De beste fruit klimplanten voor een eetbare tuinafscheiding

Klimplanten zijn een natuurlijke manier om een hek te verbergen. Door fruit of eetbare bloemen klimplanten langs het hek te planten heb je nog meer opbrengst van de tuin. De meeste jonge fruit planten hebben vaak 3 jaar nodig voordat ze vruchten geven. Als je niet zo lang kan wachten, probeer dan een oudere plant te kopen. Er zijn tegenwoordig ook kant-en-klaar hagen van klimplanten waar eetbare vruchten aan komen. Een tuinafscheiding vol fruit en eetbare bloemen klimplanten is een mooie aanwinst voor de moestuin en voor de stadstuin!

druiven klimplant
kiwi klimplant

GESCHIKT HEKWERK

Om je tuinafscheiding vol te kunnen laten groeien met klimplanten heeft u het juiste hekwerk nodig. De planten hebben gaten nodig om door te groeien. De gaten mogen niet te groot zijn, want dan geven ze u misschien niet genoeg privacy.

Dubbelstaafmatten om uw tuin zorgen voor een stevige, veilige afscheiding. Er zijn bijpassende poorten die vaak op slot kunnen, wat natuurlijk extra veilig is om dieren en kinderen binnen te houden, en ongewenste bezoekers buiten. De hekken hebben rechthoekige gaten waar klimplanten eenvoudig door kunnen groeien. Dubbelstaafmat hekwerk is HIER te koop.

Gaashekwerk is vergelijkbaar met dubbelstaafmat hekwerk, alleen is het iets minder stevig. Het is een prima tuinafscheiding wanneer het hekwerk niet vooral bedoeld is om ongewenste bezoekers buiten te houden. Ook voor deze hekken zijn verschillende poorten te verkrijgen. Net als bij dubbelstaafmatten kunnen klimplanten ook hier eenvoudig door de openingen groeien. Gaashekwerk is HIER te koop.

Trellis hekwerk is wat fraaier dan dubbelstaafmatten of gaashekwerk. Het bestaat meestal uit een bouwstaalmat omrand met hout. Er zijn ook variaties die helemaal uit staal of helemaal uit hout bestaan. Er is best veel keus in de grootte van de gaten, dus bij deze hekken is het handig om van te voren te bedenken met wat je het wilt latne beklimmen. Trellis hekwerk is HIER te koop.

Klimroos
kiwibes klimplant

FRUIT & EETBARE BLOEMEN KLIMPLANTEN

Druiven kunt u tegen verschillende soorten dubbelstaafmat, gaashekwerk en trellis schuttingen laten groeien. De planten hebben een zonnige standplaats nodig, met een humusrijke, goed drainerende grond. De druivenranken kunnen tot wel 6 meter hoog worden als u ze niet snoeit, daarom is deze klimplant ook geschikt voor hogere hekken. In de winter verliest de plant zijn blad, sommige soorten hebben heel mooi herfstblad. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): Vitis Vinifera 'Purpurea', Vitis 'Booskoop Glorie', en Vitis 'Vroege van der Laan'. Wanneer u kleinere druiven planten koopt, kan het een paar jaar duren voordat uw hek volgegroeid is. Een kant-en-klaar haag is hiervoor een oplossing, dit zijn druiven planten die ongeveer 1 meter lang zijn en 2 meter hoog van het ras Vitis 'Buffalo'

