Aankooptips voor moestuin kweekbakken en kweektafels voor kinderen

Kinderen kunnen veel vaardigheden leren door zelf groenten, fruit, kruiden en bloemen te kweken. Natuurlijk leren ze over biologie, maar er is meer te leren. Door zelf een moestuintje te onderhouden leren kinderen ook om met respect met dieren, planten en de natuur om te gaan, verantwoordelijkheid, om geduld te hebben en om ergens voor te zorgen.

Afmeting van een moestuin voor kinderen

Het is voor kinderen vaak makkelijker om het overzicht op hun moestuintje te houden wanneer deze niet te groot is. Voor kinderen van 3 tot 4 jaar is een moestuintje van een ½ vierkante meter groot genoeg. Voor kinderen van 5 tot 6 jaar kan je een moestuin van 1 vierkante meter reserveren. Ouderen kinderen die erg van tuinieren houden kan je wat meer ruimte geven wanneer ze wat meer ervaring hebben met kweken. Het verzorgen van een moestuin kan best veel tijd in beslag nemen, dus het is beter om de kindermoestuin niet groter dan 4 vierkante meter te maken.

Hoogte van een kweektafel voor kinderen

Een verhoogde moestuin zorgt ervoor dat kinderen niet op de grond hoeven zitten wanneer ze aan het tuinieren zijn. Het voordeel hiervan is dat kinderen het minder snel koud krijgen door op de koude, natte grond te zitten. Daarnaast kunnen kinderen alles beter zien en bestuderen. Hoe makkelijker de moestuin te bereiken is, hoe vaker ze er mee aan de slag gaan.

Ook voor de plantjes in de moestuin is een verhoogde bak beter. Doordat een kweekbak een stukje van de grond staat kunnen vervelende diertjes zoals slakken en muizen er minder snel inkomen en zal de grond iets minder snel bevriezen wanneer het koud is. Hierdoor hebben de plantjes meer kans om te overleven!

De ideale hoogte van de kweekbak is ongeveer de helft van de lengte van de jonge tuinder. De hoogte van de moestuinbak voor kinderen van 3 tot 5 jaar is dan tussen de 50 en 60 cm. Voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar is een hoogte van 60 tot 70 cm aan te raden. Je kan er ook voor kiezen om een in hoogte verstelbare kweekbak te nemen, dan kan de bak met de kinderen mee groeien.

Soorten kweektafels

Niet alleen de afmeting en de hoogte van de kweekbak zijn belangrijk. Om er voor te zorgen dat je kweekbak past bij jou gezin zijn er meer dingen om over na te denken: het materiaal van de kweekbak, de vorm en de hoogte van de aarde. Denk hierbij niet alleen aan wat nu handig is, maar ook aan je budget en waar je de kweekbak voor zou kunnen gebruiken wanneer kinderen de interesse in tuinieren verloren hebben.

De meeste kweekbakken zijn gemaakt van hout. Dit kan hout zijn van een zeer hoge kwaliteit, met een bijbehorende hoge prijs, maar ook van een lage kwaliteit waardoor de prijs laag is. Voor alle soorten hout geldt dat goed onderhout er voor zorgt dat de bak langer mooi blijft en langer mee gaat. Eens in de 1 a 2 jaar wat opschuren en lakken met een natuurvriendelijke verf of olie helpt al een hoop. Een ander voordeel van hout is dat je de kleur kan veranderen en ze eenvoudig kan decoreren. Zo is het bijvoorbeeld leuk om de naam van je kind erop te schrijven met verf of met plak letters. Wanneer je een moestuintje in een houten bak maakt, controleer dan goed of het hout niet splintert voordat de kinderen er mee aan de slag gaan.

Naast hout zijn er ook bakken in metaal en kunststof. Kunststof kan erg warm worden in de zon. Dit is niet ideaal voor planten. Metaal heeft hetzelfde probleem, maar is wel veel sterker dan hout en kunststof.

De meeste kweekbakken zijn vierkant, maar rechthoekige en ronde vormen komen ook voor. Bij vierkante en ronde modellen is het handig wanneer je de ruimte hebt om rondom de bak te lopen. Op die manier kunnen de kinderen overal bij. Voor kleinere kinderen en voor tuinen of balkons waar geen ruimte is om rondom de bak te lopen kunnen rechthoekige bakken een betere keuze zijn.

Planten hebben ruimte nodig voor de wortels. Dit betekend dat de hoogte van de aarde die je in de kweekbak kan doen bepaald wat je kunt kweken. Plantjes zoals sla, radijs, mini wortels, mini tomatenplanten en stokbonen kunnen prima groeien in een laag aarde van 10-30 cm, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid planten. Wil je planten zoals courgettes, pompoenen, komkommers, aubergines, grote tomaten, bloemkool, broccoli en kolen gaan kweken dan heb je een laag aarde van minimaal 50 cm nodig.

