Niet alles is eetbaar!

Wanneer je onze informatie gebruikt is het belangrijk om een aantal dingen te weten over "eetbaarheid":

  • De "eetbaarheid" van een plant wordt niet alleen bepaald door welke soort plant het is, maar ook door hoe de plant is gekweekt.
    • Als voorbeeld neem ik de schattige calamondin citrusboompjes, vaak onder de noemer mini-sinaasappel verkocht. In de meeste gevallen staat er op het label dat de vruchtjes alleen voor decoratie zijn en/of dat deze niet voor consumptie zijn. Deze waarschuwing heeft er niet mee te maken dat calamondin vruchtjes giftig zijn, maar met de manier waarop deze planten worden gekweekt. Ze worden namelijk opgekweekt met middelen die geschikt zijn voor sierplanten, en niet voor planten waarvan de oogst naar de supermarkt gaat. Hierdoor kunnen de vruchten sporen bevatten van chemicaliën die wij liever niet in ons lichaam hebben.
    • Om de oogst van deze planten weer "eetbaar" te maken is het aan te raden om eerst alle vruchten en bloemen na aankoop van de plant af te halen. Deze wil je namelijk helemaal niet eten, omdat deze de grootste kans hebben om nog sporen van slechte stoffen te bevatten. Daarna kan het helpen om de aarde voorzichtig van de wortels af te spoelen, en de plant in een biologische (zelf gemengde) potgrond mix te zetten. Als je toch bezig bent, dan kan je ook meteen de stam en de kroon van de plant wassen met lauw water. Hierna kan je beter nog een periode wachten voordat je iets van de plant eet. De meeste bestrijdingsmiddelen zijn na 1 tot 6 maanden afgebroken. Hoe lang dit precies is hangt af van de omgeving (binnen, buiten, temperatuur, vochtigheid, etc.), het soort middel dat is gebruikt en de hoeveelheid. Om er zeker van te zijn dat je niet te veel schadelijke stoffen binnen krijgt, is het daarom aan te raden om minimaal 6 maanden en het liefst langer te wachten voordat je iets van een "eetbare sierplant" eet.
  • Niet elke soort van een plantengroep of elk ras van een bepaalde planten soort is eetbaar.
    • Hier nemen we de wel bekende paddestoel als voorbeeld. Sommige paddestoelen zijn volkomen veilig, en kan je zelfs in een bakje in de supermarkt kopen. Andere zijn weer heel giftig en bezorgen je een spoed bezoekje aan het ziekenhuis. Weer andere zijn misschien niet heel gevaarlijk voor je gezondheid, maar laten je wel even geloven dat kabouters echt bestaan.
    • Wanneer je exotische of onbekende planten wilt gaan kweken met het doel om ze op te gaan eten, dan is het belangrijk je goed in te lezen. Kijk hierbij niet alleen naar een enkele bron, maar lees meerdere bronnen voordat je er voor kiest om een plant te gaan kweken en te eten. Denk er ook aan dat sommige planten eerst verhit moeten worden voordat ze eetbaar zijn.