Kiwi's zijn steeds makkelijker te kweken in ons klimaat! De planten kunnen eenvoudig door een schutting met gaten klimmen, mits ze genoeg zon krijgen. Ook voor de kiwi is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is en humusrijk. Er zijn 3 soorten kiwi planten: de Actinidia chinesis of Actinidia deliciosa, ofwel de gewone, harige kiwi uit de supermarkt, de Actinidia arguat, ook wel minikiwi of kiwibes genoemd, en de Actinidia kolomikta, deze geeft ook vrij kleine vruchten en heeft zeer mooi blad! De laatste soort doet het vaak het best in ons klimaat, omdat deze minder warmte en zon nodig heeft om rijpe vruchten te geven. Ook deze klimplanten verliezen hun blad in de winter. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor verkooppunt): Actinidia kolomikta, Actinidia deliciosa 'Jenny', en Actinidia arguta 'Issai'. Niet alle kiwi rassen zijn zelf bestuivend, de Jenny en de Issai zijn dit wel. Er zijn ook kant-en-klaar hagen van kiwi planten, deze hagen van 1 meter lang en 2 meter hoog zijn gemaakt van de Actinidia deliciosa 'Jenny'.

Klimrozen zijn een 'alles-in-1' pakket: ze kunnen op schuttingen klimmen, geven mooie, heerlijk ruikende, eetbare (!) bloemen en geven eetbare rozenbottels. Er zijn zeer veel verschillende soorten klimrozen die je over de schutting kunt laten groeien, afhankelijk van de grond, standplaats en natuurlijk welke bloem je zelf mooi vindt. Let wel altijd op dat de meeste rozen worden gekweekt als sierplant, hierdoor is het aan te raden een aantal maanden tot een jaar te wachten voordat u iets van de plant eet, in verband met de giftige middelen die worden gebruikt om de planten op te kweken. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): klimroos 'White New Dawn', klimroos 'Alaska' en klimroos 'complicata'.

Kamperfoelie 'Lonicera japonica' krijgt bloemen die gebruikt kunnen worden in de thee! De bessen zijn giftig, dus blijf daar vanaf. Kamperfoelie is een mooie klimplant met geurende bloemen. In milde winters blijven de planten groen. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): Lonicera japonica 'Hall's Prolific', en Lonicera japonica 'Dart's World'.

comments powered by Disqus

Zonnebloemkiemen Kweken Voor De Microgroenten Liefhebber

Kiemgroenten en microgroenten zijn ontzettend populair. Zonnebloempitten tovert u binnen een paar dagen om in een heerlijke, nootachtige salade met behulp van een bakje, water en watten of keukenpapier.

 1. Neem een bakje en doe hierin of een strook watten of een 2 stukken keukenpapier die u 2 maal dubbel gevouwen heeft.
 2. Maak de watten of het papier nat en giet al het overtollige water uit het bakje.
 3. Strooi een aantal zonnebloempitten voor in de tuin of speciaal om als kiemgroenten te kweken op de watten of het papier. Zorg ervoor dat de pitten niet op elkaar liggen.
 4. Zet het bakje op een zonnige, warme plek en houdt de watten of het papier vochtig.
 5. Na ongeveer 5 dagen zullen de pitten beginnen te ontkiemen en na ongeveer 10 dagen zijn de zonnebloemkiemen meestal klaar om te oogsten.
 6. Om te oogsten pakt u een schaar en knipt de plantjes ongeveer 1 cm boven de watten of het papier af. Het kan zijn dat de omhulsels van de pitten nog op de plantjes zitten, deze kunt u eraf plukken. Zorg er altijd voor dat u kiemgroenten, zoals de zonnebloemkiemen, goed wast om besmetting met bacteriën te voorkomen.
zonnebloemkiemen zaaien
zonnebloemen ontkiemen
zonnebloem kiemgroenten

Groenten zaden voor de moestuin zijn o.a. te koop bij Zadenkopenonline.nl en bij Allezadenkopen.nl.

comments powered by Disqus

Gigantisch Grote Zonnebloemen Kweken Uit Zonnebloempitten

Er is nogal een verschil tussen het zaaien van een paar zonnebloemen en het kweken van een gigantisch grote zonnebloem. Hier gaat het dan ook helemaal om het kweken van een zo groot (zowel de steel als de bloem) mogelijk zonnebloem!


