de moestuin gebruikt worden. Er is ook een variant van dit product dan nog verdunt moet worden.
 • Luxan Pyrethrum tegen insecten werkt op basis van plantaardige pyrethrinen. Het werkt tegen bladluizen, witte vlieg, rupsen, aardvlooien, kevers, tripsen en wantsen. Dit middel moet wel nog worden verdunt voordat het gebruikt kan worden, het is geen kant-en-klaar product.
 • Ecostyle luisvrij werkt op een natuurlijke manier tegen bladluizen, tripsen en witte vliegen. Dit middel kan ook indoor gebruikt worden, zodat ook je huisplanten bladluis vrij blijven. Dit middel moet nog verdunt worden.
 • Naturen plantaardige insecticide werkt op basis van koolzaadolie. Het werkt tegen bladluizen, wolluizen en spint. Ook dit middel moet verdunt worden voor gebruik.
 • Eco bio-insecticide werkt op basis van biologische pyrotrex. Het werkt tegen zeer veel verschillende insecten, zoals bladluizen, witte vliegen, rupsen en kevers. Dit middel moet verdund worden.

DIY SPRAYS TEGEN BLADLUIZEN

Zelfs sprays maken tegen bladluizen is best leuk om te doen. Omdat er alleen middelen worden gebruikt die ook op mensen gebruikt worden voor andere doeleinden is het leuk om sprays tegen bladluizen met kinderen te maken. Het is altijd een kwestie van uitproberen met zelf gemaakte sprays. Bij regelmatig gebruik kunnen ze zeer effectief zijn.

 1. Om een eigen anti-bladluizen spray te maken heb je een paar basics nodig: een plantenspuit, een blenderkaasdoek, een bakje en eventueel een trechter tegen geknoei.
 2. Knoflook is niet alleen als companion plant goed tegen bladluizen. In de spray zorgt de knoflook ervoor dat bladluizen liever bij de buren gaan zitten. Doe een liter water in de blender en voeg hierbij de tenen (ongepeld) van 1 knoflook bol. Blender dit totdat de knoflook helemaal fijn geworden is in het water. Laat dit een paar uur staan (uit de blender halen is een goede optie, tenzij je houdt van smoothies met knoflook smaak). Hierna zeef je het mengsel door het kaasdoek in het bakje en hierna doe je het in de plantenspuit.
 3. Als het knoflook aftreksel helemaal koud is (het liefst koelkast koud) voeg hierbij dan 3 eetlepels Bronner's castile zeep met tea tree. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant van de bladluizen kapot gaat, waardoor ze dood gaan.
 4. De laatste ingrediënten die bladluizen van al je planten moet houden zijn neem olie en tea tree olie. Neem olie is goed tegen luizen in het algemeen, het wordt vaak als een middel gebruikt om hoofdluis te bestrijden en te voorkomen (handig om in huis te hebben als u kinderen heeft!). Voeg 2 theelepels neem olie en 1 theelepel tea tree olie toe aan het mengsel. 
 5. Schud het mengsel goed door elkaar. Zet het even weg zodat het schuim kan zakken.
 6. Spray dit mengsel elke dag, in de ochtend of avond als de zon niet direct op de planten staat, zowel op de bovenkant als onderkant van de plant. Na een aantal dagen zal je zien dat het aantal bladluizen minder wordt. Als ze eenmaal weg zijn, spray het dan tijdens het zomerseizoen 2x per week.
 7. Bewaar het mengsel in de koelast en niet langer dan 3 dagen.

PLANTENVOEDING TEGEN BLADLUIZEN

Goede voeding is de basis voor een goede weerstand, ook bij planten. Er zijn verschillende manieren om planten van binnen uit beter bestand te maken tegen bladluizen. Om planten van binnen uit minder lekker te maken van bladluizen, kan het helpen om per liter water dat je de plant geeft 3 druppels neem olie en 3 druppels tea tree olie door het water te mengen. Er zijn ook 2 soorten voeding die de plant van binnenuit versterken zodat ze beter bestand zijn tegen bladluizen en andere aanvallende insecten: Top resist groenten en fruit, en Ecokuur bladinsecten gel capsules

MIEREN BESTRIJDEN TEGEN BLADLUIZEN

Mieren beschermen bladluizen tegen onder andere lieveheersbeestjes in ruil voor honingdauw. Als je veel last hebt van mieren in de tuin, dan zit het vast ook vol met bladluizen en andersom. Lees HIER de verschillende manieren hoe je de mierenpopulatie in de tuin kunt verminderen en daardoor ook de hoeveelheid bladluizen.

comments powered by Disqus

MANIEREN OM MIEREN NATUURLIJK TE BESTRIJDEN IN HUIS EN TUIN

De grootste reden om het aantal mieren in de tuin te verminderen en ze vooral uit het huis te houden is dat het enge kriebel beestjes zijn. Daarnaast komen ze op alles af wat zoet is. We hebben een aantal natuurlijke manieren gezocht die het aantal mieren zou kunnen verminderen. Niet alles werkt bij iedereen, het is een kwestie van uit proberen. Let er ook altijd op dat 'natuurlijk' niet altijd 'niet giftig' betekend! Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van natuurlijke middelen en let altijd op met dieren en kinderen.

mieren natuurlijk bestrijden DIY

AZIJN EN CITROENSAP TEGEN MIEREN

Azijn en citroensap kunnen vooral worden gebruikt om mieren uit het huis te houden. Probeer pure azijn of citroensap te gieten op plekken waar de mieren het huis in komen. Ook kan het helpen om ramen en vloeren met een mengsel van azijn en heet water schoon te maken (dit zorgt ook voor een hele mooie glans!). Azijn kan ook in een mierennest gegoten worden: vindt het nest en giet hier 1 liter goedkope azijn in.

ZUIVERINGSZOUT (NATRIUMWATERSTOFCARBONAAT) TEGEN MIEREN

Het idee achter zuiveringszout is dat de mieren het meenemen, opeten en dat ze dan door de reactie van het zuiveringszout en hun binnenkant als het waren exploderen (dit klinkt wel wat slecht...). Om er voor te zorgen dat de mieren het zuiveringszout meenemen moet het gemengd worden met poedersuiker, meng 1 deel zuiveringszout met 1 deel poedersuiker en meng het goed. Strooi dit mengsel op plaatsen waar de mieren langslopen, zodat de kans groot is dat ze het meenemen het nest in. Het zal even duren voordat het mengsel werkt, omdat een groot deel van de mieren het moeten eten voordat het effect zichtbaar is.

DIATOMEEËNAARDE (CELIET) TEGEN MIEREN

Diatomeeënaarde bestrijd niet alleen mieren, maar ook slakken, 2-in-1 dus! De beste manier om diatomeeënaarde te gebruiken is door het om het huis en andere plekken te strooien waar je de mieren niet wilt hebben. Het is wel belangrijk dat diatomeeënaarde droog blijft, zodra het nat wordt, dan stopt de werking. De diatomeeënaarde droogt de mieren uit, het werkt niet als een echt gif, wat goed is want dan kunnen ze geen resistentie opbouwen! Finion mierenpoeder bestaat voor een groot deel uit diatomeeënaarde.

BORAX (NATRIUMTETRABORAAT) TEGEN MIEREN

Borax is een effectieve manier om mieren te bestrijden. Ondanks dat dit een natuurlijk middel is, is het wel giftig voor mensen! Het middel is vooral aan te raden als je een hele grote plaag hebt en kinderen en huisdieren een tijdje weg kan houden van de plek waar je dit gebruikt. De borax wordt gemengd met water en suiker om een pasta te creëren. Smeer dit op kleine stukjes karton, zodat de mieren het makkelijk mee kunnen nemen naar het nest.

