Pandan (Pandanus Amaryllifolius) kopen, verzorgen en oogsten

PANDAN BLADEREN GEBRUIKEN IN DE KEUKEN

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Pandan bladeren worden gebruikt voor de smaak en de geur van de bladeren. De plant bevat 2-acetyl-1-pyrroline, dit bestanddeel geeft de geur van basmati rijst aan gerechten. De bladeren worden vers of gedroogd gebruikt om smaak af te geven aan vloeistoffen, op dezelfde manier als een laurierblad dat doet. Vaak worden de bladeren gebruikt in zoete gerechten, of om smaak te geven aan rijst. Zo kan je een pandan blad toevoegen aan het water waarin je rijst kookt, om het de typische pandan smaak te geven. Je kan het blad ook gebruiken om mandjes van te maken om vis of vlees in te stomen, hierdoor krijgt het een beetje een pandan smaak. Sap van pandan bladeren worden ook gebruikt om pandan cake mee te maken. Hierdoor kleurt de cake (een beetje) groen en krijgt het een pandan smaak.

STANDPLAATS EN POTGROND VOOR DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Pandan planten houden van een vochtige, zure grond. In tropische gebieden waar de plant in de volle grond wordt gekweekt kunnen ze erg groot worden, tot 2.5 meter. In pot zal een pandan plant niet zo groot worden, tenzij je ze in een hele grote pot zet. Plant de pandan plant in een pot van minimaal 20 cm doorsneden in hortensia potgrond. Deze potgrond is zuurder dan normale (moestuin) potgrond, en daarom erg geschikt voor een pandan plant. Eventueel kan je hier nog wat WetKeep door mengen, om er voor te zorgen dat de grond langer vochtig blijft.

 

Pandan planten houden van een tropisch klimaat. Dit betekend weinig volle zon (ze groeien normaal onder hoge bomen), een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur. Wanneer je een badkamer hebt met een raam waar het grootste deel van de dag de zon door schijnt, dan is dit de ideale plaats voor een pandan plant. Hier is de zon minder sterk dan waar de pandan plant vandaan komt. Daarnaast worden deze planten binnen gekweekt, waar het zonlicht wordt afgezwakt door een raam. Plaats de pandan plant dan ook voor het meest zonnige raam dat je hebt in je huis om de plant goed te laten groeien.

 

Zorg er ook voor dat je je pandan plant op een warme plaats in huis zet, boven de 20 graden Celsius is ideaal. Zet ze vooral niet buiten, want wind, koude temperaturen en volle zon doen de planten niet veel goeds.

WATER, LUCHTVOCHTIGHEID EN MEST VOOR DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Pandan planten houden van een vochtige grond. Geef de planten daarom meerdere keren per week een beetje water, zodat de aarde niet uitdroogt. Zorg er wel voor dat de wortels niet in een laagje water komen te staan. Dat kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten en de plant uiteindelijk dood gaat.

 

Vochtigheid is ook belangrijk voor de pandan plant. Om het tropische klimaat na te bootsen kan je de pot op een schotel met kiezels en water zetten. Het nadeel hiervan is dat je ook meteen een broedplaats voor muggen creëert. Je kan er ook voor kiezen de plant elke dagen even met een plantenspuit nat te spuiten, of een kleine luchtbevochtiger naast de plant te zetten.

 

Geef in de zomer maanden wekelijks een dosis vloeibare hortensia voeding aan de pandan plant. 

PROBLEMEN MET DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

De meest voorkomende problemen met pandan planten zijn bladluizen en wolluizen. Bladluizen zijn kleine, groene of zwarte spelden knopjes die op de bladeren van de plant leven. Wolluizen zijn witte, pluizige diertjes die ook op de bladeren van de plant leven. Promanal-R van Ecostyle is een biologisch middel dat zowel tegen bladluis als tegen wolluis gebruikt kan worden. Zorg er wel voor dat je het regelmatig gebruikt wanneer je een bladluis of wolluis plaag hebt op je pandan plant, want het werkt alleen als het de luizen aanraakt.

 

Soms komt het voor dat de punten van pandan bladeren bruin worden. Dit is een teken dat de plant te weinig water krijgt. Geef de plant vaker en meer water. Ze houden van een vochtige grond!

PANDAN BLADEREN OOGSTEN VAN DE PANDAN PLANT

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Wanneer je pandan plant een tijdje heeft gegroeit en meerdere, grotere bladeren heeft, kan je de bladeren oogsten. Vaak heb je voor een gerecht niet heel veel pandan bladeren nodig. Om de plant gezond te houden is het aan te raden niet meer te oogsten dan noodzakelijk. Kies een groot, oud blad (hier zit het meeste smaak aan) en knip deze een cm of 3 van de stengel van de plant af.

 

Je kan het pandan blad vers gebruiken, invriezen of drogen. Je kan de bladeren drogen door ze een tijdje in een droge, koele ruimte op te hangen (bijvoorbeeld aan een waslijn), of op een bakplaat met bakpapier op 75 graden Celcius een aantal uur in de oven te zetten.

EEN PANDAN PLANT STEKKEN EN ZAAIEN

pandan, pandan bladeren, pandan kweken, pandan verzorgen, pandan potgrond, pandanus amaryllifolius

Grotere pandan planten krijgen uitlopers bij de basis van de plant, waar de wortels aan de plant vast zitten. De uitlopers kan je een tijdje laten uitgroeien, totdat ze een aantal blaadjes hebben. Zodra ze iets groter zijn kan je ze met een schoon mes zo dicht mogelijk bij de moederplant afsnijden. Plant de pandan stek hierna in een nieuwe pot, met hortensia potgrond. Voor de jonge planten is het belangrijk dat de lucht vochtig is, je kan ze in het begin afdekken met plastic folie of een stolp om de lucht rondom de stekken vochtig te houden.

 

 

Pandan planten bloeien bijna nooit. Daarnaast is het vrij moeilijk om de zaden uit te laten groeien tot een volwassen plant. Het is daarom niet aan te raden om (buitenlandse) pandan zaden te kopen.

EEN PANDAN PLANT KOPEN

Pandan planten zijn vaak moeilijk te vinden. Zelf heb ik er in Nederland een gevonden bij de toko in de markthal in Rotterdam. Helaas zaten er wolluizen op deze plant, wat nogal vervelend is. Online zijn ze vooral in Duitsland te vinden, "pandan pflanze kaufen" levert af en toe een webwinkel op die naar Nederland verstuurd. Meestal worden de planten in de lente verkocht.