Tips voor het verzorgen van een citrusboom (citroen, kumquat, limoen, sinaasappel, calamondin, etc.)

citroenboom verzorgen

Citrusbomen, zoals een citroenboom, kumquatboom, limoenboom, sinaasappelboom, grapefruitboom, of calamondinboom, hebben de juiste standplaats, voeding en hoeveelheid water nodig om gezond te blijven en vruchten te geven. Ze hebben net wat meer verzorging en aandacht nodig dan de meeste andere huisplanten, maar ze geven je er wel lekkere vruchten voor terug.

 

Door kleine aanpassingen te maken aan de standplaats, de voeding en de hoeveelheid water die je je citrusboom geeft, kan je veel problemen voorkomen of genezen.

Licht voor je citrusboom

citroenboom kweken

Citrusbomen hebben veel licht nodig. Dit is dan ook de reden dat de citroenen, sinaasappels, grapefruits en limoenen die je in de supermarkt koopt uit Spanje, Afrika of Azië komen. In Barcelona hebben ze bijvoorbeeld 1.000 zonuren meer per jaar dan in Nederland!

 

Naast dat we veel minder zonuren per jaar hebben dan in de landen waar citrusbomen worden gehouden voor de verkoop van vruchten, hebben we meestal ook minder intens licht. Door de wolken en omdat de zon vaak laag staat door onze lange winters, krijgen de meeste citrusbomen hier maar weinig licht. Wanneer je een plant binnen zit, houden muren en plafonds ook nog eens een hoop licht tegen. Hierdoor heb je in een gemiddelde woonkamer vaak zelfs niet genoeg licht om de plant voor een langere tijd in leven te houden.

 

De meeste problemen die mensen hebben met hun citrusboom kunnen worden opgelost door de plant van extra licht te voorzien. Licht is namelijk essentieel voor fotosynthese. Door fotosynthese kunnen planten energie aan maken, net zoals wij calorieën moeten eten om in leven te blijven en te presteren.

 

Wil jij weten waarom, hoeveel, hoelang en welk licht jou citrusboom nodig heeft? Of wil je misschien een kweeklamp gaan gebruiken om je citrusboom van voldoende licht te voorzien? Ga dan even naar DEZE pagina, hier hebben we alles op een rijtje gezet over licht en citrusbomen.

DE JUISTE POTMAAT VOOR JE CITRUSBOOM

calamondin citrusboom verzorgen

De wortels van een citrusboom hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Gezonde wortels zorgen namelijk voor een gezonde plant. Dit is zeker zo voor citrusbomen, omdat voor elk deel wortels er maar liefst vier delen takken en bladeren zijn.

 

Je kan daarom het beste beginnen met je citrusboom op te meten voordat je een plantenbak koopt. Op die manier kan je berekenen hoe groot de plantenbak minimaal moet zijn om de wortels van de citrusboom voldoende ruimte te geven. Op DEZE pagina kan je meer lezen over het wortelstelsel van de citrusboom en hoe je de juiste potmaat voor je citrusboom berekend.

DE JUISTE POTGROND VOOR CITRUSBOMEN

sinaasappel citrusboom verzorgen

Citrusbomen hebben gevoelige wortels. Het is daarom belangrijk dat ze in een grond staan die geschikt is voor citrusbomen. De ideale citrusbomen grond bevat veel fijn zand en een kleine hoeveelheid organisch materiaal. Door deze samenstelling blijft er niet te veel water in de grond zitten en kunnen de wortels niet gaan rotten.

 

Door de juiste potgrond te kiezen of zelf te mengen zorg je er niet alleen voor dat de wortels niet te nat zijn, maar zorg je er ook voor dat je citrusboom voldoende water en voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Meer informatie over hoe citrusbomen de grond gebruiken, hoe je zelf citrus potgrond kan mengen en welke soorten citruspotgrond er te koop zijn vindt je op DEZE pagina.

DE JUISTE VOEDING VOOR JE CITRUSBOOM

kumquat citrusboom verzorgen

Citrusbomen hebben voeding nodig om te kunnen groeien. De meeste soorten potgrond bevatten voeding voor 1 tot 3 maanden. Hierna kan je regelmatig speciale citrusbomen mest toevoegen om er voor te zorgen dat je citrusboom goed groeit.

