Tips voor het verzorgen van een citrusboom (citroen, kumquat, limoen, sinaasappel, calamondin, etc.)

Bakker Hillegom Alles voor uw tuin
citroenboom verzorgen

Citrusbomen, zoals een citroenboom, kumquatboom, limoenboom, sinaasappelboom, grapefruitboom, of calamondinboom, hebben de juiste standplaats, voeding en hoeveelheid water nodig om gezond te blijven en vruchten te geven. Ze hebben net wat meer verzorging en aandacht nodig dan de meeste andere huisplanten, maar ze geven je er wel lekkere vruchten voor terug.

 

Door kleine aanpassingen te maken aan de standplaats, de voeding en de hoeveelheid water die je je citrusboom geeft, kan je veel problemen voorkomen of genezen.

Licht voor je citrusboom

citroenboom kweken

Licht is heel belangrijk voor een citrusboom. Te weinig licht kan voor problemen zorgen, zoals verkleurde bladeren, bladeren die van de boom afvallen en citrusvruchten die niet willen groeien.

 

Begin met je citrusboom op de meest zonnige plaats in je huis te zetten. Let een paar dagen op waar de zon het meest van de dag het huis binnen komt. Meestal is dit een raam gericht op het zuiden. Hoe groter het raam, hoe meer licht er binnen kan komen.

 

Zorg er in ieder geval voor dat de hele boom licht kan ontvangen. Wanneer je meest zonnige raam kleiner is dan je boom, dan is een iets minder zonnig raam misschien een betere optie om je citrusboom voor te zetten.

 

Wanneer je weinig licht in huis hebt, vooral wanneer de citrusboom minder dan 6 uur zonlicht per dag krijgt, kan het handig zijn om een kweeklamp of groeilamp te gebruiken. Deze lampen zijn zo samengesteld dat ze de juiste soorten UV licht op je citrusbomen schijnen. Elke citrusboom die binnen wordt gekweekt zal hier van profiteren, vooral in de winter. Het voorkomt dat de plant vooral energie gaat steken in langer worden, in plaats van bladeren, bloemen en vruchten te produceren. Vooral wanneer je grote en/of zoete citrusvruchten, zoals sinaasappels, mandarijnen en grapefruits, wilt kweken kan een kweeklamp je opbrengst vergroten.

 

Wanneer je een kweeklamp of groeilamp koopt let er dan op dat deze niet te veel warmte produceert. Een te warme lamp zorgt ervoor dat de planten te snel uitdrogen en zelfs verbranden. Daarbij is het ook belangrijk dat je de lampen op de juiste afstand plaatst, dit zorgt ervoor dat ze genoeg licht krijgen,zonder te warm te worden. Je kan het beste een lamp nemen met zowel blauw als rood licht. Blauw licht zorgt er voor dat de bladeren groeien, en rood licht dat de plant bloemen gaat produceren. Om je citrusboom gezond, sterk en productief te houden wil je dit allebei. Over het algemeen zijn LED groeilampen of kweeklampen de beste keuze: deze kunnen zowel rood als blauw licht geven, worden niet heel warm en zijn energiezuinig. 

GROEILAMPEN OF KWEEKLAMPEN VOOR DE CITRUSBOOM

dolphix, led kweeklamp, ufo, 90 watt

DOLPHIX LED KWEEKLAMP UFO

Merk: Dolphix

LED: Ja

Watt: 90W

Verlichte ruimte: 1 m2

Bevestiging: Hangen

ufo, led, kweeklamp, groei en bloei, lgf

LGF LED UFO GROEI EN BLOEI

Merk: LGF

LED: Ja

Watt: 50W of 90W

Verlichte ruimte: 1 m2

Bevestiging: Hangen

hortilight, sunfactor, led, kweeklamp

HORTILIGHT SUNFACTOR LED

Merk: Hortilight

LED: Ja

Watt: 85W t/m 510W

Verlichte ruimte: 0,3 t/m 1,5 m2

Bevestiging: Hangen


bulbo, cynara, zonlichtlamp

BULBO CYNARA ZONLICHTLAMP

Merk: Bulbo

LED: Ja

Watt: 7W

Verlichte ruimte: / m2

Bevestiging: Hangen of in pot

biogreen, groeilamp, kweeklamp

BIOGREEN GROEILAMP

Merk: BIOGREEN

LED: Nee, energiebesparend

Watt: 14W

Verlichte ruimte: 2 m2

Bevestiging: Hangen

parus, led, parsol, isun

PARUS LED PARASOL ISUN

Merk: Parus

LED: Ja

Watt: 7 of 10 watt

Verlichte ruimte: / m2

Bevestiging: In pot steken


DE JUISTE POTMAAT VOOR JE CITRUSBOOM

calamondin citrusboom verzorgen

Om er voor te zorgen dat je citrusboom goed groeit is het belangrijk om de juiste potmaat te kiezen. Plant je citrusboom na aankoop in een plantenbak die 25% groter is dan de pot waarin je de plant hebt gekocht. Voor de hoogte tel je daar voor het beste resultaat nog 15 cm bij op om te vullen met hydrokorrels. De hydrokorrels zorgen ervoor dat de citrusboom niet. Om er voor te zorgen dat je citrusboom gezond blijft kan je deze het beste elke 2 tot 3 jaar weer in een pot planten die weer 25% groter is.

 

Ondanks dat citrusbomen niet van natte wortels houden, houden ze wel van een hoge luchtvochtigheid. Door de plantenbak op een plantenschaal gevuld met kiezels te plaatsen die je regelmatig vult met water kan je de luchtvochtigheid rondom de citrusboom verhogen. Je kan er ook voor kiezen om je plant elke dag even te sprayen met water, of een luchtbevochtiger in de buurt van de citrusboom te zetten.

DE JUISTE POTGROND VOOR CITRUSBOMEN

sinaasappel citrusboom verzorgen

Citrusbomen doen het het best in een potgrond die speciaal is samengesteld voor citrusbomen. Citrusbomen houden er van om in luchtige en waterdoorlatende grond te staan. Daarnaast houden citrusbomen van een wat zuurdere grond, met een PH waarde tussen de 5.5 en 6.5.

 

Wanneer je zelf graag je potgrond mengt kan je ⅓ deel turf, ⅓ deel zand en ⅓ deel perliet mengen.

 

Er zijn ook meerdere soorten kant-en-klare potgrond mixen die gebruikt kunnen worden voor citrusbomen. Potgrond dat bestaat uit ⅓ turf, ⅓ zand en ⅓ perliet is ideaal. De meeste potgrond mixen bevatten daarnaast nog voedingsstoffen.

 

Citrusbomen houden van een wat zuurdere grond, met een PH waarde tussen de 5.5 en 6.5. Het is daarom belangrijk dat er niet te veel kalk in zit. Veel makers van potgrond zetten de PH waarde niet duidelijk bij op hun zak, alleen in de hele kleine lettertjes kan je dit soms terug vinden. Wanneer de PH van de grond waar de citrusboom in is geplant een te hoge PH heeft, dan kan dit er voor zorgen dat de plant geen ijzer en magnesium kan opnemen. Wanneer de grond een te hoge PH waarde heeft (> PH 6.5) dan kan je aluin gebruiken om de grond zuurder te maken. Wanneer de grond een te lage PH waarde heeft (< PH 5.5) kan je kalk gebruiken om de grond minder zuur te maken.

 

Bevochtigingsmiddelen worden (helaas) ook vaak toegevoegd. Deze houden het water vast in de grond. Nu zorgt dit er voor dat je minder vaak water hoeft te geven, maar ook dat de grond langer vochtig blijft. Citrusbomen houden niet van vochtige wortelsen kunnen daarom beter niet in een potgrond worden gezet waar dit verwerkt is.

 

Kalk wordt ook vaak toegevoegd aan citruspotgrond. Dit maakt de grond meer basisch, en dus minder zuur (< PH 7.0 is zure grond, > PH 7.0 is basisch grond). De turf die in de meeste citruspotgrond mixen zit maakt de grond zuurder. De kalk heft dit weer op.

POTGROND VOOR CITRUSBOMEN

citrus focus, repotting mix, potgrond, citrus

CITRUS FOCUS REPOTTING MIX

Merk:

Growth Technology

pH waarden: ?

Samenstelling:

Turf, perliet, magnesium-kalk mix (maglime), bevochtigingsmiddel, voedingsstoffen

DCM ECOTERRA OLIJF VIJG CITRUS

POTGROND OLIJF, VIJG CITRUS

Merk:

DCM

pH waarden: ?

Samenstelling:

Kokosvezel, klei, pluimsteen, veenmosveen, zwartveen, kalk

florentus, grond voor mediterrane planten

MEDITERRANE PLANTEN GROND

Merk:

Florentus

pH waarden: ?

Samenstelling:

tuinturf, witveen, kokosvezel, pluimsteen, klei, bekerzand, kalk, voedingsstoffen


pokon mediterrane potgrond

MEDITERRANE POTGROND

Merk:

Pokon

pH waarden: ?

Samenstelling:

turfstrooisel, tuinturf, bekerzand, TerraCottem (bevochtigingsmiddel), voedingsstoffen

legro potgrond mediterraan

POTGROND MEDITERRAAN

Merk:

Legro

pH waarden: 5.6-6.6

Samenstelling:

tuintuf, turfstrooisel, kokos, lava, klei, voedingsstoffen

dcm potgrond mediterra

MEDITERRANE PLANTEN GROND

Merk:

 DCM

pH waarden: ?

