Tuinidee: Italiaanse pizza toppings kweken in de (vierkante meter) moestuin

Zowel de ingrediënten voor de pizza saus, als de groenten toppings kan je zelf kweken in je tuin of op je balkon. De groenten en kruiden kan je zowel in (grote) plantenbakken, een moestuinbak, of in de volle grond kweken. Hier vertellen we je alles over het zaaien, verplanten, verzorgen en oogsten van groenten en kruiden die je nodig hebt voor een pizza tuin. Wil je een echte pizza tuin, lees dan HIER alles over het kopen van een pizza oven!

Bakker Hillegom Alles voor uw tuin

Tomaten kweken in de pizza tuin

tomaten, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Tomaten vormen de basis van een goede pizza. Grote tomaten kan je gebruiken om de pizza saus van te maken. Wanneer je de tomaten in stukjes snijdt en met een beetje olijfolie en kruiden zoals basilicum en oregano zacht laat worden en alles hierna pureert, heb je een heerlijke, verse pizza saus. Kleine kers tomaatjes kan je heel op de pizza doen, voor een zoete smaak explosie. Je kunt tomaten in de volle grond kweken, in een (vierkante meter) moestuinbak en zelf binnen op de vensterbank. Hoe je tomaten binnen kan kweken, kan je HIER lezen.

 

TOMATEN ZAAIEN

Tomaten zaai je vanaf half maart tot half april binnen in bakjes. De meeste hobby tuinders willen niet meer dan 1 of enkele tomatenplanten van hetzelfde ras in hun tuin. Is dat bij jou ook het geval, dan kan je het beste 1 tomatenzaadje per bakje van minimaal 10 cm doorsneden en 20 cm hoog zaaien. Je hoeft de tomatenplantjes dan later niet uit te dunnen, of voordat ze naar buiten gaan nog een keer in een groter bakje te zetten. Zorg er wel voor dat je meer zaadjes zaait dan je eigenlijk nodig hebt. Er zijn altijd wel een aantal eigenwijze zaadjes die niet willen ontkiemen. Heb je plantjes over, dan kan je deze altijd in een pot planten, of weggeven!

 

Vul de bakjes eerst met 12 cm biologische moestuin potgrond, en dek dit af met 5 cm zaai grond. Dit zorgt ervoor dat wanneer de tomatenzaden ontkiemen ze makkelijk kunnen groeien, omdat zaai grond erg fijn is en niet te veel voeding bevat. Als de tomatenplantjes groter worden, dan groeien ze in de biologische moestuin potgrond, waar meer voeding in zit, zodat ze groot en sterk kunnen worden voordat je ze buiten uitplant. Zaai de tomatenzaadjes ongeveer 6 mm diep in de pot.

 

Geef de tomatenplantjes water zodra de aarde begint op te drogen en zorg ervoor dat ze op een zeer zonnige plaats staan. Voor een extra boost kan je een kweeklamp gebruiken, zoals de Parus Parasol LED Grow Light.

 

TOMATENPLANTEN VERPLANTEN

Vanaf eind april, mits het overdag niet onder de 12 graden is, kan je beginnen met de tomaten plantjes aan de kou te laten wennen. Zet de plantjes overdag, uit de volle zon en uit de wind, buiten. S'avonds haal je ze binnen, totdat de nacht temperatuur ook niet meer onder de 12 graden komt. Zodra dit het geval is kan je de tomatenplanten buiten uitplanten. Wanneer je de tomatenplanten in een plantenbak of moestuinbak uit plant, zorg er dan voor dat de bakken minimaal 40 cm diep zijn en minimaal een doorsneden hebben van 25 cm. In de vierkante meter moestuin kan je 1 struik of pot tomatenplant of 1 grote tomaten plant per 25 cm2 plantvak zetten. Zorg ervoor dat de grond waarin je de tomatenplanten plant van goede kwaliteit is. Gebruik een biologische moestuin potgrond, gemengd met een beetje biologische tomaten mestkorrels om de tomatenplanten in te planten. Zeker wanneer je een vierkante meter moestuin bak gebruik is het belangrijk om een goede kwaliteit potgrond te gebruiken, zodat de tomatenplanten goed kunnen groeien. Voor extra bescherming kan je er in het begin wat doorzichtig plastic, of een stolp over de tomatenplanten zetten. Zet bij elke tomatenplant die hoger dan 40 cm wordt een stok om de tomatenplant op te binden. Wanneer je dit niet doet kan de plant knakken wanneer er wind staat. 