ETHERISCHE OLIE SPRAY TEGEN MIEREN

Het voordeel van het gebruik van etherische olie is dat het lekker ruikt! Deze spray kan gebruikt worden op plekken waar de mieren het huis binnen komen of bijvoorbeeld op de poten en het blad van de tuintafel. Meng in een spray fles 75ml water, 75ml goedkope vodka, 15 druppels pepermunt olie, 15 druppels tea tree olie, 7 druppels citrus olie en 3 druppels kruidnagel olie

BRONNER'S CASTILE ZEEP SPRAY TEGEN MIEREN

Deze spray gebruiken wij niet alleen tegen mieren, maar ook tegen bladluizen en andere nare insecten. Het werkt snel, goed en het ruikt ook nog eens lekker! Het enige nadeel bij binnen gebruik is dat het de vloer nogal glibberig maakt als het op de vloer terecht komt. Om de castile zeep spray te maken vul je een 1 liter spray fles met koud water (absoluut geen warm water, dan dan wordt de zeep heel raar en klonterig!). Doe hierbij 3 eetlepels Bronner's castile zeep met tea tree. Doe de dop op de fles en schud voorzichtig. Even wachten tot het schuim weg is en spray het op plekken waar mieren het huis binnen komen en op planten (vooral waar bladluizen zitten omdat het dan zowel de mieren als de bladluizen aanpakt!). Castile zeep zorgt ervoor dat de wax coating van de mieren (en andere insecten) oplost, waardoor ze dood gaan. Een ander voordeel is dat de zeep die over is gewoon de badkamer in kan.

KANT-EN-KLAAR PRODUCTEN TEGEN MIEREN

Er zijn veel soorten kant-en-klaar producten tegen mieren te koop. Sommige promoten zich zelf als '100% natuurlijk', maar zoals we in het begin al zeiden: natuurlijk betekend niet per se niet giftig voor mens en dier! Een aantal voorbeelden zijn Roxasect mierenpoeder, dit zegt 100% natuurlijk te zijn, maar geeft niet veel informatie over de samenstelling. Vapona mierenpoeder werkt vooral met geurstoffen, zoals uien geur en zegt ook 100% natuurlijk te zijn. Ecostyle mierenpoeder is ook een 100% natuurlijk middel om mieren te bestrijden.

NEMATODEN TEGEN MIEREN

Mieren bestrijden met nematoden is heel natuurlijk en niet schadelijk voor de rest van de natuur. De aaltjes gaan de mieren binnen en gedragen zich hier als een parasiet. Uiteindelijk zijn er zo veel aaltjes in het lichaam van de mier dat hij dood gaat.

GOUDSBLOEMEN TEGEN MIEREN

Vroeger werden goudsbloemen langs de gevel geplant om het huis te beschermen tegen mieren. De kans dat het echt werkt is klein, maar een paar mooie goudsbloemen om de moestuin kunnen vast geen kwaad. Daarnaast zijn de bloemen eetbaar, dus de ruimte is altijd goed gebruikt!

goudsbloemen tegen mieren

BLADLUIZEN BESTRIJDEN TEGEN MIEREN

Mieren hebben een ander groot nadeel: ze werken samen met bladluizen! Mieren beschermen bladluizen onder andere tegen lieveheersbeestjes in ruil voor een zoet goedje dat de bladluizen afstaan. Om het aantal bladluizen in de tuin te verminderen is het een goed idee om ook de mieren aan te pakken. Lees HIER een aantal natuurlijke manieren om bladluizen te bestrijden.

comments powered by Disqus

De beste fruit klimplanten voor een eetbare tuinafscheiding

Klimplanten zijn een natuurlijke manier om een hek te verbergen. Door fruit of eetbare bloemen klimplanten langs het hek te planten heb je nog meer opbrengst van de tuin. De meeste jonge fruit planten hebben vaak 3 jaar nodig voordat ze vruchten geven. Als je niet zo lang kan wachten, probeer dan een oudere plant te kopen. Er zijn tegenwoordig ook kant-en-klaar hagen van klimplanten waar eetbare vruchten aan komen. Een tuinafscheiding vol fruit en eetbare bloemen klimplanten is een mooie aanwinst voor de moestuin en voor de stadstuin!

druiven klimplant
kiwi klimplant

GESCHIKT HEKWERK

Om je tuinafscheiding vol te kunnen laten groeien met klimplanten heeft u het juiste hekwerk nodig. De planten hebben gaten nodig om door te groeien. De gaten mogen niet te groot zijn, want dan geven ze u misschien niet genoeg privacy.

Dubbelstaafmatten om uw tuin zorgen voor een stevige, veilige afscheiding. Er zijn bijpassende poorten die vaak op slot kunnen, wat natuurlijk extra veilig is om dieren en kinderen binnen te houden, en ongewenste bezoekers buiten. De hekken hebben rechthoekige gaten waar klimplanten eenvoudig door kunnen groeien. Dubbelstaafmat hekwerk is HIER te koop.

Gaashekwerk is vergelijkbaar met dubbelstaafmat hekwerk, alleen is het iets minder stevig. Het is een prima tuinafscheiding wanneer het hekwerk niet vooral bedoeld is om ongewenste bezoekers buiten te houden. Ook voor deze hekken zijn verschillende poorten te verkrijgen. Net als bij dubbelstaafmatten kunnen klimplanten ook hier eenvoudig door de openingen groeien. Gaashekwerk is HIER te koop.

Trellis hekwerk is wat fraaier dan dubbelstaafmatten of gaashekwerk. Het bestaat meestal uit een bouwstaalmat omrand met hout. Er zijn ook variaties die helemaal uit staal of helemaal uit hout bestaan. Er is best veel keus in de grootte van de gaten, dus bij deze hekken is het handig om van te voren te bedenken met wat je het wilt latne beklimmen. Trellis hekwerk is HIER te koop.

Klimroos
kiwibes klimplant

FRUIT & EETBARE BLOEMEN KLIMPLANTEN

Druiven kunt u tegen verschillende soorten dubbelstaafmat, gaashekwerk en trellis schuttingen laten groeien. De planten hebben een zonnige standplaats nodig, met een humusrijke, goed drainerende grond. De druivenranken kunnen tot wel 6 meter hoog worden als u ze niet snoeit, daarom is deze klimplant ook geschikt voor hogere hekken. In de winter verliest de plant zijn blad, sommige soorten hebben heel mooi herfstblad. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): Vitis Vinifera 'Purpurea', Vitis 'Booskoop Glorie', en Vitis 'Vroege van der Laan'. Wanneer u kleinere druiven planten koopt, kan het een paar jaar duren voordat uw hek volgegroeid is. Een kant-en-klaar haag is hiervoor een oplossing, dit zijn druiven planten die ongeveer 1 meter lang zijn en 2 meter hoog van het ras Vitis 'Buffalo'

Kiwi's zijn steeds makkelijker te kweken in ons klimaat! De planten kunnen eenvoudig door een schutting met gaten klimmen, mits ze genoeg zon krijgen. Ook voor de kiwi is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is en humusrijk. Er zijn 3 soorten kiwi planten: de Actinidia chinesis of Actinidia deliciosa, ofwel de gewone, harige kiwi uit de supermarkt, de Actinidia arguat, ook wel minikiwi of kiwibes genoemd, en de Actinidia kolomikta, deze geeft ook vrij kleine vruchten en heeft zeer mooi blad! De laatste soort doet het vaak het best in ons klimaat, omdat deze minder warmte en zon nodig heeft om rijpe vruchten te geven. Ook deze klimplanten verliezen hun blad in de winter. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor verkooppunt): Actinidia kolomikta, Actinidia deliciosa 'Jenny', en Actinidia arguta 'Issai'. Niet alle kiwi rassen zijn zelf bestuivend, de Jenny en de Issai zijn dit wel. Er zijn ook kant-en-klaar hagen van kiwi planten, deze hagen van 1 meter lang en 2 meter hoog zijn gemaakt van de Actinidia deliciosa 'Jenny'.

