Citrusbomen Verzorgen: Plantenbakken, Potgrond, Licht, Water, Plantenvoeding en Meer

CITRUSBOMEN / CITRUSBOMEN VERZORGEN: PLANTENBAKKEN, POTGROND, LICHT, WATER, PLANTENVOEDING EN MEER

Citrusbomen Verzorgen: Plantenbakken, Potgrond, Licht, Water, Plantenvoeding en Meer

FoodPlanting.com staat vol met informatie over citrusbomen. Doordat de verzorging van citrusbomen niet eenvoudig is, en we niet alleen willen vertellen welke verzorging een citrusboom nodig heeft, maar ook waarom een bepaalde manier van verzorgen wordt aangeraden, staat deze informatie over verschillende pagina’s verspreidt. Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over de verzorging van citrusbomen samengevat:

  • Citrusbomen zijn geen echte kamerplanten, omdat ze heel veel licht en ruimte nodig hebben, en ook geen tuinplanten, omdat de meeste soorten citrusbomen ook in de winter boven de 10 á 15 graden Celsius gehouden moeten worden. Koop daarom alleen een citrusboom wanneer je op zoek bent naar een hobby plant, en niet omdat ze zo mooi of leuk lijken.
  • Citrusbomen hebben een grote hoeveelheid licht nodig. Zelfs in het meest zonnige huis met zeer veel ramen vallen er  binnen te weinig lichtstralen op een citrusboom. Om er voor te zorgen dat de citrusboom voldoende energie aanmaakt, in de vorm van glucose aangemaakt tijdens het fotosynthese proces, moet de citrusboom binnen onder een krachtige kweeklamp staan. Om te overleven heeft een citrusboom minimaal 6 uur per dag 460 µmol/m²/s licht nodig, terwijl er minimaal 12 tot 15 uur per dag 750 µmol/m²/s licht nodig is om de citrusboom optimaal laten groeien en bloeien. Door een tekort aan licht krijgt de citrusboom eerst zeer grote, dunne en licht gekleurde bladeren die ver uit elkaar staan, die aan zeer lange takken groeien. Later zal de plant stoppen met groeien en zijn bladeren verliezen door het tekort aan energie.
  • Citrusbomen zijn erg gevoelig voor een teveel aan water in de bodem. Een teveel aan water in de bodem zorgt er voor dat de wortels te weinig zuurstof kunnen opnemen en dat ziekteverwekkers, zoals Phytophthora, actief worden. Hierdoor moeten citrusbomen in een grote plantenbak staan met voldoende drainage gaten. Een Air-Pot of een andere lucht- en waterdoorlatende plantenbak die minimaal de doorsneden heeft van de kroon is daarom het beste voor een citrusboom. Deze voorkomen ook wortelschade door het in de rondte groeien van de wortels van de citrusboom. Citrusbomen die wortelschade hebben opgelopen door een teveel aan water in de plantenbak of door te weinig ruimte kunnen zeer uiteenlopende symptomen vertonen, van verkleurde bladeren tot bladval.
  • Om goed te groeien moet de potgrond waarin een citrusboom geplant wordt aan twee eisen voldoen: het mag weinig water vast houden en het moet goede micro-organismen bevatten, die de wortels helpen om goed te groeien en ziektes af te weren. Kant-en-klare citrus of Mediterrane potgrond mixen zijn helaas niet erg geschikt voor citrusbomen in een plantenbak, omdat deze vrijwel alleen organisch materiaal bevat. Dit werkt als een spons, waardoor de wortels te lang nat blijven. Een zelfgemaakte potgrond mix van één deel fijn, schoon zand en één deel wormenmest is ideaal voor citrusbomen. Deze grond houdt weinig water en voedingsstoffen vast, waardoor de citrusbomen vaker kleine hoeveelheden water en plantenvoeding nodig hebben, maar waardoor de kans op wortelziekte kleiner wordt.
  • De hoeveelheid water die een citrusboom nodig heeft, hangt van veel factoren af. Jonge en nieuwe citrusbomen hebben regelmatig een kleine hoeveelheid water nodig om de groei van de wortels en de bladeren te stimuleren. De waterbehoefte van oudere citrusbomen hangt af van de ontwikkeling van de bloemen en vruchten. In beide gevallen mag de citrusboom nooit te veel water krijgen, om wortelschade te voorkomen. Wij raden dan ook aan om een tensiometer te gebruiken om te bepalen wanneer de citrusboom water nodig heeft.
  • Citrusbomen hebben plantenvoeding nodig om aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium te komen. De soort citrusboom en de leeftijd van de citrusboom bepalen hoeveel en wanneer er plantenvoeding nodig is.
  • Citrusbomen kunnen zeer slecht tegen snoeien. Dit komt, omdat citrusbomen een groot deel van hun reserves in de takken opslaan. Het is daarom af te raden om takken van de citrusboom af te knippen. Mocht er toch een tak in de weg zitten, snoei deze dan alleen af wanneer de citrusboom in topconditie is en nooit wanneer de citrusboom ziek of verzwakt is. Als er meerdere takken in de weg zitten, dan is het aan te raden om het snoeien over meerdere jaren te verspreiden.

Hieronder staat een overzicht van de verschillende, uitgebreide pagina's die over citrusbomen gaan. Gebruik eventueel de knoppen ("AANKOOP" - "(VER)PLANTEN" - "VERZORGING) hieronder om te filteren. Om naar de pagina te gaan waar de informatie op staat die je nodig hebt, klik je op het blokje.

Heb je de informatie die je zocht nog niet gevonden? Probeer dan het zoekveld hieronder eens voor een uitgebreidere zoektocht:

Advies nodig?

In het verleden hebben we veel vragen over citrusbomen één-op-één via de e-mail beantwoord, maar na zoveel jaar merken we dat we vaak dezelfde vragen beantwoorden. Vandaar dat we besloten hebben om geen vragen over citrusbomen meer te beantwoorden via de e-mail, maar alleen nog maar via de Disqus onderaan onze pagina’s. Wanneer je een vraag hebt, kun je het Disqus formulier invullen dat zich helemaal onderaan de pagina, onder de lijst met bronnen, bevind. Geef in je bericht zo veel mogelijk informatie over de citrusboom, over de manier waarop deze wordt verzorgd, en over de symptomen, en voeg eventueel ook wat foto’s toe. We proberen zo snel mogelijk via de Disqus advies te geven. Wanneer we een antwoord hebben geplaatst, dan krijg je hier via de e-mail een notificatie van, tenzij je de notificaties hebt uitgeschakeld.