 

TOMATENPLANTEN VERZORGEN 

Zodra de tomatenplanten bloemen beginnen te krijgen kan je het beste elke week een biologische vloeibare tomaten voeding geven. Dit zorgt ervoor dat de plant veel en lekkere vruchten geeft. Om er zeker van te zijn dat de tomatenplanten veel tomaten zullen geven, kan je even tegen de bloemen aan tikken. Dit zorgt voor de bestuiving, voor het geval de bijtjes het tomatenbloementje overslaan!

 

TOMATEN OOGSTEN

Zodra de tomaten een diepe rode of gele kleur hebben, afhankelijk van het ras, kan je ze oogsten. Pluk of knip de tomaten simpelweg van de plant af!

 

De beste tomatenrassen voor op de pizza: Roma (rode, langwerpige tomaat die veel wordt gebruikt voor tomatensaus), San Marzano (rode, langwerpige tomaat die speciaal gekweekt is voor de Napolitaanse pizza saus!), en Chipano (rode, ronde kerstomaten die erg zoet zijn en leuk als topping voor op de pizza, ook wanneer ze eerst gedroogd worden).

Knoflook kweken in de pizza tuin

knoflook, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Knoflook kan worden gebruikt om de pizza saus wat extra smaak te geven. Daarnaast kan fijngesneden of geperste knoflook voor of na het bakken over de pizza worden gestrooid als smaakmaker.

 

KNOFLOOK PLANTEN 

Tussen september en december worden knoflook tenen in de grond geplant. Dit kan zowel in een plantenbak of moestuinbak van minimaal 30 cm diep, of in de volle grond. Voor het beste resultaat vul je de plantenbakken met biologische moestuin potgrond. Plant de knoflooktenen 10 cm diep. In de vierkante meter tuin kan je 9 knoflooktenen planten in een vak van 25 cm2.

 

KNOFLOOK OOGSTEN

In de zomer wordt de knoflook geoogst. De knoflooktenen zijn dan uitgegroeid tot nieuwe knoflook bollen. Je kan de knoflook vers gebruiken, maar ook eerst laten drogen, zodat ze langer houdbaar zijn.

 

De beste knoflookrassen voor op de pizza: Blanke Reuzen (witte knoflook).

Paprika's en chili's kweken in de pizza tuin

paprika, chili, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Paprika's en chili's kunnen als zoete of pittige topping worden gebruikt voor op de pizza. Ze zorgen ook voor wat extra kleur op je pizza. Paprika kan natuurlijk niet ontbreken op je vegetarische pizza, maar ook op een pizza met vlees topping doet paprika het goed. Zoete paprika's worden vaak goed gegeten door kinderen. Chili's aan de andere kant zorgen voor een volwassen smaak aan je pizza. Paprika's en chili's komen van dezelfde plant. Het ras bepaald of er zoete paprika vruchten, of pittige chili's aan groeien.

 

PAPRIKA'S EN CHILI'S ZAAIEN 

Zaai de paprika of chili zaden in april op de vensterbank. Gebruik bakjes van 10 cm breed en 10 cm diep, zodat je ze niet te vaak hoeft te verplanten. Vul de bakjes met 6 cm biologische moestuin potgrond met daarbovenop 3 cm zaai grond  Zaai de zaadjes 6 mm diep. Paprika zaadjes doen er lang over om te ontkiemen, meer dan 2 weken, en ontkiemen vaak nogal moeilijk. Daarom kan je voor het best resultaat 2 tot 3 zaadjes per bakje zaaien. Als de plantjes ongeveer 4 cm groot zijn, haal je de dunste en kleinste plantjes uit de potjes. Zet de bakjes op een warme, zonnige plaats. Paprika's en chili's hebben veel licht nodig om te kunnen groeien, de Parus Parasol LED Grow Light kan helpen om grote, gezonde planten met veel rijpe vruchten te kweken. Geef de paprika of chili planten water zodra de grond helemaal is opgedroogd. De zaden en planten houden niet van heel natte aarde, zorg er dus voor dat je maar een beetje water per keer geeft.

