· 

Tips voor het verzorgen van een citrusboom

TIPS VOOR HET VERZORGEN VAN EEN CITRUSBOOM

Citrusbomen zijn zowel voor binnen als buiten een mooie en leuke plant om te hebben. Helaas is de verzorging van een citrusboom vaak wat lastig. Op deze pagina vindt je verschillende tips over hoe je een citrusboom het beste kan planten, hoeveel licht, water en voeding je citrusboom nodig heeft en wat je kan doen wanneer jouw citrusboom niet meer in top conditie is. Ook kunnen we jou gratis advies geven over jouw citrusboom!

*Deze pagina wordt momenteel bijgewerkt en geüpdatet, check regelmatig voor meer tips!

Licht voor je citrusboom

citroenboom kweken

Citrusbomen hebben veel licht nodig. Dit is dan ook de reden dat de citroenen, sinaasappels, grapefruits en limoenen die je in de supermarkt koopt uit Spanje, Afrika of Azië komen. In Barcelona hebben ze bijvoorbeeld 1.000 zonuren meer per jaar dan in Nederland!

 

Naast dat we veel minder zonuren per jaar hebben dan in de landen waar citrusbomen worden gehouden voor de verkoop van vruchten, hebben we meestal ook minder intens licht. Door de wolken en omdat de zon vaak laag staat door onze lange winters, krijgen de meeste citrusbomen hier maar weinig licht. Wanneer je een plant binnen zit, houden muren en plafonds ook nog eens een hoop licht tegen. Hierdoor heb je in een gemiddelde woonkamer vaak zelfs niet genoeg licht om de plant voor een langere tijd in leven te houden.

 

De meeste problemen die mensen hebben met hun citrusboom kunnen worden opgelost door de plant van extra licht te voorzien. Licht is namelijk essentieel voor fotosynthese. Door fotosynthese kunnen planten energie aan maken, net zoals wij calorieën moeten eten om in leven te blijven en te presteren.

 

Wil jij weten waarom, hoeveel, hoelang en welk licht jou citrusboom nodig heeft? Of wil je misschien een kweeklamp gaan gebruiken om je citrusboom van voldoende licht te voorzien? Ga dan even naar DEZE pagina, hier hebben we alles op een rijtje gezet over licht en citrusbomen.

DE JUISTE POTMAAT VOOR JE CITRUSBOOM

calamondin citrusboom verzorgen

De wortels van een citrusboom hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Gezonde wortels zorgen namelijk voor een gezonde plant. Dit is zeker zo voor citrusbomen, omdat voor elk deel wortels er maar liefst vier delen takken en bladeren zijn.

 

Je kan daarom het beste beginnen met je citrusboom op te meten voordat je een plantenbak koopt. Op die manier kan je berekenen hoe groot de plantenbak minimaal moet zijn om de wortels van de citrusboom voldoende ruimte te geven. Op DEZE pagina kan je meer lezen over het wortelstelsel van de citrusboom en hoe je de juiste potmaat voor je citrusboom berekend.

DE JUISTE POTGROND VOOR CITRUSBOMEN

sinaasappel citrusboom verzorgen

Citrusbomen hebben gevoelige wortels. Het is daarom belangrijk dat ze in een grond staan die geschikt is voor citrusbomen. De ideale citrusbomen grond bevat veel fijn zand en een kleine hoeveelheid organisch materiaal. Door deze samenstelling blijft er niet te veel water in de grond zitten en kunnen de wortels niet gaan rotten.

 

Door de juiste potgrond te kiezen of zelf te mengen zorg je er niet alleen voor dat de wortels niet te nat zijn, maar zorg je er ook voor dat je citrusboom voldoende water en voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Meer informatie over hoe citrusbomen de grond gebruiken, hoe je zelf citrus potgrond kan mengen en welke soorten citruspotgrond er te koop zijn vindt je op DEZE pagina.

