Schildluizen en dopluizen (kleine insecten met een schild) op citrusbomen

schildluis, dopluis, citrusboom

Schildluizen en dopluizen komen vaak voor op citrusbomen. De luizen zitten vooral op de stengels en aan de onderkant van de bladeren van de citrusboom. Ze zijn vrij klein, tot ongeveer 5 mm lang, met een 'schild'. 

 

Wanneer er niets aan een wolluis of dopluis plaag wordt gedaan, dan zullen uiteindelijk de bladeren van de citrusboom vallen en zal de plant uiteindelijk dood gaan.

 

Om schildluizen of dopluizen te voorkomen kan Pireco Voorkom Bladinsecten gebruikt worden. Dit is een voedingsmiddel voor planten waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor onder andere schildluizen en dopluizen. Neem olie kan ook gebruikt worden om schildluizen en dopluizen te voorkomen. Doe de olie in een spuitbus en spray dit op de onderkant en bovenkant van de bladeren en op de stengels.

 

Nieuwe citrusplanten kunnen soms schildluizen of dopluizen met zich meedragen. Zeker in het begin van de plaag is dit nog niet goed te zien. Om er voor te zorgen dat je nieuwe citrusboom geen andere planten kan besmetten zet je ze voor de zekerheid het beste een maand apart. Zorg ervoor dat ze minimaal 1 meter van de andere planten vandaan staan.

 

Luxan ER II werkt op basis van maltodextrine. Wanneer dit middel op de schildluis of dopluis komt, dan stopt het met ademen en bewegen. Het nadeel van dit middel is dat de schildluis of dopluis in contact moeten komen met de vloeibare maltodextrine. Wanneer ze zich verstoppen onder een blad, en je raakt de schildluis of dopluis niet, dan blijft het leven. Dit betekend dat je de citrusboom vaak meerdere keren moet behandelen voordat alle schildluizen of dopluizen weg zijn.

 

Ecostyle Promanal-R werkt op basis van pyrethrinen en koolzaadolie. Dit middel werkt door het zenuwstelsel van de schildluis of dopluis aan te tasten. Ook dit middel heeft het nadeel dat de schildluis of dopluis in contact moet komen met het vloeibare middel. Dit zorgt ervoor dat meerdere behandelingen vaak nodig zijn.

 

Edialux Insecticide 10 ME werkt op basis van cypermethrin. Dit niet biologische middel werkt op het zenuwstelsel van de schildluis of dopluis.

 

Wanneer je citrusboom weer hersteld is van de schildluizen of de dopluizen kan je de tips HIER gebruiken om je plant weer zo gezond mogelijk te houden.