Verticale Moestuin: Kruidenplanten Kiezen en Verzorgen voor Binnen

verticale moestuin tips

Kruiden zijn zeer geschikt voor de indoor verticale moestuin. Ze hebben relatief weinig licht nodig, gaan lang mee en zijn ook nog eens heel bruikbaar. Naast de standaard tuinkruiden zoals peterselie en basilicum kan je ook exotische kruiden in je verticale tuin kweken. In dit artikel in de "indoor verticale moestuin" serie vertellen we je alles over de verzorging van kruiden in de indoor verticale moestuin en hebben we een lijst gemaakt met bekende en minder bekende kruiden die je zelf verticaal kan kweken.

 

 

Is je vraag niet beantwoord of je probleem opgelost na het lezen van deze blog? Stuur dan een berichtje naar info@foodplanting.com en dan proberen we je verder te helpen!


VERTICALE KRUIDENTUIN AANLEGGEN EN VERZORGEN


Aantal planten per vak

Kwekers stoppen vaak veel jonge plantjes of stekjes in een potje bij elkaar, zodat het een grote plant lijkt. Dit is prima wanneer je de kruiden snel gaat gebruiken, maar wanneer je ze in je kruidentuin wilt planten is dit niet handig. Als je ziet dat er veel plantjes met hun eigen wortelstelsel zijn, dan kan je de plantjes van elkaar halen. Plant tussen de 1 en 5 individuele kruidenplantjes per vak. De exacte hoeveelheid hangt af van hoe groot de vakken in je verticale tuin zijn en hoe groot de plant uiteindelijk wordt. Het belangrijk dat je regelmatig oogst of snoeit om de planten klein te houden.

verticale kruidentuin

Ziektes, schimmels en ongedierte

In een verticale tuin hebben planten vaak relatief weinig aarde, voedingsstoffen, water en licht. Hierdoor kunnen de planten kwetsbaar worden voor ziektes, schimmels en ongedierte. In een verticale tuin staan de planten ook heel dicht op elkaar, hierdoor kan de ene plant de andere plant makkelijk besmetten. Het is dus belangrijk dat je goed oplet of je tekenen van ziektes, schimmels en ongedierte ziet.

Ziektes en schimmels kan je meestal herkennen aan rare kleuren of tekeningen op het blad. Ongedierte, zoals bladluizen, leven vaak aan de onderkant van de bladeren, bij de bladnerven. Controleer niet alleen de plant, maar ook de aarde op schimmel en beestjes.


Ziektes, schimmels en ongedierte komen vaak in je indoor tuin terecht door nieuwe planten. Vooral kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt zijn een bron van problemen. Deze planten bevatten vaak de varenrauwmug. Dit zijn kleine muggen die eruit zien als vliegjes. Ze worden vaak verward met fruitvliegjes. Deze mug is moeilijk te bestrijden. Na veel dingen geprobeerd te hebben, hebben wij ze uiteindelijk uit onze kamerplanten gekregen door nematoden te gebruiken. HIER kan je nematoden speciaal voor de varenrauwmug vinden. Supermarkt kruiden bevatten vaak ook bladluizen. Biologische bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum, of zeep werken vaak goed om de bladluizen te bestrijden. Zorg er altijd voor dat je nieuwe planten drie weken apart houdt, zodat je er zeker van bent dat er geen ziektes, schimmels of ander ongedierte in je indoor tuin terecht komt.


Planten kiezen


Er zijn veel soorten kruiden planten. Naast de bekende keukenkruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie zijn er ook minder bekende en exotische kruiden die je kunt kweken. De meeste kruiden zijn meerjarig, wat betekend dat ze met de juiste verzorging niet snel vervangen hoeven worden. Wanneer je een kruid vaak of veel gebruikt, kan je beter meerdere planten in je indoor verticale kruidentuin planten. De plant heeft namelijk tijd nodig om te herstellen na het oogsten.

Kies ook planten die bij de het systeem en de standplaats van jou verticale kruidentuin passen. Vooral het aantal zonuren is belangrijk. Sommige planten doen het prima wanneer ze direct zonlicht van een zonnig raam krijgen, terwijl andere extra licht van een kweeklamp nodig hebben. Daarbij hebben sommige planten meer ruimte nodig dan andere. Kies dus altijd eerst je verticale tuinsysteem en dan pas je planten. Dan weet je zeker dat je planten genoeg licht en aarde hebben.