Om een mega zonnebloem te kweken, heeft u een ras nodig dat zeer groot kan worden. Soorten om te proberen zijn: Kong (4 meter hoog), King Kong (3 meter hoog) en Giganteus (3 meter hoog)..

Zonnebloemen zaaien

zonnebloem zaaien kweken groeien
ZAAIEN VAN ZONNEBLOEMPITTEN

Zaai zonnebloempitten direct buiten. Tijdens het verplanten van zonnebloemen kan er wortelschade ontstaan. Direct buiten zaaien vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op vorst, geeft de grootste kans op grote, gezonde zonnebloemen. Als u ze toch binnen wilt zaaien, gebruik dan een turf potje dat mee geplant kan worden.

Om heel groot te worden hebben de wortels van de zonnebloem veel ruimte en zon nodig om te kunnen groeien. Maak de grond een armlengte diep los op de meest zonnige plaats in de tuin zodat de wortels makkelijk de diepte in kunnen gaan. Meng (biologische) moestuin mestkorrels die langzaam voeding afgeven door de grond.


Zonnelboemen verzorgen & zonnebloempitten oogsten

zonnebloem kiem
zonnebloem zaaien kweken groeien zonnebloempitten

Maak een gat van ongeveer 2,5 cm diep. Hier legt u de zonnebloempit in met het puntje naar boven in. Strooi wat chilli poeder over het zaadje om muizen weg te jaren, die houden namelijk ook wel van een zonnebloempit, maar gelukkig niet van chilli poeder! Hierna vult u het gat met aarde en giet u er een halve liter water over.

Om de zonnebloem te beschermen kunt u een koperen anti-slakken ring in een cirkel om de planten leggen en een een stukje vogeldoek of gaas spannen. U kunt er ook voor kiezen om een stuk of 5 zaden dichter op elkaar te plaatsen en wanneer ze ongeveer 10 cm hoog zijn alleen de sterkste te laten staan. 


gigantische zonnebloem zaaien
zonnebloem zaaien drogen zonnebloempitten oogsten

Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden. Een bamboe stok kan helpen tegen omwaaien!

Zonnebloemen zijn niet alleen mooi, maar zonnebloempitten zijn ook heel lekker! Laat de zonnebloemen staan totdat de steel waar de bloem aan hangt begint te drogen. Snij het hart van de zonnebloem daarna af en laat het nog 2 weken drogen. Haal daarna de zonnebloempitten eruit en smullen maar! Ook geliefd door vogels.


comments powered by Disqus

Fuchsia struiken vol bloemen en eetbare bessen kweken in de tuin

Veel mensen hebben een fuchsia in de tuin omdat deze zulke mooie roze en paarse bloemen geven. Ook bijen en hommels zijn een grote vriend van de fuchsia, omdat hij zo veel bloemen geeft. Naast dat de plant prachtig staat in de siertuin, heeft hij ook voor iedereen die graag eetbare planten kweekt een groot voordeel: hij geeft eetbare bessen!

FUCHSIA BLOEMEN IN POT

LOCATIE VOOR DE FUCHSIA

Fuchsia planten zijn vaste planten, ze komen elk jaar weer terug. Daarbij kunnen ze behoorlijk uitgroeien, wel tot 1,5 meter hoog en breed! Het is dus belangrijk om een goede locatie voor de plant te vinden, waar hij een langere tijd kan staan. Zoek een stuk in de tuin dat zowel zon als schaduw krijgt overdag. De plant houdt van een vochtige grond, let er wel op dat er niet echt een plas water blijft staan.

FUCHSIA BLOEMEN vruchten bessen

FUCHSIA'S PLANTEN

Fuchsia's worden over het algemeen als plant gekocht en niet gezaaid. Let er wel op dat planten die gekweekt zijn voor de sier vaak zijn bespoten met chemische middelen die niet goed voor ons zijn om op te eten. Eet daarom niets van eetbare sierplanten voor minimaal 6 maanden en het liefst 12 maanden, tenzij er duidelijk opstaat dat het geschikt is voor consumptie. Plant de plant 5 cm dieper dan hij oorspronkelijk stond, dan vormt hij meer wortels en staat hij steviger. Als u een hele kleine plant koopt, plaats hem dan wat minder diep.