 

PAPRIKAPLANTEN EN CHILIPLANTEN VERPLANTEN 

Als de plantjes ongeveer 15 cm lang zijn, en de temperatuur overdag niet onder de 15 graden komt, kan je de paprika of chili plantjes overdag buitenzetten. Zet ze dan op een beschutte plaats, uit de wind en niet in de volle zon. Wanneer ook de nacht temperatuur niet onder de 15 graden komt, kan je de paprika planten buiten uitplanten. Wanneer je een plantenbak of moestuinbak gebruikt om je paprika of chili planten in uit te planten, zorg er dan voor dat de plantenbakken minimaal 25 cm hoog zijn en een doorsneden hebben van 25 cm. In de vierkante meter moestuin kan je 2 paprika of chili planten per vak van 25 cm2 planten. Gebruik biologische moestuin potgrond om je plantenbak of moestuinbak te vullen voordat je de paprika of chili planten plant. Meng ook wat biologische paprika meststof door de grond, zeker wanneer je de paprika's in de volle grond plant. Paprika's en chili's kunnen niet zo heel goed tegen de kou, in ons wisselvallige klimaat kan een kweekbak ervoor zorgen dat je toch een goede oogst hebt. De beste modellen kweekbakken kan je HIER vinden. Je kan er ook voor kiezen om paprika of chili planten binnen, op de vensterbank te kweken. Wanneer je dit doet, is de Parus Parasol LED Grow Light zeker handig, omdat de planten veel licht nodig hebben om rijpe vruchten te geven. 

 

PAPRIKAPLANTEN EN CHILIPLANTEN VERZORGEN 

Zodra de paprika of chili planten bloemen beginnen te krijgen, is het tijd om elke week een dosis biologische vloeibare tomaten voeding te geven. Dit zorgt ervoor dat de planten veel bloemen en veel vruchten geven. Zeker wanneer je planten binnen staan, maar ook wanneer ze buiten gekweekt worden, kan je een kwastje gebruiken om langs de bloemen te kwasten. Dit zorg voor (betere) bestuiving, en dus meer vruchten!

 

PAPRIKA'S EN CHILI'S OOGSTEN 

Snij de paprika's of chili's van de plant af zodra ze de gewenste kleur hebben. Wanneer de vruchten groen zijn, zijn ze nog vrij bitter. Als de vruchten naar geel, oranje of rood kleuren krijgen ze meer smaak.

 

De beste paprikarassen en chilirassen voor op de pizza: Yolo Wonder (Kleine paprika plant met vruchten van ongeveer 10 cm lang, die groen of rood geplukt worden), Sweet Banana (kleine, langwerpige chili die van geel, naar oranje, naar rood kleurt die zoet en mild pittig is).

Uien kweken in de pizza tuin

uien, ui, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 

Uien worden vaak gebruikt als pizza topping. Zowel op vegetarische, vis als vlees pizza's doen uien het goed. Je kan kiezen voor standaard witte uien, maar ook voor vrolijke rode uien.

 

UIEN ZAAIEN 

Zaai de uienzaden direct buiten in plantenbakken, moestuinbakken of in de volle grond. Wanneer je de uien moet zaaien, hangt van het ras af. De meeste worden gezaaid eind winter/begin lente, maar er zijn ook soorten die aan het einde van de zomer pas worden gezaaid. Wanneer je de uien in bakken zaait, dan vul je deze voor het beste resultaat met biologische moestuin potgrond. Een beetje biologische bloedmeel door de aarde mengen zorgt voor grotere uien. Zowel bij het zaaien in bakken als in de volle grond zorgt een toplaag van 10 cm zaai grond ervoor dat de uien zaden makkelijk kunnen ontkiemen. Zaai de uienzaden 13 mm diep, 5 cm uit elkaar. In de vierkante metertuin kan je 8 uien per 25 cm2 vak planten. Zorg ervoor dat de plantenbak of moestuinbak minimaal 30 cm diep is, zodat de uien goed kunnen groeien.

