Aziatische kruiden kweken: zaaien, planten, verzorgen en oogsten

In dit artikel alles over het kweken van Aziatische kruidenplanten en specerijenplanten binnen in huis! We vertellen je alles over het kweken van kaffir lime, citroengras, pandan, curry, Chinese bieslook, jasmijn, thee en gember. Daarnaast vertellen we je ook waar je planten en/of zaden van deze kruiden kunt kopen. Lees snel verder om zelf eenvoudig een exotische kruidentuin binnen in je eigen huis te beginnen!


KAFFIR LIME (DJEROEK POEROET) KWEKEN

kaffir lime djeroek poeroet citrus hystrix plant kweken verzorgen

De kaffir lime, of djeroek poeroet, citrus hystrix plant wordt gebruikt voor de heerlijk geurige citrusbladeren. De vruchten kunnen ook gebruikt worden, maar dit is meer een bonus. Je gebruikt de bladeren op dezelfde manier als laurier: kies een mooi blad van je eigen kaffir lime citrusboompje, knip het af en gebruik het om te laten trekken in een vloeistof (bouillon, melk). Je kan ook een aantal bladeren afknippen en ze laten drogen (in de lucht of in de oven) om ze vervolgens te vermalen tot poeder. Naast dat de blaadjes lekker zijn om te gebruiken, ruikt deze plant ook lekker fris om de kamer op te frissen!


De verzorging van de kaffir lime citrusplant is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Kleinere kaffir lime planten zijn eenvoudiger om gezond te houden dan boompjes. Plant de citrusplantjes in potgrond geschikt voor citrusbomen, meestal is dit een Mediterrane potgrond. Zorg ervoor dat de pot waarin je de kaffir lime plant zet maximaal 5 cm meer doorsneden en hoogte heeft dan de pot waar de plant nu in staat. In de zomer hebben deze citrusplanten 1x per week water nodig, het liefst gemengd met een vloeibare citrusvoeding (lees goed de verpakking voor de verhouding!). In de winter geef je de kaffir lime planten 1x per 2 weken een beetje water, zonder voeding. Het is belangrijk om de planten het hele jaar op een heel zonnige plaats te zetten. Gebrek aan zonlicht en te veel water kunnen voor oplosbare problemen zorgen, verkleuren de blaadjes of vallen ze van de citrusplant af, geef dan 2 weken geen water en zet de plant als het even kan op een nog zonnigere plek. Deze plant is HIER te koop!

CITROENGRAS (SEREH) KWEKEN

sereh, citroengras, cymbopogon citratus, lemongrass, kweken, verzorgen

De citroengras, of sereh, cymbopogona citratus plant wordt gekweekt voor de heerlijk citronella geurige bladeren en stengels. Citroengras wordt bijvoorbeeld gebruikt om thee van te maken en om soepen en sauzen op smaak te brengen. De flexibele bladeren kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om gevuld vlees of vis bij elkaar te binden! De plant kan door zijn citronella geur ook goed helpen tegen vliegen en muggen bij het raam!

 

Citroengras kan je op verschillende manieren opkweken. Wanneer je een aantal citroengras stengels in de supermarkt koopt (of toko), er een millimeter aan de onderkant vanaf snijd en hierna in een glas water zet krijgen de stengels binnen een paar weken wortels. Vervang het water elke dag, anders gaat het stinken! Zodra de wortels ongeveer 1 tot 2 cm lang zijn kunnen ze in een pot gezet worden. Een andere manier is zaaien. De zaadjes ontkiemen niet heel makkelijk, zaai er daarom genoeg. Vul bakjes met zaaigrond, maak dit goed vochtig, zaai de zaadjes erin, plaats het zakje in een plastic zip zakje, en zet het weg op een warme en zonnige plaats. Als de plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn kunnen ze in een pot geplant worden. Zodra de citroengras planten groot genoeg zijn (of genoeg wortels hebben) plant je ze in een pot met kruiden potgrond. Hoe groter de pot, hoe groter de plant zal worden. De planten houden van vochtige grond. Geef ze daarom 2x per week een beetje water. Geef de plant in de lente een maal een dosis kruiden voeding. Citroengras groeit erg snel, knip daarom regelmatig wat van de bladeren af. Hierdoor worden de stengels ook groter. Als je een stengel wilt oogsten dan trek je deze simpelweg uit de grond. Het nadeel hiervan is dat je ze opnieuw moet zaaien/laten wortelen. Citroengras zaadjes zijn HIER te koop!