DE JUISTE VOEDING VOOR JE CITRUSBOOM

kumquat citrusboom verzorgen

Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe reeks van artikelen over plantenvoeding en citrusbomen te maken. Hierin vindt je waarom je alles over de mineralen die je citrus nodig heeft om goed te groeien, gezond te blijven en om veel vruchten te laten rijpen. We vertellen je hoeveel je van een bepaald mineraal moet geven, en wanneer. Daarnaast geven je extra tips om ervoor te zorgen dat je citrus extra veel bloemen en vruchten krijgt. Daarnaast vertellen we je hierin alles over mineraal tekort en hoe je deze kan oplossen. Houdt deze pagina in de gaten voor updates. Zodra de hele reeks af is, dan zullen we hier een mooie samenvatting plaatsen. Momenteel zijn de volgende pagina's beschikbaar:

We zijn momenteel ook bezig een kalender voor de verzorging van citrusbomen op te zetten. Op het moment is deze kalender nog niet compleet, maar geeft je wel alvast een aantal handige tips voor het geven van plantenvoeding. Zorg ervoor dat je de informatie pagina's eerst goed doorleest voordat je de korte aanwijzingen in de agenda volgt. Op die manier kan je voorkomen dat er fouten worden gemaakt doordat de informatie verkeer wordt geïnterpreteerd. Voor iCal kan je DEZE link gebruiken.

Water en citrusbomen

  • Om een citrusboom de juiste hoeveelheid water te geven, moet je eerst bepalen hoeveel water een citrusboom verliest. Dit doe je door de evapotranspiratie test uit te voeren. Voor citrusbomen die te zwaar zijn om te wegen, wordt de omrekenfactor 0,80 gebruikt. Meer over de evapotranspiratie test vindt je op de pagina “Evapotranspiratie: Bepalen hoeveel water een plant nodig heeft”.
  • Jonge citrusbomen en citrusbomen die in de afgelopen twee jaar zijn aangekocht kunnen het beste hun energie steken in het ontwikkelen van een grote kroon en een gezond wortelstelsel. Hierdoor geeft de citrusboom op de korte termijn minder vruchten, maar zal de citrusboom op de lange termijn gezonder blijven en decennialang kunnen leven. Geef in deze periode elke drie dagen 100% van het waterverlies door evapotranspiratie in die periode. Meer over het water geven van pas gezaaide citrusbomen, pas gestekte citrusbomen, pas geënte citrusbomen en pas aangekochte citrusbomen vindt je op de pagina “Water en citrusbomen: Jonge en nieuwe citrusbomen water geven”.
  • Citrusbomen die in de winter binnen worden gehouden, “vergeten” soms om te bloeien. Door de citrusboom enkele weken op een gecontroleerde manier uit te laten drogen wordt de bloei van de citrusboom gestimuleerd. Het is belangrijk dat de citrusboom lichte stress ervaart, maar niet zo weinig water krijgt dat de citrusboom beschadigd. Meer over het gecontroleerd laten opdrogen van de grond om de bloei van een citrusboom te stimuleren lees je op de pagina “Water en citrusbomen: Droogte om de bloei te stimuleren”.
  • Tijdens de bloei en de eerste en tweede groeifase van de citrusvrucht is het belangrijk dat de citrusboom geen stress door een tekort aan water ervaart. Wanneer de citrusboom in deze periode te weinig water krijgt, vallen er meestal meer bloemen en onvolgroeide vruchtjes van de boom dan nodig. Geef in deze periode elke drie dagen 100% van het waterverlies door evapotranspiratie in die periode. Meer over het water geven van citrusbomen die vruchten dragen vindt je op de pagina “Water en citrusbomen: Vruchtdragende citrusbomen water geven”.
  • In de rijpingsfase van de citrusvrucht wordt de smaak en de voedingswaarde van de citrusvrucht bepaald. Citrusbomen die in deze fase lichte stress ervaren door een tekort aan water, producten over het algemeen een smakelijkere en vitamine rijkere oogst. Geef in deze periode elke vijf dagen 50% van het waterverlies door evapotranspiratie in die periode. Meer over het water geven tijdens de rijpingsfase van de citrusvruchten vindt je op de pagina “Water en citrusbomen: Vruchtdragende citrusbomen water geven”.

JE CITRUSBOOM SNOEIEN

kumquat citrusboom verzorgen

Citrusbomen hoeven niet gesnoeid te worden om veel vruchten te krijgen. Sterker nog, te veel snoeien kan er voor zorgen dat er minder vruchten aan de boom komen. Er zijn een aantal soorten takken die je weg kan snoeien zonder dat de boom er onder leidt, en de boom zelf productiever maken.

 

Wanneer je de citrusboom het hele jaar door binnen houdt, dan kan je ze op elk moment snoeien. Ze je de citrusbomen het hele jaar, of een deel van het jaar buiten, dan kan je ze het beste in maart of april snoeien.