 

De belangrijkste voedingsstoffen in plantenmest worden aangegeven met NPK. Dit staat voor stikstof (N), fosfor (P ), en kalium (K). Voor citrusbomen is een NPK verhouding van 5-1-3 ideaal. Dit betekend dat 5% van het gewicht stikstof is, 1% van het gewicht fosfor is, en 3% van het gewicht kalium is. Deze cijfers zijn ratio cijfers, wat betekend dat je ook een NPK van 10-2-6, 15-3-9, etc. kan gebruiken.

 

Stikstof (N) is de belangrijkste voedingsstof voor een citrusboom. Het is belangrijk voor het maken van het bladgroen, wat er voor zorgt dat fotosynthese kan plaatsvinden. Daardoor is het belangrijk voor bijna alle processen die plaatsvinden in de boom, zoals groeien en fruit vorming. Fosfor (P ), helpt bij de fotosynthese, in de enzymen activiteit in de citrusboom, en bij het verplaatsen van suikers in de plant. Het is vooral belangrijk voor de productie van bloemen en fruit. Kalium (K) zorgt voor de aanmaak van voedingsstoffen in de plant en onderhoudt de balans tussen de zouten en water in de plant.

 

Tussen maart en september heeft je citrusboom voeding nodig. Je kan dit geven in de vorm van korrels die de voedingsstoffen langzaam afgeven, of in de vorm van een vloeibare voeding die je regelmatig geeft (meestal elke 1 a 2 weken, afhankelijk van het merk). Op de verpakking van de voeding staat hoeveel je per m2 of per citrusboom moet geven. Hoeveel voeding je geeft maakt niet uit voor de NPK, aangezien dit verhoudingen zijn. Te veel voeding kan wel de zuurtegraad van de grond veranderen, geef daarom nooit te veel voeding.

VOEDING VOOR citrusbomen

dcm citrus mediterrane planten meststof minigran

DCM Citrus en Mediterrane Planten

Merk: DCM

NPK: 8-4-12 

Extra's: 2 MgO

dcm olijven vijgen citrus meststof

DCM Olijven, Vijgen en Citrus

Merk: DCM

NPK: 4-6-10

Extra's: 2 Mg 

ecostyle citrus olijf

Ecostyle Citrus en Olijf

Merk: Ecostyle

NPK: 4-1-2

Extra's: Zeewier en zaden extract


vivano mediterrane planten

Vivano Mediterrane Planten

Merk: Vivano

NPK: 7-3-12

Extra's: 3 MgO

substral mediterrane planten

Substral Mediterrane Planten

Merk: Substral

NPK: 6-4-6

Extra's: Micronutrienten

ecostyle mediterrane planten AZ

Ecostyle Mediterrane Planten AZ

Merk: Ecostyle

NPK: 7-3-10

Extra's: Micro-organisme 


de juiste hoeveelheid water voor je citrusboom

citroenboom citrusboom verzorgen

Citrusbomen houden niet heel erg van water. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat ze normaal in warme, droge gebieden groeien. Huisplanten krijgen bij de meeste mensen vaak en veel water. Citrusbomen kunnen hierdoor nogal eens wat problemen vertonen.

 

De hoeveelheid water die je een citrusboom moet geven hangt van van de doorsneden van de kroon van de boom (de bladeren en takken). Een boom met een kroon doorsneden van 60 cm heeft van november t/m maart 380 ml water nodig, in april, mei en oktober 1 liter water nodig en van juni t/m september 2 liter water nodig. Een boom met een kroon van 1,2 meter doorsneden heeft van november t/m maart 1,5 liter water nodig, in april, mei en oktober 4,5 liter water nodig, en van juni t/m september 7,5 liter water nodig. Van maart t/m september geef je deze hoeveelheden elke 7 tot 10 dagen, en van oktober t/m februari elke 17 dagen.

 

Het kan zijn dat het in jou huis warmer of juist kouder is, waardoor je vaker of minder vaak moet water geven. Ook planten die in te kleine potten staan zullen waarschijnlijk vaker water nodig hebben. Geef de citrusboom daarom pas water als de bovenste 5 cm van de grond droog is.

JE CITRUSBOOM SNOEIEN

kumquat citrusboom verzorgen

Citrusbomen hoeven niet gesnoeid te worden om veel vruchten te krijgen. Sterker nog, te veel snoeien kan er voor zorgen dat er minder vruchten aan de boom komen. Er zijn een aantal soorten takken die je weg kan snoeien zonder dat de boom er onder leidt, en de boom zelf productiever maken.

 

Wanneer je de citrusboom het hele jaar door binnen houdt, dan kan je ze op elk moment snoeien. Ze je de citrusbomen het hele jaar, of een deel van het jaar buiten, dan kan je ze het beste in maart of april snoeien.

 

De meeste citrusbomen die gekocht zijn, zijn geënt op een een wortel van een andere boom. Dit zorgt ervoor dat de boom beter bestand is tegen de kou en/of dat de boom niet te groot wordt. 5 tot 20 cm boven de grond kun je zien waar de citrusboom geënt is. Hier zie je vaak dat de ene kant van de stam dikker is, of een andere structuur heeft dan de andere kant. Alle takken die onder deze ent plek groeien moet je weg knippen. De vruchten die aan deze takken komen (als ze er al aan komen) zullen niet lekker zijn en zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast trekken deze takken een hoop energie weg van de takken waar wel goede vruchten aan komen. Jonge takken kan je zo afbreken, takken die er al wat langer zitten kan je met een snoeischaar zo dicht mogelijk bij de stam afknippen.

 

Citrusbomen kunnen ook 'water scheuten' krijgen. Dit zijn nieuwe, vaak snelgroeiende, stengels die vanuit het begin of midden van een tak recht omhoog groeien. Vaak hebben ze stekels en grote bladeren. Na een tijdje komen er vruchten aan deze takken. Je kan ze, als je het niet heel erg vindt dat je citrusboom er wat minder symmetrisch uit ziet, laten zitten. Je kan ze ook inkorten zodat ze bij de vorm van de citrusboom passen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je minder fruit krijgt aan je boom. 

 

Wanneer er vruchten aan de citrusboom zitten die weinig zon krijgen door de takken waar geen vruchten aan groeien, kan de takken wat inkorten zodat de vruchten meer zonlicht krijgen. Dit zorgt ervoor dat de vruchten sneller en beter rijpen.

 

Als je boom te groot is geworden, dan kan je er voor kiezen om de kroon van de citrusboom te snoeien. Wanneer je alle takken inkort, dan is de kans groot dat je minimaal 1 jaar veel minder, of zelfs geen citrusvruchten aan de boom zult krijgen. In plaats hiervan kan je beter elk jaar 10 tot 20% van de takken inkorten, en de rest laten voor wat het is. Uiteraard duurt het langer voordat je boom terug in model is, maar kan je nog steeds elk jaar vruchten plukken.

 

Veel citrusbomen hebben stekels. Deze kunnen erg pijnlijk zijn, en wanneer je kleine kinderen of dieren in huis hebt zelfs gevaarlijk. Je kan de stekels met een scherpe snoeischaar afknippen. Ze groeien dan niet terug. Wanneer er nieuwe takken aan de boom groeien zitten hier waarschijnlijk ook weer stekels aan, dus wanneer je een stekel-vrije boom wilt, moet je de stekels op nieuwe takken regelmatig wegsnoeien.

 

Om te voorkomen dat je citrusboom ziektes krijgt, is het belangrijk je snoeischaren voor en na het snoeien schoon te maken met ontsmettingsalcohol. 

PROBLEMEN MET JE CITRUSBOOM

citroenboom verzorgen

Het kan voorkomen dat je citrusboom het toch niet optimaal doet. Dit is vaak te zien aan verkleurde, vervormde of vallende bladeren. Daarnaast kunnen er weinig bloemen aan je boom komen, of kan het voorkomen dat je boom geen vruchten wilt produceren. Ook kan het voorkomen dat insecten de plant aanvallen.

 

Om deze problemen op te lossen moet je vaak wat aanpassen aan de hoeveelheid licht, water of voeding die je plant krijgt. Daarnaast kan het zijn dat je wat extra producten moet toevoegen om je plant weer helemaal gezond en productief te krijgen. HIER kan je alle informatie vinden die je nodig hebt om uit te vinden wat het probleem is, en hoe je het kan oplossen.

Kom je er zelf niet uit? Stuur dan een berichtje met een beschrijving wat de symptomen van je citrusboom zijn (kleur, vorm, structuur van de bladeren en takken, etc.),een foto van de hele boom, een close up van de bovenkant van het blad en een close up van de onderkant van het blad. Zet er ook even bij welke soort hetis, waar deplant staat en waarin de plant staat. Stuur dit naar info@foodplanting.com en we zullen je zo spoedig mogelijk van gratis advies voorzien. Je kan ook contact opnemen via Facebook Messager @foodplanting. Wanneer we op commentaren hieronder antwoorden, dan krijg je geen notificatie. Daarom is het handiger om een email te sturen.