Samenstelling:

 ?


DE JUISTE VOEDING VOOR JE CITRUSBOOM

kumquat citrusboom verzorgen

Citrusbomen hebben voeding nodig om te kunnen groeien. De meeste soorten potgrond bevatten voeding voor 1 tot 3 maanden. Hierna kan je regelmatig speciale citrusbomen mest toevoegen om er voor te zorgen dat je citrusboom goed groeit.

 

De belangrijkste voedingsstoffen in plantenmest worden aangegeven met NPK. Dit staat voor stikstof (N), fosfor (P ), en kalium (K). Voor citrusbomen is een NPK verhouding van 5-1-3 ideaal. Dit betekend dat 5% van het gewicht stikstof is, 1% van het gewicht fosfor is, en 3% van het gewicht kalium is. Deze cijfers zijn ratio cijfers, wat betekend dat je ook een NPK van 10-2-6, 15-3-9, etc. kan gebruiken.

 

Stikstof (N) is de belangrijkste voedingsstof voor een citrusboom. Het is belangrijk voor het maken van het bladgroen, wat er voor zorgt dat fotosynthese kan plaatsvinden. Daardoor is het belangrijk voor bijna alle processen die plaatsvinden in de boom, zoals groeien en fruit vorming. Fosfor (P ), helpt bij de fotosynthese, in de enzymen activiteit in de citrusboom, en bij het verplaatsen van suikers in de plant. Het is vooral belangrijk voor de productie van bloemen en fruit. Kalium (K) zorgt voor de aanmaak van voedingsstoffen in de plant en onderhoudt de balans tussen de zouten en water in de plant.

 

Tussen maart en september heeft je citrusboom voeding nodig. Je kan dit geven in de vorm van korrels die de voedingsstoffen langzaam afgeven, of in de vorm van een vloeibare voeding die je regelmatig geeft (meestal elke 1 a 2 weken, afhankelijk van het merk). Op de verpakking van de voeding staat hoeveel je per m2 of per citrusboom moet geven. Hoeveel voeding je geeft maakt niet uit voor de NPK, aangezien dit verhoudingen zijn. Te veel voeding kan wel de zuurtegraad van de grond veranderen, geef daarom nooit te veel voeding.

VOEDING VOOR citrusbomen

dcm citrus mediterrane planten meststof minigran

DCM Citrus en Mediterrane Planten

Merk: DCM

NPK: 8-4-12 

Extra's: 2 MgO

dcm olijven vijgen citrus meststof

DCM Olijven, Vijgen en Citrus

Merk: DCM

NPK: 4-6-10

Extra's: 2 Mg 

ecostyle citrus olijf

Ecostyle Citrus en Olijf

Merk: Ecostyle

NPK: 4-1-2

Extra's: Zeewier en zaden extract


vivano mediterrane planten

Vivano Mediterrane Planten

Merk: Vivano

NPK: 7-3-12

Extra's: 3 MgO

substral mediterrane planten

Substral Mediterrane Planten

Merk: Substral

NPK: 6-4-6

Extra's: Micronutrienten

ecostyle mediterrane planten AZ

Ecostyle Mediterrane Planten AZ

Merk: Ecostyle

NPK: 7-3-10

Extra's: Micro-organisme 


de juiste hoeveelheid water voor je citrusboom

citroenboom citrusboom verzorgen

Citrusbomen houden niet heel erg van water. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat ze normaal in warme, droge gebieden groeien. Huisplanten krijgen bij de meeste mensen vaak en veel water. Citrusbomen kunnen hierdoor nogal eens wat problemen vertonen.

 

De hoeveelheid water die je een citrusboom moet geven hangt van van de doorsneden van de kroon van de boom (de bladeren en takken). Een boom met een kroon doorsneden van 60 cm heeft van november t/m maart 380 ml water nodig, in april, mei en oktober 1 liter water nodig en van juni t/m september 2 liter water nodig. Een boom met een kroon van 1,2 meter doorsneden heeft van november t/m maart 1,5 liter water nodig, in april, mei en oktober 4,5 liter water nodig, en van juni t/m september 7,5 liter water nodig. Van maart t/m september geef je deze hoeveelheden elke 7 tot 10 dagen, en van oktober t/m februari elke 17 dagen.

 

Het kan zijn dat het in jou huis warmer of juist kouder is, waardoor je vaker of minder vaak moet water geven. Ook planten die in te kleine potten staan zullen waarschijnlijk vaker water nodig hebben. Geef de citrusboom daarom pas water als de bovenste 5 cm van de grond droog is.

JE CITRUSBOOM SNOEIEN

kumquat citrusboom verzorgen

Citrusbomen hoeven niet gesnoeid te worden om veel vruchten te krijgen. Sterker nog, te veel snoeien kan er voor zorgen dat er minder vruchten aan de boom komen. Er zijn een aantal soorten takken die je weg kan snoeien zonder dat de boom er onder leidt, en de boom zelf productiever maken.