RIJPE FUCHSIA BESSEN

FUCHSIA'S VERZORGEN

De plant houdt niet van droogte, geef hem daarom vooral in droge periodes voldoende water. In de zomer als de bloemen en vruchten vormen kunt u het beste was fosfaat P rijke voeding geven, dit zit in compost en beendermeel. Fosfaat zorgt voor een rijke bloei. Let er wel op dat u niet te veel geeft!

onrijpe fuchsia bessen

SNOEIEN VAN DE FUCHSIA

In de lente, als het niet meer vriest, snoeit u de plant behoorlijk terug, zodat er ongeveer 20 cm boven de grond overblijft. Hierdoor zal de plant maximaal bloeien en zal de plant niet extreem groot worden.

fuchsia struik

OOGSTEN VAN FUCHSIA BESSEN

Fuchsia bessen worden pas geoogst als ze heel donker paars zijn, bijna zwart. Ze zijn dan zacht en komen makkelijk van de plant af. U kunt ook de bloemen oogsten, deze zijn ook eetbaar en staan leuk als decoratie. Ook de bladeren kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld in een thee. Ook leuk om te weten is dat er zwarte verf gemaakt wordt van het hout.

eetbare fuchsia bessen

DE BESTE FUCHSIA RASSEN OM VAN TE OOGSTEN

Er zijn een aantal soorten die goed smakende bessen geven. Dit zijn de Fuchsia regia, de fuchsia magellanica, wat tevens de meest winterharde soort is, fuchsia genii, fuchsia jingle bells, fuchsia globosa, fuchsia gracilis, fuchsia phyllis en fuchsia riccartonii.

comments powered by Disqus

Zelf Exotisch Kerrie Zout Uit Een Koud Klimaat Maken Van Kruiden Uit De Kruidentuin

Kerrie poeder is erg exotisch en de originele ingrediënten zijn in het koude Noorden niet buiten te kweken. Dit recept voor exotisch kerrie zout uit een koud klimaat komt wel dicht in de buurt! Gebruik het over vis en vlees voor een exotisch, kruidig accent. (SCROLL VOOR HET RECEPT)

KERRIE ZOUT MAKEN

RECEPT EXOTISCH KERRIE ZOUT UIT EEN KOUD KLIMAAT

 1. Benodigdheden (vermenigvuldig voor een grotere hoeveelheid): 1 eetlepel grof zeezout, 1 eetlepel gedroogde goudsbloem blaadjes en 1 eetlepel gedroogde kerrie plant naalden.
 2. Doe alle ingrediënten in een vijzel.
 3. Vijzel alles zeer fijn, zodat het een poederachtige substantie wordt.
 4. Het mengsel is gelijk klaar voor gebruik! Strooi het op vlees, vis en groenten om een exotische smaak uit een koud klimaat eraan te geven.
CALENDULA KERRIE KRUID ZOUT
zelf kruidenzout maken
comments powered by Disqus

Recept Verse Rozenbottels Drogen

In dit artikel vertellen we je hoe je zelf eenvoudig verse rozenbottels kan drogen in de oven. Of je de rozenbottels nu in het wild hebt geplukt, zelf gekweekt hebt of uit de winkel hebt gehaald, door ze te drogen blijven ze heel lang goed! Als ze eenmaal gedroogd zijn kan je ze gebruiken in gerechten en kan je er thee van maken. In principe zijn de rozen bottels van alle rozen te eten, mits ze rijp zijn, niet bespoten met schadelijke stoffen en niet beschimmeld zijn. De rozenbottels van de hondsroos bevatten de meeste vitaminen C.