 

UIEN OOGSTEN 

Tussen augustus en februari kunnen de uien geoogst worden. Afhankelijk van het uienras kunnen de uien meteen worden gebruikt, of moeten ze eerst drogen. Lees op de verpakking wanneer de uien geoogst moeten worden.

 

De beste uienrassen voor op de pizza: Tonda Musona (witte, ronde ui die zoet en pittig is), Tropea Rosso (langwerpig, rood uitje die zoet is en ook goed te eten is wanneer de ui nog niet helemaal gaar is).

Aubergine kweken in de pizza tuin

aubergine, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 Aubergines kunnen prima gebruikt worden als topping voor een lekkere zelfgemaakte pizza. Zowel op een vegetarische als op een vlees topping pizza zijn ze erg lekker. Voor het beste resultaat bak of gril je de aubergines voordat je ze op de pizza doet. Vooral wanneer je de aubergine plakjes insmeert met kruiden en olie zorgen ze voor veel smaak op de pizza.

 

AUBERGINES ZAAIEN 

Aubergines worden tussen februari en april binnen op de vensterbank gezaaid. Om er voor te zorgen dat je de planten niet te vaak hoeft te verplanten, kan je ze het beste zaaien in bakjes van 20 cm doorsneden, en 20 cm hoog. Vul de bakjes met 12 cm biologische moestuin potgrond en 5 cm zaai grond. Zaai de aubergine zaadjes 6 mm diep. Om teleurstelling te voorkomen is het handig om altijd wat meer bakjes met een aubergine zaadje te zaaien, voor het geval er eentje niet uitkomt. Aubergine planten houden niet heel erg van water, dus geef de bakjes een beetje water alleen als de grond droog begint te worden.

 

AUBERGINE PLANTEN VERPLANTEN 

Zodra de plantjes 15 cm hoog zijn en de temperatuur overdag niet onder de 15 graden komt, kan je de planten overdag buiten zetten. Zet de aubergine planten dan op een beschutte plaats, uit de volle zon en uit de wind. Zodra ook de nachttemperatuur niet onder de 15 graden komt kan je de aubergines buiten uitplanten. In de vierkante meter tuin kan je 3 aubergine planten per vak van 25 cm2 kweken. Wanneer je de aubergine planten uitplant in een plantenbak of moestuinbak, dan kan je deze voor het beste resultaat vullen met biologische moestuin potgrond. Wanneer je de aubergines in de volle grond uit plant, dan kan je er wat biologische tomaten mestkorrels doorheen mengen, zodat er genoeg voeding in de grond zit voor sterke planten. Voor het beste resultaat bescherm je de aubergine planten met een kweekbak. Voor tips over welk model geschikt is kan je HIER kijken. 

 

AUBERGINE PLANTEN VERZORGEN 

Zodra er bloemen aan de aubergine planten komen, dan kan je elke week een dosis biologische vloeibare tomaten voeding geven. Dit zorg voor meer bloemen en betere vruchten. Het kan ook helpen om de bloemen met een kwastje met de hand te bestuiven. Dit is zeker het geval wanneer je de aubergines binnen kweekt of wanneer je ze in een kweekbak zet.

 

AUBERGINES OOGSTEN 

Oogst de aubergines wanneer ze de grootte hebben die op de verpakking van de zaden staan. Zeker wanneer je de aubergines buiten wilt kweken kan je het beste kiezen voor kleinere rassen.

 

De beste aubergine rassen voor op de pizza: White Eggs (kleine, witte aubergines),  Prosperosa (grotere, ronde, paarse aubergines).

Courgettes KWEKEN in de pizza tuin

aubergine, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 Courgettes zijn een zoete, gezonde topping voor de pizza. Zowel op vegetarische pizza's, als pizza's met vis of vlees toppings doen ze het goed. Naast de standaard groene courgette kan je er ook voor kiezen om gele te kweken, dan heb je gelijk een vrolijke pizza!

 

COURGETTES ZAAIEN 

Zaai de courgettezaden tussen april en mei in potjes van minimaal 10 cm doorsneden en 25 cm diep op de vensterbank. Vul deze bakjes met 15 cm biologische moestuin potgrond en 5 cm zaai grond. Zaai de courgette zaadjes 2 cm diep. Zaai altijd wat extra courgettes, voor het geval een zaadje niet wilt uitkomen. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Zeker in de eerste periode na het zaaien is dit belangrijk.

 

COURGETTEPLANTEN VERPLANTEN 

Als de courgette plantjes minimaal 5 blaadjes hebben, en de temperatuur is overdag niet onder de 12 graden, dan kunnen ze overdag buiten worden gezet. Doe dit op een plaats waar weinig wind is en geen volle zon. Zodra ook de nachttemperatuur niet onder de 12 graden uit komt kan je de courgettes buiten uitplanten. Als je de courgettes in een plantenbak of in een moestuinbak gaat kweken, zorg er dan voor dat de bak minimaal 40 cm diep is en een doorsneden heeft van 40 cm. In de vierkante metertuin kweek je 1 plant in 2 tot 4 vakken, afhankelijk van de gekozen soort (patio rassen kunnen in 2 vakken). Vul de bakken met biologische moestuin potgrond. Wanneer je de courgettes in de volle grond gaat zaaien, dan kan je voor het beste resultaat een beetje biologische tomaten mestkorrels door de grond mengen. Om er voor te zorgen dat de courgettes zo min mogelijk ruimte in nemen, kan je de planten bevestigen aan een stok.

 

COURGETTEPLANTEN VERZORGEN 

Courgettes hebben mannelijke en een vrouwelijke bloemen. Om courgettes te kunnen oogsten, moet een mannelijke bloem een vrouwelijke bloem bestuiven. Voor de beste resultaten kan je dan ook beter 2 of meer courgette planten kweken. Het kan ook helpen om de mannelijke bloemen over de vrouwelijke bloemen te strijken. Geef de courgettes zodra ze bloemen beginnen te krijgen eens per week wat biologische vloeibare tomaten voeding door het water.

 

COURGETTES OOGSTEN 

Oogst de courgettes als ze nog jong zijn. Dan zijn ze het lekkerst en regelmatig oogsten zorgt ervoor dat de plant veel vruchten produceert. 

 

De beste courgette rassen voor op de pizza: Orelia (rechte, gele courgette), Striato D Italia (groene, gestreepte courgette).

ARTISJOKKEN KWEKEN IN DE PIZZA TUIN

aubergine, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Artisjok planten zijn vaste planten waar je jaren lang plezier van hebt. Het hart van de artisjok bloem kan je gebruiken op je pizza.

 

ARTISJOK ZAAIEN 

Zaai de artisjokken tussen februari en maart in bakjes op de vensterbank. Vul bakjes van 10 cm hoog en 10 cm doorsneden met 6 cm biologische moestuin potgrond en 3 cm zaai grond. Zaai de artisjok zaadjes 13 mm diep in de bakjes. Geef de artisjok planten water zodra de grond begint op te drogen, maar doe dit wel spaarzaam. De plantjes houden niet van te veel water.

 

ARTISJOKKEN PLANTEN VERPLANTEN 

Vanaf half mei laat je de artisjokken plantjes overdag wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze overdag buiten op een plaats waar weinig wind en geen volle zon is, en haal ze s'avonds weer binnen. Vanaf begin juni kan je de artisjokken buiten uitplanten. Wanneer je de artisjokken in een plantenbak gaat kweken heb je een bak nodig van minimaal 75 cm doorsneden en 75 cm hoog. De artisjokken planten zijn te groot voor de meeste vierkante meter moestuinbakken, daarom kan je ze beter of in een hele grote pot zetten, of in de volle grond planten. Vul de plantenbakken met biologische moestuin potgrond. Artisjokken planten hebben veel voeding nodig. Meng daarom voor het planten wat biologische groenten mestkorrels door de aarde wanneer je de planten in de volle grond zet.

