Basilicum zaaien en kweken

Basilicum is niet moeilijk om zelf te zaaien. Er zijn zeer veel soorten, waaronder paarse, Aziatische en soorten met een aparte smaak. Zelf gekweekte basilicum planten zijn veel makkelijker te verzorgen (en levend te houden) dan supermarkt basilicum planten. Dit is omdat ze meteen vanaf het begin een 'goede' start krijgen. In deze blog een stap-voor-stap uitleg voor het zaaien en verzorgen van basilicum planten. We hebben ook de beste rassen voor je op een rijtje gezet.


BASILICUM RASSEN

Klik op de foto om naar een verkooppunt te gaan.


paarse basilicum ararat
Paarse basilicum "Ararat"
Paarse basilicum "Red Rubin"
Paarse basilicum "Red Rubin"
Paarse basilicum "Purple Ruffles"
Paarse basilicum "Purple Ruffles"
paarse basilicum violetto aromatico
Paarse basilicum "Violetto Aromatico"
paarse basilicum dark opal
Paarse basilicum "Dark Opal"
thaise baililicum siam of thai
Thaise basilicum "Siam of Thai"

thaise basilicum khaprao
Thaise basilicum "Khaprao"
Aziatische basilicum "Nicobar"
Aziatische basilicum "Nicobar"
limoen basilicum limone
Limoen basilicum "Limone"
citroen basilicum mrs burns
Citroen basilicum "Mrs Burns"
kaneel basilicum cinamonette
Kaneel basilicum "Cinamonette"
basilicum genoveser aton
Basilicum "Genoveser Aton"

basilicum mammoth
Basilicum "Mammoth"
basilicum italiano classico
Basilicum "Italiano Classico"
basilicum minette
Basilicum "Minette"


BASILICUM ZAAIEN EN VERZORGEN

basilicum kweken, basilicum zaden, basilicum zaaien

Stap 1: Basilicum zaadjes hebben licht nodig om optimaal te ontkiemen. Je kan de zaadjes meteen in de pot zaaien waar je ze in wilt hebben en dan uitdunnen, of eerst in kleinere bakjes zaaien en ze later verplanten. Wij gebruiken vaak een vensterbank kweekkasje voor het zaaien van basilicum zaadjes. Vul de pot met eerst een laag moestuin grond en daarop een laag van 4 cm zaai grond of de kweekbak met helemaal zaai grond. Hierna verdeel je de zaadjes dun over de pot, of plaats je in elk vakje van de kweekbak een zaadje. Geef hierna regelmatig water, zodat de zaadjes op de aarde niet uitdrogen. Zorg er voor dat de plantjes boven de 20 graden Celsius blijven, anders ontkiemen ze niet. Een vensterbank waar veel licht binnen komt is een ideale plaats.

basilicum kweken, basilicum zaden, basilicum zaaien

Stap 2 (uitdunnen): Wanneer de zaadjes 4 blaadjes hebben is het tijd om ze uit te dunnen of te verplanten. Bij het uitdunnen zorg je ervoor dat er minimaal 4 cm tussen de plantjes zit. Op die manier kunnen de basilicum planten groot en sterk groeien. De plantjes die je eruit trekt kan je eten!

Stap 2 (verplanten): Wanneer je een kweekbak hebt gebruik, kan je de plantjes nu uitplanten. Vul de pot waar je de basilicum verder in wilt kweken met moestuin grond. Plant de plantjes met 4 cm tussen ruimte in de pot.

Stap 2 (buiten zetten): Basilicum plantjes houden niet van de kou. Het is daarom belangrijk om als je ze buiten wilt zetten je ze langzaam laat wennen aan de kou. Doe dit alleen vanaf midden mei, als de temperatuur s'nachts niet onder de 15 graden Celsius komt. Om dit te doen zet je de pot of de kweekbak 3 uurtjes buiten uit de wind en uit de volle zon. Elke 2 dagen zet je ze 2 uur langer buiten, totdat ze van s'ochtends tot s'avonds buiten staan. Hierna kan je ze buiten laten staan in hun pot, of uitplanten waar je de basilicum plantjes wilt hebben.

basilicum kweken, basilicum zaden, basilicum zaaien

Stap 3: Geef de plantjes vanaf het moment dat ze verplant zijn om de 2-4 dagen water, afhankelijk van hoe warm het is. Wanneer de plantjes minimaal 10 cm hoog zijn kan je beginnen met oogsten. Om er voor te zorgen dat de plantjes niet meteen dood gaan is het belangrijk om de jongste blaadjes te plukken en de oudere blaadjes aan de onderkant te laten staan. Na ongeveer 3 maanden hebben de basilicum planten de voeding uit de aarde gehaald. Af en toe wat kruiden voeding toevoegen kan er voor zorgen dat je basilicum planten goed blijven groeien. Geef echter niet te vaak voeding, want dan groeien de planten wel heel snel, maar krijgen de blaadjes minder smaak!