PANDAN (SCHROEFPALM) KWEKEN

pandan, schroefpalm, kweken, verzorgen, kruiden

De pandan plant, of de schroefpalm, pandanus amaryllifolius wordt gebruikt om pandan rijst de typische smaak en geur te geven. Voeg simpel weg een paar bladeren toe aan gewone rijst en de rijst zal na het koken een lekkere pandan smaak hebben. De plant is heel geurig, elke keer dat je langs loopt komt er een pandan aroma vrij.

 

Pandan moet je als een plant kopen. Helaas zijn de planten vrij moeilijk te verkrijgen hier, maar er zijn een aantal plaatsen waar ze af en toe te koop zijn. Check ook ebay, waar hobby kwekers soms volwassen planten aanbieden! Een pandan plant is eenvoudig te kweken. Plant de pandan in een ruime pot met biologische moestuin potgrond. Geef de plant 2 maal per week een beetje water, de planten houden van vochtigheid, maar niet van natte voeten. Geef de plant in de lente en zomer wat kruiden voeding, hierdoor blijven de bladeren mooi groen en groeit de plant goed. Om te oogsten knip je een stuk van de middelste bladeren af. Probeer zowel een aantal oude, volwassen bladeren aan de onderkant, als de nieuwe bladeren in het hart van de plant te laten staan. Pandan planten zijn soms HIER te koop!

CURRY (KERRIEBOOM) KWEKEN

kerrieboom, Murraya koenigii, verzorgen, kweken

De kerrieboom, of marraya koenigii, geeft een curry smaak aan gerechten. Verwar deze echte curry boom niet met de kerrieplant! De bladeren worden gebruikt zoals laurier om een exotische smaak aan gerechten te geven. De bladeren kunnen ook vers worden ingevroren om later te gebruiken, of worden gedroogd.

 

De verzorging van een kerrieboom is vergelijkbaar met die van een citrus boom. Plant een kerrieboom in Mediterrane potgrondZet de plant op een warme en vooral zonnige plaats in huis. Geef de plant in de zomer 1x per week water met daarin voor het beste resultaat een vloeibare citrusvoeding. In de winter geef je de plant 1x per 2 weken water, zonder voeding. Om de curry blaadjes te oogsten knip je er simpel weg een aantal af. Probeer niet te veel oude blaadjes aan de onderkant van de plant af te knippen. Knip ook niet van de 3 laatste nieuwe scheuten aan de bovenkant. Voor het beste resultaat oogst je het beste blaadjes en niet hele takjes. Kerriebomen zijn soms HIER te koop.

CHINESE BIESLOOK (ALLIUM TUBEROSUM) KWEKEN

chinese bieslook, allium tuberosum, kweken, verzorgen, kruiden

Chinese bieslook, of Allium tuberosum, is vergelijkbaar met bieslook. De stengels hebben een lichte knoflooksmaak die zowel in Aziatische als in Europese gerechten goed gebruikt kan worden. De stengels kunnen nets als bij gewone bieslook op het einde aan een gerecht toegevoegd worden. Ook de bloemen van de Chinese bieslook zijn eetbaar! Deze vormen een leuke, eetbare garnering in bijvoorbeeld een salade.

 

Chinese bieslook kan eenvoudig zelf gezaaid worden. De planten kunnen, met een beetje verzorging, wel 30 jaar mee gaan! Zaai de zaadjes in de vroege lente (februari-april) op de vensterbank in zaaigrond. Wanneer de plantjes ongeveer 4 cm hoog zijn, kan je ze in groepjes van 4 in potjes van 9 cm planten met gewone biologische moestuin potgrond. Wanneer de plantjes 10 cm hoog zijn kunnen ze in hun uiteindelijke pot geplant worden van minimaal 30 cm doorsneden per setje, ook met biologische moestuin potgrond. Zet de planten op een zonnige plaats en geef ze regelmatig water. Geef in de zomer kruiden voeding om de planten gezond te houden. Oogst de planten door simpelweg een aantal stengels van de plant af te knippen. Zorg er wel voor dat er minimaal 3 cm van de stengel blijft staan. Je kan de bloemen oogsten door ze ook simpelweg af te knippen. De plant is winterhard, als het vriest zullen de stengels tot aan de grond afsterven en in de lente weer opkomen. Chinese bieslook zaadjes zijn HIER te koop!