Klimrozen zijn een 'alles-in-1' pakket: ze kunnen op schuttingen klimmen, geven mooie, heerlijk ruikende, eetbare (!) bloemen en geven eetbare rozenbottels. Er zijn zeer veel verschillende soorten klimrozen die je over de schutting kunt laten groeien, afhankelijk van de grond, standplaats en natuurlijk welke bloem je zelf mooi vindt. Let wel altijd op dat de meeste rozen worden gekweekt als sierplant, hierdoor is het aan te raden een aantal maanden tot een jaar te wachten voordat u iets van de plant eet, in verband met de giftige middelen die worden gebruikt om de planten op te kweken. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): klimroos 'White New Dawn', klimroos 'Alaska' en klimroos 'complicata'.

Kamperfoelie 'Lonicera japonica' krijgt bloemen die gebruikt kunnen worden in de thee! De bessen zijn giftig, dus blijf daar vanaf. Kamperfoelie is een mooie klimplant met geurende bloemen. In milde winters blijven de planten groen. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): Lonicera japonica 'Hall's Prolific', en Lonicera japonica 'Dart's World'.

comments powered by Disqus

Succesvol Kweken Van Vijgen Met Deze Top Tips (In Pot En Volle Grond)

Vijgenbomen kweken in eigen tuin of op het balkon is ook in ons koude klimaat goed mogelijk! Er zijn zeer veel soorten vijgen rassen te koop. Ook in formaat is er nogal wat te kiezen, van een vijgenplantje van 30 cm hoog tot een vijgenboom van wel 3 meter hoog. Met onze kweek tips voor het kweken van vijgen oogst u binnen kort vijgen van eigen boom!

TIPS EN ADRESSEN VOOR HET KOPEN VAN EEN VIJGENBOOM

Wanneer u een vijgenboom gaat kopen is het belangrijk om er op te letten dat het een soort is die geschikt is voor een koud klimaat. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoeveel ruimte u heeft voor de plant, een grootte boom is mooi maar dan heeft u wel minder ruimte voor andere planten. Hoe meer zon, hoe betere vruchten u kunt oogsten, als u een schaduwrijke tuin of balkon heeft is het misschien beter een kleine vijgenplant te nemen of misschien zelfs voor een andere soort plant te gaan. Goedkope (< € 50), kleinere vijgenbomen kunt u HIER, HIER, HIER en HIER kopen. Duurdere, grotere vijgenbomen kunt u HIER kopen. Het voordeel van een oudere vijgenboom is dat deze eerder en meer vijgen geeft.

vijgenboom
vijg

BESTE PLEK OM VIJGENBOOM TE PLANTEN

Vijgenbomen houden van zon. Kies de meest zonnige en warmste plek in de tuin of op het balkon om uw vijgenboom of vijgenplant neer te zetten. Let er op dat de vijgenboom niet op een tochtige plaats staat. Als de ruimte heeft om uw vijgenboom bij een zonnige muur te planten, dan zouden wij dat zeker aanraden! De muur zorgt niet alleen voor beschutting tegen de wind, maar houdt ook nog eens de warme van de zon vast. Extra warmte is extra lekkere vijgen!

VIJGENBOOM KWEKEN IN POT

Het klinkt onlogisch, maar hoe minder ruimte de wortels hebben, hoe meer vijgen u kunt oogsten. In een pot is dit eenvoudig, u plant de vijg in een pot die niet (veel) dieper en breeder is dan de pot waarin u de vijgenplant gekocht heeft. Strooi op de bodem wat hydrokorrels, zodat overtollig water goed kan weg stromen. Gebruik een mengsel van Mediterrane potgrond en kiezels om de pot te vullen. Geef na het planten meteen wat water en controleer of er nog aarde bij moet.


vijg snoeien
vijgenboom kopen

VIJGENBOOM KWEKEN IN DE VOLLE GROND

Een vijgenboom kan ook in de volle grond. Maak een gat dat niet veel groter is dan de wortel van de boom. Maak aan alle kanten een soort ondergrondse pot van oude tegels. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet te veel kunnen groeien. Op de bodem plaatst u kiezels of gebroken bakstenen. Hierdoor kunnen de wortels minder makkelijk naar beneden groeien en betere water afvoer. Vul de rest van het gat met een mengsel van Mediterrane potgrond en kiezels.

TIPS VOOR HET SNOEIEN VAN VIJGENBOMEN

De meeste vijgenplanten geven de eerste 2 jaar geen vruchten. Geef regelmatig water en vijgen meststofIn de lente kunt u alle takken die beschadigd zijn door vorst en die elkaar aanraken weg knippen. Ook nieuwe scheuten onder de eerste echte tak kunt u het beste snoeien. In de zomer snoeit u nieuwe takken terug tot 6 bladeren zodat er volgend jaar fruit aan komt. Pas op dat het sap uit de takken niet op u komt, in zonlicht kan dit branden.


vijgen oogsten
vijgen kopen

HET OOGSTEN VAN VIJGEN EN VIJGENBLADEREN

Vijgen kunnen geoogst worden tussen de zomer en de herfst. Sommige soorten zijn vroeger rijp dan anderen. U kunt ook vijgenbladeren oogsten. Vooral grootte bladeren zijn leuk om in de keuken te gebruiken. De bladeren worden meestal eerst geblancheerd en hierna gevuld. Geblancheerde bladeren kunnen ook worden ingevroren om later te gebruiken. Aan het eind van de herfst verwijderd u alle onrijpe vijgen. Deze kunnen gebruikt worden om te koken. 

VIJGENBOMEN BESCHERMEN TEGEN DE VORST

Vooral jonge vijgenplanten kunnen gevoelig zijn voor de vorst. Als ze in kleine potten staan kunt u ze binnen op een zonnige plek zetten. Als u hier geen plaats voor heeft, dan kunt u ze met een speciale hoes afdekken zodra het gaat vriezen. Check altijd dat u een ras koopt dat tegen de kou kan, om er voor te zorgen dat uw plant niet dood gaat na een strenge winter. 


comments powered by Disqus

Tips voor het kopen van een citrusboom (citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, kumquat, calamondin, etc.)

citroenboom kopen

Citrusbomen heb je in vele soorten en maten. Naast de bekende citrussoorten, zoals citroenen, mandarijnen, sinaasappels, grapefruits en limoenen, zijn er ook soorten die je niet snel bij de supermarkt kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kumquat, de vingercitroen, de limequat en de calamondin.

 

Citrusbomen zijn vrij kieskeurig als het om staplaats en verzorging gaat. Daarbij is een goede boom vaak niet heel goedkoop. Goede redenen dus om even te kijken wat jou huis te bieden heeft aan je toekomstige citrusboom en het citrusras te kiezen dat het optimaal doet in jou huis. Heb je een citrusboom gekozen, dan kan je HIER alles lezen over hoe je de boom het beste kan verzorgen, inclusief tips over de juiste grond, de hoeveelheid licht de plant nodig heeft, welke voeding het best is voor citrusbomen en nog veel meer.

EEN CITRUSBOOM DIE BIJ DE STANDPLAATS IN HUIS PAST

kumquat citrusboom kopen

Voordat je een citrusboom koop is het vooral belangrijk om te kijken op welke plaats in je huis er het meeste daglicht is, en of je hier een citrusboom kwijt kunt.

 

Een op het zuiden gerichte serre of uitbouw met veel ramen, inclusief dakramen, is de meest ideale plaats voor een citrus. Velen zullen zo'n ideale citrus staplaats niet hebben, maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen citrusboom kunt houden.

 

Citrussoorten met kleine, en/of zuren vruchten, zoals de kumquat, calamondin, en citroen, doen het goed op de vensterbank voor een zonnig raam. Vooral in de wintermaanden kan het helpen om er een LED gloeilamp bij te zetten. Dit zorgt ervoor dat de plant genoeg van de juiste UV stralen krijgt om gezond en productief te blijven.

 

Hoe minder licht je de citrusboom kan bieden, hoe kleiner de citrusplant die je zou moeten kiezen. Grote bomen van 1 meter en hoger (exclusief pot/wortels) zijn vooral geschikt voor de op het zuiden gerichte ruimtes met veel ramen, en vooral ook een dakraam. Citrusplanten kleiner dan 1 meter hoog (exclusief pot/wortels) kunnen voor een zonnig raam worden geplaatst, eventueel met wat extra hulp van een LED groeilamp. Zorg er altijd voor dat je de plant zo neerzet dat het hele stuk boven de grond zonlicht krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld een raam hebt van 30 cm breed, dan is het niet handig om er een citrusboom voor te zetten die een kroon heeft van 50 cm breed.

EEN CITRUSBOOM DIE BIJ DE PLANTENBAK PAST

calamondin citrusboom kopen

Een citrusboom heeft genoeg potruimte nodig om te kunnen groeien. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het formaat plantenbak dat je kwijt kan voordat je een citrusboom koopt. Houdt er ook rekening mee dat om de citrusboom optimaal te laten groeien, de boom elke 2-3 jaar verpot moeten worden in een iets grotere pot.

 

Een goede regel voor het kiezen van de juiste potmaat voor een citrusboom is dat de pot 25% groter is dan de wortels. Wanneer je een citrusboom koopt in een pot met een doorsneden van 20 cm, dan plant je deze voor het beste resultaat in een pot met een doorsneden van 28 cm. Na 2 tot 3 jaar verplant je de citrusboom weer in een pot die 26% groter is. Voor de diepte kan je hier naast de 25% ruimte voor de wortels nog 15 cm hoogte voor hydrokorrels bij tellen. Dit zorgt ervoor dat de citrusbomen niet met hun wortels in het water staan.

 

Wanneer je niet precies weet hoe groot de pot is van de citrusboom die je koopt kan je naar de potmaat kijken. Potmaten die met een P beginnen, gevolgd door een cijfer, zijn ronde potten waarbij het cijfer staat voor de doorsneden in cm van de pot. P9 is bijvoorbeeld een ronde pot van 9 cm doorsneden, hiervoor kan je dan het beste een pot kopen van minimaal 11 cm doorsneden. Er zijn ook potten die beginnen met een C, gevolgd door een cijfer. Hier staat het cijfer voor het aantal liters dat in de pot gaat. Zo betekend C5 dat de plant in een pot staat van 5 liter, deze plant je dan in een plantenbak van 6 liter.

 

De hoogte van de plant zegt niet alles. Hoe groter de wortels van een citrusboom zijn, hoe sterker en voller de plant over het algemeen is. Een citrusboom van 50 cm hoog in een P12 pot zal vaak minder vol en sterk zijn dan een citrusboom van 30 cm hoog in een P20 pot. Wanneer een grote plant in een kleine pot staat hoeft dit niet altijd te betekenen dat het een 'slechte' plant is, maar vaak is het wel een signaal dat de plant snel is opgekweekt met voedingsstoffen die niet per se gericht zijn op het creëren van een sterke plant die lang gezond blijft en veel vruchten opbrengt.

DE PRIJS VAN EEN CITRUSBOOM

POMELO citrusboom verzorgen

De prijs van een citrusboom kan erg uiteenlopen. Waar sommige citrusbomen voor minder dan € 10 worden verkocht, hebben andere een prijs ver boven de € 100. Er zijn verschillende factoren die de prijs van een citrusboom bepalen.

 

Het ras van de citrusboom bepaald voor een groot deel hoe duur de plant is. Hoe zeldzamer de soort, hoe duur de plant is. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe moeilijk het is om de plant gezond te houden in ons klimaat. Calamondin citrusbomen zijn bijvoorbeeld vaak heel goedkoop. Deze planten hebben in vergelijking met andere citrussoorten weinig licht nodig en worden vaak (door ze 'sinaasappel' of 'mandarijn' te noemen) veel verkocht. Een echte sinaasappel boom aan de andere kant is vaak veel duurder. Dit is omdat deze bomen veel licht en verzorging nodig hebben om gezond te blijven.

 

De leeftijd, de potmaat en de afmeting van de plant hebben ook veel invloed op de prijs. Hele goedkope bomen zijn vaak niet meer dan een stekje. Ze zijn vaak niet geent op een stam van een andere plant, waardoor ze goedkoop zijn om te produceren. Naast de grootte van de plant is ook de grote van de pot belangrijk. De wortel zegt immers meer over de gezondheid en de productiviteit van een plant dan de grootte. Zo kan een grote boom in een kleine pot goedkoper, maar ook minder sterk zijn dan een kleinere, vollere boom in een grote pot. Let ook vooral op de dikte van de stam. Een dikke stam betekend dat de citrusboom al een aantal jaar oud is, waardoor je meer bloemen en vruchten kunt verwachten.

 

Bij de aanschaf van een citrusboom is het dus niet alleen zaak om te bedenken welke vruchten je wilt, waar je de plant gaat zetten, en welke pot je kwijt kan. Ook je budget is bepalend voor welke boom je het beste kan aanschaffen.

HET JUISTE RAS CITRUSBOOM

citroen citrusboom verzorgen

Er zijn zeer veel soorten citrusbomen, van amanatsu's tot yuzu's. Sommige soorten, zoals bepaalde rassen kumquats kunnen buiten blijven staan in de winter, mits ze volwassen zijn en een dikke stam hebben. De meeste citrusbomen moeten in ieder geval van eind september tot midden mei binnen staan. Je kan een citrusboom dan ook het best houden als kamerplant, zeker wanneer je vruchten wilt oogsten.

 

Elke soort citrusboom kan je als kamerplant houden, mits je de juiste verzorging en standplaats geeft aan de plant. Wanneer je in de gemiddelde huiskamer of keuken citrusvruchten wilt kunnen oogsten, dan kan je het beste een citrussoort kiezen met kleine en/of zure vruchten. Calamondin's en kumquats zijn daarom het meest geschikt om binnen te kweken. Ook citroenen, sukade citrusvruchten en limoenen doen het over het algemeen goed. Sinaasappels en mandarijnen doen het in de gemiddelde huiskamer minder goed. Voor deze planten heb je al snel een wintertuin nodig en waarschijnlijk ook extra groeilampen of kweeklampen.

