Wat Te Doen Tegen Slakken: Biologische Middelen Om Slakken Te Bestrijden

Slakken vormen een ware bedreiging voor planten! Binnen een paar uur eten ze een hele plant op. Er zijn verschillen natuurlijke, biologische manieren om slakken te bestrijden. In dit artikel bespreken we slakkenkorrels, slakkenvallen, anti-slakken barrières en overige methoden. Een combinatie van meerdere van deze methoden tegen slakken werkt vaak het best in de strijd tegen slakken in de tuin of in plantenbakken!

Bakker Hillegom Alles voor uw tuin


BIOLOGISCHE SLAKKENKORRELS

De meeste biologische slakkenkorrels zijn gemaakt van de stof ferri fosfaat, ofwel ijzerfosfaat. Deze stof zit van nature al in de bodem, waardoor het er voor zorgt dat je plantjes geen ongewone, onnatuurlijke voedingsstoffen opneemt. Omdat de korrels een veel hogere concentratie ferri fosfaat bevatten dan de bodem kunnen ze de slakken doden. Het middel wordt opgegeten door de slakken. Zodra ze het hebben opgegeten maakt het het verteringsgestel kapot waardoor de slakken dood gaan. Je strooit de korrels eenvoudig om (niet op) de planten heen. Binnen een paar dagen zie je al dat er minder slakken in de tuin zijn. Ondanks dat dit een biologisch middel is moet je altijd oppassen met bestrijdingsmiddelen, zeker met kinderen en huisdieren. Mensen en dieren er niet dood van gaan, kan je er wel ziek van worden wanneer je het op eet. Daarnaast kan het je ogen irriteren wanneer je na het strooien van het product je handen niet wast. Was daarom je handen goed na gebruik en zorgt dat kinderen en dieren het middel niet in hun mond doen. Daarbij is het altijd belangrijk om je oogst goed af te spoelen.


slakken bestrijden, tegen slakken, slakkenkorrels, escar-go, ecostyle

Escar-Go van ECOstyle is een middel op basis van ferri fosfaat. Je strooit de korrels tussen de planten. Binnen een korte tijd zal de slakkenplaag minder worden. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenkorrels, natria smartbayt, bayer garden

Natria SmartBayt is ook gemaakt van ferri fosfaat. Dit middel bevat ongeveer 1,65% van de stof en Escar-Go rond de 1% bevat. Het is niet duidelijk of dit veel verschil maakt. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenkorrels, anti-slak

Compo anti-slakken korrels zijn ook gemaakt van ferri fosfaat. Dit middel bevat ongeveer 1,25% werkzame stof. Ook dit zijn regenbestendige korrels. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenkorrels, naturen limex

Limex van het merk Naturen is gemaakt van ijzersulfaat. Dit is vergelijkbaar met ferri fosfaat. Ook dit is een biologisch middel dat om de planten gestrooid wordt. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.SLAKKEN VANGEN IN EEN SLAKKENVAL

Slakkenvallen worden gebruikt om slakken te vangen. De slakkenval wordt gevuld met bier, suikerwater, een speciale lokstof of slakkenkorrels. De slakken komen hier op af, eten hun buikje vol, en komen er dan pas achter dat ze niet uit de slakkenval kunnen klimmen. Uiteindelijk gaan ze dood in de slakkenval. Zeker wanneer de slakkenval gevuld wordt met suikerwater is het een veilige manier om slakken te bestrijden. Hierdoor zeer geschikt wanneer je vaak samen met je kind in de moestuin bezig bent, of wanneer er huisdieren rondlopen.


slakken bestrijden, slakkenval, wegwerp

Deze wegwerp slakkenvallen zijn ideaal voor iedereen die het vies vindt om bakjes met doden slakken uit te spoelen. Je vult de bakjes met slakkenkorrels. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenval, supercat, natural control

De slakkenval Natural Control van SuperCat bevat een speciaal slakken lokmiddel. Je graaft de val in de grond waardoor ze er makkelijk in komen. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenval, nature

De slakkenval van Nature is een eenvoudig model. Je vult de val met iets zoet en graaft het een stukje in. De slakken gaan in de val en kunnen er niet meer uit. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenval

Met deze grootte slakkenval kan je 50 slakken vangen. Je spoelt de val eenvoudig uit en vult het opnieuw met bier. De val kan seizoen na seizoen gebruikt worden. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.slakken bestrijden, slakkenval, bierslak