JASMIJN (JASMINUM OFFICINALE, JASMINUM SAMBAC) KWEKEN

jasmine, jasmijn, jasminum officinale, jasminum sambac, verzorgen, kweken

Jasmijn, ofwel Jasminum officinale of de originele Jasminum Sambac, heeft zeer mooie, geurende bloemen. De bloemen worden gebruikt in de bekende Chinese jasmijnthee. Vaak worden jasmijn bloemen gemengd met groene thee om deze thee te maken. Daarnaast kunnen jasmijn bloemen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld suiker de typische jasmijn geur en smaak te geven door een aantal verse bloemen in een pot met kristalsuiker te doen en dit een paar weken te laten staan. De bloemen kunnen ook gebruikt worden in siroop of melk om desserts een jasmijn smaak te geven.

 

De verzorging van een jasmijn plant is vrij makkelijk (zowel de Jasminum officinale als de sambac kunnen op dezelfde manier binnen verzorgd worden, het grote verschil is dat de officinale ook buiten gekweekt kan worden omdat deze beter tegen kou kan). Plaats de jasmijn plant in een pot die minimaal 10 cm groter is in doorsneden dan de huidige pot. Vul de pot met biologische moestuin potgrond. Plaats een aantal stokken in de pot, zodat de plant kan klimmen. Het is ook mooi om deze plant in een grote hangpot te doen en naar beneden te laten groeien. Geef de plant 2 keer per week wat water, zodat de plant vochtig blijft, maar niet nat. Geef 2x per jaar ook lavendel voeding voor een goede bloei. Jasminum officinale is HIER te koop en Jasminum sambac is HIER te koop.

THEEPLANT (CAMELLIA SINENSIS) KWEKEN

groene thee, camellia sinensis, theeplant, verzorgen kweken

Van de theeplant, of camellia sinensis, kan je thee zetten! Zowel witte thee, groene thee als zwarte thee worden van dezelfde theeplant geoogst. Om witte thee te maken oogst je alleen de jongste twee blaadjes van de tip van nieuwe takken. Na het oogsten worden de blaadjes gedroogd. Voor groene thee kunnen ook de wat oudere blaadjes aan de uiteinden van de takken worden geoogst. Voor het beste resultaat laat je de blaadjes eerst 20 minuten op de vensterbank liggen. Hierna maak je de blaadjes kapot door ze te verkreukelen. Hierna leg je ze weer een uur liggen op een warme plek. Na dit proces zijn de blaadjes eindelijk klaar om ze op de droog stand van de oven (lage temperatuur op een stand zonder hete lucht, lees boekje van je oven!) te laten drogen voor ongeveer 2 uur. Je weet dat de blaadjes klaar zijn als je ze eenvoudig kunt verkruimelen, ook de dikkere gedeeltes.

 

De theeplant is niet de meest gemakkelijke plant om te kweken, maar natuurlijk wel heel leuk! De theeplant moet in een wat zure grond geplant worden, hortensia grond is hier zeer geschikt voor. Geef de theeplant 1x per week water en zet de plant op een zonnige plaats. Geef de theeplant aan het begin van de lente en in de zomer speciale hortensia voeding. Deze voeding zorgt ervoor dat de aarde de juiste zuurtegraad houdt. Theeplanten zijn HIER te koop.

GEMBER, ZINGIBER OFFICINALE, KWEKEN

gember, zingiber officinale, kweken, verzorgen

Gember, of Zingiber officinale, wordt op vele manieren in de keuken gebruikt. Het kan geraspt worden en overgoten met heet water voor thee. Er kunnen gembersnoepjes van gemaakt worden. Het wordt gebruikt om smaak te geven aan gemberkoekjes. Natuurlijk wordt het ook vers gebruikt in veel Aziatische gerechten.

 

Gember kweek je door een stuk gember te planten. Het beste kan hiervoor een speciaal stuk gember gekocht worden dat geschikt is om te planten. Dit stuk ziet er vaak redelijk hetzelfde uit als in de supermarkt, alleen heeft het vaak meer "ogen" waar de stengels uit groeien. Gember stukken van de supermarkt hebben voor ook meer kans om schimmels te bevatten en groeiremmer. In de late winter tot vroege lente kan gember geplant worden. Alleen dan zijn er stukken gember te koop die zullen uitgroeien tot een plant. Laat de gember wortel eerst een nacht in kraanwater staan. Langer dan een halve dag is niet nodig en daar wordt de gember ook niet beter van! Het beste is om de gember in biologische moestuin potgrond te planten. Vul een grootte pot of bak met de potgrond en plant de gember tussen de 5 en 10 cm diep en met de groei "ogen" naar boven in. Gember om te planten is HIER te koop van de late winter tot de vroege lente.