Kardemom (Elettaria Cardamomum/A. Costatum/A. Subulatum) kopen, verzorgen en oogsten

Online planten bestellen bij Plantje.nl

STANDPLAATS VAN DE KARDEMOM PLANT

kardemom plant, elettaria cardamomum

Zowel groene kardemom als zwarte kardemom komen uit een tropisch gebied. Dit betekend dat ze van een warme, vochtige omgeving houden. In de tropische gebieden groeien ze vaak in de schaduw van hoge bomen.

 

Hier is de zon een stuk minder sterk dan in de tropische gebieden. Om er voor te zorgen dat ze genoeg licht krijgen, kan je ze hier het best voor een zonnig raam zetten. Daarnaast houden de kardemom planten van een hoge lucht vochtigheid. Dit betekend dat je ze het best op een schotel met kiezels, gevuld met water zet. Omdat stilstaand water muggen kan aantrekken, kan je er ook voor kiezen om de plant elke dag nat te spuiten met een plantenspuit, of er een kleine luchtbevochtiger bij te zetten.

 

Volwassen kardemom planten kunnen tegen lage temperaturen van - 2 graden Celsius. Dit betekend dat je kardemom planten buiten zou kunnen planten. In de winter kan je ze, als het koud wordt, afdekken met een bed van stro, bladeren en/of speciale winter beschermingsdoeken. Aan de andere kant, als je regelmatig kardemom bladeren wilt kunnen oogsten, dan kan je de plant het beste binnen houden. Wanneer de temperatuur onder de 15 graden Celsius komt, dan zal de plant nauwelijks groeien. Zeker omdat de nachttemperaturen hier vaak onder de 15 graden Celsius komen, zal de plant niet veel groeien.

 

 

Wanneer je de kardemom plant in een warme kamer in huis houdt, dan zal de plant regelmatig nieuwe bladeren aanmaken, wat er voor zorgt dat je veel kardemom bladeren kan oogsten!

POTGROND VOOR DE KARDEMOM PLANT

Kardemom planten groeien in de tropische gebieden in een grond die licht zuur is, en rijk aan leem. Een potgrond die aan al deze eisen voldoet is moeilijk te vinden. Houseplant Refocus Potting Mix is een van de weinige waar leem in verwerkt zit, dus zou een goede keus zijn.

 

Je kan er ook voor kiezen om zelf je potgrond te mixen. Gebruik hiervoor 3 delen hortensia potgrond (dit zorgt voor een lage PH waarde, waar de kardemom plant van houdt), 1 deel leem (voor kleine hoeveelheden kan je de witte leem van Chi nemen, voor grote hoeveelheden kan je kijken bij een hengelsport winkel), 1 deel lavameel (voor extra voedingsstoffen en om water op te slaan), en 1 deel zand (voor de drainage).

WATER EN LUCHTVOCHTIGHEID VOOR DE KARDEMOM PLANT

Kardemom planten houden van een vochtige grond. Je kan er voor kiezen om wat WetKeep door de aarde te mengen wanneer je de kardemom plant gaan (ver)planten. Dit zorgt ervoor dat er meer water in de potgrond wordt opgeslagen.

 

In de lente en zomer kan je de kardemom plant het beste elke dag een beetje water geven, zodat de grond niet uitdroogt. In de herfst en winter kan je de plant om de dag wat water geven. In combinatie met een hoge (plaatselijke) luchtvochtigheid en een warme omgeving zal dit er voor zorgen dat je kardemom plant goed blijft groeien.

 

Kardemom planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen kan je de pot op een schaal met kiezels en water zetten. De kiezels zorgen ervoor dat het water niet de pot in trekt. Je kan de plant ook elke dag nat spuiten met een plantenspuit, of een luchtbevochtiger naast de plant zetten. 75% luchtvochtigheid rondom de kardemom plant is ideaal.

MEST VOOR DE KARDEMOM PLANT

Kardemom heeft voeding met 6% stikstof, 1% fosfor en 12% kalium nodig (NPK 6-1-12). De biologische groenten meststof van DCM komt hier het dichts bij met een NPK van 6-3-12, en is hierdoor een goede keus voor je kardemom plant. Geef deze meststof 2x per jaar, 1x in maart en 1x in september. Lees op de verpakking hoeveel je moet geven voor de afmeting van jou plant.

OOGSTEN VAN PEULEN EN BLADEREN VAN DE KARDEMOM PLANT

kardemom plant

Alleen wanneer een kardemom plant onder de juiste omstandigheden wordt gehouden is er een kans dat hij binnen, na ongeveer 3 jaar zal gaan bloeien. De bloemen zijn zelf bestuivend, maar hebben wel een insect (bij, hommel, etc.) nodig om de plant te bestuiven. Je kan ook zelf voor bij spelen door de bloemen met een zacht kwastje te bestuiven. Als je geluk hebt dat je kardemom plant bloemen en kardemom peulen gaat aanmaken, dan kan je de peulen oogsten wanneer ze groen beginnen te worden.

 

Ook wanneer je kardemom plant niet gaat bloeien, en dus geen kardemom peulen gaat produceren heb je nog steeds veel aan deze plant. De bladeren van de kardemom kan je namelijk ook gebruiken! De smaak lijkt erg op de smaak van de kardemom peulen. Je kan ze op dezelfde manier gebruiken als een laurierblad, door ze mee te laten trekken in het vocht van zoete of zoute gerechten. Daarnaast kunnen de bladeren vers of gedroogd gebruikt worden om thee van te maken, vooral in chai komen ze goed tot hun recht!

 

Om de kardemom bladeren te oogsten kies je de langste bladeren van de plant. Deze snij je met een scherp en schoon mes af bij de basis van de plant. Zorg ervoor dat er altijd een aantal grote bladeren aan de kardemom plant blijven zitten, anders is er een kans dat de plant het niet overleeft.

KARDEMOM PLANTEN ZAAIEN EN DELEN

Kardemom kan je helaas niet kweken door de zaden die je als specerij koopt in de supermarkt te zaaien. Deze zaden zijn vaak te oud. Alleen van verse kardemom zaden kan je (misschien) een plant kweken, deze zaden ontkiemen moeilijk. Ongeveer 50% van de verse kardemom zaden ontkiemen in een periode van 6 maanden.

 

De beste manier om een kardemom plant te vermeerderen is door de plant te delen. Je zal zien dat de kardemom plant zich probeert uit te breiden. Naast de stengels met grote bladeren, zie je nieuwe stengels met nieuwe bladeren groeien. Wanneer er meerdere stengels met grotere bladeren zijn, kan je de plant delen.

 

Om de kardemom plant te delen haal je het uit de pot en verwijder je de grond, zodat je de wortels goed ziet. Om de plant te delen scheur je de wortels simpelweg van elkaar. Zorg er voor dat er aan elk nieuw kardemom plantje minimaal 2 grote bladeren zitten en 2 jonge scheuten.

KARDEMOM PLANTEN KOPEN

Kardemom planten zijn moeilijk om te vinden. HIER kan je een kardemom plant kopen. Net als vele andere tropische specerij planten, kan je de kardemom plant soms op Duitse webshops vinden die naar Nederland versturen, google "Elettaria Cardamomum kaufen" voor het actuele aanbod.