 

CITRUSRASSEN

sukadeboom, citrus medica, buddha's hand, citron

Citrus Medica

Beste rassen:

Buddha's Hand, Diamante

Bloemen:

Het hele jaar door

Vruchten:

Minimaal 15 cm lang, voornamelijk schil

Oogsten:

In de winter als ze geel zijn

Verkooppunten:

HIER (Buddha's Hand)

citroenboom, citrus limon, citrus lemonium

Citrus Limon/Lemonium

Beste rassen:

Eureka, Four Seasons

Bloemen:

Het hele jaar door, maar afhankelijk van ras

Vruchten:

Gele of rode, vruchten met citroensmaak

Oogsten:

9 tot 12 maanden na bloei, wanneer ze geel zijn

Verkooppunten:

HIER - HIER - HIER - HIER


meyer citroen, meyer lemon, citroenboom, citrus meyeri

Citrus x Meyeri

Beste rassen:

-

Bloemen:

Het hele jaar door

Vruchten:

Gele vruchten met zoet, geel vruchtvlees

Oogsten:

Meestal in de winter, als ze geel zijn

Verkooppunten:

HIER

key lime, limoen, limoenboom, Citrus aurantifolia

Citrus Aurantifolia

Beste rassen:

-

Bloemen:

Mei tot september

Vruchten:

Ronde, groene vruchten met limoensmaak

Oogsten:

9 maanden na bloei bij golfbal grootte

Verkooppunten:

HIER - HIER


kaffir lime, kaffir limoen, limoenboom, citrus hystrix, djeroek poeroet , Mauritius papeda

Citrus Hystrix

Beste rassen:

-

Bloemen:

Het hele jaar door

Vruchten:

Vooral gekweekt voor bladeren

Oogsten:

Bladeren het hele jaar door

Verkooppunten:

HIER

perzische limoen, limoen latifolia, limoenboom, tahiti limoen

Citrus Latifolia

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de winter

Vruchten:

Ronde, zaadloze limoenen

Oogsten:

Zomer en herfst

Verkooppunten:

HIER


sinaasappelboom, citrus sinensis

Citrus Sinensis

Beste rassen:

-

Bloemen:

In de lente

Vruchten:

Grote, zoete oranje vruchten

Oogsten:

12 tot 18 maanden na bloei

Verkooppunten:

HIER - HIER - HIER

tangor, tangorboom, mandarijnboom, citrus nobillis,

Citrus Nobilis

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de zomer

Vruchten:

Oranje, 9 cm lange zoet-zure vruchten

Oogsten:

Zomer en herfst

Verkooppunten:

HIER


mandarijnboom, citrus reticulata

Citrus Reticulata

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de zomer

Vruchten:

Middel grote, zoete oranje vruchten

Oogsten:

Mei tot september

Verkooppunten:

HIER - HIER

kumquatboom, kumquat, citrus japonica

Citrus Japonica

Beste rassen:

-

Bloemen:

In de lente

Vruchten:

Kleine, oranje vruchtjes met zoete schil

Oogsten:

Hele jaar door

Verkooppunten:

HIER


calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Citrus Japonica/Mitis

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de zomer

Vruchten:

Kleine, zure vruchten met eetbare schil

Oogsten:

Het hele jaar door

Verkooppunten:

HIER - HIER - HIER - HIER


Citrus pitten zaaien: citroenpitten, sinaasappelpitten, grapefruitpitten, etc.

De pitten van alle soorten citrussen, zoals citroenen, sinaasappels, grapefruits, en kumquats, kan je op dezelfde manier zaaien: Haal de zaden uit de citrusvrucht en was de pulp eraf. Haal eventueel de houtachtige buitenkant van de zaden af, of snij alleen het topje van de zaadjes. Zaai de zaadjes 2 cm diep in bakjes van 5 cm doorsneden en 15 cm diep in een mengsel van 1 deel perliet, 1 deel vermiculiet en 2 delen zaaigrond, gemengd met mycorrhiza, en dek de bakjes af met huishoudfolie. Na 2 tot 6 weken ontkiemen de zaadjes, mits je de temperatuur tussen de 20 tot 25 graden Celsius houdt en de grond niet laat uitdrogen. Wanneer de plantjes 15 cm hoog zijn kan je ze verpotten en verzorgen zoals een gewone citrusboom, waar je HIER meer over kunt lezen. Een deel van de citruszaden die je zelf gezaaid hebt zullen na 3 tot 15 jaar vruchten geven. De vruchten zijn vaak niet hetzelfde als die van de moeder (of vader) plant.

 

Een uitgebreidere beschrijving van de verschillende stappen, met achtergrond kennis, kan je hieronder lezen.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Citrus pitten oogsten

Het is belangrijk dat de citrusvruchten rijp zijn wanneer je de zaden gaat oogsten. Om de zaden uit de citrusvruchten te halen zonder ze te beschadigen, snij je de schil door met een scherp mes, en draai je de twee helften van elkaar. Dit geef natuurlijk iets meer troep dan wanneer je de vrucht helemaal door snijdt, maar zorgt er wel voor dat de zaden die meestal in het midden zitten heel blijven. Hierna haal je met je vingers alle zaadjes uit de vrucht. Om er voor te zorgen dat schimmels zo min mogelijk kans krijgen, was je met lauw water al het vruchtvlees van de zaden af. Gebruik eventueel een sponsje om alles er goed af te krijgen. Dep de zaden hierna droog met een doekje.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, citruspit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, citruspit

citrus pitten bewaren

Wanneer je de citruszaden niet meteen wilt zaaien, of nog wat meer zaden bij elkaar wilt sparen, dan kan je de zaadjes in een zipzakje, waar je de lucht goed uitgedrukt hebt, enkele weken in de koelkast bewaren. Hoe sneller je de zaden plant nadat je ze uit de vruchten hebt gehaald, hoe meer kans dat er plantjes uit komen. Citruszaden kunnen er niet tegen om uit te drogen, het planten van gedroogde zaden (die wel eens op internet aangeboden worden) heeft dus weinig zijn. 

Citrus pitten voorbereiden om gezaaid te worden

Citruszaden lijken sneller en beter te ontkiemen wanneer de buitenste, houtige laag eraf is gehaald. Daarnaast heeft onderzoek laten zien dat citrusplanten van zaden waar de buitenkant vanaf gehaald was sterkere wortels hadden. Wanneer je dit te veel werk vindt kan je er ook voor kiezen om alleen het puntje (de bovenkant) van het zaadje af te snijden of knippen. Je kan de zaden ook planten zonder iets te doen aan de buitenkant van het zaadje.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Grond om citrus pitten in te zaaien

Jonge planten zijn gevoelig voor bacteriën, schimmels en virussen. Daarom is het belangrijk om grond te gebruiken waar geen andere planten op gegroeid hebben en waar geen mest van dieren in zit. Voor het beste resultaat kies je een grond die licht is, zodat de zaden niet te veel moeite hoeven te doen om te groeien, die vruchtbaar is, en waar water makkelijk kan weglopen. Een mengsel van 1 deel perliet, 1 deel vermiculiet, en 2 delen zaaigrond, zorgt voor een lichte, luchtige grond waar overtollig water weg kan lopen, maar die wel vochtig blijft en voldoende voedingsstoffen bevat. Onderzoek heeft laten zien dat goede schimmels, mycorrhiza, er voor zorgen dat de wortels van gezaaide citrusbomen zich beter ontwikkelen en dat de bomen sterker en gezonder worden. Meng dit volgens de aanbevolen hoeveelheid door de grond waar je de citruszaden in gaat zaaien.

Citrus pitten zaaien

Voor het beste resultaat zaai je de citruszaadjes 5 cm uit elkaar in een grotere bak, of in bakjes van 5 cm doorsneden. Zorg ervoor dat de bakken minimaal 15 cm diep zijn. Om er voor te zorgen dat de zaadjes niet gaan rotten kan je een laag je van 1 cm perliet op de bodem van het bakje leggen, zodat overtollig water niet in de grond blijft zitten. Zaai de citruszaadjes 2 cm diep in het perliet, vermiculiet en zaaigrond mengsel. Dek de bakjes hierna af met huishoud folie. Dit zorgt ervoor dat de grond niet te snel uitdroogt. 

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Citrus pitten ontkiemen

Citruszaden ontkiemen in 2 tot 6 weken bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius. Zorg er in deze tijd voor dat de grond vochtig blijft.