 

Wanneer je de citrusboom het hele jaar door binnen houdt, dan kan je ze op elk moment snoeien. Ze je de citrusbomen het hele jaar, of een deel van het jaar buiten, dan kan je ze het beste in maart of april snoeien.

 

De meeste citrusbomen die gekocht zijn, zijn geënt op een een wortel van een andere boom. Dit zorgt ervoor dat de boom beter bestand is tegen de kou en/of dat de boom niet te groot wordt. 5 tot 20 cm boven de grond kun je zien waar de citrusboom geënt is. Hier zie je vaak dat de ene kant van de stam dikker is, of een andere structuur heeft dan de andere kant. Alle takken die onder deze ent plek groeien moet je weg knippen. De vruchten die aan deze takken komen (als ze er al aan komen) zullen niet lekker zijn en zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast trekken deze takken een hoop energie weg van de takken waar wel goede vruchten aan komen. Jonge takken kan je zo afbreken, takken die er al wat langer zitten kan je met een snoeischaar zo dicht mogelijk bij de stam afknippen.

 

Citrusbomen kunnen ook 'water scheuten' krijgen. Dit zijn nieuwe, vaak snelgroeiende, stengels die vanuit het begin of midden van een tak recht omhoog groeien. Vaak hebben ze stekels en grote bladeren. Na een tijdje komen er vruchten aan deze takken. Je kan ze, als je het niet heel erg vindt dat je citrusboom er wat minder symmetrisch uit ziet, laten zitten. Je kan ze ook inkorten zodat ze bij de vorm van de citrusboom passen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je minder fruit krijgt aan je boom. 

 

Wanneer er vruchten aan de citrusboom zitten die weinig zon krijgen door de takken waar geen vruchten aan groeien, kan de takken wat inkorten zodat de vruchten meer zonlicht krijgen. Dit zorgt ervoor dat de vruchten sneller en beter rijpen.

 

Als je boom te groot is geworden, dan kan je er voor kiezen om de kroon van de citrusboom te snoeien. Wanneer je alle takken inkort, dan is de kans groot dat je minimaal 1 jaar veel minder, of zelfs geen citrusvruchten aan de boom zult krijgen. In plaats hiervan kan je beter elk jaar 10 tot 20% van de takken inkorten, en de rest laten voor wat het is. Uiteraard duurt het langer voordat je boom terug in model is, maar kan je nog steeds elk jaar vruchten plukken.

 

Veel citrusbomen hebben stekels. Deze kunnen erg pijnlijk zijn, en wanneer je kleine kinderen of dieren in huis hebt zelfs gevaarlijk. Je kan de stekels met een scherpe snoeischaar afknippen. Ze groeien dan niet terug. Wanneer er nieuwe takken aan de boom groeien zitten hier waarschijnlijk ook weer stekels aan, dus wanneer je een stekel-vrije boom wilt, moet je de stekels op nieuwe takken regelmatig wegsnoeien.

 

Om te voorkomen dat je citrusboom ziektes krijgt, is het belangrijk je snoeischaren voor en na het snoeien schoon te maken met ontsmettingsalcohol. 

PROBLEMEN MET JE CITRUSBOOM

citroenboom verzorgen

Het kan voorkomen dat je citrusboom het toch niet optimaal doet. Dit is vaak te zien aan verkleurde, vervormde of vallende bladeren. Daarnaast kunnen er weinig bloemen aan je boom komen, of kan het voorkomen dat je boom geen vruchten wilt produceren. Ook kan het voorkomen dat insecten de plant aanvallen.

 

Om deze problemen op te lossen moet je vaak wat aanpassen aan de hoeveelheid licht, water of voeding die je plant krijgt. Daarnaast kan het zijn dat je wat extra producten moet toevoegen om je plant weer helemaal gezond en productief te krijgen. HIER kan je alle informatie vinden die je nodig hebt om uit te vinden wat het probleem is, en hoe je het kan oplossen.

Kom je er zelf niet uit? Stuur daneenberichtje met een beschrijving wat de symptomen van je citrusboom zijn (kleur, vorm, structuur van de bladeren en takken,etc.),een foto van de hele boom, een close up van de bovenkant van hetblad eneen close up van de onderkant van het blad. Zet er ook even bij welke soort hetis, waar deplant staat en waarin de plant staat. Stuur dit naar info@foodplanting.com en we zullen je zo spoedig mogelijk van gratis advies voorzien. Je kan ook contact opnemen via FacebookMessager @foodplanting.Wanneer we op commentaren hieronder antwoorden, dankrijg je geen notificatie. Daarom is het handigerom een email te sturen.