Voor wie graag iets decoratiefs in de tuin heeft is er de slakkenval in de vorm van een slak. Deze kan met bier gevuld worden en is afwasbaar. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenval

Deze slakkenval bestaat uit twee delen: een pot waar je de lokstof indoet en ingraaft & een deksel met zeefje zodat je eenvoudig de slakken kan verwijderen. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenval

Een slakkenval hoeft niet lelijk te zijn. Deze val bestaat uit een plastic pot die ingegraven wordt en een decoratief metalen huisje dat erop gezet wordt. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakkenval, slug and snail trap

Met deze slakkenvangpot ben je zo van de slakkenplaag in de tuin af. Vul de pot met bier, graaf het in en de slakken worden eenvoudig gevangen. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.BARRIÈRES TEGEN SLAKKEN

Een manier om er voor te zorgen dat slakken je planten niet kunnen opeten is door een barrière tussen de slak en de plant te plaatsen. Deze lijken vaak duur, maar ze gaan vaak meerdere seizoenen mee. Zeker wanneer je een kleine moestuin hebt is dit een mooie, duurzame manier om je groenten en fruit te beschermen tegen slakken. Wanneer er erg veel slakken in je tuin zijn, dan kan het handig zijn om barrières eerst in combinatie met een natuurlijk slakkengif te gebruiken, en later als preventie middel te gebruiken wanneer het grootste aantal slakken weg zijn. Een aantal van de barrières helpen ook om slakken uit bloempotten en plantenbakken te houden.


slakken bestrijden, koperen slakkenringen

Koperen slakkenringen worden om planten heen gezet. Slakken kunnen niet tegen koper, waardoor ze door zullen kruipen naar de volgende plant. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, koperen slakkenband

Deze koperen slakkenband is handig wanneer je een groter stuk tuin wil beschermen tegen slakken. De band is 2 meter lang en wordt vast gezet met pinnen. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


anti-slakken kopertape, slakken bestrijden

Wanneer je planten in een pot wilt beschermen tegen slakken, dan is anti-slakken kopertape een goede oplossing. Je plakt het simpelweg op de pot en ze blijven eruit. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, kunststof beschermingsring

Deze beschermingsring tegen slakken zorgt ervoor dat de aarde buiten de ring droog wordt, waardoor slakken de plant moeilijker bereiken. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.slakkenweringsmuur, koperen slakkenringen, swissinno

Met een Swissinno slakken weringsmuur kan je een groot stuk beschermen tegen slakken. Door de haakjes op de muur kunnen ze er niet op. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, koolkragen

Koolkragen kunnen jonge kool en bladgroenten plantjes beschermen tegen slakken. Die houden er niet van het materiaal waar het van gemaakt is.  Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, DCM slakkenwal, lava

DCM Slakkenwal maakt een natuurlijke barrière tussen de slakken en de plant door middel van lava geruis. Dit is te scherp voor de slak om over heen te kruipen. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, slakken-stop gel barriere

De Slakken-Stop gel barrière is een gel op 100% biologische basis die er voor zorgt dat slakken niet in de buurt van jou planten in de volle grond of in bloempotten willen komen. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.OVERIGE MANIEREN OM SLAKKEN TE BESTRIJDEN

Slakkenkorrels, slakkenvallen en anti-slakken barrières zijn de meest gebruikte manieren om slakken bij je planten weg te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere, minder gebruikte manieren die je zou kunnen uitproberen. Zeker wanneer deze manieren in combinatie worden gebruikt met slakkenkorrels, slakkenvallen of anti-slakken barrières kunnen ze voor extra succes zorgen!


slakken bestrijden, bloemen tegen slakken, royalfleur

Zeker wanneer je een grote moestuin hebt en een stukje kan missen kan het helpen om dit speciale bloemenmengsel tegen slakken van Royalfleur te zaaien. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, nematoden, aaltjes

Nematoden zijn onzichtbare beestjes die de slakken binnendringen en daardoor dood maken. Je mengt het met water en sproeit het over de aarde. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.


slakken bestrijden, Pireco, slakken en rupsenvraat

Pireco slakken en rupsenvraat werkt door de plant van binnen uit minder lekker te maken voor slakken. Je gebruikt het als een voeding voor de plant. Dit middel om slakken te bestrijden is HIER te koop.