CITRUS PITTEN LATEN ONTKIEMEN IN KEUKENPAPIER

Je kan er ook voor kiezen om de citruspitten eerst op vochtig keukenpapier te laten ontkiemen. Om dit te doen verwijder je eerst de buitenste, verhouten laag van het zaadje. Hierna vouw je 2 keukenpapiertjes dubbel en maakt ze vochtig. Vervolgens leg je de zaadjes tussen het papier en plaats deze in een zitzakje of in een luchtdicht bakje. Zodra de zaadjes ontkiemd zijn, dan plant je de kiemen in het mengsel van perliet, vermiculiet en zaaigrond, vermengd met mycorrhiza

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Zelf gezaaide citrusbomen verplanten

Wanneer de citrusplantjes 15 cm hoog zijn, dan kan je ze verplanten. Op DEZE pagina kan je lezen hoe je berekent hoe groot de plantenbak voor jou citrusboom moet zijn en op DEZE pagina lees je welke potgrond geschikt is voor je plant. Jonge, zelf gezaaide citrusbomen hebben vooral stikstof nodig om te groeien. HIER lees je hoeveel stikstof jou jonge, zelf gezaaide citrusplantje per jaar nodig heeft.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Vruchten aan zelf gezaaide citrusbomen

De grote vraag is natuurlijk of er vruchten komen aan uit je zelf gezaaide citrusboom. Citruszaden zijn nogal complex, dus een duidelijk antwoord is hier niet op te geven. Als je het geluk hebt dat je een citrusplantje hebt gekweekt waar bloemen vruchten aan komen, dan moet je 3 tot 15 jaar wachten totdat er bloemen en vruchten aan de citrusboom komen.

 

In een citruszaadje zitten vaak meerdere embryo’s. De meeste hiervan zijn klonen van de moederplant, en een enkele embryo bevat zowel de genen van de moeder als de vader plant. De klonen hebben de meeste kans om het te overleven, terwijl de andere embryo vaak niet uitkomt. Voor het resultaat maakt dit niet veel uit, want ook de klonen geven vaak, als ze al fruit geven, een vrucht die wel lijkt op die van de moederplant, maar toch anders is. Dit betekend dat wanneer je een zaadje plant uit een sinaasappel, je niet per se een citrusboom krijgt waar sinaasappels aan groeien.

 

Dit betekend niet dat je citruszaden niet moet zaaien. Alle soorten citrus die je in de supermarkt vindt zijn ook ooit ontstaan omdat iemand (heel veel) zaadjes geplant heeft, jaren gewacht heeft en er toen achter kwam dat een van de planten lekkere vruchten gaf. Wie weet ontdek jij wel een nieuwe citrussoort… Daarnaast worden gezaaide citrusbomen soms wel gebruikt om stukken van bomen waar al (lekkere) vruchten aan komen op te enten.

 

Een ander nadeel van citrusbomen uit zaad is dat dit geen dwergbomen zijn, zoals je bij het tuincentrum koopt, maar grote boomgaard bomen.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een limoenboom (citrus latifolia/hystrix/aurantifolia)

KEY LIME/LIMOENBOOM (CITRUS X AURANTIFOLIA)

limoen, key lime, key limoen, limoenboom, aurantifolia

Key Limes (Citrus x Aurantifolia) zijn een kruising tussen een wilde limoen Citrus Micrantha en de sukadeboom Citrus Medica. Deze limoenen zijn anders dan de Perzische limoen die je in de supermarkt koopt. De vruchten zijn aromatischer, hebben minder schil en zijn zuurder. De Amerikaanse Key Lime taart worden met deze limoenen gemaakt.

 

De Key Lime limoenboom bloeit, met de juiste verzorging, van mei tot september. 9 maanden na de bloei zijn de limoenen rijp en kunnen ze geoogst worden. Je kan de Key Limes oogsten wanneer ze nog groen zijn, zoals bij supermarkt limoenen, maar je kan ook wachten tot ze geel en helemaal rijp zijn. 

 

Limoenbomen worden op dezelfde manier verzorgt als andere citrusbomen. HIER kan je alles lezen over het verzorgen van een citrusboom.

 

Key Lime limoenbomen kan je o.a. HIER, en HIER kopen. Om er voor te zorgen dat je een gezonde, mooie en productieve limoenboom aanschaft, kan je HIER onze aankooptips lezen.

PERZISCHE LIMOEN (CITRUS LATIFOLIA)

perzische limoen, limoen latifolia, limoenboom, tahiti limoen

De Perzische of Tahiti limoen (Citrus Latifolia) is de limoen die je in de supermarkt koopt. De vruchten zijn rond, aromatisch en zijn pitloos. Anders dan de meeste andere citrusbomen heeft de Perzische limoenboom geen stekels. Dit maakt het een ideale citrusboom voor wanneer je kleine kinderen in huis hebt! 

 

Perzische limoenbomen kunnen slecht tegen de kou. Mocht je de plant in de zomer buiten zetten, zorg er dan voor dat je de plant op tijd weer binnen haalt aan het einde van de winter.

 

De Perzische limoen bloeit vooral in de winter. De vruchten kunnen in de zomer en winter geoogst worden. Ze zijn dan ongeveer 5 cm lang en nog steeds groen.

 

Perzische limoenbomen kan je o.a. HIER kopen.

KAFFIR LIME/LIMOEN (CITRUS HYSTRIX)

citrus hystrix, kaffir lime, limoenboom, djeroek poeroet, Mauritius papeda

De Kaffir Lime (Citrus Hystrix), ook bekend als de wilde limoen of djeroek poeroet, wordt vooral gekweekt voor de aromatische bladeren. De bladeren worden op dezelfde manier gebruikt als laurierbladeren, alleen geven deze een citrussmaak af. Naast de bladeren komen er ook kleine vruchten aan de boom. Het sap van de vruchten wordt ook gebruikt als smaakmaker in gerechten.

 

De bladeren kunnen op elk moment geoogst worden, mits je de boom natuurlijk niet helemaal kaal plukt. De vruchten zijn 6 tot 9 maanden na de bloei klaar om geoogst te worden. 

 

Kaffir Lime limoenbomen kan je o.a. HIER kopen.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een kumquat citrusboom (citrus japonica)

kumquat, kumqatboom, citrus japonica

Kumquats (Citrus Japonica) zijn kleine, langwerpige oranje vruchtjes met een zoete schil en zuur vruchtvlees. Ze worden vaak gebruikt als decoratie op desserts, om jam of marmalade van te maken, en in drankjes en cocktails.

 

Een kumquatboom is ideaal om binnen te kweken. De vruchten zijn klein, en het vruchtvlees is zuur. Dit betekend dat ze voor een zonnig raam rijp kunnen worden en ook nog eens veel vruchten geven. Pluk de vruchten wanneer ze fel oranje zijn en niet meer keihard. Een Nagami kumquatboom kan tot -10 graden Celcius buiten blijven staan, mits de plant volwassen is en al een redelijk dikke stam heeft.

 

Een kumquatboom wordt verzorgt zoals de meeste andere citrusbomen. HIER kan je alle tips voor het geven van de juiste hoeveelheden licht, water en voeding aan je kumquatboom vinden.

 

Kumquatbomen zijn o.a. HIER te koop. HIER vindt je alle informatie die je nodig hebt om de juiste citrusboom te kopen die gezond en productief blijft in jou huis!

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een calamondin citrusboom (citrus mitis)

calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Calamondinboompjes (Citrus Mitis) worden vaak als ornamentele citrusbomen gehouden. De kleine, ronde calamondin vruchtjes zijn eetbaar. De schil is zoet, terwijl het vruchtvlees zuur is. Het sap kan limoensap vervangen. De hele vruchten worden ook gebruikt om bijvoorbeeld marmalade van te maken. Daarnaast wordt er ook likeur van gemaakt.