In de verticale tuin kan je meestal geen planten kwijt die erg groot worden. Neem bijvoorbeeld de anijs plant, om anijszaad te geven moet je de plant laten doorgroeien tot 50 cm hoogte. Dit is voor de meeste verticale tuinen te groot. Er zijn kruiden, zoals de laurier, die heel groot kunnen worden, maar door te snoeien compact blijven.

 

Laurier


laurier, laurus nobilis, verticale tuin, kruidentuin

Latijnse naam: Laurus nobilis 

Volle zon uren: 3 - 6 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

De laurier kan als een kleine bonsaiboom gekweekt worden in de verticale kruidentuin. Wanneer je de laurier in je verticale tuin wilt kweken kies je een klein plantje en moet je regelmatig snoeien. De plant is verder niet heel moeilijk, hij kan zowel tegen kou als tegen warmte, hoeft niet veel water en kan wanneer de plant bij een licht raam staat zonder kweeklamp. 

Verkooppunten: HIER - HIER 

 

Dille


Latijnse naam: Anethum graveolens

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Van de dille plant kan je zowel de verse of gedroogde bladeren, als de zaden gebruiken. Een dille plant gaat, mits goed verzorgd, 1 jaar mee. De dille plant heeft veel zon nodig om het goed te doen. Dit betekend dat je in van september tot april vaak een kweeklamp nodig hebt. Deze plant houdt niet van droogte, dus je zal de plant regelmatig water moeten geven. 

Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Basilicum


Latijnse naam: Ocimum

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Basilicum groeit graag binnen op een warme plek. Wanneer de plant rond de 25 graden wordt gehouden hebben ze de lekkerste smaak. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat de basilicum planten minimaal 10 uur zon per dag krijgen. Basilicum planten kunnen niet goed tegen droogte, van elke dag een beetje water groeien ze het best. 

Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Look


Latijnse naam: Allium

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Naast bieslook zijn er nog meer smaakmakers uit de allium familie die het goed doen in de indoor verticale kruidentuin. In principe zijn alle allium soorten eetbaar, zowel de bladeren, bloemen als bollen, mits ze niet behandeld zijn met giftige mest of bestrijdingsmiddelen. Er is veel variatie in de sterkte van de smaak van de allium soorten. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Munt


Latijnse naam: Mentha

Volle zon uren: 6 -12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 2

 

Munt zorgt voor een verfrissende smaak in drankjes, gerechten en desserts. Naast munt planten die naar pepermunt smaken zijn er ook rassen die bijvoorbeeld naar kaneel, ananas of appel smaken. De planten zijn makkelijk in de verzorging, maar wel gevoelig voor bladluis.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

 

Marjolein


Latijnse naam: Origanum marjorana

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Marjolein wordt meestal vers gebruikt, in tegenstelling tot oregano. Het is een kruidig kruid dat vaak wordt gebruikt om worst mee te kruiden. De plant heeft regelmatig water nodig en veel zon. De plant is vrij gevoelig voor bladluizen, controleer dus regelmatig of je deze op de plant ziet. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 

Oregano


Latijnse naam: Origanum vulgare

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd. Het wordt vaak gebruikt op de pizza, maar ook in andere Mediterraanse gerechten smaakt dit kruid lekker. Zoals bij veel kruiden zijn de bladeren het best van smaak net voordat de bloemen opengaan. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen als decoratie gebruikt worden. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 

Peterselie


Latijnse naam: Petroselinum crispum

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Peterselie is een zeer bekend kruid dat vaak wordt gebruikt in de Europese keuken. Zowel bladpeterselie als krulpeterselie is eenvoudig te kweken. Geef de plant regelmatig water en een paar uur zon per dag en je kan regelmatig zelf gekweekte peterselie oogsten uit je indoor verticale moestuin. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Rozemarijn


Latijnse naam: Rosmarinus officinalis

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Rozemarijn kan eenvoudig in een verticale plantenbak worden gekweekt. De plant heeft weinig water nodig, maar wel veel zon. Om ervoor te zorgen dat een rozemarijn plant niet te groot wordt, moet je de plant regelmatig oogsten of snoeien. Een hangende rozemarijn geeft is mooi in een verticale plantenbak.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Salie