ROZENBOTTELS DROGEN IN DE OVEN

 1. Was de vruchten eerst goed af onder koud water. Zorg ervoor dat er geen beestjes of viezigheid meer op zit.
 2. Snij eerst de bovenkant en de onderkant van een rozenbottel af en snij de vrucht daarna doormidden.
 3. Haal alle pitjes uit de rozenbottels. Deze zijn vies en niet eetbaar! Gebruik een klein lepeltje en je vingers om alle pitjes te verwijderen. 
 4. Bedek een bakplaat met ovenpapier en spreidt de rozenbottels hierop uit. Zorg ervoor dat de bottels elkaar niet aanraken.
 5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven, op 80 graden Celsius heten lucht. Mocht je oven geen heten lucht stand hebben, gebruik dan een 'normale' oven stand.
 6. Het duurt minimaal 3 uur voordat uw bottels gedroogd zijn, afhankelijk van de grootte. Controleer na 3 uur elk uur even of de bottels helemaal droog zijn. Een rozenbottel die goed droog is geeft niet mee wanneer je het probeert te breken.
 7. Als de bottels helemaal gedroogd zijn laat je ze buiten de oven helemaal afkoelen.
 8. Gedroogde en afgekoelde rozenbottels kunnen worden bewaard in een luchtdichte zak of pot. Gebruik ze hierna om thee van te zetten en in gerechten.

VOEDSELDROGERS EN DEHYDRATORS OM ROZENBOTTELS TE DROGEN

princess food dryer voedseldroger

De Princess Food Dryer voedseldroger droogt je groenten en fruit in 8 tot 12 uur. Deze voedseldroger is HIER te koop.

princess food dryer voedseldroger

De Espression Dehydrator droogt alles van fruit tot kruiden, tot zelfs vlees! Deze voedseldroger is HIER te koop.


princess food dryer voedseldroger

De Steba ED 5 voedseldroger droogt allerlei producten op 5 lagen droog. Deze voedseldroger is HIER te koop.

princess food dryer voedseldroger

De Excalibur droogoven is een zeer professionele droogoven! Deze voedseldroger is HIER te koop.
Zelf Gekweekte Calendula Of Goudsbloemen Drogen In De Oven

Goudsbloemen, of calendula, werden vroeger ook wel de armelui's saffraan genoemd. Gedroogde bloemblaadjes kunnen een mooie oranje of gele kleur geven wanneer ze over gerechten worden gestrooid. Ook kunnen de gedroogde blaadjes worden gebruikt in kruidenthee mengsels. (SCROLL VOOR HET RECEPT)

GOUDSBLOEMEN
GEDROOGDE CALENDULA GOUDSBLOEMEN
GEDROOGDE CALENDULA BLAADJES

RECEPT CALENDULA OF GOUDSBLOEMEN DROGEN

 1. Tenzij de bloemen erg vies zijn, niet afspoelen.
 2. U kunt er voor kiezen om hele bloemen te drogen of om eerst de bloemblaadjes van de bloemen af te trekken.
 3. Leg de calendula bloemen of bloemblaadjes op een bakplaat met daarop ovenpapier. Spreid de bladeren uit, zodat ze niet op elkaar liggen.
 4. Zet de oven op 80 graden Celcius, op gewone oven stand.
 5. Plaats de bakplaat met de bloemen in het midden van de oven.
 6. Losse bloemblaadjes zullen ongeveer 2 uur moeten drogen, terwijl hele bloemen tot wel 5 uur nodig kunnen hebben. Controleer regelmatig hoe droog de bloemen of bloemblaadjes zijn.
 7. Als alles helemaal gedroogd is (niet meer buigzaam maar breekbaar), dan haalt u de plaat uit de oven en laat alles helemaal afkoelen.
 8. Als alles afgekoeld is kunt u de gedroogde goudsbloemen gebruiken!
CALENDULA BLOEMBLAADJES
GEDROOGDE CALENDULA BLOEMBLAADJES
comments powered by Disqus