 

De verzorging is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Meer over de verzorging van een calamondinboom en andere citrusbomen kan je HIER vinden.

 

De kleine, zure vruchten rijpen goed binnen in huis. Wanneer ze voor een zonnig raam staan kan je elk jaar een aantal vruchten oogsten. 

 

Calamondinbomen zijn o.a. HIER, HIER, HIER en HIER te koop. Wanneer je een citrusboom wilt kopen die past bij jou huis, dan kan je HIER al onze aankooptips vinden.

Fuchsia struiken vol bloemen en eetbare bessen kweken in de tuin

Veel mensen hebben een fuchsia in de tuin omdat deze zulke mooie roze en paarse bloemen geven. Ook bijen en hommels zijn een grote vriend van de fuchsia, omdat hij zo veel bloemen geeft. Naast dat de plant prachtig staat in de siertuin, heeft hij ook voor iedereen die graag eetbare planten kweekt een groot voordeel: hij geeft eetbare bessen!

FUCHSIA BLOEMEN IN POT

LOCATIE VOOR DE FUCHSIA

Fuchsia planten zijn vaste planten, ze komen elk jaar weer terug. Daarbij kunnen ze behoorlijk uitgroeien, wel tot 1,5 meter hoog en breed! Het is dus belangrijk om een goede locatie voor de plant te vinden, waar hij een langere tijd kan staan. Zoek een stuk in de tuin dat zowel zon als schaduw krijgt overdag. De plant houdt van een vochtige grond, let er wel op dat er niet echt een plas water blijft staan.

FUCHSIA BLOEMEN vruchten bessen

FUCHSIA'S PLANTEN

Fuchsia's worden over het algemeen als plant gekocht en niet gezaaid. Let er wel op dat planten die gekweekt zijn voor de sier vaak zijn bespoten met chemische middelen die niet goed voor ons zijn om op te eten. Eet daarom niets van eetbare sierplanten voor minimaal 6 maanden en het liefst 12 maanden, tenzij er duidelijk opstaat dat het geschikt is voor consumptie. Plant de plant 5 cm dieper dan hij oorspronkelijk stond, dan vormt hij meer wortels en staat hij steviger. Als u een hele kleine plant koopt, plaats hem dan wat minder diep.

RIJPE FUCHSIA BESSEN

FUCHSIA'S VERZORGEN

De plant houdt niet van droogte, geef hem daarom vooral in droge periodes voldoende water. In de zomer als de bloemen en vruchten vormen kunt u het beste was fosfaat P rijke voeding geven, dit zit in compost en beendermeel. Fosfaat zorgt voor een rijke bloei. Let er wel op dat u niet te veel geeft!

onrijpe fuchsia bessen

SNOEIEN VAN DE FUCHSIA

In de lente, als het niet meer vriest, snoeit u de plant behoorlijk terug, zodat er ongeveer 20 cm boven de grond overblijft. Hierdoor zal de plant maximaal bloeien en zal de plant niet extreem groot worden.

fuchsia struik

OOGSTEN VAN FUCHSIA BESSEN

Fuchsia bessen worden pas geoogst als ze heel donker paars zijn, bijna zwart. Ze zijn dan zacht en komen makkelijk van de plant af. U kunt ook de bloemen oogsten, deze zijn ook eetbaar en staan leuk als decoratie. Ook de bladeren kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld in een thee. Ook leuk om te weten is dat er zwarte verf gemaakt wordt van het hout.

eetbare fuchsia bessen

DE BESTE FUCHSIA RASSEN OM VAN TE OOGSTEN

Er zijn een aantal soorten die goed smakende bessen geven. Dit zijn de Fuchsia regia, de fuchsia magellanica, wat tevens de meest winterharde soort is, fuchsia genii, fuchsia jingle bells, fuchsia globosa, fuchsia gracilis, fuchsia phyllis en fuchsia riccartonii.

comments powered by Disqus

Goudbes of Ananaskers (Physalis Peruviana) Zaaien, Verzorgen En Oogsten

Deze goudgele bes, verpakt in een papieren zakje, gaat met nogal veel namen de wereld over. Naast goudbes wordt hij ook wel incabes, ananaskers of Kaapse kruisbes genoemd en in het Engels heeft hij zelfs nog meer namen! Het is misschien al bijna eenvoudiger om zijn Latijnse naam, Physalis peruviana, te gebruiken wanneer u zaden wilt kopen.

goudbes annanaskers incabes physalis peruviana plant

ZAAIEN VAN GOUDBESSEN

 • Wanneer u de planten buiten wilt kweken zaait u in maart of april. Als u de planten binnen wilt houden, zaait u op elk moment in het jaar.
 • Zaai in een zaaigrond, te vinden bij de meeste tuincentra. Deze grond bevat de juiste combinatie grondstoffen, zodat de zaden niet verbranden of te nat staan. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet nat is. Probeer zo dun mogelijk te zaaien.
 • De zaden houden van warmte. Zaai ze daarom in een kweek bakje met deksel op een zonnige plek of zet ze na het zaaien op de koelkast of een ander warm plekje.
 • Als de planten ongeveer 5 bladeren hebben kunt u ze verpotten. Zorg ervoor dat de planten minimaal 10 cm doorsneden en 20 cm diepte hebben. Gebruik een moestuin(pot)grond om de planten in over te planten.
goudbes zaaien zaden

VERZORGEN VAN GOUDBES PLANTEN ALS BUITENPLANT

 • Goudbessen hebben ongeveer dezelfde verzorging nodig als tomaten, alleen hoeft u ze niet te dieven (ongewilde, energie opzuigende takken eraf te halen).
 • Als u de planten buiten wilt houden dan laat u de planten vanaf de 2e week van mei (tenzij het abnormaal koud is) afharden door ze elke dag wat langer buiten staan. Vanaf de laatste week van mei laat u ze dag en nacht buiten staan, dit kan zowel in pot als op een zonnige plek in de volle grond.
 • Het kan nodig zijn om takken aan stokken te binden.
 • Geef regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water. Droogte doet de plant geen goed.
 • Zodra de plant bloemen begint te krijgen geeft u deze elke week vloeibare tomatenvoeding, het liefst biologische.
 • Oogst de vruchten als de papierachtige omhulsels uitdrogen of raap ze als ze vanzelf van de plant af vallen.
 • In milde winters kan het zijn dat de plant buiten overleeft. Als u dit wilt proberen dan knipt u de plant op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af en hoopt dat het dit jaar niet te hard vriest. Eventueel kunt u het nog met bladeren of stro afdekken.
 • U kunt er ook voor kiezen om de plant binnen te houden in de winter. Hiervoor knipt u de plant ook nu weer op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af. Wanneer de plant in de volle grond staat graaft u hem op en plant hem in een pot met moestuin(pot)grond. Als de plant al in pot stond, kunt u hem met pot en al binnen zetten. Binnen zal de plant vrij snel weer uitgroeien en volgt u de instructies voor de goudbes als binnenplant hieronder.
goudbes bloemen

VERZORGEN VAN DE GOUDBES PLANT ALS BINNENPLANT

 • Als binnenplant geeft de goudbes een goede opbrengst, mits u zelf de bloemen bestuift. Hij geeft (bijna) het hele jaar door vruchten.
 • Zet de plant op een zonnige, warme plaats in het huis.
 • Het kan nodig zijn de takken aan stokken op te binden.
 • Geef de plant regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water.
 • Zodra de plant bloemen krijgt gaat u met een zacht kwastje aan de slag. U gaat met de kwast over de binnenkant van alle bloementjes, net zoals een bij dat zou doen. Hierdoor worden de bloemen bestoven en krijgt u vruchten.
 • Geef de plant wekelijks vloeibare tomatenvoeding als hij begint te bloeien.
 • Als een tak geen vruchten meer geeft en er wat grauw uit ziet, dan knipt u deze 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af.
 • Eventueel kunt u de plant eind mei weer buiten zetten.
goudbessen kweken in huis