 

ARTISJOKKEN PLANTEN VERZORGEN 

Het eerste jaar zullen de artisjokken planten weinig of geen bloemen vormen. Zeker wanneer de planten jong zijn is het belangrijk om bladluizen en slakken weg te houden van de planten. Om er voor te zorgen dat de planten geen taaie artisjokken vormen, is het vooral in de lente en zomer belangrijk om regelmatig water te geven. Daarnaast helpt het om in het begin van de lente een dosis biologische groenten mestkorrels door de aarde rondom de artisjok plant te mengen. Wanneer het erg gaat vriezen in de winter kan je de artisjok planten het beste afdekken met stro of met fleece doek. Dit zorgt ervoor dat de planten niet doodvriezen. 

 

ARTISJOK OOGSTEN 

Artisjokken worden tussen juni en september geoogst. Meestal vormt de plant eerst een grotere bloem. Snij de artisjokken af voordat de bladeren open beginnen te staan, wanneer het ongeveer de grote heeft van een golf bal. Hierna zal de artisjok soms nog kleinere bloemen gaan vormen. Ook deze kan je oogsten voordat de bladeren beginnen open te staan.

 

De beste artisjok rassen voor op de pizza: Green Globe (groene artisjok), Violet De Provence (paarse artisjok).

Oregano kweken in de pizza tuin

oregano, marjolein, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

 Oregano wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Ook op een pizza is oregano erg lekker. Gebruik het kruid in de pizza saus, of strooi het als topping op de pizza.

 

OREGANO ZAAIEN 

Zaai de oregano zaadjes van april tot mei direct buiten. Wanneer je de oregano in een plantenbak of moestuinbak zaait, vul je deze met biologische kruiden potgrond. Bedek de potgrond, of de volle grond met een laagje van 3 cm zaai grond. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes makkelijk kunnen ontkiemen. De zaadjes ontkiemen binnen 2 tot 3 weken.

 

OREGANO OOGSTEN

Zodra de plantjes groter beginnen te worden, kan je ze uitdunnen tot ongeveer 10 cm tussen de planten zit. In de vierkante meter tuin zorg je ervoor dat er niet meer dan 4 oregano planten in een vak van 25 cm2 staan.

 

De beste oregano voor op de pizza: Compactum (kant-en-klare oregano plant, laagblijvend met sterke smaak), Kreta (kant-en-klare oregano plant met harige blaadjes, met zachte smaak), Griekse (kant-en-klare oregano plant, met zeer pittige smaak), Wilde Marjolein (zaden, met licht pittige smaak). 

Basilicum kweken in de pizza tuin

basilicum, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Basilicum is heerlijk op een pizza. Vooral wanneer de basilicum blaadjes vers, na het bakken over de pizza worden gestrooid smaken ze heerlijk.

 

BASILICUM ZAAIEN 

Zaai basilicum het hele jaar door binnen op de vensterbank. Vul potten van minimaal 25 cm diep met biologische kruiden potgrond. Bedek dit met een laagje van 3 cm zaai grond. Zaai hierop de basilicum zaadjes. Strooi 6 mm vermiculiet over de zaadjes, zodat ze nog wat licht en lucht krijgen. Dek voor het beste resultaat de potjes af met wat keukenfolie. Na ongeveer 2-3 weken zijn de zaadjes ontkiemd.

 

BASILICUMPLANTEN VERPLANTEN 

Zodra de plantjes 5 blaadjes hebben kan je ze uitdunnen. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm tussen de plantjes staat. Vanaf dit moment kan je de plantjes ook overdag buiten zetten, mits de temperatuur niet onder de 15 graden komt. Komt ook de nachttemperatuur niet onder de 15 graden, dan kunnen ze eventueel ook buiten worden uitgeplant op 5 cm afstand van elkaar. De basilicum plantjes die je weghaalt kan je natuurlijk ook meteen opeten!

 

BASILICUM OOGSTEN 

Zorg bij het oogsten van basilicum ervoor dat je de onderste 4 bladeren laat staan. Dan groeien de basilicum plantjes later weer verder en kan je meer oogsten!

 

De beste basilicum voor op de pizza: Magic White (kant-en-klare basilicum plant, originele basilicum smaak), Italiano Classico (zaden, originele basilicum smaak met medium blaadjes), Napolitano (zaden, originele basilicum smaak met grote blaadjes).

