· 

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een limoenboom (citrus latifolia/hystrix/aurantifolia)

KEY LIME/LIMOENBOOM (CITRUS X AURANTIFOLIA)

limoen, key lime, key limoen, limoenboom, aurantifolia

Key Limes (Citrus x Aurantifolia) zijn een kruising tussen een wilde limoen Citrus Micrantha en de sukadeboom Citrus Medica. Deze limoenen zijn anders dan de Perzische limoen die je in de supermarkt koopt. De vruchten zijn aromatischer, hebben minder schil en zijn zuurder. De Amerikaanse Key Lime taart worden met deze limoenen gemaakt.

 

De Key Lime limoenboom bloeit, met de juiste verzorging, van mei tot september. 9 maanden na de bloei zijn de limoenen rijp en kunnen ze geoogst worden. Je kan de Key Limes oogsten wanneer ze nog groen zijn, zoals bij supermarkt limoenen, maar je kan ook wachten tot ze geel en helemaal rijp zijn. 

 

Limoenbomen worden op dezelfde manier verzorgt als andere citrusbomen. HIER kan je alles lezen over het verzorgen van een citrusboom.

 

Key Lime limoenbomen kan je o.a. HIER, en HIER kopen. Om er voor te zorgen dat je een gezonde, mooie en productieve limoenboom aanschaft, kan je HIER onze aankooptips lezen.

PERZISCHE LIMOEN (CITRUS LATIFOLIA)

perzische limoen, limoen latifolia, limoenboom, tahiti limoen

De Perzische of Tahiti limoen (Citrus Latifolia) is de limoen die je in de supermarkt koopt. De vruchten zijn rond, aromatisch en zijn pitloos. Anders dan de meeste andere citrusbomen heeft de Perzische limoenboom geen stekels. Dit maakt het een ideale citrusboom voor wanneer je kleine kinderen in huis hebt! 

 

Perzische limoenbomen kunnen slecht tegen de kou. Mocht je de plant in de zomer buiten zetten, zorg er dan voor dat je de plant op tijd weer binnen haalt aan het einde van de winter.

 

De Perzische limoen bloeit vooral in de winter. De vruchten kunnen in de zomer en winter geoogst worden. Ze zijn dan ongeveer 5 cm lang en nog steeds groen.

 

Perzische limoenbomen kan je o.a. HIER kopen.

KAFFIR LIME/LIMOEN (CITRUS HYSTRIX)

citrus hystrix, kaffir lime, limoenboom, djeroek poeroet, Mauritius papeda

De Kaffir Lime (Citrus Hystrix), ook bekend als de wilde limoen of djeroek poeroet, wordt vooral gekweekt voor de aromatische bladeren. De bladeren worden op dezelfde manier gebruikt als laurierbladeren, alleen geven deze een citrussmaak af. Naast de bladeren komen er ook kleine vruchten aan de boom. Het sap van de vruchten wordt ook gebruikt als smaakmaker in gerechten.

 

De bladeren kunnen op elk moment geoogst worden, mits je de boom natuurlijk niet helemaal kaal plukt. De vruchten zijn 6 tot 9 maanden na de bloei klaar om geoogst te worden. 

 

Kaffir Lime limoenbomen kan je o.a. HIER kopen.