AANBEVOLEN GOUDBES RASSEN

Pineapple, Little Lanterns (kleine soort, maximaal 20 cm hoog), Tiger Cherry, Goldvital. De physalis peruviana en de physalis pruinosa worden soms onder dezelfde naam verkocht, in principe zijn de planten op dezelfde manier te kweken, alleen blijft de pruinosa kleiner dan de peruviana. Van de peruviana is de Aunt Molly een goede soort.

goudbessen zelf gekweekt
comments powered by Disqus

Winterse Appel-ijsjes Maken Van Verse Appels, Kaneel, Honing En Walnoten

Deze kleine winterse appel ijsjes zijn een ideaal tussendoortje of een leuk hapje tijdens een feestje. Met vers fruit, dus ook heel fijn om aan kinderen te geven! (SCROLL VOOR HET RECEPT)

VERS FRUIT IJSJES MAKEN

RECEPT WINTERSE APPEL IJSJES MAKEN

 1. Schil een appel en haal het klokhuis eruit.
 2. Snij de appel in kleine stukjes en doe deze in een blender of in een pot geschikt voor de staafmixer.
 3. Voeg een eetlepel honing toe aan de appel en een eetlepel kaneel poeder.
 4. Gebruik de blender of staafmixer om de appel helemaal fijn te malen. Het moet minimaal zo glad als appelmoes zijn.
 5. Doe in een pan een halve eetlepel zonnebloem olie en een hand vol gebroken walnoten.
 6. Bak de noten op een zacht vuur terwijl u af en toe roert. Zorg ervoor dat u bij de pan blijft, want noten hebben de neiging om snel aan te branden.
 7. Als de noten een lichte kleur hebben, dan zet u het vuur uit en voegt een halve eetlepel goede kwaliteit vanille suiker erbij. Roer dit even goed door.
 8. Wij hebben een ijsblokjes tray gebruikt om de ijsjes te maken. Doe in elk vakje een theelepel nootjes en giet hierover het appelmengsel. U kunt ook nog wat vanille suiker erbovenop strooien. Schud de tray zodat alle luchtbellen eruit zijn.
 9. Knip sate stokjes in de helft en prik deze in het ijsmengsel.
 10. Zet de ijsjes een nacht in de diepvries.
 11. Haal de ijsjes uit de ijsblokjes tray en serveer ze direct of doe ze in een bakje terug in de diepvries.
APPEL KANEEL HONING
WALNOTEN BAKKEN
IJSBLOKJES TRAY VULLEN MET WALNOTEN
IJSJES MAKEN IN IJSBLOKJESBAKJE
APPEL WALNOOT KANEEL IJSJES
APPEL KANEEL HONING WALNOOT IJSJES
comments powered by Disqus

Zelf Pruimen Jam Met Honing Maken

Met twee pruimen bomen hebben we vaak te veel pruimen om vers te eten. Jam maken is dan een goede oplossing om ook later nog van de heerlijke pruimen te genieten. (SCROLL VOOR HET RECEPT)

pruimenjam met honing maken

RECEPT PRUIMEN JAM MET HONING MAKEN

 1. Was de pruimen onder koud water goed af.
 2. Snij de pruimen door midden en haal de pit eruit.
 3. Doe alle ontpitten pruimen in een pan met 1 cm water erin en zet het op een zacht vuur.
 4. Het duurt een tijdje voordat de pruimen helemaal zacht gekookt zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer een uur.
 5. Als de pruimen helemaal zacht zijn, dan kunt u het best even proeven hoe zoet of zuur het mengsel nu is. Dit kan namelijk verschillen per ras en pluktijd.
 6. Voeg honing toe aan de pruimen, doe dit door een beetje honing toe te voegen, even te roeren en te laten koken, dan even te proeven en dan bepalen of er meer honing bij moet.
 7. Als de jam op smaak is laat u het nog verder inkoken, totdat de vloeistof stroperig begint te worden.
 8. Haal een beetje van de jam uit de pan in een bakje en laat het helemaal afkoelen. Zo kunt u zien of de jam nog steeds op smaak is en het de juiste dikte heeft.
 9. Doe de glazen potjes en deksels die u wilt gebruiken om de jam in te doen in de oven of in een pan kokend water. Laat ze 10 minuten doorkoken. Haal de potten er voorzichtig met handschoenen en een tang uit.
 10. Vul de potten als ze nog heet zijn met de hete jam en doe meteen (met handschoenen aan) het deksel erop.
 11. Zet de potten onderste boven en laat ze helemaal afkoelen.
verse pruimen ontpitten
pruimen jam koken
zelfgemaakte pruimen jam
comments powered by Disqus

Recept Verse Rozenbottels Drogen

In dit artikel vertellen we je hoe je zelf eenvoudig verse rozenbottels kan drogen in de oven. Of je de rozenbottels nu in het wild hebt geplukt, zelf gekweekt hebt of uit de winkel hebt gehaald, door ze te drogen blijven ze heel lang goed! Als ze eenmaal gedroogd zijn kan je ze gebruiken in gerechten en kan je er thee van maken. In principe zijn de rozen bottels van alle rozen te eten, mits ze rijp zijn, niet bespoten met schadelijke stoffen en niet beschimmeld zijn. De rozenbottels van de hondsroos bevatten de meeste vitaminen C.


ROZENBOTTELS DROGEN IN DE OVEN

 1. Was de vruchten eerst goed af onder koud water. Zorg ervoor dat er geen beestjes of viezigheid meer op zit.
 2. Snij eerst de bovenkant en de onderkant van een rozenbottel af en snij de vrucht daarna doormidden.
 3. Haal alle pitjes uit de rozenbottels. Deze zijn vies en niet eetbaar! Gebruik een klein lepeltje en je vingers om alle pitjes te verwijderen. 
 4. Bedek een bakplaat met ovenpapier en spreidt de rozenbottels hierop uit. Zorg ervoor dat de bottels elkaar niet aanraken.
 5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven, op 80 graden Celsius heten lucht. Mocht je oven geen heten lucht stand hebben, gebruik dan een 'normale' oven stand.
 6. Het duurt minimaal 3 uur voordat uw bottels gedroogd zijn, afhankelijk van de grootte. Controleer na 3 uur elk uur even of de bottels helemaal droog zijn. Een rozenbottel die goed droog is geeft niet mee wanneer je het probeert te breken.
 7. Als de bottels helemaal gedroogd zijn laat je ze buiten de oven helemaal afkoelen.
 8. Gedroogde en afgekoelde rozenbottels kunnen worden bewaard in een luchtdichte zak of pot. Gebruik ze hierna om thee van te zetten en in gerechten.

VOEDSELDROGERS EN DEHYDRATORS OM ROZENBOTTELS TE DROGEN

princess food dryer voedseldroger

De Princess Food Dryer voedseldroger droogt je groenten en fruit in 8 tot 12 uur. Deze voedseldroger is HIER te koop.

princess food dryer voedseldroger

De Espression Dehydrator droogt alles van fruit tot kruiden, tot zelfs vlees! Deze voedseldroger is HIER te koop.


princess food dryer voedseldroger

De Steba ED 5 voedseldroger droogt allerlei producten op 5 lagen droog. Deze voedseldroger is HIER te koop.

princess food dryer voedseldroger

De Excalibur droogoven is een zeer professionele droogoven! Deze voedseldroger is HIER te koop.