 

De meeste citrusbomen die gekocht zijn, zijn geënt op een een wortel van een andere boom. Dit zorgt ervoor dat de boom beter bestand is tegen de kou en/of dat de boom niet te groot wordt. 5 tot 20 cm boven de grond kun je zien waar de citrusboom geënt is. Hier zie je vaak dat de ene kant van de stam dikker is, of een andere structuur heeft dan de andere kant. Alle takken die onder deze ent plek groeien moet je weg knippen. De vruchten die aan deze takken komen (als ze er al aan komen) zullen niet lekker zijn en zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast trekken deze takken een hoop energie weg van de takken waar wel goede vruchten aan komen. Jonge takken kan je zo afbreken, takken die er al wat langer zitten kan je met een snoeischaar zo dicht mogelijk bij de stam afknippen.

 

Citrusbomen kunnen ook 'water scheuten' krijgen. Dit zijn nieuwe, vaak snelgroeiende, stengels die vanuit het begin of midden van een tak recht omhoog groeien. Vaak hebben ze stekels en grote bladeren. Na een tijdje komen er vruchten aan deze takken. Je kan ze, als je het niet heel erg vindt dat je citrusboom er wat minder symmetrisch uit ziet, laten zitten. Je kan ze ook inkorten zodat ze bij de vorm van de citrusboom passen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je minder fruit krijgt aan je boom. 

 

Wanneer er vruchten aan de citrusboom zitten die weinig zon krijgen door de takken waar geen vruchten aan groeien, kan de takken wat inkorten zodat de vruchten meer zonlicht krijgen. Dit zorgt ervoor dat de vruchten sneller en beter rijpen.

 

Als je boom te groot is geworden, dan kan je er voor kiezen om de kroon van de citrusboom te snoeien. Wanneer je alle takken inkort, dan is de kans groot dat je minimaal 1 jaar veel minder, of zelfs geen citrusvruchten aan de boom zult krijgen. In plaats hiervan kan je beter elk jaar 10 tot 20% van de takken inkorten, en de rest laten voor wat het is. Uiteraard duurt het langer voordat je boom terug in model is, maar kan je nog steeds elk jaar vruchten plukken.

 

Veel citrusbomen hebben stekels. Deze kunnen erg pijnlijk zijn, en wanneer je kleine kinderen of dieren in huis hebt zelfs gevaarlijk. Je kan de stekels met een scherpe snoeischaar afknippen. Ze groeien dan niet terug. Wanneer er nieuwe takken aan de boom groeien zitten hier waarschijnlijk ook weer stekels aan, dus wanneer je een stekel-vrije boom wilt, moet je de stekels op nieuwe takken regelmatig wegsnoeien.

 

Om te voorkomen dat je citrusboom ziektes krijgt, is het belangrijk je snoeischaren voor en na het snoeien schoon te maken met ontsmettingsalcohol. 

PROBLEMEN MET JE CITRUSBOOM

citroenboom verzorgen

Het kan voorkomen dat je citrusboom het toch niet optimaal doet. Dit is vaak te zien aan verkleurde, vervormde of vallende bladeren. Daarnaast kunnen er weinig bloemen aan je boom komen, of kan het voorkomen dat je boom geen vruchten wilt produceren. Ook kan het voorkomen dat insecten de plant aanvallen.

 

Om deze problemen op te lossen moet je vaak wat aanpassen aan de hoeveelheid licht, water of voeding die je plant krijgt. Daarnaast kan het zijn dat je wat extra producten moet toevoegen om je plant weer helemaal gezond en productief te krijgen. HIER kan je alle informatie vinden die je nodig hebt om uit te vinden wat het probleem is, en hoe je het kan oplossen.

Kom je er zelf niet uit? Stuur dan een berichtje met een beschrijving wat de symptomen van je citrusboom zijn (kleur, vorm, structuur van de bladeren en takken, etc.),een foto van de hele boom, een close up van de bovenkant van het blad en een close up van de onderkant van het blad. Zet er ook even bij welke soort hetis, waar deplant staat en waarin de plant staat. Stuur dit naar info@foodplanting.com en we zullen je zo spoedig mogelijk van gratis advies voorzien. Je kan ook contact opnemen via Facebook Messager @foodplanting. Wanneer we op commentaren hieronder antwoorden, dan krijg je geen notificatie. Daarom is het handiger om een email te sturen.