Rucola kweken in de pizza tuin

RUCOLA, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Rucola wordt steeds vaker gebruikt op pizza's. Vooral wanneer je rucola op de pizza strooit nadat deze gebakken is, smaakt de pizza extra lekker. Rucola combineert goed met ham of tonijn topping, voor wat extra pit.

 

RUCOLA ZAAIEN 

Rucola kan tussen april en juni buiten op een warme, zonnige plek worden gezaaid. Wanneer je de rucola in plantenbakken kweekt, vul deze dan met biologische kruiden potgrond. Bedek de grond waar je wilt gaan zaaien, zowel in een plantenbak of in de volle grond, met 3 cm zaai grond. Zaai de rucola zaadjes 10 mm diep. Zorg dat er ongeveer 2 cm tussen de zaadjes zit, dan hebben de plantjes ruimte om te groeien.

 

RUCOLA OOGSTEN 

Na ongeveer 8 weken kan je de rucola oogsten. Knip de rucola blaadjes 3 cm boven de grond af. De rucola groeit dan meerdere keren terug, en hoef je dus niet zo vaak opnieuw te zaaien!

 

De beste rucola voor op de pizza: Roma (wilde rucola met pittige smaak), Sylvetta (wilde rucola met fijne bladeren en pittige smaak), Pronto (gewone rucola met minder pittige smaak).

OLIJVEN KWEKEN IN DE PIZZA TUIN

olijf, kweken, zaaien, verzorgen, voeding, mest, afharden, uitplanten, potgrond, pizza tuin, pizza oven

Olijven horen natuurlijk thuis op een pizza. Zelfs in ons klimaat lukt het om in een jaar met een warme zomer zelf olijven te kweken.

 

OLIJFBOOM PLANTEN 

Plant je olijfboom in een grote plantenbak of in de volle grond in een (zeer) zonnige plaats, het liefst tegen een muur die op het zuiden staat. De muur neemt extra warmte van de zon op en zorgt er dus voor dat de olijfboom het extra warm heeft. Olijven houden niet van natte wortels. Meng voor het beste resultaat Mediterrane potgrond met grind.

 

OLFIJBOOM VERZORGEN

Om er voor te zorgen dat je een zo goed mogelijke oogst hebt geef je tussen mei en september elke 2 weken een dosis vloeibare olijven voeding. In de winter kan je de boom beschermen door er noppenfolie omheen te wikkelen of een beschermhoes om te doen. Snoei de olijf niet te veel, de olijven groeien vooral aan het oudere hout, dus snoeien zorgt er voor dat je minder kan oogsten.

 

OLIJVEN OOGSTEN EN VERWERKEN

Olijven kunnen in de herfst geplukt worden. De zomer hier zijn vaak te kort om zwarte olijven te kunnen oogsten, daarom kan je ze beter plukken wanneer ze nog groen zijn. Olijven kan je niet onbewerkt eten, omdat ze daarvoor te bitter zijn. Om ze in te maken kan je ze eerst wassen, dan beschadig je ze een beetje met een deegroller zodat de bittere stoffen en later makkelijk uit kunnen. Plaats de olijven dan in een pot gevuld met water en plaats het in de koelkast. Ververs het water elke dag voor 2 tot 4 weken en hou de olijven in deze weken in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de bittere stoffen uit de olijven verdwijnen. Zodra de olijven niet meer bitter zijn vul je de pot met 1 deel water, 1 deel wijn azijn, en voor elke 250 ml vloeistof 1 eetlepel zout. Je kan eventueel ook kruiden toevoegen. Sluit de pot goed af en zet het voor minimaal 2 weken in de koelkast. Hierna kan je je zelf gekweekte olijven eten!

 

De beste olijven voor op de pizza: Het ras van olijfbomen wordt vaak niet vermeld, wat het soms moeilijk maakt om te kiezen. Het ras "Veronique" is winterhard tot -20 graden. Vraag aan de verkoper of ze toevallig weten welk ras ze verkopen. Hoe dikker de boom die je koopt, hoe beter de boom tegen de kou kan. Olijfbomen in verschillende maten kan je HIER, HIER en HIER vinden.