Goudbes of Ananaskers (Physalis Peruviana) Zaaien, Verzorgen En Oogsten

Deze goudgele bes, verpakt in een papieren zakje, gaat met nogal veel namen de wereld over. Naast goudbes wordt hij ook wel incabes, ananaskers of Kaapse kruisbes genoemd en in het Engels heeft hij zelfs nog meer namen! Het is misschien al bijna eenvoudiger om zijn Latijnse naam, Physalis peruviana, te gebruiken wanneer u zaden wilt kopen.

goudbes annanaskers incabes physalis peruviana plant

ZAAIEN VAN GOUDBESSEN

 • Wanneer u de planten buiten wilt kweken zaait u in maart of april. Als u de planten binnen wilt houden, zaait u op elk moment in het jaar.
 • Zaai in een zaaigrond, te vinden bij de meeste tuincentra. Deze grond bevat de juiste combinatie grondstoffen, zodat de zaden niet verbranden of te nat staan. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet nat is. Probeer zo dun mogelijk te zaaien.
 • De zaden houden van warmte. Zaai ze daarom in een kweek bakje met deksel op een zonnige plek of zet ze na het zaaien op de koelkast of een ander warm plekje.
 • Als de planten ongeveer 5 bladeren hebben kunt u ze verpotten. Zorg ervoor dat de planten minimaal 10 cm doorsneden en 20 cm diepte hebben. Gebruik een moestuin(pot)grond om de planten in over te planten.
goudbes zaaien zaden

VERZORGEN VAN GOUDBES PLANTEN ALS BUITENPLANT

 • Goudbessen hebben ongeveer dezelfde verzorging nodig als tomaten, alleen hoeft u ze niet te dieven (ongewilde, energie opzuigende takken eraf te halen).
 • Als u de planten buiten wilt houden dan laat u de planten vanaf de 2e week van mei (tenzij het abnormaal koud is) afharden door ze elke dag wat langer buiten staan. Vanaf de laatste week van mei laat u ze dag en nacht buiten staan, dit kan zowel in pot als op een zonnige plek in de volle grond.
 • Het kan nodig zijn om takken aan stokken te binden.
 • Geef regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water. Droogte doet de plant geen goed.
 • Zodra de plant bloemen begint te krijgen geeft u deze elke week vloeibare tomatenvoeding, het liefst biologische.
 • Oogst de vruchten als de papierachtige omhulsels uitdrogen of raap ze als ze vanzelf van de plant af vallen.
 • In milde winters kan het zijn dat de plant buiten overleeft. Als u dit wilt proberen dan knipt u de plant op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af en hoopt dat het dit jaar niet te hard vriest. Eventueel kunt u het nog met bladeren of stro afdekken.
 • U kunt er ook voor kiezen om de plant binnen te houden in de winter. Hiervoor knipt u de plant ook nu weer op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af. Wanneer de plant in de volle grond staat graaft u hem op en plant hem in een pot met moestuin(pot)grond. Als de plant al in pot stond, kunt u hem met pot en al binnen zetten. Binnen zal de plant vrij snel weer uitgroeien en volgt u de instructies voor de goudbes als binnenplant hieronder.
goudbes bloemen

VERZORGEN VAN DE GOUDBES PLANT ALS BINNENPLANT

 • Als binnenplant geeft de goudbes een goede opbrengst, mits u zelf de bloemen bestuift. Hij geeft (bijna) het hele jaar door vruchten.
 • Zet de plant op een zonnige, warme plaats in het huis.
 • Het kan nodig zijn de takken aan stokken op te binden.
 • Geef de plant regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water.
 • Zodra de plant bloemen krijgt gaat u met een zacht kwastje aan de slag. U gaat met de kwast over de binnenkant van alle bloementjes, net zoals een bij dat zou doen. Hierdoor worden de bloemen bestoven en krijgt u vruchten.
 • Geef de plant wekelijks vloeibare tomatenvoeding als hij begint te bloeien.
 • Als een tak geen vruchten meer geeft en er wat grauw uit ziet, dan knipt u deze 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af.
 • Eventueel kunt u de plant eind mei weer buiten zetten.
goudbessen kweken in huis

AANBEVOLEN GOUDBES RASSEN

Pineapple, Little Lanterns (kleine soort, maximaal 20 cm hoog), Tiger Cherry, Goldvital. De physalis peruviana en de physalis pruinosa worden soms onder dezelfde naam verkocht, in principe zijn de planten op dezelfde manier te kweken, alleen blijft de pruinosa kleiner dan de peruviana. Van de peruviana is de Aunt Molly een goede soort.

goudbessen zelf gekweekt
comments powered by Disqus