Latijnse naam: Salvia officinalis

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Er zijn zeer veel soorten salie die er allemaal anders uitzien en anders smaken. Combineer verschillende soorten salie voor een speels effect. Salie is eenvoudig te kweken in de verticale tuin. De planten hebben veel zon nodig, maar kunnen verder tegen een stootje. De bladeren en de bloemen zijn eetbaar.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Tijm


Latijnse naam: Thymus

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Tijm planten zijn vrij klein, hierdoor zijn ze goed geschikt voor in een verticale tuin. Er zijn veel verschillende soorten tijm, met elk een eigen smaak en geur. Niet alleen de bladeren van de tijm zijn eetbaar, maar ook de bloemen. Tijm heeft veel zon nodig om optimaal te groeien.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER - HIER

 

Koriander


Latijnse naam: Coriandrum sativum

Volle zon uren: 6 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Wie graag Aziatisch kookt heeft zeker een koriander plant nodig in zijn indoor verticale kruidentuin. Je kan zowel de  bladeren als de zaden van deze plant eten. De zaden worden meestal gedroogd en geroosterd voor gebruik. Je moet de plant wel met de hand bestuiven als je binnen korianderzaden wilt kweken. 

 Verkooppunten: HIER - HIER

 

Dragon


Latijnse naam: Artemisia dracunculus

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 4

 

Dragon wordt vooral in de Franse keuken gebruikt, als smaakmaker voor azijn, maar ook in bearnaise saus. De plant heeft veel warmte nodig en dat het daarom bij ons vaak slecht buiten. Gelukkig kan je, mits er genoeg licht en vocht is, dragon wel binnen in de verticale moestuin kweken. 

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 

Bonenkruid


Latijnse naam: Satureja

Volle zon uren: 10 - 12 uur

Planten per 20 x 20 vak: 1

 

Bonenkruid is een minder bekend kruid. Naast dat het wordt gebruikt bij het koken van verse en droge bonen, wordt het ook gebruikt om stoofschotels te kruiden. Het kruid is qua verzorging vergelijkbaar met tijm. De bonenkruid plant heeft veel licht nodig en daarnaast regelmatig water.

 Verkooppunten: HIER - HIER - HIER

 


INDOOR VERTICALE KRUIDENTUIN TUINONTWERP


Er zijn zeer veel planten die je in je indoor verticale kruidentuin kunt planten. Om de keuzen wat makkelijker te maken hebben we een paar suggesties gedaan voor een thema verticale kruidentuin. Zo kan je, afhankelijk van je culinaire voorkeur, de geschikte kruiden kiezen. Voor de suggesties gaan we uit van een verticale plantenbak met 3 vakken van 20 x 20 cm in de lengte en 3 vakken van 20 x 20 cm in de breedte. In de loop der tijd zullen we meer en meer verticale kruidentuin ontwerpen toevoegen. Heb jij een idee voor de volgende thema kruidentuin? Laat het ons weten op info@foodplanting.com

 

Bouquet garni kruidentuin


De originele bouquet garni bevat peterselie, laurier en tijm. Om je verticale kruidentuin veelzijdiger te maken kan je nog rozemarijn, dragon en bonenkruid toevoegen. Op die manier maak je elk Frans gerecht en elke soep of stoofpot heerlijk op smaak.

 

bouquet garni, peterselie, verticale kruidentuin

2x peterselie

bouquet garni, laurier, verticale kruidentuin

2x laurier

bouquet garni, tijm, verticale kruidentuin

2x tijm


bouquet garni, rozemarijn, verticale kruidentuin

1x rozemarijn

bouquet garni, dragon, verticale kruidentuin

1x dragon

bouquet garni, bonenkruid, verticale kruidentuin

1x bonenkruid

 


Italiaanse kruidentuin


italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, rozemarijn

1x rozemarijn

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, basilicum

3x basilicum

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, marjolein

1x marjolein


italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, oregano

2x oregano

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, peterselie

1x peterselie

italiaanse kruiden, verticale kruidentuin, tijm

1x tijm