· 

Plantenvoeding en Citrusbomen: Fosfor (P)

plantenvoeding citrusbomen, fosfor

Fosfor is een mineraal die citrusbomen gebruiken om in goede conditie te blijven. Wanneer er te veel of te weinig fosfor wordt opgenomen door je citrusboom, dan zal je plant minder goed groeien en minder fruit produceren. Wanneer de bladeren van je citrusboom paars of bruin kleuren kan dit een teken zijn dat er iet smis is met het opnemen van fosfor uit de grond. Fosfor is vooral belangrijk voor de werking van de celkern van de cellen in je citrusboom, voor het regelen van de celdeling en voor het beschikbaar maken van energie. In dit artikel vertellen we je alles over de relatie tussen fosfor en citrusbomen. Je vindt antwoord op de volgende vragen:

  1. Waarom hebben citrusbomen fosfor nodig?
  2. Hoeveel en wanneer hebben citrusbomen fosfor nodig?
  3. Waarom mag je niet teveel fosfor aan citrusbomen geven?
  4. Wat zijn de symptomen van een fosfor tekort bij citrusbomen en hoe wordt dit veroorzaakt?
  5. Hoe kan een tekort aan fosfor bij citrussen worden verholpen?

Geen grote lezer? Klik dan HIER om naar de samenvatting te gaan!

Waarom hebben citrusbomen fosfor nodig?

Fosfor zit vooral in de jonge delen van planten. In jonge bladeren, aan het uiteinde van de takken zit bijvoorbeeld veel fosfor. Daarnaast zit er veel fosfor in de zaden en vruchten van planten. Dit komt omdat fosfor nodig is om energie die aangemaakt is tijdens fotosynthese om te zetten in voedingsstoffen die citrussen kunnen gebruiken om te groeien.

Fosfor is ook een belangrijke bouwsteen van de celkernen van plantencellen. Het zorgt ervoor dat de verschillende cellen die in de plant zitten hun werk kunnen doen. Het zorgt er ook voor dat de cellen zich kunnen delen, en dat de plant dus kan groeien.

Hoeveel en wanneer hebben citrusbomen fosfor nodig?

citrus outdoor

Jaarlijks heeft je citrusboom maar 0,9 gram pure fosfor per vierkante meter per jaar per boom nodig. Je kan het beste beendermeel gebruiken om de fosfor aan de grond van je citrusboom toe te voegen. Beendermeel bevat bijvoorbeeld ongeveer 15 a 16% fosfor, ofwel in elke 100 gram Beendermeel zit ongeveer 15 a 16 gram fosfor. Per vierkante meter moet je dus per jaar 55 gram Beendermeel geven om aan de 0,9 gram pure fosfor per vierkante meter te komen. Op DEZE pagina kan je controleren hoe groot de plantenbak van jou citrusboom zou moeten zijn. Heb je een grotere plantenbak dan aanbevolen of staat jou citrusboom in de volle grond, hou dan de aanbevolen afmeting aan. EcoStyle Beendermeel bevat een kleine hoeveelheid stikstof. Het is daarom aan te raden om de fosfor in de winter periode toe te voegen aan de grond, omdat je citrus, wanneer je de stikstof kalender volgt, in deze periode geen extra stikstof krijgt. Zo voorkom je dat je citrus teveel stikstof krijgt.

Er zijn verschillende merken beendermeel te koop. De meeste soorten bevatten rond de 15% fosfor, maar controleer altijd de verpakking voordat je het aan je planten geeft. Let er ook goed op dat er niet te veel andere mineralen aan toegevoegd zijn, zodat bijvoorbeeld de hoeveelheid stikstof en kalium laag is. De volgende soorten beendermeel zijn beschikbaar:

  • ECOstyle Beendermeel: 16% pure P [per 100 gram 16 gram pure P]:
  • DCM Beendermeel: 16% pure P [per 100 gram 16 gram pure P]:
  • Viano Beendermeel: 16% pure P [per 100 gram 16 gram pure P]:
  • Naturen Beendermeel: 16% pure P [per 100 gram 16 gram pure P]:

Waarom mag je niet teveel fosfor aan citrusbomen geven?

Het is belangrijk om citrusbomen niet te veel fosfor te geven. Wanneer er teveel fosfor in de grond zit, dan kan een citrus het namelijk juist minder goed doen dan wanneer er minder fosfor in de grond zit. Daarnaast kan een teveel aan fosfor in de grond ervoor zorgen dat andere mineralen, zoals zink en ijzer, minder goed worden opgenomen door de wortels. Wanneer je voor de andere mineralen, zoals stikstof en kalium, een plantenvoeding of meststof gebruikt waar al fosfor in zit, kan je beter geen extra fosfor geven.

Wat zijn de symptomen van een fosfor tekort bij citrusbomen en hoe wordt dit veroorzaakt?

Het komt bijna nooit voor dat citrusbomen een tekort aan fosfor hebben. Dit komt omdat citrusbomen maar weinig fosfor nodig hebben. Fosfor kan alleen door citrussen worden opgenomen wanneer de grond een pH waarde heeft tussen de 5.5 en 7.0. Wanneer je niet regelmatig de pH waarde van de grond waarin je citrusboom staat test, kan het dus voorkomen dat de fosfor in de grond niet opgenomen kan worden, en je citrusboom dus een fosfor tekort ontwikkelt. Bij een tekort aan fosfor in de grond of een probleem met de opname van fosfor zie je vooral dat de oudere bladeren bruin of brons worden. Daarnaast zullen de bladeren vrij klein blijven en vaak afvallen. Ook de vruchten vallen vaak van de citrusboom af voordat ze rijp zijn bij een tekort aan fosfor. Jonge bladeren zijn vaak in het begin bruin of paars achtig, dit is normaal, en wordt niet door een tekort aan fosfor veroorzaakt.

Hoe kan een tekort aan fosfor bij citrussen worden verholpen?

Wanneer je citrus tekenen vertoont van een tekort aan fosfor, dan is het belangrijk eerst de pH waarde van de grond te controleren met een pH meter. Waneer de pH waarde onder de 5.5 is, dan kan je BAC pH plus 1 gebruiken om de pH waarde van de grond te verhogen. Wanneer je pH waarde boven de 6.5 is, dan kan je BAC pH min 1 gebruiken om de pH waarde van de grond te verlagen.

In het uitzonderlijke geval dat de pH waarde van je grond op het juiste niveau was, en er toch tekenen van een fosfor tekort te zien zijn, dan kan je meer fosfor toedienen. Geef dan een extra dosis van 0,9 gram pure fosfor per jaar. Hou er rekening mee dat het bijna nooit voorkomt dat een citrusboom een fosfor tekort heeft aan fosfor wanneer je 1 keer per jaar beendermeel toevoegt, en dat een teveel aan fosfor in de grond weer voor andere problemen kan zorgen. Check daarom heel goed of er geen andere oorzaak is voor de symptomen die je ziet.

Samenvatting

Citrussen hebben weinig fosfor nodig, maar 0,9 gram pure fosfor (P) of 55 gram Beendermeel per vierkante meter per boom per jaar. Gebruik daarvoor de aanbevolen potmaat voor citrussen, zoals HIER beschreven. Geef de fosfor 1 maal per jaar, in de winter. In Beendermeel zit namelijk een klein beetje stikstof, en in deze periode wordt geen stikstof gegeven, wanneer je je aan de stikstof kalender houdt. Een tekort aan fosfor is bijna altijd het resultaat van een te hoge of een te lage pH waarde.