Je hoeft niet per se een bak te kiezen die speciaal gemaakt is voor het kweken van planten. Een watertafel of zandbak tafel kan ook worden gebruikt als een moestuintafel. Om alles veilig en gezond te houden is het belangrijk om te kijken naar scherpe hoeken, stevigheid, maximale draagkracht, en of de bak is behandeld met giftige stoffen (denk aan het soort kunststof, verft, etc.). Wanneer je een bak neemt die niet speciaal gemaakt is om planten in te kweken, let dan wel op dat er gaatjes in de bodem zitten om overtollig water af te voeren.

Kweektafels voor kinderen

Hieronder vindt je een overzicht van kweektafels en kweekbakken om een moestuintje in te beginnen. De bakken zijn maximaal 70 cm hoog, ideaal voor kinderen.
Prijs legenda (laatste update januari 2017):
€ = < € 50, €€ = € 50 - € 100, €€€ = € 100 +
Merk: Plum
Materiaal: Hout
Vorm: Achthoekig
Hoogte: 56 cm
Afmeting: 176x176 cm
Aarde hoogte: ?
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: SerraLunga
Materiaal: Kunststof
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 60 cm
Afmeting: 100x45 cm
Aarde hoogte: 60 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 53 cm
Afmeting: 80x80 cm
Aarde hoogte: 80 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 

Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 41 cm
Afmeting: 60x60 cm
Aarde hoogte: 60 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 44 cm
Afmeting: 40x40-120 cm
Aarde hoogte: 40-120 cm
Prijs: €€/€€€
Verkooppunten: 
Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 62/74 cm
Afmeting: 60-150x50-140cm
Aarde hoogte: 62/74 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 

Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 60 cm
Afmeting: 180-260x60 cm
Aarde hoogte: 60 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 60 cm
Afmeting: 60x60 cm
Aarde hoogte: 60 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: Exit Aksent
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 50 cm
Afmeting: 138x94 cm
Aarde hoogte: 26 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 

Merk: Exit Aksent
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 50 cm
Afmeting: 68/138x93 cm
Aarde hoogte: 26 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: Exit Aksent
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 60 cm
Afmeting: 115x28 cm
Aarde hoogte: ?
Prijs: €€
Verkooppunten: 
Merk: Easy Grow
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 56 cm
Afmeting: 78x58 cm
Aarde hoogte: 28 cm
Prijs: €€
Verkooppunten: 

Merk: /
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 50-80 cm
Afmeting: 104x74 cm
Aarde hoogte: /
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: Hillhout
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 45 cm
Afmeting: 53x60 cm
Aarde hoogte: ?
Prijs: €
Verkooppunten: 
Merk: Forest Avenue
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 30-60 cm
Afmeting: 60-120cm
Aarde hoogte: 30-60 cm
Prijs: €€
Verkooppunten: 

Merk: Gardival
Materiaal: Hout
Vorm: Vierkant
Hoogte: 45 cm
Afmeting: 125x125 cm
Aarde hoogte: 38 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: MOEStuintafel
Materiaal: Hout
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 69 cm
Afmeting: 93x73 cm
Aarde hoogte: 17 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: SerraLunga
Materiaal: Kunststof
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 65 cm
Afmeting: 110x40 cm
Aarde hoogte: 40 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 

Merk: Step2
Materiaal: Kunststof
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 42 cm
Afmeting: 81x66 cm
Aarde hoogte: ?
Prijs: €€
Verkooppunten: 
Merk: Vondom
Materiaal: Kunststof
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 30/40/50 cm
Afmeting: 30-50/80-120 cm
Aarde hoogte: ?
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: Elho
Materiaal: Kunststof
Vorm: Vierkant
Hoogte: 40/50 cm
Afmeting: 40x40/50x50 cm
Aarde hoogte: 40/50 cm
Prijs: €€
Verkooppunten: 

Merk: Elho
Materiaal: Kunststof
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 65 cm
Afmeting: 75x19 cm
Aarde hoogte: ?
Prijs: €
Verkooppunten: 
Merk: PP Collection
Materiaal: Fiberstone
Vorm: Vierkant
Hoogte: 24-90 cm
Afmeting: 60-140 cm
Aarde hoogte: 24-90 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: /
Materiaal: Kunststof
Vorm: Vierkant
Hoogte: 40-100 cm
Afmeting: 40-100 cm
Aarde hoogte: 40-100 cm
Prijs: €€/€€€
Verkooppunten: 

Merk: Nature
Materiaal: Kunststof
Vorm: Rechthoekig
Hoogte: 30 cm
Afmeting: 79x48 cm
Aarde hoogte: 30 cm
Prijs: €
Verkooppunten: 
Merk: Trendy Premium
Materiaal: Kunststof
Vorm: Vierkant
Hoogte: 55-85 cm
Afmeting: 60x60 cm
Aarde hoogte: 23 cm
Prijs: €€€
Verkooppunten: 
Merk: Bacsac
Materiaal: Geotextiel
Vorm: Vierkant
Hoogte: 60 cm
Afmeting: 60-120x60-120 cm
Aarde hoogte: 60 cm
Prijs: €€/€€€
Verkooppunten: